9 år siden

Sensommertanker

Dreamtime tæller får, dow...
Camilla Rasm...
7 år siden
Apatiske gentagelser - Ka...
Kasper Lund ...
9 år siden
Før eller siden. Men det ...
Marlene Gran...
12 år siden
Stemme
Halina Abram...
6 år siden
Surkål
Vina Frank (...
4 år siden
En enlig på besøg i julen...
Ace Burridge...
11 år siden
Barndomsdrømme - Kasper L...
Kasper Lund ...
8 år siden
Hey now, hey now, don't d...
Camilla Rasm...
7 år siden
Luftforandring.
Neola
3 år siden
savføre
Peter
11 år siden
Sidder og kigger ud i det fantastisk flotte sensommervejr. Tænker lidt over den forgangne sommer, og hvorledes gårdens landbrug skal forvaltes fremadrettet.

Nøgleordet her på stedet er i stigende grad blevet bæredygtighed. Fruen og jeg skal iaften til premiere på filmen "Så meget godt i vente". Det er en dokumentarfilm om den biodynamiske landmand Niels Stokholm, som med stor idealisme og kompromisløshed praktiserer sit antroposofiske helhedssyn.

Vi er her på stedet ikke biodynamikere, idet vi ikke har samme tro på de kosmiske kræfter, men derfor kan man jo godt lade sig inspirere. Efter at have sat mig lidt ind i området, står det mere, og mere klart for mig, at man i det traditionelle landbrug mangler hensynet til helheden.

Økologien er et rigtigt skridt på vejen mod en bæredygtig fremtid, men er på mange måder ikke andet end konventionelt landbrug som ikke sprøjter eller anvender handelsgødning. Det hele pakket ind i tilskud, rigide regler og nidkær kontrol. Det er ganske enkelt ikke holdbart i længden, da man mangler at indtænke helheden.

En kæde er ikke stærkere end det svageste led, hvorfor bæredygtighed bygger på alsidighed i sædskifte, dyrehold mv. Gennem de seneste 3 år har 3/4 af vores jord været bortforpagtet til en konventionel kvægbruger. Det gør ondt at se, hvorledes den intensive dyrkning ødelægger især engarealerne. Kontrakten kører 2 år endnu, men så er det også slut. Så er jeg atter klar til at tage en tørn på vejen mod en bæredygtig fremtid.

Skriv kommentar

Dagbogsindlægget Sensommertanker er publiceret 03/09-2014 09:43 af Hedebonden.

Log på for at skrive en kommentar til denne dagbog. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.