Ordet er frit · Et træ i skoven

9 svar
Senest opdateret 6 år siden · 5 bruger(e) deltager
6 år siden

Inde midt i en sydamerikansk jungle findes et stort prægtigt træ. Ingen mennesker har nogensinde set det træ, og ingen har smagt dets frugter. Det træ er hen ved tusind år gammelt, men ingen har nogensinde set det.

Eksisterer det da, når ingen har set der og ingen aner, at det eksisterer?

Kåemer

6 år siden
6 år siden

Det eksisterer i hvert fald i din fantasi, Kåemer.
Og nu også i min.
En af mine sønner har også omtalt dette træ, så nu er vi nogle stykker til at spekulere over om det findes ude i virkeligheden.

vh. Pia H

6 år siden
6 år siden

Du siger noget der, Pia. Det eksisterer i hvert fald i vores fantasi, og jeg er glad for at din søn også har tænkt på det. Men eksisterer det i virkeligheden? Altså i VIRKELIGHEDEN.

Kåemer

6 år siden
6 år siden

Jeg har altid tænkt at det er meget egocentrisk af os mennesker at tro at noget først eksisterer når vi har opdaget det.

Tanken går vel ud på at hvis der ikke er nogen der har glæde af en given eksistens, hvorfor så bekymre sig om at den eksisterer?

Tænk hvis der fandtes en anden race i rummet, som aldrig havde opdaget os på jorden. De er teknologisk længere fremme end os og når de fester sprænger de fjerne planeter i luften som fyrværkeri. En dag sprænger de jorden i luften under en fest og menneskeracen uddør. Men har vi nogensinde eksisteret? Ikke for rumvæsenerne.

Herunder er et citat om virkelighed som jeg godt kan lide.

Citat fra "The Matrix":

Morpheus: Hvad er virkeligt? Hvordan definere du "virkeligt"? Hvis du tænker på hvad du kan føle, hvad du kan lugte, hvad du kan smage og se, så er "virkeligt" bare elektriske signaler fortolket af din hjerne.

6 år siden
6 år siden

Et af historiens store filosofiske spørgsmål. Den store tysker, Kant, delte verden op i "Das ding an uns" og "das ding an sich."
Og Schopenhauer sagde at verden er fremtrædelse (for os.) Det bagvedliggende er "vilje" og det lyster ikke samme årsag-virkning kæde som fremtrædelsen. Derfor er der også hos ham en barriere imellem grundlæggende væren og menneskets oplevelse af den.

Siden Marx har materialismen fået en renæssance, og mon ikke man vidt og bredt har accepteret at tings forhold til praksis røber tingens sande eksistens og viser at tings fremtræden ikke kunne ske hvis ikke der netop ER noget bagved der eksisterer?
Eks. Vi ser en mand, men er ikke sikre på at han er virkelig. Nu rækker vi ham en pistol og ser at han sigter på os. Er vi mon stadig i tvivl om han er virkelig? Eller søger vi mon ly for skuddet?
Eller helt simpelt: Når vi ser et træ, så rammes vore øjne af lys som er reflekteret fra det. Men denne reflektion ville ikke ske hvis ikke træet faktisk eksisterede.
Vores hjerne kan spille os et puds. Vi kunne være syge, så synet er en hallucination. Og dermed ikke bevis for træets eksistens. Men der er andre måder at erkende træet på. Selv en blind kunne med sikkerhed opnå kendskab til træets sande eksistens.
Vore muligheder for at indgå i praktiske relationer med ting, der skaber målbare og ofte forudsigelige ændringer i tingene er tilstrækkelige sandhedsbeviser på tingenes eksistens.
Vi er afhængige af vores sanseorganer og de informationer de bringer os. Men disse organer er så avancerede og specialiserede at de næppe ville sidde i vore hoveder, hvis de ikke bragte information om verdens sande væren.

6 år siden
6 år siden

Jeg skrev for nogle år siden en historie - som ikke blev vellykket og ikke fuldført - om en mand der på grund af sygdom mistede alle sine sanser, synet, hørselen, følelsen osv., og på den måde enhver forbindelse med omverdenen. Men han havde jo stadig sine tanker. De var det eneste han havde. Han vidste ikke engang om han var levende eller død. Først følte han sig spærret inde i et mørkt rum, men sådan blev det ikke ved. Hans forestillings- og drømmeverden voksede og blev stadig mere realistisk. Han blev nu ikke hæmmet af om noget var virkeligt eller uvirkeligt, for det var den eneste virkelighed han havde. Han kunne nu bevæge sig frit i fortid og fremtid, og han kunne gå ind i fantasiverdener. Han var meget friere end han nogensinde havde været, da han var "i live". Og skulle han nogensinde "komme til sig selv" ville han være bundet til en hospitalsseng eller en kørestol. Men så ville han måske kunne lukke øjnene og igen gå ind i den verden han kendte, da han lå i koma.

Kåemer

6 år siden
6 år siden

Kåemer, hvad er virkeligheden. Er virkeligheden kun fysisk? Det er da en fattig definition at virkeligheden.

6 år siden
6 år siden

Det lyder da som et spændende emne, Kåemer.
Men der er vel en virkelighed - den der handler om at holde ham i live.
Man kunne mene, at med eller uden fungerende sanseorganer, så er vore vilkår for sandt kendskab til verden de samme! Øjne og ører er bare ENDNU ET PAR hjælpemidler, der som sådanne ikke ændrer på det rent principielle kriterium på virkelighed.

Det lyder måske mærkeligt. Men man kunne sige det sådan: Hvis en seende mand spørger sig om verden er virkelig, og hans øjne ikke overbeviser ham - så ville et par ekstra øjne ikke hjælpe! Og derfor kunne man også sige at et par øjne mindre (altså blindhed) så heller ikke stiller ham dårligere.

Det afgørende i spørgsmålet om "Das ding an uns" kan forbindes med "Das ding an sich" - om denne barriere kan overskrides - afgøres ikke af øjne og ører, for både seende, hørende og døvblinde har samme erkendelsesteoretiske problem.

Men idéen med at alle sansers pludselige fravær kan åbne sindet for tankebilleder, der byder på nye oplevelser (erkendelser eller hallucinationer) er spændende.

6 år siden
6 år siden

Hvis man ikke ved præcis (eller så nogenlunde), hvor det træ står er det jo svært at lede efter det. Og når man så tror man har fundet det, er det måske et andet træ.
Så vil man vide, om det findes i virkeligheden kan man vel ikke gøre så meget andet end at overveje hvor sandsynligt det er.
Da der jo (endnu) findes store områder med jungle er der en mulighed for, at ingen har set træet. Men da der er mange som har været i junglen og træet både er stort og prægtigt og har stået der i tusind år, bør en eller flere faktisk have set det.
Noget andet er, hvis det drejer sig om, hvorvidt, der er liv i rummet. Med den viden, man har er jeg ret sikker på, at der er liv andre steder i universet. Der er dog nok så langt der "ud" (?), så ingen her fra Jorden har set hvor og hvordan de bor.

Noget kan findes i den virkelige virkelighed selvom ingen har set det, men det varierer meget, hvor sandsynligt det er, at et givent objekt eksisterer i den fysiske verden.

Vh. Pia H.

6 år siden
6 år siden

Jeg var for nogle år siden i USA for at besøge en ven, og han tog mig med til New York. Det blev en helt speciel oplevelse. New York kendte jeg jo i forvejen fra utallige film, bøger og forskellige beretninger. Bygninger, gader og diverse steder var i forvejen velkendte for mig, og jeg kunne uden videre finde rundt i byen på egen hånd. Det var som at gå ind i mine egne drømme.

Men var det New York jeg besøgte nu også den samme som jeg havde forestillet mig? Joh, jah, nej, og måske. Det var meget forvirrende, og er det stadig. - De forestillinger jeg havde af New York fra film og litteratur har jeg jo stadig, men så har jeg erindringerne om det virkelige New York. De to sæt af billeder kan glide ind over hinanden, passe sammen og supplere hinanden, men det bliver ved med at være to forskellige. Og hvilket af disse to billeder er nu det mest virkelige. Eller ligger det virkelige New York derude helt uden for mine forestillinger? - Nåja, det gør det vel!

Kåemer

6 år siden

Besvar debattråd

Debatten Et træ i skoven er startet 04/02-2015 08:50 af Kåemer Asmussen (Kåemer) og er placeret under Ordet er frit.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

7Brug af kommentarer?
22 timer siden · Pia Hansen
2Efterlysning af serie
2 dage, 10 timer siden · Kåemer
474Kontraster
3 dage siden · Engbo
3918Dagens ord
5 dage siden · Engbo
6Skriveklub?
5 dage siden · Andreas9000
0Kritik / personlig / offentligt
7 dage siden · Brehmer
0Presse meddelser
27 dage siden · JesperSB
1Copyright af navn
1 måned, 6 dage siden · Kafkaesque
2Skrivegruppe 45+
1 måned, 10 dage siden · HeleneHK
1Psykoterapi
1 måned, 15 dage siden · Kåemer
0Inspirationsråd til at skrive digte
2 måneder, 1 dag siden · belmindelig
21Skal vi starte et skrive- fortællef...
2 måneder, 3 dage siden · Anniina
20En udfordring med Den fede mand af ...
2 måneder, 5 dage siden · Morpheus
7Gratis TV-kiggeri
2 måneder, 5 dage siden · Prem
2Navne
2 måneder, 6 dage siden · Engbo
94Dagens Had
2 måneder, 7 dage siden · Prem
74Ligheder
2 måneder, 8 dage siden · Prem
20Komplimenter
2 måneder, 8 dage siden · Prem
145Hvad er du taknemmelig for i dag?
2 måneder, 8 dage siden · Prem
710 trælse brølere...
2 måneder, 10 dage siden · K.B. Assenholm
11Jalousi
2 måneder, 11 dage siden · Kåemer
3Saxo Publish eller Book on Demand (...
2 måneder, 11 dage siden · TheProject
4Gensidig betalæsning - Roman
2 måneder, 11 dage siden · Kafkaesque
5Bekræft dit køb med nemid
2 måneder, 15 dage siden · mlsj

Ordet er frit

474Kontraster
3 dage siden · Engbo
0Presse meddelser
27 dage siden · JesperSB
20Komplimenter
2 måneder, 8 dage siden · Prem
1DAGENS KÆRLOGHED
2 måneder, 20 dage siden · Engbo
6Dagens Dammark ,døde mink
3 måneder, 2 dage siden · Engbo
123Dagens Vits
3 måneder, 15 dage siden · Savanti
27Godt man ikke kan
5 måneder, 12 dage siden · Wernn
50Liv andre steder?
5 måneder, 16 dage siden · Wernn
157Læserbreve
5 måneder, 20 dage siden · Savanti
5Jalousi kontra .
6 måneder, 11 dage siden · Wernn
8Etik af begrænsninger for tekst
7 måneder, 17 dage siden · Emeli
17Down to Earth . Med zac efron.
7 måneder, 24 dage siden · Wernn
8Spansk
9 måneder, 10 dage siden · Savanti
4Hobbitten
9 måneder, 22 dage siden · Kafkaesque
8Udødelige fortællinger
10 måneder, 21 dage siden · Engbo
3Droner
10 måneder, 22 dage siden · JohannesB
2Royalty
1 år, 2 dage siden · WeirdSpace
0Tillykke til dronningen
1 år siden · Savanti
2Klima krigeren.
1 år, 1 måned siden · Savanti
1470% sænkning af CO2 udslip
1 år, 3 måneder siden · Wernn
7Noget galt i halsen? Sprog og biolo...
1 år, 4 måneder siden · Wernn
23Entropi og evolution
1 år, 5 måneder siden · Wernn
2Hærværk
1 år, 5 måneder siden · dino
0Gælds styrelsen .
1 år, 5 måneder siden · Savanti