Lokumsdyret
Regitze Møbi...
4 år siden
Forårsnadver til online-u...
Camilla Rasm...
4 år siden
Dag 7 på fyldepennen. Sta...
Gaffa Brandt
6 år siden
Drømme om kærlighed
Ace Burridge...
6 år siden
Linsen
Camilla Rasm...
11 år siden
Dagen tiltaget med 1 time...
Hanna Fink (...
1 år, 4 måneder siden
Dagen i dag
Salomon
4 år siden
Kære natbog (XI) – zombie...
Olivia Birch...
4 år siden
Husk at drømme en drøm i ...
Camilla Rasm...
4 år siden
Dagen tiltaget med 3 time...
Hanna Fink (...
4 år siden
Åh hjertesmerte
Freema
1 år, 4 måneder siden
Efterskrift
Hanna Fink (...
2 år siden
Gennemskuet
Ida Hansen (...
10 måneder, 21 dage siden
Markedspladsen.
Ruth Christe...
2 år siden
En velfærdsengel søges i ...
Regitze Møbi...
4 år siden
10.09.2016
Marianne Mar...
2 år siden
Det er sjovt
Katrine Søre...
5 år siden
Undervisning
Hanna Fink (...
6 år siden
Kære
Halina Abram...
1 år, 8 måneder siden
Kære natbog (V) - at være...
Olivia Birch...
4 år siden
Eksploderet spejlæg og 5 ...
Racuelle Hei...
5 måneder, 14 dage siden
Morgens musik
Halina Abram...
1 år, 9 måneder siden
I korte glimt...
Marlene Gran...
6 år siden
køb Bananer
Ruth Christe...
2 år siden
Prego og ikke for sarte s...
Racuelle Hei...
2 år siden
Driving home for Christma...
Camilla Rasm...
2 år siden
Human tetris
Tine Sønder ...
6 år siden
And they say, the worst ...
Julie Vester...
5 år siden
Kærligheds og chili
Kenny Raun (...
6 år siden
Hvis jeg var en fisk ...
Halina Abram...
1 år, 7 måneder siden
Jeg er blevet moster...
Kianna Kitte...
1 år, 6 måneder siden
Fødselsdagsgave
Hanna Fink (...
1 måned siden
Jeg er ikke en slave - Ka...
Kasper Lund ...
3 år siden
Tudefjæset - Kasper Lund
Kasper Lund ...
3 år siden
Brain-fuck
Freema
1 år, 4 måneder siden
Kæleord: Fænomenet når folk får et kæleord. Et ord de ikke kan lade være i fred. De viser det med iver frem, stryger det, nusser med det i alle passende og upassende sammenhænge. Kæleordet er ofte et fremmedord, som de først for nyligt har stiftet bekendtskab med – og måske forstår de det ikke helt til fulde endnu. Og nu skal banditten så luftes i alle sammenhænge. De kan simpelthen ikke lade være. Det er lidt som en lille fræk fetish.

Jeg er ved at lave en event sammen med en flok ledige akademikere. Gruppen er en sjov størrelse. Der er mange forskellige fagligheder og typer. Der er også mange kæleord. Hobbit-psykologen (som ligner et spitting image af American Psycho på hans LinkedIn profilfoto) har kæleordet ’emergens’ . Han synes eksempelvis at jeg er enormt dedikeret og emergent – det har han skrevet til mig i en mail. Lige nu laver vi tekster til forskelligt kommunikationsmateriale og alle steder, hvor ordet emergens eller emergent dukker op, der ved jeg bare at hobbit-psykologen har været på spil. Jeg hader nu det ord. Ikke fordi, jeg kan vældig godt lide psykologen, men jeg bryder mig ikke om hans prætentiøse emergente kæleord. (Også fordi det irriterede mig at jeg blev nødt til at slå det op, før jeg fattede, hvad det betød)

Min ven M har også et kæleord – eller havde. Indtil jeg spolerede the fun. M er en meget belæst og intelligent type, han snakker ikke helt perfekt dansk, da han er amerikaner, men det kommer næsten kun til udtryk i, at han begår fejl i de ubestemte artikler; en og et. Hans intelligens er faktisk hans achilleshæl. Hvis man på en eller anden måde kan tage ham i noget uintelligent, så har man skovlen under ham. Det fandt jeg ud af dengang han fik kæleordet ’autodidakt’. Han brugte det i en periode umådeholdent. Og de sammenhænge han brugte det i afslørede på brutal vis, at han helt oprigtig troede at det betød ’helt skør’ eller ’craaaazyyyy’ – ’du ved, han var bare sådan heeeelt autodidakt!!’. Den dag jeg endelig fik fortalt ham at autodidakt betyder ’selvlært’ og ikke ’skør’ , var det som at stikke en nål i en ballon og bare se den fise rundt i lokalet og lande som et lille stykke slattent gummi. Jeg var drengens ven. Så det var ikke sådan en skadefro handling fra min side – og det var som sagt også først lige i det moment, at jeg regnede ud i hvor høj grad intelligensen var hans achilleshæl.

Jeg var engang på et kursus med en journalisttype, som havde kæleordet ’momentum’. Der var ikke den ting som ikke på et eller andet tidspunkt nåede et vist ’momentum’. Han forstod udemærket betydningen, det var ikke det. Det var mere, at det er et for usædvanligt ord til, at det lyder casual, når man bruger det 7 gange på en 5 minutters fremlæggelse. Jeg tror, det var nervøsiteten, der var triggeren. Og kæleordet ’momentum’ var sådan en hyggelig sutteklud, som han trak frem og slikkede lidt på, når nerverne var ved at få overtaget.

Lidt som vores akademiske eventgruppe. Vi har også en Ruc’er som er uddannet noget coach-noget i Enneagrammet. Et af de eneste ord hun stammer på er lige præcis e-e-e-enne-e-eagrammet. Og sjovt nok hiver hun enneagrammet frem i tide og utide. Hvad kunne Freud ikke få ud af det?

Der er i det hele taget foruroligende mange psykologer og coaches tilstede, og de har som fagligheder nogle kæleord, som seriøst kan give mig lange løg. (Hvis en kvinde ellers kan få lange løg). De snakker enormt meget om, at vi skal være ’anerkendende og rummelige’ i vores tilgang. Hver gang jeg hører det, har jeg bare et billede i hovedet af at vi alle står i en rundkreds i Maosko og mokkasiner og krammer the-living-day-light ud af hinanden (på en kærlig Carl Mar Møller anerkendende måde forstås).

Jeg har sikkert også selv nogle kæleord – de er altid lettere for andre at identificere – måske, når I læser dette tænker I, ha!, ja!, Neons kæleord er så meget ––––––––––––––––––– eller ––––––––––––––––

Jeg må lige tænke efter. Nej, jeg kan faktisk ikke lige på stående fod komme i tanke om nogen specifikke personlige kæleord. Men som faggruppe, der kan jeg nok tænke på et par stykker. ’Void’ eksempelvis. En overgang snakkede alle arkitekter om ’voids’ og alle andre var bare sådan ’WTF?’. Kæleord er på den anden side ikke at forveksle med almindelig fag-lingo. Et rigtig kæleord har næsten de samme karakteristika som tics, en slags sproglige tics: Tics er ensartede, gentagne, ufrivillige bevægelser i en lille muskelgruppe. Tics forværres ved stress og nervøsitet. Kæleord er i tilgift en slags blind forelskelse. Og man snaver det ord i gulvet ved enhver given lejlighed. Det er definitionen på et kæleord.

Nå, well, klokken er nu halvtre og jeg er kun blevet værre til at vende døgnet på hovedet.

Skriv kommentar

Dagbogsindlægget Kæleord er publiceret 07/06-2012 02:32 af Tine Sønder (neon).

Log på for at skrive en kommentar til denne dagbog. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.