2Badet
Hun lod sig glide ned · i det varme vand · duftende som skovens fyrnå... [...]
Digte
11 år siden
3Det bekymrede grantræ
Jeg fik en alvorlig snak med mit grantræ i dag. Det står side om ... [...]
Eventyr og fabler
11 år siden
2Ubuden gæst
Jeg ventede ikke · et besøg af dig · skubbede dig væk · uden resultat · d... [...]
Digte
11 år siden
3Toilettet på havnen i Calais
Rummet var pyntet med billeder på væggene. Det var ikke ligegyldi... [...]
Blandede tekster
11 år siden
3Markens maleri
Marken var omringet af frodige træer · bag træerne skimtedes Limfj... [...]
Digte
14 år siden
3Efterårsblade
Efterårets blade · lod sig forføre af vinden · lifligt dansede de · ru... [...]
Digte
14 år siden
2Kornet er høstet
Kornet er høstet · samlet i runde baller · marker pløjes op
Digte
14 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Sophie Klan (f. 1948)
Min bedstemor var en lille tynd dame, med markeret ansigt. Håret var altid sirligt sat op med brune hårklips og knold i nakken. Det havde med tiden mistet sin brune farve og var nu helt gråt. Men det indrammede smukt hendes lille fine ansigt. Ingen kunne se på hende, at hun havde født 14 børn. Altid gik hun i sorte klædningsstykker og forklæde med smæk.
   Hun var enke og havde været det i mange år. Var blevet boende i huset og klarede selv køkkenhaven og den store have, som stødte op til skoven.
   Huset som var hvid pudset, var ikke noget særligt. Men alligevel har det gjort dybt indtryk på mig. Der var en fin stue som sjældent blev brugt. Kun til særlige anledninger. Opholdsstuen, det var her alt foregik. Der stod et spisebordet på midten af gulvet og rundt omkring langs væggene stod så de andre uundværlige møbler. Køkkenet var helt specielt, set med barns øjne. Komfuret var gammelt jernkomfur, som hun tændte op i hver dag. Varmen herfra spredte sig ind i stuen. Fadeburet var så spændende. For herinde var der en lem i gulvet og når den blev åbnet, var der et stort koldt hul, som blev brugt til at holde maden frisk i. Der var mange spændende ting på hylderne. Hun lavede det meste selv, så udvalget var knapt.
   Fra køkkenet var der en dør som førte ud til en lille entre. Herfra kunne man komme op på loftet af en gammel slidt trappe. Det var også i denne entre, at døren gik ud til haven. Hoveddøren sad i den side hvor den fine stue var. Den vendte ud til gaden, og blev kun brugt meget sjældent.
   At komme op på loftet, var spændende. Det var et stort rum, men for enden af dette var der et lille kammer. Her var altid isnende koldt og en hel speciel lugt.
   Fra køkkenet var der også en dør ind til et lille kammer. Stort var det ikke, men stort nok til at min bedstemor og bedstefar havde brugt det som soveværelse, og de havde trods alt fået 14 børn. Senere blev det brugt til gæsteværelse. Min bedstemor sov i stuen, hvor varmen kom fra komfuret. Jeg husker at jeg elskede at sove i dette kammer. Sengen var hård og dynerne så tunge som bly. Men de varmede så dejligt min lille barnekrop.
   Det værste var når man skulle på toilettet. Enten måtte man bruge potten hvis man ikke vil over gården om natten. Ellers var det ud på dasset som lå lige overfor bagindgangen. Der var altid edderkopper i dette lille rum, og jeg hadede det. Toiletpapir bestod af gammelt avispapir eller noget andet som ikke var særligt blødt.
   Mange minder har jeg fra dette hus som lå midt i det mørke Jylland. Eneste naboer var telefoncentralen og købmanden. På den anden side af vejen lå jernbanestationen som var et gammelt træskur. Skinnerne gik gennem skoven og bevidnede at verden gik videre, fra min bedstemors hus.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 10/09-2006 14:32 af Sophie Klan (Sophie Klahn) og er kategoriseret under Livshistorier.
Teksten er på 498 ord og lix-tallet er 25.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.