Tekstdebatter · datid, nutid, fremtid - som virkemiddel?

28 svar
Senest opdateret 7 år siden · 7 bruger(e) deltager
7 år siden

Bruger du nutid, datid og/eller fremtid i dine tekster som bevidste virkemidler?

Jeg har selv en tendens til at skrive mine handlingsforløb i datid, og så når spændingen opbygges, så slår jeg ofte over i nutid. Som regel uden at være bevidst om det. Selv i en gennemlæsning, kan jeg overse det gentagne gange...
Men det må man jo ikke... Husker jeg min dansklærer pointerede... Må man vel?

Alligevel ved jeg, at man kan bruge det bevidst som et virkemiddel i sine tekster. Gør du det? I så fald hvordan? Og hvad opnår du? kan du give et eksempel?

I min seneste tekst, har jeg bevidst valgt at skrive den meget dramatiske prolog i nutid og det generelle handlingsforløb i datid... Må man det?

Jeg vil meget gerne lære lidt mere om at bruge dette mere bevidst

Tak for din tid.
Sandie

7 år siden
7 år siden

Hvad mener du dog med at man ikke må. Selvfølgelig må du det. Du må gøre hvad du vil, så længe det fungerer litterært.

Jeg ved at jeg har brugt skiftende tider i meget af hvad jeg har skrevet, men kan ikke præsentere noget sådan på stående fod. Men jeg kan da hurtigt konstruere et eksempel:

"Jeg og Martin gik stille og roligt ned mod stranden, mens vi talte om festen aftenen før. Og så pludselig står den der store hund foran os og gør og viser tænder. Vi blev virkelig bange."

Kåemer

7 år siden
7 år siden

Jeg holder af datid! Intuitivt. Og endnu værre: Jeg holder af passiv!
Jeg er influeret af faglitteratur, hvor sådan noget tilstræbes.

I en videnskabelig rapport ser man nødigt:
"Og så tager jeg lige et skvæt nitro... sådan... og så lidt glycerin og.. vupti! Så skulle det gerne kunne give et godt bang!"
Nej. Her fjernes personlige pronominer som "jer" og "vi." Og der skrives i passiv: "To Mol kaliumpermanganat titreredes med nul komma fem Normal klorbrintesyre..."
Eller hvad man nu kan skrive. Jeg er ikke ornitolog.

Men jeg har selv været igennem fuldstændigt at omskrive en lang datidstekst til nutid i den hensigt at gøre den mere levende og læsevenlig.
Jeg tror at detblev en forbedring.

Må man så blande? Tjah, allerede i klassiske tekster taler man om historisk nutid. I en tekst med generel datid, hvor man fortæller om forholdene i gamle dage, kan man springe til nutid for at dramatisere et forløb, som ellers ville blive kedeligt. Det tror jeg er godt nok, når det er tydeligt hvad der foregår.
Eventuelt kan man bruge det trick at lade et hypotetisk øjenvidne berette om begivenheden i nutid med indramning i anførselstegn.
Det kunne være en tilskuer der fra et gadehjørne fortæller om det Stockholmske blodbad. I nutid.
Om han så i virkeligheden ville have skrevet: "Efterdi misdæderne tilforn hafde dygtigen mishaget Kristiern og derfor må ..." det skal du bare blæse på.

7 år siden
7 år siden
#3

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

7 år siden
7 år siden

Nicolas

Det er rigtigt, at mit eksempel er talesprog. Men det er jo blevet almindeligt at noveller og korte historier skrives i førsteperson, at der er en fortæller, så hele historien faktisk bliver en lang replik. Det kan give en stor nærhed, som om fortælleren taler direkte til mig.

Kåemer

7 år siden
7 år siden

Hm. Ja. Kåemer. Jeg tænker måske netop på den slags du der nævner. Det er nemlig også dét, der falder mig helt naturligt, når jeg skriver. Jeg er måske bare mest i tvivl om, hvornår i teksten, jeg så kan skifte tiulbage til datid?
Du skriver at det går an i kortere tekster. Jeg taler om en roman. Ville du så ikke gøre det?

7 år siden
7 år siden

Flemming. Du er sjov!
Jeg bruger også passiv ind i mellem. Mest for at variere sproget. Det synes jeg nemlig er meget tids-neutralt, så det er jeg ikke så nervøs for.

Tak for tippene i øvrigt!

7 år siden
7 år siden

Nocolas:
Med: "hvis det har en logisk og fortælleteknisk hensigt. "
mener du så faktisk kronologisk?

Faktisk foregår min prolog ca 18 år før resten af handlingen i bogen. Så det er sådan set ikke kronologisk. Men prologen er kort og dramatisk skrevet, så jeg ville gerne hjælpe dramatikken lidt på vej, ved at skrive i nutid...
Vil du så dømme det forkert? Og er det en selvopfundet regel, eller har du det et sted fra?

Jeg ved godt jeg provokerer lidt ved at spørge om jeg "må". Jeg bestemmer jo selv. Men jeg ville bare gerne høre, om no0gen af jer også eksperimenterede lidt med det? Og måske havde lidt erfaringer, I kunne dele ud af?

Måske skulle jeg gøre som Flemming og skrive det hele i nutid?? Det vil jeg i hvert fald lige overveje og se på...

7 år siden
7 år siden
#8

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

7 år siden
7 år siden

Madambond#5

Det er da endnu lettere i en roman, fordi den spreder sig mere end en novelle og der kan komme mange forskellige situationer. Tænk på mit eksempel med hunden. Kunne det ikke forekomme i en roman.

Lad være med at fiksere så meget på regler. Skriv i dit normale talesprog. Vær naturlig. Forsøger du at skrive "kunstnerisk", kommer det bare til at virke opstyltet.

Det betyder ikke, at man kan komme let til at skrive. Det er hårdt arbejde, hvis det skal blive godt. Men lad dig ikke skræmme af det. Har du det i dig, vil du føle glæde også ved det hårde arbejde.

Det er som ethvert andet arbejde: øvelse gør mester.

Kåemer

7 år siden
7 år siden
#10

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

7 år siden
7 år siden

Nicolas

Du har ganske ret. Det er vel egentlig det jeg også siger, selvom jeg ikke fik udtrykt det så klart som du.

Der er jo det, at skriver man meget - hvad man bør gøre, hvis man vil være forfatter - så ender ens skriftsprog med at være lige så naturligt som ens talesprog. Når jeg har skrevet noget, læser jeg det altid højt for en ven, så mærker man om det falder naturligt. Forskellen på skriftsprog og talesprog er idealt set ikke stor. Den vigtige forskel er, at i skriftsprog har man tid til at vælge lige det rigtige ord, og man kan skrive om hvis en sætning er blevet klodset formuleret, men i talesproget plumper man jo ud med det som ligger lige på tungen og man kan supplere med fagter og tonefald.

Kåemer

7 år siden
7 år siden

Tak, for jeres respons begge to.
Jeg er lige blevet gjort opmærksom på, at jeg indleder min prolog i datid, men skriver resten i nutid. Dér kan I bare se, hvor svært jeg har ved selv at finde mine egne skift...

Jeg tror dog, at jeg meget provokerende vil beholde (redigere) min prolog, så den er ren nutid. Og så skrive resten i datid.

Det virker på den ene måde mest sikkert, men med lidt eksperimenteren. Og så vil jeg nøje overveje, om jeg "tør" bruge skiftende tider andre steder. ;)

Tak fordi I gav jer tid til at debattere mit nysgerrige spørgsmål. :)

7 år siden
7 år siden

Jeg sidder pt lige og læser min tekst igennem med kritiske øjne for... ja. 117. gang???

Og støder på dette lille tekststykke, som jeg gerne vil have jeres mening om:

"Luften fyldte Cobalts bryst ud i et desperat forsøg på at komme ud af denne osteklokke-fornemmelse. Som en druknende, der hiver efter luft, da han bryder vandoverfladen. De små fimrehår i hans næse blev aktiveret af en duft så fyldig, så varm. Hans øjne gled næsten modstræbende i, og lod lugtesansen overtage synssansens vanvid. Æbleblomster udfoldede sine sarte kronblade i hans næsegange. Et sandt fyrværkeri af purpurfarvede dufte prikkede og stikkede i ham og hviskede urgamle instinkter til live"

Jeg tænker selvfølgelig med henblik på nutids-/datis-skiftet... Som jeg igen har lavet helt ubevidst, men trods alt fangede, nu da jeg læste det igennem.
Jeg rettede "artigt" nutidsverberne til datid, men så virkede det bare så forkert...?

7 år siden
7 år siden
#14

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

7 år siden
7 år siden

Jeg kan ikke se, at der er noget som helst problem i det du citerer.

Det er jo en indskudt sætning, en metafor. Det er ganske naturligt, at den er i nutid.

Kåemer

7 år siden
7 år siden

Jeg har på fornemmelsen at jeg nok ville skrive omtrent således:

"Som en druknende, der ved gennembrud af vandoverfladen hiver efter luft, fyldte Cobalt brystet ud i et desperat forsøg på at komme ud af denne osteklokke-fornemmelse."

Uanset hvad man foretrækker, bør "hiver" være nutid, trods de andre verber i datid.

7 år siden
7 år siden

Nå... Så det er faktisk korrekt, at bruge nutid i metaforer og sammenligninger... Hmm. det var jeg ikke klar over...

Tak igen for hjælpen. Skønt, at man kan sparre med så dejligt et forum. :-D

7 år siden
7 år siden
#18

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

7 år siden
7 år siden
#19

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

7 år siden
7 år siden

Aha, Martin. det giver god nok mening. Og det er sjovt, at du har eksperimenteret så "grundigt" med det.

Tusind tak for dit indput. Ordet Kongruensfejl rammer lige ind i en nervøs nerve fra min gymnasietid. Måske jeg skulle have spurgt lidt bedre ind til det dengang. ;)

Og beklager, jeg først svarer nu. Har været meget offline. :)

7 år siden
7 år siden

Jeg sidder netop nu med en lille buket ældre noveller som redigeres efter de gode råd jeg har fået herinde.

Èn af de ting jeg helt bevidst har ændret er tiden. Jeg har ændret novellerne til nutid. Det har jeg gjort fordi jeg er blevet glad for nutid og fordi det let griber læseren når han på den måde er lige ved siden af det som sker. Det ændrer ikke ved at historien foregår 'igår'.

Et eksempel:

(oprindelig tekst)
""Og børnene levede lykkeligt til deres dages ende..." Karin så kærligt ned på sin datter. "Snip-snap-snude..."
Maja fortsatte automatisk: ".. så er den historie ude!" Barnet sad et øjeblik i tanker, så kiggede hun op på sin mor. "Findes der vel trolde?" Den lille Maja sad under dynen i den korte seng. Små heste med lyserøde manker galoperede hen over betrækket."


Redigeret:
""Og børnene levede lykkeligt til deres dages ende ..." Anette ser kærligt ned på sin datter. "Snip-snap-snude ..." Maja fortsætter automatisk: "Så er den historie ude!" Barnet sidder et øjeblik i tanker så kigger hun forsigtigt op på sin mor. "Findes der vel trolde?" Maja kryber sammen under dynen i den korte seng. Små lyserøde heste galoperer over betrækket."

Udover at moderen skifter navn, har jeg ændret historien til nutid. Jeg synes det trækker læseren tættere på, men det er nok en smagssag.
Sjov debat.

Mikala

7 år siden
7 år siden

Hmm. Det gjorde det også mere tydeligt for mig som læser, at skelne mellem, det der blev læst op, og det, der skete...

I det første hvor både højtlæsningen og handlingen var i datid, var jeg lidt forvirret i starten.

Det virker faktisk lidt... Ja. Mere nuanceret, at der er to tider: Oplæsningen, der er datid, og handlingen, som foregår i nutid...

Ligesom Martin har skrevet i sine eksempler...

7 år siden
7 år siden

Jeg holder kun af 3. person datid. Det er det eneste, jeg vil læse, og det eneste jeg vil skrive.
Har dog fanget mig selv i at skrive i nutid på et enkelt tidspunkt.

Men jeg syntes der er mere historiefortælling over det, hvis det sker i datid. Så er det som om, det er en stor begivenhed, som er værd at huske.

7 år siden
7 år siden

Bemærk at:
""Som en druknende, der ved gennembrud af vandoverfladen hiver efter luft"
Her er det en hypotetisk situation, der henviser til noget generelt. Denne sætning er ikke bundet i tid som resten der handler om det virkelige i fortælllingen. Derfor virker "hiver" bedst, selvom resten står i datid.

7 år siden
7 år siden

Du har en pointe, Benjamin, men direkte at vægre sig mod 3. person nutid? hvorfor?

Flemming: Tak, det gjorde det lidt klarere for mig. :)

7 år siden
7 år siden

Jeg ved godt, det ikke nødvendigvis giver mening, at det eneste, som duer for mig, er 3. person datid :)
Måske er det fordi både miss Rowling, Dan Brown og ham forfatteren bag "Kvinden i buret", alle skriver sådan, og jeg kan lide dem alle.
Måske, hvis jeg gav det mere en chance, ville jeg holde mere af de andre skrivemåder. Men siden jeg selv skriver sådan i min roman, tænker jeg, at jeg kan lære mest ved kun at holde mig til den måde at skrive på.
Jeg forsvarer på ingen måde min logik - jeg beskriver blot min præference, når det kommer til længere værker.

7 år siden
7 år siden

ja ja. Blev bare nysgerrig. ;)

7 år siden
7 år siden

Her iøvrigt lige et eksempelk mere her:

"Selvom Cobalt nemt kunne skelne mellem den rent faktiske lugt af metallet jern, og så denne, som var lugten af blod, så var denne blodlugt så svag, at selv han kunne komme i tvivl om lugtens ophav og relevans.

Metallet jern lugter meget kraftigt. Lidt som lugten i en smedje. Den jern-agtige lugt, der kommer fra menneskeblod skyldes, at de røde blodlegemer i menneskekroppen indeholder grundstoffet jern, som binder ilten til blodet. Cobalts eget blod -og alle andre Cykics- havde en anden kemisk sammensætning, som også gjorde det nødvendigt for ham at holde afstand til DayWalkerne, da de ellers ville opdage ham med deres egen fortræffelige lugtesans. "

I 2. afsnit slår jeg over i nutid i starten. Er det også ok? Fordi det igen er "generelt"?

7 år siden

Besvar debattråd

Debatten datid, nutid, fremtid - som virkemiddel? er startet 09/05-2014 13:51 af Sandie Bille Larsen (Madambond) og er placeret under Tekstdebatter.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

40Menneskerettighederne
2 dage, 23 timer siden · Stenfisker
4102Dagens ord
4 dage siden · Aviaja
9Troen og kirken
4 dage siden · dino
3Gør ægte kærlighed blind?
5 dage siden · dino
504Kontraster
8 dage siden · Engbo
2Feedback søges til min novellepodca...
1 måned, 9 dage siden · Stenfisker
0Musik
1 måned, 12 dage siden · Savanti
0ups
1 måned, 16 dage siden · Savanti
0Musisk oplevelse
1 måned, 24 dage siden · knudkp
0Dine øjne på Mona Lisa
1 måned, 25 dage siden · MariaMolgaard
10Kunsten i fokus
1 måned, 25 dage siden · Nicolas Jessen
0En ulykke sker aldrig alene
1 måned, 25 dage siden · MariaMolgaard
0HAR DU SET MÅNEN kl 17:30
1 måned, 26 dage siden · MariaMolgaard
0Kan du anbefalde
2 måneder, 3 dage siden · MariaMolgaard
3Hvis du kunne vælge
2 måneder, 5 dage siden · Engbo
5Hvordan skriver man en musical?
2 måneder, 7 dage siden · Miss-Leth
2Valg af forlag til digtsamling
2 måneder, 8 dage siden · Michael But
151Hvad er du taknemmelig for i dag?
2 måneder, 8 dage siden · Michael But
4Din søndag min søndag
2 måneder, 8 dage siden · AnnaPigen3
0Presse meddelse.?
2 måneder, 15 dage siden · JesperSB
94Ligheder
2 måneder, 17 dage siden · Savanti
0Alexander Woods musiker
2 måneder, 20 dage siden · MariaMolgaard
2Spiller i også online spil?
2 måneder, 23 dage siden · dino
8Hvordan har du det
3 måneder, 6 dage siden · Engbo
2Hvordan finder jeg gamle debatter o...
3 måneder, 10 dage siden · Eddie
1Forstå Michael strunge og David Bow...
3 måneder, 23 dage siden · Allimacc
4Hjælp ønskes til sangtekster
3 måneder, 23 dage siden · Den Lianer Gois...
12Hvad inspirerer dig
3 måneder, 28 dage siden · ClPollux
3Spørgsmål om promovering af sin bog...
4 måneder, 3 dage siden · Savanti
1Hvad synes i
4 måneder, 3 dage siden · Henrik German Q...
2Hvordan finder du mere tid i hverda...
4 måneder, 5 dage siden · Kåemer
0Gensidig betalæsning af Krimi/spænd...
4 måneder, 11 dage siden · HeleneB
5Sparring på krimi-roman
4 måneder, 14 dage siden · MariaMolgaard
0Aften scenerie
4 måneder, 14 dage siden · MariaMolgaard
7Korrespondent
4 måneder, 17 dage siden · Dmitri Burdykin
17Hvilken sprogstil foretrækker i?
4 måneder, 19 dage siden · Blækhuset
8Freddy - drengen fra skoven
4 måneder, 19 dage siden · Pia Hansen
0Lejlighed insperation vintage art
4 måneder, 27 dage siden · MariaMolgaard
1Filosofien kedsomhed hvad er det?
4 måneder, 27 dage siden · Engbo
0Hvad skal du i aften du lyst til at...
4 måneder, 28 dage siden · MariaMolgaard
1Internationalt
4 måneder, 29 dage siden · MerakiPLyhne
1Søger app til og skrive. Historie
4 måneder, 29 dage siden · MerakiPLyhne
27Skal vi starte et skrive- fortællef...
5 måneder, 10 dage siden · Anniina
11Transgender
5 måneder, 11 dage siden · Inghard
22Lykke
5 måneder, 12 dage siden · Engbo
2Søger læsere!
5 måneder, 14 dage siden · Dahlenborg
6Teater stykke
5 måneder, 22 dage siden · Nicolas Jessen
4superhelt vs superskurk?
5 måneder, 28 dage siden · Engbo
2Skrive-software?
6 måneder, 5 dage siden · Mons1957
75Bibelen
7 måneder, 9 dage siden · Engbo
4Skrivegruppe 45+
7 måneder, 19 dage siden · HeleneHK
0ideer og inspiration
7 måneder, 19 dage siden · Rising star
11Brug af kommentarer?
7 måneder, 20 dage siden · Pia Hansen
3Psykoterapi
7 måneder, 26 dage siden · Anita A
2Efterlysning af serie
8 måneder, 17 dage siden · Kåemer
6Skriveklub?
8 måneder, 20 dage siden · Andreas9000
0Kritik / personlig / offentligt
8 måneder, 21 dage siden · Brehmer
0Presse meddelser
9 måneder, 11 dage siden · JesperSB
1Copyright af navn
9 måneder, 21 dage siden · Kafkaesque
0Inspirationsråd til at skrive digte
10 måneder, 15 dage siden · belmindelig
20En udfordring med Den fede mand af ...
10 måneder, 19 dage siden · Morpheus

Tekstdebatter

5Hvordan skriver man en musical?
2 måneder, 7 dage siden · Miss-Leth
12Hvad inspirerer dig
3 måneder, 28 dage siden · ClPollux
3Spørgsmål om promovering af sin bog...
4 måneder, 3 dage siden · Savanti
6Teater stykke
5 måneder, 22 dage siden · Nicolas Jessen
0ideer og inspiration
7 måneder, 19 dage siden · Rising star
0Kritik / personlig / offentligt
8 måneder, 21 dage siden · Brehmer
0Inspirationsråd til at skrive digte
10 måneder, 15 dage siden · belmindelig
10Skriveblokering/flow
11 måneder, 13 dage siden · Prem
2opbygning
11 måneder, 16 dage siden · Avj81
7Novelle vs Kort Roman
11 måneder, 18 dage siden · mlsj
0Hej Alle sammen!
11 måneder, 22 dage siden · mlsj
9Voldtægter og overgreb
11 måneder, 28 dage siden · Ormstunge
3Ja ja, ser man det.
1 år, 4 dage siden · dino
20Hvad hedder det modsatte
1 år, 1 måned siden · Wernn
30Hvad er meningen med
1 år, 4 måneder siden · Wernn
4Hvornår er en tekst mest for børn?
1 år, 4 måneder siden · Pia Hansen
31Hvad mener i?
1 år, 8 måneder siden · Jack the Rapper...
5Direkte tale i udlandet
1 år, 8 måneder siden · Kafkaesque
33Forfatteri og ensomhed
1 år, 10 måneder siden · Wernn
1HJÆÆLP
1 år, 11 måneder siden · Morten Vesterga...
2Hvedekorns bud på hvad et godt digt...
1 år, 11 måneder siden · hermanøv
3Fatter du det?
2 år siden · Wernn
7Redigering
2 år siden · NAHansen
5Bøger om at skrive
2 år siden · neran
1En god slutning
2 år siden · dino
3Hjælp til handling
2 år siden · Det Anonyme Pun...
1Dagbøger
2 år siden · dino
6Sprogproblemer
2 år siden · Marver
102Kontraster
2 år siden · Engbo
4Plagiat, inspiration, kopiering ell...
2 år siden · Hellerhigh
7Råd til hvordan man starter på en 2...
3 år siden · NAHansen
1Hej hej
3 år siden · Engbo
2Mødregruppen
3 år siden · Savanti
1Digte/ tekster om månen
3 år siden · Kåemer
7Redigering - og ikke mindst slutnin...
3 år siden · Mitmit
2Spørgsmål i datid eller nutid?
3 år siden · Kåemer
4Kapitler eller noveller?
3 år siden · Kåemer
4Tips mod kedsomhed og præstationsan...
3 år siden · Bondekonen
23Skabelsen af værker
3 år siden · Herja
10Skriveblokering
3 år siden · Polo
12Uforståelige digte
3 år siden · Savanti
15antal kapitler på fyldepennen - hvo...
3 år siden · prefu
5Digt af Thøger Larsen
3 år siden · Engbo
21Hvordan finder jeg en titel?
3 år siden · JacobPatrickPou...
3Et kuk om kommentarer
4 år siden · Morpho
2Ny facebookgruppe: Forfattertricks ...
4 år siden · Dizzy76
8Novelle - input til håndtering af t...
4 år siden · Pino
6Inspiration
4 år siden · leviP
3cliffhang...
4 år siden · dino
4Ungdomsroman- længde?
4 år siden · prefu
5Livshistorie - at beskrive en hænde...
4 år siden · KrisTheDwarf
1Tankadigte
4 år siden · Syrene Hvid
15Løbet tør for ideer!!!
4 år siden · prefu
14Hvad er god poesi?
4 år siden · Theplayer1978
4kreative pauser
4 år siden · o-madsen
42Hvor længe skriver I?
4 år siden · prefu
9At skrive sig selv varm, digte
4 år siden · o-madsen
2Y-writer programmet ?
4 år siden · Asilla
2Social commentary: Go or No?
4 år siden · DenFrieNukleoti...
2kan man sige denne her sætning?
4 år siden · sejehugo
0Genre forvirring
4 år siden · DenFrieNukleoti...