Kæledyr, verdens dyr m.fl. · Jeg sparkede en andens hund

36 svar
Senest opdateret 3 år siden · 13 bruger(e) deltager
6 år siden

Ja overskriften lyder måske voldsom, men det var sådan det endte.

Kæresten og jeg besluttede os for at tage i hundeskoven, med vores to dejlige hunde.
Vi møder flere hunde og de leger med hinanden, og alt spiller. (ligesom det plejer at være)
Og efter en en times tid, møder vi så et par som kommer gående med deres to Rhodesian Ridgeback.
Den ene får øje på vores hunde, og sætter ellers i spurt og ender med at løbe direkte ind i min den ene hund, og den bliver ved med at knurre og vise aggressiv adfærd. Der kommer så ro på situationen, og vi får os en god snak om vores dyr.
Men pludselig angriber den min hund uden varsel, og bliver ved! Jeg venter med at gøre noget da jeg regner med at ejeren får den stoppet, men han ser bare til imens den prøver at flænse min. Så jeg skrider til værks og giver en et los i ribbene, og derefter et til så kampen stoppes.
Bagefter beklager idioten sig over at jeg sparkede hans hund, så jeg siger til ham (på en måske ikke så pæn og anstændig måde) at han skal få styr på sin hund, og ikke komme sådanne steder med den hvis den opføre sig sådan. Og han kan vist mærke på mig, at han ikke skal starte en diskussion og vælger så at gå.

Jeg havde allermest lyst til at knocke ham, men har da heldigvis den blokade som skal til for ikke at gøre det.

Jeg vil gerne hører jeres mening om denne situation, synes i det lyder til at jeg overreagerede?
Jeg ved godt at det ekstremt at sparke en andens hund, men ejeren gjorde jo intet.

Mvh Høeg

6 år siden
6 år siden

Beklager de grammatiske fejl, det gik lige lidt stærkt med at skrive oplægget. :/

6 år siden
6 år siden

Med den nævnte hunderace in mente og situationen som beskrevet handlede du ret modigt, vil jeg mene og helt i orden efter min mening.

Med venlig hilsen
Kattegat

6 år siden
6 år siden

Hvis man ikke har styre på sin hund, skulle det være som at fratage en bilist kørekortet. Det kan være farlig at færdes med hunde uden opdragelse. Du handlede ok. Høeg. Fink

6 år siden
6 år siden

Jeg ved det godt, men i situationen må jeg bare følge mit instinkt. Og tænkte da også bagefter at den jo sagtens kunne have angrebet mig, men noget måtte jo gøres, for nægter at se min bedste ven blive slagtet på den måde, så var i situationen ret ligeglad med om den bed mig. (siger jeg nu hehe)

6 år siden
6 år siden

Fink - Lige præsis, og man skal da slet ikke have sådan en stor hund, hvis man ikke kan styre den, eller er bange for at irettesætte den når uheldet er ude.

Hvis det nu var min hund der gik til angreb på en mindre hund på den måde, ville jeg squ gøre alt i min magt for at få det stoppet.

6 år siden
6 år siden

Hvis det er for at beskytte sig selv eller sin hund, kan jeg ikke se noget forkert i, at man sparker eller lignende. De færreste har jo lyst til at gøre det, men det kan blive nødvendigt. Jeg synes også, at ejeren burde have været den første til at reagere, men da han ikke gjorde, måtte du jo gøre det nødvendige.

6 år siden
6 år siden
#7

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

6 år siden
6 år siden

Ja, jeg har heller ikke noget at indvende. En så uansvarlig hundeejer burde have frataget sin hund.

6 år siden
6 år siden

Som situationen er beskrevet er det helt ok, at du sparkede den gale køter - og ikke bare stod passiv og så til, imens din hund blev flænset.

mvh. Benno

6 år siden
6 år siden
#10

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

6 år siden
6 år siden

Altså Høeg, kender du hundeviskeren?

Et velplaceret, men ikke for hårdt kick i siden, det anbefales netop til at få hundens opmærksomhed og respekt. Men sparket skal være med neutralt humør. Det må ikke være frustrationsspark, for så kan hunden køre videre op i det røde felt på det og angribe dig. De der ridgebacks er jo for pokker avlet til at bekæmpe løver!

Jeg har ikke selv hund, men har set hundeviskeren en del gange på National Geografic. Han kendes også som Cesar Milan. Tror, den nyeste omgang udsendelser kaldes "Leader of the pack".

Ved, som antydet, ikke hvordan det virker for en almindelig hundeejer in real life, men programmet inspirerer dig garanteret ;O)

6 år siden
6 år siden

Camilla - Jeg er stor fan af Cesar Milan!
Jeg bygger faktisk min opdragelse på hans teknikker, (Motion, disciplin og masser af kærlighed. I den rækkefølge).
Jeg ved at han ikke er så velset i Danmark, da mange mener at hans metoder er voldelige. Hvilket jeg overhovedet ikke kan se hvad der menes?? Mange protestere mod at han bruger kvælhalsbånd osv... Men det er intet problem hvis man ved hvordan det skal bruges, og selvfølgelig ikke skader hunden med det.

Mange her i Danmark betegner deres hunde som mennesker eller børn, og jeg er ærligt talt ved at brække mig over det. En hund er en hund! Og skal derfor opdrages som en hund, for ellers bliver den forvirret.

Og til jer andre, mange tak for jeres støtte, man har det selvfølgelig ikke godt når man har gjort sådan noget. Men noget skulle gøres, ville have ønsket jeg kunne have sparket ejeren i stedet ;-)

Mvh Høeg

6 år siden
6 år siden

Høeg! - Dit sidste indlæg fik mig som livslang opdrætter af jagthunde og brug af dem op af stolen. Jeg vil på det kraftigste advare alle, som læser denne streng mod Cesar Milans metoder.
De er håbløs gammeldags og er direkte fysisk og psykisk mishandling af hunden.
Læs her, hvad DKK mener om de metoder, han bruger og følgerne af dem.
http://www.dkk.dk/nyheder/Nyhed1077.

Med venlig hilsen
Kattegat

6 år siden
6 år siden

Kattegat - Har du nogensinde set programmet? For så kan du evt. fortælle mig i hvilket afsnit denne brutale brug af tvang og straf findes?! Og DKK skriver at at han i flere tilfælde udsætter hundende for overgreb. Jeg kan bare ikke se det.

Det er en hund, og selvfølgelig kræver den kærlighed, men det er bare ikke nok, for at få en dejlig hund. Jeg har haft han rottweilere altid, og har aldrig oplevet en af dem aggressiv.
Selv ikke da Ridgeback'en angreb min Islandske fårehunde , blandede han sig!

Jeg mener personligt Danmark har et fordrejet syn på vores hunde og dyr i det hele taget.
Hvordan kan et land hvor det er lovligt at have sex med sine dyr, forbande en så dygtig hundepsykolog??? Jeg forstår ikke sammenhængen!

Mvh Høeg

6 år siden
6 år siden

Høeg! - Jeg har ingen lyst til at deltage i en debat om hundeopdragelse generelt, da der findes lige så mange metoder, som der er mennesker.

Jeg betragter personlig DKK, som den mest kompetente organisation angående hundespørgsmål her i landet. Med mit indkastede link kan folk så se DKK's vurdering af Cesar Milans metoder.
De kan så læse DKK's vurdering og se de utallige reklamefilm om Cesar Milans metoder på youtube og på den baggrund selv vurdere.

Med venlig hilsen
Kattegat

6 år siden
6 år siden

Jeg har godt nok ikke læst bøger af Cesar, men jeg bakker Høeg 1000% op, når det gælder fjernsynsprogrammerne.
I dem findes der ikke skyggen af mishandling. Der findes sammenbrud, men det kan jeg kun selv se som noget meget normalt, når man skifter fra en slags adfærd til en anden. Det er en øm ting at skifte adfærd, og det er vel også derfor, at Cesar understeger "to be calm assertive". Altså ingen vrede.

Hvis vi endelig skal tale om mishandling, så skulle det lige være at have en hund og så mene, at nu kan den selv regne det hele ud.
Kender I den der med en hundeejer, der har sin hund i de der liner som kan rulles ud til adskillige meter? Så kommer jeg gående, og hundeejeren kan se mig på 100 meters afstand. Jeg signalerer med mimik og blik, at han skal forkorte linen og trække sin hund til sig, for den er allerede nu meget nysgerrig og vil hilse...men det vil jeg ikke! Hundeejeren ignorerer og jeg udstråler tordenskyer. Hunden hiver måske i linen, og kommer selvfølgelig hen med DNA og det hele. Så er det, at jeg bliver verbal overfor ejeren, vel at mærke med lyn ud af de tordenskyer, som før bare var tordenskyer. Og det sker ofte, at hundeejren for sent og for åndsvagt bøjer sig for min vrede med et vredt blik på hunden: Slemme dreng Fido! Kan du så opføre dig ordentligt.

Kattegat! Det er mishandling af hunde som ejer at lade dem gå i en line på 10 meter for derefter at bebrejde hunden det, når en eller anden kværulant som mig kommer gående og faktisk brokker sig over hundens DNA og ikke mindst ejerens fravalg af lederskab og ansvar. Kan du se mekanismen? Neeeej, det var slet ikke mig, det var min slemme, slemme hund, slem hund!

Nej, det var ikke en slem hund, det var en ejer, der mere eller mindre bevidst valgt ikke at respektere andre mennesker evt. på fortovet. Det kan man netop gøre ved allerede inden gåturen at vedtage, at hund og ejer skal være afslappede. Mennesket leder, og hund går tæt på ejer, når andre kommer gående, så der er plads til alle!

Der kan efter din mening være andre regler for jagthunde, men nogle regler og nogen afretning skal der vel være, hvis hundene ikke skal gå amok i blodrus. I øvrigt kan jeg levende forestille mig, at Cesar Millan godt ved, hvad en jagthund har brug for af stimuli til at udleve deres jagtinstinkter uden at molestere det vildt, som ikke lige skal nedlægges i denne omgang.

Jeg indrømmer, at jeg ikke har set linket endnu Kattegat, men det kommer jeg efter, og så kommenterer jeg på det senere. Men jeg gætter på, at du har set et sammenbrud.

Så er det bare, at jeg spørger: Kan det ikke være ret nerve wrecking at skulle til en rodbehandling hos tandlægen? Og er det ikke alligevel den rigtige ting at gøre, hvis man vel at mærke gerne vil bevare muligheden for at kunne tygge mad i fremtiden...evt. med fine nye indsatte kroner. Det får man bare ikke uden en forudgående rodbehandling.

Kommer tilbage senere!

6 år siden
6 år siden

Så er jeg her igen.

Kattegat, det må du kunne gøre bedre! Det er en udtalelse, og der er ingen specifikke henvisninger.

Det mest brugbare i den udtalelse er, at man kan komme galt af sted som almindelig hundeejer, men det lægger Cecar absolut heller ikke skjul på i sine programmer. Han har tvært imod ofte sager, hvor den pågældende hund må med ham hjem til kennelen, så han kan klare sagen som professionel.

Nu har jeg læst udtalelsen, og så kunne du jo se et helt program igennem med hundeviskeren, så du kommer til at se hunden efter rehabilitering...det får man ikke at se på youtube!

Jeg kan være ganske enig med dig, at det er mange forskellige metoder, og de virker såmænd nok også strålende i de forskellige situationer. Det kan vi ikke blive uenige om, men det betyder jo, at så er der også noget anvendeligt ved hundeviskerens metoder, som man ikke bare kan kalde forkert.

Høeg, u go. Vi er enige, og den ridgeback blev da flot tacklet! Løvetæmmer! ;O)

6 år siden
6 år siden

Jeg ved ikke rigtigt, hvad det er, jeg skal gøre bedre Camra.
Jeg har lagt et link til DKK, hvor Danmarks største autoriteter indenfor hundeopdragelse udtaler sig om Cesar Millans metoder med henvisning til moderne forskning i dyreadfærd - ikke at forveksle med menneskelig adfærd.
Samtidig opfordrer jeg folk til at se metoderne i anvendelse på youtube og derefter selv dømme.

Jeg vil da gerne i den forbindelse opfordre dig til at kikke grundigt på youtube videoerne.
En ting, der slår mig ved dem, er deres instuderede showpræg, - men døm selv.

Nogle få ting ved jeg dog af personlig erfaring.
Ingen hund uanset race og nedarvede egenskaber kan opdrages til en brugbar og veltilpasset hund uden hunden er ordentlig socialiseret og en rodfæstet tillid mellem hundefører og hund er tilstede.
Det opnår man altså ikke med få timers domptør dressur udført af en fremmed. Al tale om rehabilitering er i den forbindelse tom snak.
Spørg en hvilken som helst proffesionel hundefører og hør, hvad han mener om hundeopdragelse contra dressur.

Jeg vil indlægge et yderligere link på engelsk: http://www.urbanda...d_profession.html

Her kan du læse, hvad forskellige amerikanske grupperinger mener om Cesar Millans metoder.

Med venlig hilsen
Kattegat

6 år siden
6 år siden

Jeg nævner klart, hvad du kan gøre bedre Kattegat. Du kan se et fuldt program med Cesar Millan, og så må du have nogle bedre links, som dokumenterer og ikke bare er udtalelser. Den udtalelse dokumenterede intet, den udtalte sig om, at man var imod metoderne.

Jo, jeg har faktisk set klippene på youtube, og et helt program er bedre. Har du selv set begge dele?

Kattegat, jeg vil ikke betvivle andre metoder, jeg er imod at man betvivler ALT ved Cesars metoder!

6 år siden
6 år siden

Kattegat - Som DKK selv skriver skal man være kritisk overfor alle hunde råd med hensyn til dressur, og med det sagt også Cesar Milans.
Det jeg godt kan lide ved ham, hans programmer (Som selvfølgelig er meget showpræget, fordi det er et program som skal sælge) og hans bøger, er selve mentaliteten. Ikke specifikke teknikker, for det er forskelligt fra hund til hund. Jeg har som sagt en Rottweiler og en Islandsk Fårehund, og de kræver begge forskellige typer opdragelse. Men fælles for dem er kærlighed og viden om hvem der er føreren.

Og med hensyn til det du skriver med tillid, mellem hundefører og hund er vi komplet enige. Det er ligesom støbningen af en god hund.
Og netop det synes jeg Cesar går meget op i, han kommer jo ikke ud til en familie for at træne hunden. Men for at vise ejerne hvordan de skaber tillid og lederskab over den utilpasset hund.

Og med hensyn til DKK udtalelse, hvor de skriver at Cesar direkte sparker hunden under dressur er grotesk! Han sparker den ikke, han giver den et lille puf med foden, som vil svare til at vi prikker en anden person på skuldren, for at få deres opmærksomhed.

Jeg mener personligt at DKK er dybt hysteriske!

Og til dig Camilla giver jeg dig ret i din oplevelse, den mand er en komplet idiot. Og personligt så er en flexline aldrig godt for noget som helst. For hunden kan squ ikke finde ud af det.
Tak for din opbakning, det er dejligt.

Mvh Høeg

6 år siden
6 år siden

Camra #19 De pågældende autoriteter udtaler sig altså på baggrund af moderne adfærdsforskning, og den står til rådighed for enhver interesseret. Den kræver selvfølgelig, at man har sat sig ind i stoffet.
Det har jeg ikke i større omfang - desværre.
Dog har jeg gennem personlige erfaringer og mangeårigt medlemskab af DKK og specialklubben for min hunderace lært at annerkende og sætte stor pris på de pågældende autoriteters ekspertise på området, og ingen kan med nogen ret beskylde mig for at være ret forgabet i autoriteter.
Det behøver du selvsagt ikke betragte som nogen som helst form for valid dokumentation. Jeg har dog ulejliget mig med, at finde ret så mange søgekriterier til støtte for mine personlige holdninger, at du med en begrænset indsats vil kunne udforske emnet nærmere.

Jeg har ikke set den pågældende udsendelse på TV, men hørt den omtalt, beskrevet og diskuteret et utal gange blandt hundefolket. Folk med vidt forskellig observans angående hundeopdragelse.
Jeg undrer mig i den forbindelse over, at det ikke er lykkedes for mig, at finde noget videomateriale om udsendelserne. Det virker også påfaldende at de videolinks, der nævnes i forskellige kritiske netindlæg, omkring de mere kontroversielle metoder Cesar Millan anvender, er blevet fjernet fra youtube med henvisning til ophavsrettigheder, medens de mere instuderede og showprægede videoer ikke er blevet udsat for den samme censur.
Jeg har her de sidste par dage siden navnet Cesar Millan dukkede op herinde brugt omkring 10-12 timer på at undersøge tingene omkring denne mand og hans aktiviteter på hundefronten.
I den forbindelse har jeg læst et utal af anmeldelser fra de hundeshows, han har optrådt i. De har stort set alle været negative set med proffesionelle hundefolks øjne - læs selv.
Ligeledes har jeg gennemset stort set alle de - tilgængelige - National geographic videoer med Cesar Milan i hovedrollen.
Ingen af de pågældende indslag giver mig nogen som helst anledning til at ændre på - endsige moderere min tidligere advarsel om Cesar Millan og hans dressurmetoder.

Høegh #20! Jeg er ikke så vild med at debattere emner, der er så emotoniel ladede, som det vi har oppe at vende her er et udpræget eksempel på.
Mit ærinde med mit kritiske indlæg var da også det ene. Jeg ville gøre opmærksom på, at ikke alle er så begejstrede for Cesar Millan og hans dressur, som Camra og du så uforbeholdent støttede op om.

Du skriver i et tidligere indlæg følgende: "For så kan du evt. fortælle mig i hvilket afsnit denne brutale brug af tvang og straf findes?! Og DKK skriver at at han i flere tilfælde udsætter hundende for overgreb."
Eftersom jeg ikke har set de udsendelser, som du åbenbart har. Så har jeg læst ret grundigt op på lektien her de sidste par dage.
Jeg har i den forbindelse fundet utallige eksempler på brug af vold, provokationer og fejlfortolkninger af hundeadfærd, men lad os først få et udsagn fra hestens egen mund.
http://www.dailyma...Cesar-Millan.html
Vi kan altså fastslå, at han indrømmer brugen af grove metoder, men også forsvarer dem heftigt.

Værst af alt i mine øjne er dog: Utallige vidoer inde på nettet viser, at manden helt tydeligt ikke ved noget som helst om hundes normal adfærd og signalapparat.
Læs følgende esay og klik på linket under "her".
http://wildewmn.wo...6/pushed-too-far/

Jeg må indrømme, at selv en forudindtaget person som mig blev såre overrasket og ret rystet over mandens basale uvidenhed om hunde.
Han læser hundens signaler og adfærd katastrofalt fejlagtig og provokerer den til angstbidning. Ret mig gerne, hvis du har en anden forklaring og konklussion på katastrofen.

Har du kræfter og tålmodighed til mere, så er her et yderligere link med flere ret så barske informationer og kommentarer fra såvel ukendte som kendte hundemennesker:
http://dogwilling...this-at-home.html

Den mest positive oplevelse for mig under dette lange ridt har været den oplysning, at National geographic har stoppet samarbejdet med Cesar Millan.
De har åbenbart også opdaget, at man ikke bliver: Jeg alene vide, dyrepsykolog, adfærdsekspert eller hundehvisker af at have tumlet med ranch hunde i barndommen og derefter kastet sig over Hollywood kendissernes glamour hunde.

Jeg forventer ikke, at hverken Camra eller dig vil blive rykket væsentlig i jeres opfattelse af Cesar Millan.
Det er også fint med mig.
Jeg håber bare at min advarsel vil give andre stof til eftertanke. Vore hunde fortjener al den opmærksomhed, vi formår at give dem.

Med venlig hilsen
Kattegat

6 år siden
6 år siden

Jamen Kattegat, jeg har så lært om adfærdspsykologen Adfred Adler på tværfag på universitetet. Og den er kan sagtens være anvendelig i denne forbindelse.

Jeg vil ikke bestride betænkeligheden ved det sidste link, som handler om: Don't do this at home.Der handler det om, at hunde skal håndteres af proffer, hvis det står skidt til.
Men så vil jeg bare lige nævne, at en del af de hundeejere, som henvender sig netop er blevet opgivet af eksperter, der ikke bruger Cesars metoder. Selv om programmerne er show, så har nogle af disse hundeejere følt, at de fik reddet deres hund i stedet for bare at få den aflivet, hvilket var den foregående eksperts råd, før de henvendte sig til Cesar.

Hvad link nummer 2 angår, så bliver jeg firkantet over mange menneskers naivitet. Hvad forventer man? Tror man, at hunde aldrig irettesætter hinanden? Hunde bider hinanden, også i struben! Hunde kæmper, og de dræber sågar hinanden! Nej, jeg tror ikke på et Paradis, hvor løver og får spiser pænt sammen!

En irettesættelse, der ligner hundens instinktive måde at irettesætte andre hunde på, skulle være til at rumme for et menneske. Og Kattegat, du får mig ikke et sekund til at tro på, at en hund ikke kan rumme det! En hund er en hund, og ikke et menneske, der efterrationaliserer. Altså hunde ville kæmpe om maden, selv om du ville synes, at det er synd for den svageste. Mennesket kan så vælge at være leder, nu han har anskaffet sig en hund, ellers stater mennesket noget uden at fuldføre det! Menneskeligheden kan komme ind der, hvor mennesket er leder og fordeler maden mellem hundene.

Det der med National Geografic vil jeg da gerne lige se dokumentation på, for jeg nyder personligt en ny omgang med Cesar, og denne omgang kaldes Leader of the Pack. Det er altså en ny omgang, der vises lige nu. Så hvornår er han sat til at stoppe?

Kattegat, jeg er ikke næsegrus beundrer af Cesars metode, men af den tankegang, som han er fortaler for i sine programmer. Den tankegang kan sagtens bruges konstruktivt sammen med andre metoder. Det er der du finder mig, så jeg er ikke bare en modstander, og jeg synes ikke bare, at det er den eneste brugbare metode. Den misforståelse får du simpelthen ikke lov til at udsætte mig for!

6 år siden
6 år siden

Jeg har set rigtig mange afsnit af Hundehviskeren, og kan sagtens følge hans tankegang om Calm Assertive som god overfor dyr. Meeen jeg er nu også rimelig bekymret over hans fremgangsmåder ind imellem - særligt husker jeg en episode med en hund der var bange for glatte gulve. Her var Cesars fremgangsmåde at flå hunden ud på det glatte gulv, og trække den indtil den skræmte hund måtte overgive sig og gå på gulvet. Nuvel, hunden blev muligvis kureret for den angst - men ikke uden fare for at den havde fået et andet traume. Hvis man sammenligner hans metoder med den irriterende britiske hundeekspert (hedder hun Victoria?), så er hun jo hans diametrale modsætning - og hun opnår de samme hvis ikke bedre resultater med sin relativt blide facon.

Mht. hele debatoplægget her: Havde nogen overfaldet min mors hund, som jeg passer ind imellem, havde jeg gjort hvad som helst for at redde den. Også hvis det betød at jeg skulle sparke en anden hund væk.

6 år siden
6 år siden

Jeg fandt lige en video med Cesar kontra Victoria:Her imponerer Cesar på ingen måde,,,

6 år siden
6 år siden

Det ser voldsomt ud, det indrømmer jeg gerne. MEN... Vi glemmer at mange af gangene, er det de meget svære tilfælde af hunde som han kommer ud til, dem som de såkaldte "eksperter" har opgivet, pga af aggressivitet.

Jeg bruger som sagt ikke metoderne selv, da der jo slet ikke er brug for det. Men hvis min hund blev aggressiv ville jeg ikke tøve, hvis det kunne få styr på situationen.

Jeg læste en artikel som en ekspert havde skrevet, og hun påpegede at hunde ikke var dominante. Hvilket jeg overhovedet ikke kan finde hale i. For når jeg kommer i hundeskove/parker, er det tydeligt at se at hundene dominere hinanden. Og tydeligt er det også at se hvilken en der er alfa.

Selve disksutionen om Cesar Millan er faktisk ved at trætte mig, for vi bliver aldrig enige, jeg mener han for det meste gør hvad der skal gøres i den givende situation.

For mig handler denne debat om hvor hysterisk DK er med hensyn til vores hunde, og det indebærer mange ting. Vi behandler vores dyr som var det børn, og jeg er ved at kaste op. At gå en tur i gågaden og se små ustyrlige hunde klædt i tøj, det er squ for meget!
Og hvad sker der lige for forbuddet af visse racer? Hvad med at give forbud for de ejere som ikke kan styre deres hunde, eller bruger dem som potensforlængere? Og så er det iøvrigt naivt af staten at tro, at problemet er løst ved et sådan forbud.
Nu er Rottweileren også kommet på observations listen, hvilket pisser mig noget så voldsomt af. Vi ender med at kunne vælge mellem en Mops, bomuldshund eller Chiuaua, fordi alle andre racer er blevet forbudte, da ingen har styr på dem, fordi de bliver behandlet som børn eller bodyguards.

Mvh Høeg

6 år siden
6 år siden

Du har ret, vi bliver nok ikke enige - men jeg synes det er vigtigt, at Cesar Millans metoder bliver taget med et gran salt, og at man lige holder for øje at den tidligere hundefrisør ikke er uddannet hundeekspert - og er blevet et celebrityfænomen, hvor folk måske glemmer at se bag den glittede facade. Der er flere eksempler på, at hans metoder ikke har haft effekt overfor aggressive hunde - og at disse hunde efter programmerne er blevet aflivet.

Fandt endnu et eksempel som i mine øjne ikke kunne være mere forkert. Han prøver at lære en hund ikke at angribe en kat - men det eneste han her opnår er, at få hunden til at se katten som noget dårligt:Når man alligevel ser ham undertvinge aggressive hunde i programmerne, så er det med stødhalsbånd, kvælerhalsbånd eller fysisk undertvingelse, og jeg tror godt vi kan blive enige om, at alle levende væsner vil reagere mod trusler af den slags med kamp eller overgivelse.

Betyder overgivelse så, at man retter ind fremadrettet - ja det kan det sagtens, hvis man bliver kuet til det længe nok. Er det så den fede metode? Ikke rigtig. Findes der hunde, der ikke kan rehabiliteres? Helt sikkert. Vil hunde dominere hinanden? Mja, de ryger som oftest ind i en form for naturligt hierarki, men det betyder jo på ingen måde, at de er aggressive overfor hinanden. En familiehund har heller ikke som formål at dominere resten af familien - den er på udkig efter at finde sin plads i familien. Hunde er med andre ord ikke ude efter at overtage verden, og den idé egner sig bedst som et stykke fiktion jeg må skrive en dag. ;)

Mht. tøj til hunde, så er der jo racer som vi har fremavlet, der ganske enkelt fryser på vores breddegrader når det bliver koldt - og ja, det er primært små hunderacer som chihuahua, der har en større overflade i forhold til deres kropsvægt. Det betyder, at de skal producere meget mere energi og have et højere stofskifte for at holde varmen - og derfor kan en trøje være en fordel. Det er selvfølgelig ikke det samme som at man skal behandle dyr som børn, og gys (!) køre rundt med dem i specialfremstillede klapvogne, som jeg har set eksempler på.

Jeg er fuldstændig enig med dig i, at raceforbuddene er til grin - det handler ikke om racen, men om de forholdsregler man tager når man håndterer forskellige racer. For ja, det er klart, at der er forskel på hvordan en schæfer eller en chihuahua bider, men chihuahuaer er jo faktisk en af de mest aggressive racer sammen med gravhunde og andre småhunde - og det hører man sjovt nok ikke så meget om (udover historierne om kongefamilens gravhunde, der jævnligt bider gardere og andet godtfolk).

6 år siden
6 år siden

..."Når man alligevel ser ham undertvinge aggressive hunde i programmerne, så er det med stødhalsbånd, kvælerhalsbånd eller fysisk undertvingelse, og jeg tror godt vi kan blive enige om, at alle levende væsner vil reagere mod trusler af den slags med kamp eller overgivelse."...

Safira, Cesar bruger ikke altid disse redskaber, eller hvad vi nu skal kalde det. Så den kunne vi godt diskutere herfra og til juleaften.
At man som menneske må underlægge sin hunden og påtage sig lederskab, det synes jeg ikke man kommer uden om. Og nu tænker du nok, at man sandelig kan tage lederskab på mange andre måder. Det kan man også, men så er det at mange hundeejere, der menneskeliggør deres hunde, får stukket i næsen til lidt selverkendelse. Det ville jo ikke komme dertil, at en mand som Cesar blev nødt til at bruge ret fysiske metoder, hvis hundens ejere ikke havde negligeret lederskabet og menneskeliggjort for meget.

Du skriver i ovenstående om fysisk undertvingelse som om det er en grimmer ting, og som om hunden bare skal have det serveret på en blid måde, og så kan de selv regne den ud. Hunde er altså stadigvæk ikke mennesker, og det bliver de aldrig.

Hunde slås måske ikke så meget, når først et lederskab er etableret blandt dem, der kan jeg godt følge dig, men inden da kan du ikke bilde mig ind, at hunde ikke er fysiske overfor hinanden...desuden er netop manglende lederskab en unaturlig situation, og så er det i grunden en unaturlig situation, at et menneske skal være leder for en hund...så det kan nemt mislykkes, og det kræver så i nogle tilfælde nogle ret håndfaste handlinger.

Jeg er ikke næsegrus beundrer af Cesar. Han er en af mange som har en mening og nogle metoder i forbindelse med hunde. For mig er han som en tandlæge, det er i stand til at give en nødvendig rodbehandling, og det gør ondt. Til sammenligning er de hundfolk m.m., der brokker sig over hans metoder lidt i mine øjne som en tandsyg, der synes, at rodbehandlingen er en grimmer ting og så beslutter alligevel ikke at få det gjort. Det er blidt for nu, men du kan jo spørge dig selv, om det er holdbart. Jeg synes det ikke.

Safira, du giver også udtryk for, at det er nødvendigt for visse hunderacer at have tøj på, når Høeg snakker om menneskeliggørelse gennem påklædning af hunde. Så siger jeg bare, at den undslipper du ikke helt, i mine øjne i hvert tilfælde. Det er mennesker, som opfinder og fremavler disse hunderacer, og det er derfor også menneskeliggørelse at beslutte, at nu fremavler vi en race, der er nødt til at have tøj på lige som os. Denne menneskeliggørende beslutning kan overdrives, og det bliver den i høj grad i forbindelse med de tøjkrævende racer, du nævner.

Jeg gætter på, at Cesars metoder når at trigge en slags selverkendelse i underbevidstheden hos visse hundeejere, og det kan de ikke lide.

Høeg, jeg er stadig med dig og mener, at Cesars metoder i langt de fleste tilfælde er ikke er værre end så mange andre. Jeg kan godt fornemme, at du måske som jeg kan se noget frugtbart i den og i alle metoder.

De fleste mennesker kan ikke relatere til sig selv som ledere, de vil hellere være kærlige og give deres hunde en småkage. Så tænker jeg på misforstået godhed, når mange så gerne vil nøjes med småkagen, men nægter at gå de timer med hunden, som faktisk er påkrævet. Bandlys småkager og misforstået godhed, siger jeg bare!

6 år siden
6 år siden

Du har ret - sagen er ikke sort/hvid, og CM's metoder inkluderer også positiv belønning - men når han undertvinger hunde er det fysisk, og for at knække dem. Det er denne metodik jeg ikke kan anerkende som noget der fremkalder 'calm submissive state'. I langt de fleste tilfælde er dyret skræmt fra vid og sand - og du kan se i flere af programmerne at hundene tisser, hvilket ikke helt signalerer 'calm' i min verden.

Jeg kan sagtens dominere en hund eller et andet menneske uden at røre ved vedkommende, men jeg kan stadig vælge flere forskellige strategier. Jeg kan både true og opmuntre med mit kropssprog, og basalt set kan jeg få brug for begge strategier alt afhængig af situationen, men i forhold til hunde mener jeg ikke det nogensinde er nødvendigt at true for at få sin vilje - det opnås fint på andre måder. Vi er nok ikke så uenige som vi ellers kan få trukket fronterne op til i en debat, hvor tingene hurtigt bliver unuancerede - jeg har heller ingen respekt for misforstået 'godhed', og den idioti det er, når folk ikke sætter sig ind i hvad en hunds behov er. Har set flere eksempler i diverse hundetrænerprogrammer, hvor ejerne går tur med hunden tre gange - om ugen!

Ved dog ikke helt hvad du mener med, at jeg ikke undslipper i forhold til de hunderacer, der fryser. Hvis du læser hvad jeg skriver, så argumenterer jeg ikke for tøj som pyntegenstand til hunde, men som et nødvendigt onde i de tilfælde hvor man enten har fremavlet hunderacer med tynd pels eller som ligefrem er nøgne - eller blot i de situationer hvor hunderacer, der ellers naturligt forefindes under varmere himmelstrøg, eksporteres til andre koldere steder, som dyret ikke er gearet til fra naturens hånd. Det betyder ikke, at jeg går ind for designerhunde, der fremavles med nogle til tider ret grelle komplikationer til følge (mops er et godt eksempel på at man i hvert fald ikke tænker på hundens velfærd og evne til at trække vejret uden problemer, men vælger avlsmateriale alene ud fra det ønskede udseende).

6 år siden
6 år siden

Safira, hvad jeg mente med at undslippe er dette: At man ikke helt kan undslippe, at der ligger menneskeliggørelse af hunde allerede bag avlen. Man undslipper altså ikke ved at sige, at det er påklædningen at hundene alene, der er menneskeliggørende. Vi skal helt tilbage til avlen.

Ja, jeg har set at nogle af hundene tisser i CM's programmer, og deres grundangst må være frygtelig...sådan som det må være frygteligt at gå rundt med en påkrævet rodbehandling hængende over hovedet. Den er slem at have hængende, men endnu slemmere at ignorere. Det er jo skiftet fra en tilstand til en anden der må gøre forfærdeligt ondt (for nogle hunde ville det være værre ikke at skifte sindstilstand), så jeg kan godt følge dig i, at det er vigtigt at drøfte metoderne. Men CM's metoder kan ikke bare kaldes dårlige, fordi en hund bliver bange jævnfør mit eksempel med rodbehandlingen!

Nogle gange er dyr eller mennesket så langt væk fra sig selv, at det bare gør ondt at komme tilbage.

Hm, tænker i øvrigt på om tisseriet ikke er endnu en menneskeliggørelse. Vi har intet belæg for at antage, at hunde tænker om offentlig afføring (hvis jeg lige må navngive et fænomen her!) på samme måde, som mennesker gør. Hunde afleverer såvel stor som småt lige der midt i menneskemylderet uden at kny sig. Det er mennesket, det ikke kan klare den situation. Det er mennesket der forestiller sig, at det er ydmygende at lade vandet i en angstsituation. Vi har intet belæg overhovedet for at ytre os om, at det er ydmygende for hunde. De reagerer, og vi lægger vores følelser i reaktionerne.

6 år siden
6 år siden

Haha, nej tisseri har vist ikke noget med menneskeliggørelse at gøre - det er et fysiologisk fænomen (og ja, du har fuldstændig ret i, at hunde besørger hvor det passer dem og ikke har skam forbundet med den slags naturlige funktioner). Nogle gange ser man, at hunde nærmest tisser af glæde når ejeren kommer hjem, men der er ikke tale om glæde, men om helt naturlige 'dæmpende signaler'. Når hunden gør sig lille og kryber og tisser en tår, er det for at signalere at den helst vil undgå en konflikt med den, der nærmer sig. Så det er jo hundens måde at kommunikere, at den er underdanig.

Jeg er ikke helt overbevist om at magt/vold er vejen til at ændre en sindstilstand - hvis du havde en overhængende rodbehandling, og gik rundt med smerter, ville du formentlig ikke synes det var den fedeste måde at blive distraheret på, hvis du blev påført smerte et andet sted - som når Cesar småsparker/puffer en hund i dens ubeskyttede maveregion, for at få den til at glemme angst/aggression SAMTIDIG med at han udfordrer hunden på det område, der stresser den mest muligt. Her lader det til at være en bedre strategi, at have arbejdet med hunden INDEN selve konfrontationen, så man har kunnet give hunden nogle coping mekanismer til at håndtere den situation det nu drejer sig om.

6 år siden
6 år siden

Hvilke coping-metoder ville du bruge på hunden, som er bange for skinnende gulve? Den hund, der i øvrigt kunne blive en god redningshund. Hvis du har set det afsnit. Jeg synes, at CM tager det ganske stille og roligt, selv om han bruger magt i det afsnit.

Safira, du skriver magt/vold, og det er uhyggeligt tæt på at sidestille de to fænomener. Men der er altså stadig tale om to forskellige fænomener, om man kan lide magt eller ej.

Man er nok nødt til at acceptere et element af magt, hvis man skal ændre en hunds sindstilstand, og selv ved brug af en coping-metode har man altså som menneske taget en beslutning for hunden. Det er stadigvæk magt.

Jeg siger ikke, at CM ikke har sparket for hårdt, men han snakker helt sikkert om, at man skal finde en balance, så det ikke er noget, der gør andet end at aflede hundens opmærksomhed i svære tilfælde. Mennesker har været udsat for stødhalsbåndet og medgivet, at det kunne de godt mærke, med det gjorde ikke for ondt.

Jeg støtter til enhver tid op om det brugbare i hans metoder. Det er, som Høeg sagde tidligere i denne tråd, gerne red zone cases han arbejder med i programmerne. Kan man som hundeelsker ikke lide CM's metoder, så skal man ikke kritisere dem uden at tage med i debatten, hvordan hunden er kommet dertil, hvorfra CM skal hjælpe den. Det er såmænd gerne hundeejerne selv, der gør ting, som senere kommer til at kræve ekstreme metoder, så det kan man ikke klandre CM for at der er brug for. Her taler jeg specifikt om konfrontationen med det som hunden er bange for eller frustreret over. Ikke om de fysiske metoder.

6 år siden
6 år siden

Jeg tror jeg har set samtlige afsnit af de programmer, men efter nogle år kom jeg i tvivl om det rette i hans metoder - og er altså endt med at være semimodstander. For som du siger, så er der afgjort brugbare dele i hans teknikker - jeg tager bare afstand fra de teknikker, der involverer fysisk undertvingelse.

Har du prøvet et stødhalsbånd? Eller et pighalsbånd? Ud fra de test jeg kan finde online, hvor mennesker afprøver de redskaber, hunde ellers bliver udsat for, så ser det ikke ud til at være særligt behageligt - og det ved man jo. Jeg har da prøvet at få stød på hånden, så jeg kan levende forestille mig hvor meget mere ubehageligt det må være på halsen/struben. Desuden er der lavet rigtig mange undersøgelser af deres virkning, som enten udebliver eller får uheldige konsekvenser hvis stød associeres med noget 'forkert' (som damen der blev forskrækket over en lille hund mens hun gik tur med sine to hunde, og kom til at give sine hunde stød - hvilket resulterede i, at den ene ugen efter bed en lille hund ihjel, fordi de ret sandsynligt var blevet bange for små hunde).

Når jeg skriver magt/vold mener jeg fysisk magt, dvs. når du fysisk tvinger din vilje igennem. Det mener jeg ikke hører nogen steder hjemme i hundetræning. Du kan sagtens manipulere hunden til en adfærd der fungerer, og i eksemplet med de blanke gulve handler det jo om at vise hunden, at der ikke sker noget ved at gå på dem. Min 'lånehund' turde ikke gå på trapper da den var hvalp, og i lang tid måtte min mor bære den op og ned når de skulle gå tur. Her lærte jeg hunden, at det var ok, og lokkede den med godbidder og roste den når den så småt begyndte at gå ned ad trapperne - og til sidst kunne den af sig selv, og var stolt over det. Havde jeg bare flået den ned af trapperne havde slutresultatet måske også været at den kunne, men jeg er ret sikker på at dens tillid til mig så havde været en smule shaky.

Jeg er meget enig med dig i, at det er hundeejerne der måske ubevidst har næret den dårlige udvikling, og skabt problemerne for hunden, men red zone hunde kan især hjælpes med 'positive reinforcement' fordi du behandler problemerne i etaper i stedet for at flyve i flæsket på kræet med det samme, og tvinge det til underkastelse. Her er faren nemlig at hunden lærer at undertrykke alle faresignaler, og bare ender med at bide uden varsel.

6 år siden
6 år siden

Der er scener af hundeviskeren, hvor han med fysisk magt tager en hund og vender dens numse mod de andre hunde i sit kobbel, og det kalder jeg fysisk underkastelse. Ja tvang.

Det er et eksempel på, at man kan komme i en situation, hvor fysisk tvang kan redde en situation. En hurtig redning af en introduktion, der er ved at gå galt.

Men det, som gør debatten speget herinde, er velsagtens, at det ideelle er en hund, der er afslappet FØR introduktion. Her mener jeg så bare, at CM viser, at det kan betale sig at handle og være seriøs om sit lederskab. Og jeg tror samtidig, at CM heller ikke synes, at andet end afslappethed FØR introduktion er det ideelle. Men igen, red zone cases.

Om ikke andet, så viser denne tråd efterhånden, at man ikke bare kan disse hverken den ene eller den anden lejr. Det kan man da godt betegne som fastslået.

6 år siden
4 år siden

ridgebacks er ikke begynderhunde.
og jeg kan godt forstå du gjorde som du gjorde. og hvad havde kraftidioten regnet med? at du blot sku se til at din hund blev til et bidelegetøj for hans kræ? nej vel tsst!

jeg har ikke selv hund, endnu men havde nok gjort det samme i den situation.

(vil ikke gå ind i debatten om cæsar, hans metoder er i min verden ren tortur for hunde, uden indsigt i hunden. alt for meget kæft trit og retning og fysiks afstraffelse, usmageligt...)

bevares, der kan være enkelte ting han kan ha en pointe i, f eks(det eneste jeg kan give faktisk) hvis du ikke har helt styr på din hun d så er det bedst med en kort hundesnor,så hunden er inden for rækkevidde opmærksomhedsmæssigt

4 år siden
3 år siden

Det var det helt rigtige du gjorde!
Har selv, 2 gange' sparket fremmede hunde. (Og jeg er kun 15!) Fordi de viste aggressivt adfærd og løb direkte mod min nervøse hund og jeg, vælger jeg at sparke, da man aldrig kan vide hvilke hensigter hunden har.

Jeg "låner" også min nabos hund, som er meget bange for en schæfer ned ad vejen. Den har aldrig snor på og knurrer når vi går forbi. En dag sprang den ud på gaden og blottede tænder.

Ejeren så det og kom ud af huset, prøvede at kalde den til sig, men hunden hørte ikke efter. Den satte i løb og blev så konfronteret af et spark lige i hovedt af mig. Den pev. Og det gjorde min nabos hund også, mens den gemte sig bag mig.
Hvad fanden er meningen med sådanne mennesker! At de ikke kan styre deres egen hund og så ikke giver den snor på eller indhegner haven!!!

Føj, hunden har måske ikke fortjænt tæv, det her ejeren!

3 år siden
3 år siden

Visse hunde og deres ejere passer godt sammen. Ser man en bredkæbet muskelhund kan man som regel nikke "aha" når ejeren viser sig. (Tatoveret, muskuløst skallehoved) eller eventuelt en ung dame, som vil vise sig at være hans kæreste.

En muskelhund jeg godt kan lide, er bokseren. Den er som regel en yderst elskværdig undtagelse. Den må have stået model til Fedtmule.

Visse bidende kørere må aflives. Desværre. Dødsstraffen gælder jo ikke for ejere. Jeg håber vi alle kan slippe for disse farlige konfrontationer. Nogle hunde ser små selsksbshunde som skadedyr, de har pligt til at angribe. Det er kedeligt at de i deres hundehjerner begår denne misforståelse. Jeg tror egentlig ikke at de mener noget ondt med det, bare noget nødvendigt.

3 år siden

Besvar debattråd

Debatten Jeg sparkede en andens hund er startet 28/05-2013 21:15 af Martin Høeg Andersen (Høeg) og er placeret under Kæledyr, verdens dyr m.fl..

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

0Gætteleg
3 timer, 1 minut siden · sofiesverden
65På'n igen.
8 timer, 15 minutter siden · Kattegat
7Saxo.com
12 timer siden · Lauhan
2749Dagens ord
1 dag, 3 timer siden · Engbo
1Hvordan er Saxo Publish?
2 dage, 9 timer siden · Paolosaks
12Nem mad til 1
2 dage, 13 timer siden · Kattegat
64Kontraster
3 dage siden · Savanti
3Udgivelse af digtsamling
9 dage siden · Fink
8MODERSMÅLET
10 dage siden · Engbo
3Entropi og evolution
14 dage siden · dino
91Dagens Vits
15 dage siden · Engbo
2Skrivegruppe Randers og omegn
17 dage siden · Stinapige
121Hvad er du taknemmelig for i dag?
20 dage siden · Engbo
2Bøger om at skrive
1 måned siden · litteraturmagi
0hvilke lande, hvilke genrer?
1 måned, 1 dag siden · december87
3Grammatikkurser?
1 måned, 3 dage siden · Dyppepennen
0Lidt sjov med statestikken
1 måned, 9 dage siden · knudkp
0Opfindelse til fyldepennen
1 måned, 10 dage siden · Savanti
21Porno
1 måned, 12 dage siden · Kåemer
8Voldtægter og overgreb
1 måned, 15 dage siden · maryanna
11Forfatteri og ensomhed
1 måned, 16 dage siden · Engbo
3Hjælp til handling
1 måned, 16 dage siden · Det Anonyme Pun...
20Korrekturlæsning
1 måned, 16 dage siden · Filia
2Hvorfor ?
1 måned, 19 dage siden · Brehmer
0Anbefal et fælleskontor
1 måned, 20 dage siden · sylvain_24
2Google
1 måned, 22 dage siden · Savanti
1Dagbøger
1 måned, 22 dage siden · dino
82Tysklands ansvar
1 måned, 23 dage siden · Engbo
10Min nye bog er netop sat i salg
1 måned, 23 dage siden · Syrene Hvid
9Novellesamling
1 måned, 23 dage siden · dino
32Hvad er meningen med livet?
1 måned, 26 dage siden · dino
6Sprogproblemer
1 måned, 26 dage siden · Marver
102Kontraster
1 måned, 27 dage siden · Engbo
3Hvilke børnebogsforlag skal jeg kon...
1 måned, 27 dage siden · mandeniskoven
5Humor .
1 måned, 28 dage siden · Savanti
9Komma
1 måned, 29 dage siden · Dyppepennen
8Bøn
2 måneder siden · Morpheus
82Perfekt?
2 måneder, 2 dage siden · Engbo
7Hvor kan jeg finde noget om Egyptis...
2 måneder, 2 dage siden · dino
23Efter døden
2 måneder, 2 dage siden · dino
7Helbred opdatering.
2 måneder, 3 dage siden · Savanti
7Udslettelse af selvet
2 måneder, 5 dage siden · Morpheus
6Skriveøvelser
2 måneder, 5 dage siden · Miss-Leth
1Retstilstand og retssikkerhed
2 måneder, 8 dage siden · Kattegat
4Samtykke
2 måneder, 8 dage siden · dino
0Sjovt!
2 måneder, 9 dage siden · knudkp
2Er det virkelig rigtigt?
2 måneder, 9 dage siden · dino
1Hvilke skrivebord bruger i, når i s...
2 måneder, 11 dage siden · Kåemer
2Mindre smerter når jeg skriver
2 måneder, 11 dage siden · dino
4Gratis
2 måneder, 12 dage siden · Savanti
2GROFT
2 måneder, 14 dage siden · knudkp
0Statestik
2 måneder, 18 dage siden · knudkp
14Historisk forfatter?
2 måneder, 27 dage siden · Bondekonen
2Statestikken der gik
2 måneder, 27 dage siden · knudkp
3Krav om 5 kommentarer før tekst kan...
2 måneder, 29 dage siden · Birkmand
24Digte
2 måneder, 29 dage siden · Kåemer
4Plagiat, inspiration, kopiering ell...
3 måneder siden · Hellerhigh
16Skrivegruppe Midtjylland
3 måneder, 4 dage siden · MissJPHC
2I gang.
3 måneder, 5 dage siden · dino
2Grundvand . Spildevand .
3 måneder, 6 dage siden · dino
5BESTAWARE....
3 måneder, 7 dage siden · Kattegat
2Sekventielt
3 måneder, 10 dage siden · knudkp
0Varmepumpen .
3 måneder, 11 dage siden · Savanti
32Politik .
3 måneder, 12 dage siden · Engbo
6Feisbuuk
3 måneder, 12 dage siden · Savanti
2Folkepension - hvornår?
3 måneder, 12 dage siden · dino
47At rejse er at leve?
3 måneder, 13 dage siden · Inghard
1Sparring på krimi-roman
3 måneder, 13 dage siden · Emilsch
4Stavefejl.
3 måneder, 13 dage siden · jebomik
2Næsten 500 gange Lort på Pose
3 måneder, 13 dage siden · knudkp
27Evolutions forskning.
3 måneder, 14 dage siden · Inghard
0Fleksjobbers tilknytning til arbejd...
3 måneder, 15 dage siden · knudkp
8Circumcisio.
3 måneder, 16 dage siden · dino
5Cookies og trejdepart!
3 måneder, 18 dage siden · Titken Toft
0Annoncer på facebook!.
3 måneder, 19 dage siden · Savanti
32Din dag.
3 måneder, 20 dage siden · Eddie
1Hjemløse !.
3 måneder, 20 dage siden · Savanti
6Den nye EU aftale
3 måneder, 20 dage siden · dino
1Moderniseringsstyrelsen !.
3 måneder, 20 dage siden · Kattegat
6Danske Bank
3 måneder, 23 dage siden · Savanti
2Grænse politi .
3 måneder, 23 dage siden · Savanti
2Klimaet .!.
3 måneder, 24 dage siden · Savanti
62Parti til alternativ befrielse af D...
3 måneder, 25 dage siden · Engbo
8Ros til Forlag mellemgaard .
3 måneder, 27 dage siden · Savanti
2Pigen på piedestalen
3 måneder, 28 dage siden · dino
7Råd til hvordan man starter på en 2...
4 måneder siden · NAHansen
2Salg af digtsamling
4 måneder, 1 dag siden · Savanti
6Homofobi
4 måneder, 6 dage siden · Kåemer
0Delta One Six Out (Kritik ønskes)
4 måneder, 8 dage siden · Niels Peter
5Skriverefugium
4 måneder, 10 dage siden · Syrene Hvid
0Fast læser/kritiker på engelsk roma...
4 måneder, 11 dage siden · Malle2684
0Medvirk i podcast.
4 måneder, 17 dage siden · Rasmus C
1Hej hej
4 måneder, 21 dage siden · Engbo
0FebruaryFICTION
4 måneder, 21 dage siden · Syrene Hvid
3Caruso
4 måneder, 23 dage siden · Mons1957
4Godt nytår
4 måneder, 26 dage siden · polina s
0500 gange er Nedsmeltning set
4 måneder, 27 dage siden · knudkp
5Fjernede indlæg
4 måneder, 29 dage siden · Kåemer
0Betalæsning
4 måneder, 29 dage siden · Eddie
12Glædelig Jul!
4 måneder, 29 dage siden · Babyangel85
0Betalæsning af et brev
5 måneder, 8 dage siden · Spirit_Dreamkee...
7Kromosomer
5 måneder, 8 dage siden · Kattegat
9Skriveblokering/flow
5 måneder, 13 dage siden · Polo
5Med omtanke
5 måneder, 16 dage siden · tope
4Salme
5 måneder, 17 dage siden · Engbo
10Forfatter
5 måneder, 17 dage siden · tope
7Kulturen står i en stilstand, der k...
5 måneder, 17 dage siden · tope
2Beta-byttecentral
5 måneder, 18 dage siden · PRESMA
8Musik i film
5 måneder, 18 dage siden · dino
6Hvordan foretrækker du at sidde og ...
5 måneder, 23 dage siden · jebomik
83Mand/kvinde
5 måneder, 24 dage siden · dino
0En cool mand. En god historie.
5 måneder, 24 dage siden · Morten Vesterga...

Kæledyr, verdens dyr m.fl.

2Er det virkelig rigtigt?
2 måneder, 9 dage siden · dino
5Kødspisere kontra vegetarer kontra ...
7 måneder, 6 dage siden · dino
10Fluer
9 måneder, 23 dage siden · Savanti
38Høns i haven
3 år siden · Josefine Hyldah...
36Jeg sparkede en andens hund
3 år siden · dino
15hønsehold
4 år siden · Tula