Tekstdebatter · datid, nutid, fremtid - som virkemiddel?

28 svar
Senest opdateret 5 år siden · 7 bruger(e) deltager
5 år siden

Bruger du nutid, datid og/eller fremtid i dine tekster som bevidste virkemidler?

Jeg har selv en tendens til at skrive mine handlingsforløb i datid, og så når spændingen opbygges, så slår jeg ofte over i nutid. Som regel uden at være bevidst om det. Selv i en gennemlæsning, kan jeg overse det gentagne gange...
Men det må man jo ikke... Husker jeg min dansklærer pointerede... Må man vel?

Alligevel ved jeg, at man kan bruge det bevidst som et virkemiddel i sine tekster. Gør du det? I så fald hvordan? Og hvad opnår du? kan du give et eksempel?

I min seneste tekst, har jeg bevidst valgt at skrive den meget dramatiske prolog i nutid og det generelle handlingsforløb i datid... Må man det?

Jeg vil meget gerne lære lidt mere om at bruge dette mere bevidst

Tak for din tid.
Sandie

5 år siden
5 år siden

Hvad mener du dog med at man ikke må. Selvfølgelig må du det. Du må gøre hvad du vil, så længe det fungerer litterært.

Jeg ved at jeg har brugt skiftende tider i meget af hvad jeg har skrevet, men kan ikke præsentere noget sådan på stående fod. Men jeg kan da hurtigt konstruere et eksempel:

"Jeg og Martin gik stille og roligt ned mod stranden, mens vi talte om festen aftenen før. Og så pludselig står den der store hund foran os og gør og viser tænder. Vi blev virkelig bange."

Kåemer

5 år siden
5 år siden

Jeg holder af datid! Intuitivt. Og endnu værre: Jeg holder af passiv!
Jeg er influeret af faglitteratur, hvor sådan noget tilstræbes.

I en videnskabelig rapport ser man nødigt:
"Og så tager jeg lige et skvæt nitro... sådan... og så lidt glycerin og.. vupti! Så skulle det gerne kunne give et godt bang!"
Nej. Her fjernes personlige pronominer som "jer" og "vi." Og der skrives i passiv: "To Mol kaliumpermanganat titreredes med nul komma fem Normal klorbrintesyre..."
Eller hvad man nu kan skrive. Jeg er ikke ornitolog.

Men jeg har selv været igennem fuldstændigt at omskrive en lang datidstekst til nutid i den hensigt at gøre den mere levende og læsevenlig.
Jeg tror at detblev en forbedring.

Må man så blande? Tjah, allerede i klassiske tekster taler man om historisk nutid. I en tekst med generel datid, hvor man fortæller om forholdene i gamle dage, kan man springe til nutid for at dramatisere et forløb, som ellers ville blive kedeligt. Det tror jeg er godt nok, når det er tydeligt hvad der foregår.
Eventuelt kan man bruge det trick at lade et hypotetisk øjenvidne berette om begivenheden i nutid med indramning i anførselstegn.
Det kunne være en tilskuer der fra et gadehjørne fortæller om det Stockholmske blodbad. I nutid.
Om han så i virkeligheden ville have skrevet: "Efterdi misdæderne tilforn hafde dygtigen mishaget Kristiern og derfor må ..." det skal du bare blæse på.

5 år siden
5 år siden
#3

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

5 år siden
5 år siden

Nicolas

Det er rigtigt, at mit eksempel er talesprog. Men det er jo blevet almindeligt at noveller og korte historier skrives i førsteperson, at der er en fortæller, så hele historien faktisk bliver en lang replik. Det kan give en stor nærhed, som om fortælleren taler direkte til mig.

Kåemer

5 år siden
5 år siden

Hm. Ja. Kåemer. Jeg tænker måske netop på den slags du der nævner. Det er nemlig også dét, der falder mig helt naturligt, når jeg skriver. Jeg er måske bare mest i tvivl om, hvornår i teksten, jeg så kan skifte tiulbage til datid?
Du skriver at det går an i kortere tekster. Jeg taler om en roman. Ville du så ikke gøre det?

5 år siden
5 år siden

Flemming. Du er sjov!
Jeg bruger også passiv ind i mellem. Mest for at variere sproget. Det synes jeg nemlig er meget tids-neutralt, så det er jeg ikke så nervøs for.

Tak for tippene i øvrigt!

5 år siden
5 år siden

Nocolas:
Med: "hvis det har en logisk og fortælleteknisk hensigt. "
mener du så faktisk kronologisk?

Faktisk foregår min prolog ca 18 år før resten af handlingen i bogen. Så det er sådan set ikke kronologisk. Men prologen er kort og dramatisk skrevet, så jeg ville gerne hjælpe dramatikken lidt på vej, ved at skrive i nutid...
Vil du så dømme det forkert? Og er det en selvopfundet regel, eller har du det et sted fra?

Jeg ved godt jeg provokerer lidt ved at spørge om jeg "må". Jeg bestemmer jo selv. Men jeg ville bare gerne høre, om no0gen af jer også eksperimenterede lidt med det? Og måske havde lidt erfaringer, I kunne dele ud af?

Måske skulle jeg gøre som Flemming og skrive det hele i nutid?? Det vil jeg i hvert fald lige overveje og se på...

5 år siden
5 år siden
#8

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

5 år siden
5 år siden

Madambond#5

Det er da endnu lettere i en roman, fordi den spreder sig mere end en novelle og der kan komme mange forskellige situationer. Tænk på mit eksempel med hunden. Kunne det ikke forekomme i en roman.

Lad være med at fiksere så meget på regler. Skriv i dit normale talesprog. Vær naturlig. Forsøger du at skrive "kunstnerisk", kommer det bare til at virke opstyltet.

Det betyder ikke, at man kan komme let til at skrive. Det er hårdt arbejde, hvis det skal blive godt. Men lad dig ikke skræmme af det. Har du det i dig, vil du føle glæde også ved det hårde arbejde.

Det er som ethvert andet arbejde: øvelse gør mester.

Kåemer

5 år siden
5 år siden
#10

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

5 år siden
5 år siden

Nicolas

Du har ganske ret. Det er vel egentlig det jeg også siger, selvom jeg ikke fik udtrykt det så klart som du.

Der er jo det, at skriver man meget - hvad man bør gøre, hvis man vil være forfatter - så ender ens skriftsprog med at være lige så naturligt som ens talesprog. Når jeg har skrevet noget, læser jeg det altid højt for en ven, så mærker man om det falder naturligt. Forskellen på skriftsprog og talesprog er idealt set ikke stor. Den vigtige forskel er, at i skriftsprog har man tid til at vælge lige det rigtige ord, og man kan skrive om hvis en sætning er blevet klodset formuleret, men i talesproget plumper man jo ud med det som ligger lige på tungen og man kan supplere med fagter og tonefald.

Kåemer

5 år siden
5 år siden

Tak, for jeres respons begge to.
Jeg er lige blevet gjort opmærksom på, at jeg indleder min prolog i datid, men skriver resten i nutid. Dér kan I bare se, hvor svært jeg har ved selv at finde mine egne skift...

Jeg tror dog, at jeg meget provokerende vil beholde (redigere) min prolog, så den er ren nutid. Og så skrive resten i datid.

Det virker på den ene måde mest sikkert, men med lidt eksperimenteren. Og så vil jeg nøje overveje, om jeg "tør" bruge skiftende tider andre steder. ;)

Tak fordi I gav jer tid til at debattere mit nysgerrige spørgsmål. :)

5 år siden
5 år siden

Jeg sidder pt lige og læser min tekst igennem med kritiske øjne for... ja. 117. gang???

Og støder på dette lille tekststykke, som jeg gerne vil have jeres mening om:

"Luften fyldte Cobalts bryst ud i et desperat forsøg på at komme ud af denne osteklokke-fornemmelse. Som en druknende, der hiver efter luft, da han bryder vandoverfladen. De små fimrehår i hans næse blev aktiveret af en duft så fyldig, så varm. Hans øjne gled næsten modstræbende i, og lod lugtesansen overtage synssansens vanvid. Æbleblomster udfoldede sine sarte kronblade i hans næsegange. Et sandt fyrværkeri af purpurfarvede dufte prikkede og stikkede i ham og hviskede urgamle instinkter til live"

Jeg tænker selvfølgelig med henblik på nutids-/datis-skiftet... Som jeg igen har lavet helt ubevidst, men trods alt fangede, nu da jeg læste det igennem.
Jeg rettede "artigt" nutidsverberne til datid, men så virkede det bare så forkert...?

5 år siden
5 år siden
#14

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

5 år siden
5 år siden

Jeg kan ikke se, at der er noget som helst problem i det du citerer.

Det er jo en indskudt sætning, en metafor. Det er ganske naturligt, at den er i nutid.

Kåemer

5 år siden
5 år siden

Jeg har på fornemmelsen at jeg nok ville skrive omtrent således:

"Som en druknende, der ved gennembrud af vandoverfladen hiver efter luft, fyldte Cobalt brystet ud i et desperat forsøg på at komme ud af denne osteklokke-fornemmelse."

Uanset hvad man foretrækker, bør "hiver" være nutid, trods de andre verber i datid.

5 år siden
5 år siden

Nå... Så det er faktisk korrekt, at bruge nutid i metaforer og sammenligninger... Hmm. det var jeg ikke klar over...

Tak igen for hjælpen. Skønt, at man kan sparre med så dejligt et forum. :-D

5 år siden
5 år siden

Jeg har eksperimenteret en del med både nutid, datid og hhv. før de to tider. En handling kan ikke bare deles op kronologisk, og så skrives i datid for det af den, der sker først, og nutid for det sidst skete. At skrive i blandet tid giver ikke helt sådan en effekt. For at undgår kongruensfejl (sætninger, hvor verberne ikke er bøjet overens i tider) er det en god idé at holde sig til enten nutid eller datid i hele teksten. Når det så er under kontrol, kan man lege lidt med tiderne per sætning.

Et eksempel kan være: "Jeg rejste meget i perioder. Nu sidder jeg bare her" eller "hele mit liv har jeg haft en frygt for bier, engang løb jeg væk fra en bikube, der var faldet ned fra et træ, men nu er jeg blevet bedre til at håndtere min frygt, jeg løber ikke mere, når jeg ser bier"

I sidste eksempel er alle verbets tider med. Læg mærke til, at kommaerne ligesågodt kan være punktummer. Det er altså i mellem helsætninger, at tiderne skifter.

At bøje verberne forkert inden for samme helsætning kan blive noget rod: "Jeg elsker hende, for hun var så smuk" eller "Vandet kogte, så låget rasler".

Og ja, alt er selvfølgelig tilladt i litteratur, så længe det giver mening!

Mvh.

5 år siden
5 år siden

I forhold til det tekststykke du har lagt op, er det ok at skifte i tiden.

5 år siden
5 år siden

Aha, Martin. det giver god nok mening. Og det er sjovt, at du har eksperimenteret så "grundigt" med det.

Tusind tak for dit indput. Ordet Kongruensfejl rammer lige ind i en nervøs nerve fra min gymnasietid. Måske jeg skulle have spurgt lidt bedre ind til det dengang. ;)

Og beklager, jeg først svarer nu. Har været meget offline. :)

5 år siden
5 år siden

Jeg sidder netop nu med en lille buket ældre noveller som redigeres efter de gode råd jeg har fået herinde.

Èn af de ting jeg helt bevidst har ændret er tiden. Jeg har ændret novellerne til nutid. Det har jeg gjort fordi jeg er blevet glad for nutid og fordi det let griber læseren når han på den måde er lige ved siden af det som sker. Det ændrer ikke ved at historien foregår 'igår'.

Et eksempel:

(oprindelig tekst)
""Og børnene levede lykkeligt til deres dages ende..." Karin så kærligt ned på sin datter. "Snip-snap-snude..."
Maja fortsatte automatisk: ".. så er den historie ude!" Barnet sad et øjeblik i tanker, så kiggede hun op på sin mor. "Findes der vel trolde?" Den lille Maja sad under dynen i den korte seng. Små heste med lyserøde manker galoperede hen over betrækket."


Redigeret:
""Og børnene levede lykkeligt til deres dages ende ..." Anette ser kærligt ned på sin datter. "Snip-snap-snude ..." Maja fortsætter automatisk: "Så er den historie ude!" Barnet sidder et øjeblik i tanker så kigger hun forsigtigt op på sin mor. "Findes der vel trolde?" Maja kryber sammen under dynen i den korte seng. Små lyserøde heste galoperer over betrækket."

Udover at moderen skifter navn, har jeg ændret historien til nutid. Jeg synes det trækker læseren tættere på, men det er nok en smagssag.
Sjov debat.

Mikala

5 år siden
5 år siden

Hmm. Det gjorde det også mere tydeligt for mig som læser, at skelne mellem, det der blev læst op, og det, der skete...

I det første hvor både højtlæsningen og handlingen var i datid, var jeg lidt forvirret i starten.

Det virker faktisk lidt... Ja. Mere nuanceret, at der er to tider: Oplæsningen, der er datid, og handlingen, som foregår i nutid...

Ligesom Martin har skrevet i sine eksempler...

5 år siden
5 år siden

Jeg holder kun af 3. person datid. Det er det eneste, jeg vil læse, og det eneste jeg vil skrive.
Har dog fanget mig selv i at skrive i nutid på et enkelt tidspunkt.

Men jeg syntes der er mere historiefortælling over det, hvis det sker i datid. Så er det som om, det er en stor begivenhed, som er værd at huske.

5 år siden
5 år siden

Bemærk at:
""Som en druknende, der ved gennembrud af vandoverfladen hiver efter luft"
Her er det en hypotetisk situation, der henviser til noget generelt. Denne sætning er ikke bundet i tid som resten der handler om det virkelige i fortælllingen. Derfor virker "hiver" bedst, selvom resten står i datid.

5 år siden
5 år siden

Du har en pointe, Benjamin, men direkte at vægre sig mod 3. person nutid? hvorfor?

Flemming: Tak, det gjorde det lidt klarere for mig. :)

5 år siden
5 år siden

Jeg ved godt, det ikke nødvendigvis giver mening, at det eneste, som duer for mig, er 3. person datid :)
Måske er det fordi både miss Rowling, Dan Brown og ham forfatteren bag "Kvinden i buret", alle skriver sådan, og jeg kan lide dem alle.
Måske, hvis jeg gav det mere en chance, ville jeg holde mere af de andre skrivemåder. Men siden jeg selv skriver sådan i min roman, tænker jeg, at jeg kan lære mest ved kun at holde mig til den måde at skrive på.
Jeg forsvarer på ingen måde min logik - jeg beskriver blot min præference, når det kommer til længere værker.

5 år siden
5 år siden

ja ja. Blev bare nysgerrig. ;)

5 år siden
5 år siden

Her iøvrigt lige et eksempelk mere her:

"Selvom Cobalt nemt kunne skelne mellem den rent faktiske lugt af metallet jern, og så denne, som var lugten af blod, så var denne blodlugt så svag, at selv han kunne komme i tvivl om lugtens ophav og relevans.

Metallet jern lugter meget kraftigt. Lidt som lugten i en smedje. Den jern-agtige lugt, der kommer fra menneskeblod skyldes, at de røde blodlegemer i menneskekroppen indeholder grundstoffet jern, som binder ilten til blodet. Cobalts eget blod -og alle andre Cykics- havde en anden kemisk sammensætning, som også gjorde det nødvendigt for ham at holde afstand til DayWalkerne, da de ellers ville opdage ham med deres egen fortræffelige lugtesans. "

I 2. afsnit slår jeg over i nutid i starten. Er det også ok? Fordi det igen er "generelt"?

5 år siden

Besvar debattråd

Debatten datid, nutid, fremtid - som virkemiddel? er startet 09/05-2014 13:51 af Sandie Bille Larsen (Madambond) og er placeret under Tekstdebatter.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

2792Dagens ord
10 timer, 24 minutter siden · Engbo
88Kontraster
11 timer, 15 minutter siden · Engbo
70På'n igen.
1 dag siden · Kattegat
3Sonateform
1 dag, 22 timer siden · Muhkovending
1hvilke lande, hvilke genrer?
2 dage, 3 timer siden · Muhkovending
92Dagens Vits
2 dage, 3 timer siden · Muhkovending
39Hvad er meningen med livet?
2 dage, 23 timer siden · Inghard
44Politiske ideologier anno 2019
3 dage siden · Engbo
9Humor .
7 dage siden · Engbo
5Udgivet novelle Inder
10 dage siden · Birkmand
1Super-søger søges
11 dage siden · Kattegat
18Hormonforstyrrende stoffer.
13 dage siden · Stinapige
4Gætteleg
15 dage siden · Polo
7Saxo.com
24 dage siden · Lauhan
1Hvordan er Saxo Publish?
26 dage siden · Paolosaks
12Nem mad til 1
26 dage siden · Kattegat
3Udgivelse af digtsamling
1 måned, 4 dage siden · Fink
8MODERSMÅLET
1 måned, 4 dage siden · Engbo
3Entropi og evolution
1 måned, 8 dage siden · dino
2Skrivegruppe Randers og omegn
1 måned, 11 dage siden · Stinapige
121Hvad er du taknemmelig for i dag?
1 måned, 14 dage siden · Engbo
2Bøger om at skrive
1 måned, 24 dage siden · litteraturmagi
3Grammatikkurser?
1 måned, 27 dage siden · Dyppepennen
0Lidt sjov med statestikken
2 måneder, 3 dage siden · knudkp
0Opfindelse til fyldepennen
2 måneder, 4 dage siden · Savanti
21Porno
2 måneder, 6 dage siden · Kåemer
8Voldtægter og overgreb
2 måneder, 9 dage siden · maryanna
11Forfatteri og ensomhed
2 måneder, 10 dage siden · Engbo
3Hjælp til handling
2 måneder, 10 dage siden · Det Anonyme Pun...
20Korrekturlæsning
2 måneder, 11 dage siden · Filia
2Hvorfor ?
2 måneder, 13 dage siden · Brehmer
0Anbefal et fælleskontor
2 måneder, 14 dage siden · sylvain_24
2Google
2 måneder, 16 dage siden · Savanti
1Dagbøger
2 måneder, 16 dage siden · dino
82Tysklands ansvar
2 måneder, 17 dage siden · Engbo
10Min nye bog er netop sat i salg
2 måneder, 17 dage siden · Syrene Hvid
9Novellesamling
2 måneder, 17 dage siden · dino
6Sprogproblemer
2 måneder, 21 dage siden · Marver
102Kontraster
2 måneder, 21 dage siden · Engbo
3Hvilke børnebogsforlag skal jeg kon...
2 måneder, 22 dage siden · mandeniskoven
9Komma
2 måneder, 23 dage siden · Dyppepennen
8Bøn
2 måneder, 24 dage siden · Morpheus
82Perfekt?
2 måneder, 26 dage siden · Engbo
7Hvor kan jeg finde noget om Egyptis...
2 måneder, 26 dage siden · dino
23Efter døden
2 måneder, 26 dage siden · dino
7Helbred opdatering.
2 måneder, 27 dage siden · Savanti
7Udslettelse af selvet
2 måneder, 29 dage siden · Morpheus
6Skriveøvelser
2 måneder, 29 dage siden · Miss-Leth
1Retstilstand og retssikkerhed
3 måneder, 2 dage siden · Kattegat
4Samtykke
3 måneder, 2 dage siden · dino
0Sjovt!
3 måneder, 3 dage siden · knudkp
2Er det virkelig rigtigt?
3 måneder, 3 dage siden · dino
1Hvilke skrivebord bruger i, når i s...
3 måneder, 5 dage siden · Kåemer
2Mindre smerter når jeg skriver
3 måneder, 5 dage siden · dino
4Gratis
3 måneder, 6 dage siden · Savanti
2GROFT
3 måneder, 8 dage siden · knudkp
0Statestik
3 måneder, 12 dage siden · knudkp
14Historisk forfatter?
3 måneder, 21 dage siden · Bondekonen
2Statestikken der gik
3 måneder, 21 dage siden · knudkp
3Krav om 5 kommentarer før tekst kan...
3 måneder, 23 dage siden · Birkmand
24Digte
3 måneder, 23 dage siden · Kåemer

Tekstdebatter

2Bøger om at skrive
1 måned, 24 dage siden · litteraturmagi
8Voldtægter og overgreb
2 måneder, 9 dage siden · maryanna
11Forfatteri og ensomhed
2 måneder, 10 dage siden · Engbo
3Hjælp til handling
2 måneder, 10 dage siden · Det Anonyme Pun...
1Dagbøger
2 måneder, 16 dage siden · dino
6Sprogproblemer
2 måneder, 21 dage siden · Marver
102Kontraster
2 måneder, 21 dage siden · Engbo
4Plagiat, inspiration, kopiering ell...
3 måneder, 24 dage siden · Hellerhigh
7Råd til hvordan man starter på en 2...
4 måneder, 24 dage siden · NAHansen
1Hej hej
5 måneder, 15 dage siden · Engbo
9Skriveblokering/flow
6 måneder, 7 dage siden · Polo
2Mødregruppen
6 måneder, 21 dage siden · Savanti
1Digte/ tekster om månen
7 måneder, 18 dage siden · Kåemer
7Redigering - og ikke mindst slutnin...
8 måneder, 21 dage siden · Mitmit
2Spørgsmål i datid eller nutid?
9 måneder, 15 dage siden · Kåemer
4Kapitler eller noveller?
10 måneder siden · Kåemer
4Tips mod kedsomhed og præstationsan...
10 måneder, 1 dag siden · Bondekonen
23Skabelsen af værker
11 måneder, 19 dage siden · Herja
10Skriveblokering
11 måneder, 28 dage siden · Polo
12Uforståelige digte
1 år siden · Savanti
15antal kapitler på fyldepennen - hvo...
1 år, 3 måneder siden · prefu
5Digt af Thøger Larsen
1 år, 3 måneder siden · Engbo
21Hvordan finder jeg en titel?
1 år, 3 måneder siden · JacobPatrickPou...
3Et kuk om kommentarer
1 år, 4 måneder siden · Morpho
2Ny facebookgruppe: Forfattertricks ...
1 år, 7 måneder siden · Dizzy76
8Novelle - input til håndtering af t...
1 år, 7 måneder siden · Pino
6Inspiration
1 år, 8 måneder siden · leviP
3cliffhang...
1 år, 8 måneder siden · dino
4Ungdomsroman- længde?
1 år, 8 måneder siden · prefu
5Livshistorie - at beskrive en hænde...
1 år, 8 måneder siden · KrisTheDwarf
1Tankadigte
1 år, 9 måneder siden · Syrene Hvid
15Løbet tør for ideer!!!
1 år, 10 måneder siden · prefu
14Hvad er god poesi?
1 år, 11 måneder siden · Theplayer1978
4kreative pauser
2 år siden · o-madsen
42Hvor længe skriver I?
2 år siden · louise93
9At skrive sig selv varm, digte
2 år siden · o-madsen
2Y-writer programmet ?
2 år siden · Asilla
2Social commentary: Go or No?
2 år siden · DenFrieNukleoti...
2kan man sige denne her sætning?
2 år siden · sejehugo
0Genre forvirring
2 år siden · DenFrieNukleoti...
34Rim
2 år siden · Engbo
15Hvor mange POV karaktere er for man...
2 år siden · DenFrieNukleoti...
3Om at tage betalæsning seriøst
2 år siden · Babyangel85
2Redigering
2 år siden · HanneR
10kladder og færdige værker
2 år siden · dino
4Fortællerens rolle
2 år siden · Kåemer
9Ville du publicere noget, som såred...
2 år siden · dino
4Forhold til struktur
2 år siden · Bondekonen
5Så langt så godt, og så er man lost...
2 år siden · Morten Vesterga...
2Hvor meget dialog?
2 år siden · dino
10Problemer med plottet
2 år siden · Kåemer
7Frygter frontalt sammenstød med en ...
2 år siden · Den Frie Nukleo...
4At stjæle fra andre forfattere
2 år siden · Sachi
2Krop og identitet i digte
2 år siden · dino
2Er der en advokat i huset?
2 år siden · Marie Alexander
9Mange brikker til historie
2 år siden · leviP
9Børnelitteraur - kan man skrive om ...
2 år siden · dino
0Hvordan kommer jeg videre i process...
2 år siden · JesperSehested8
10Hvordan har I det med at skrive?
2 år siden · Mariaskriveblog...
2Julekalender
2 år siden · Miss-Leth
2926Dagens ord
2 år siden · Charly