Familie, børn og parforhold · skilsmisser

18 svar
Senest opdateret 6 år siden · 11 bruger(e) deltager
6 år siden

Det er ikke ret længe siden, at vi diskuterede ægteskab og utroskab her, men nu er det blevet offentliggjort at antallet af skilsmisser stadig stiger. Undrer det mon nogen? Er der mon noget galt med den måde vi definerer ægteskab på, eller er der noget galt med dem der indgår ægteskab? Skal vi indstille os på, at ægteskab bare er noget midlertidigt, indtil man skal videre til noget nyt?

Kåemer

6 år siden
6 år siden

Altså i forhold til, hvordan unge smider om sig med forlovelser, så vil jeg sige ja til, at vi skal vænne os til, at ægteskab heller ikke er som i gamle dage.
I dag bliver helt unge forlovet (halskædeforlovet, for det meste) for at vise omverden hvor seriøst deres forhold er. At være kærester er ikke længere noget, som bliver taget seriøst, for hvem som helst kan kalde sig kærester. At deres forhold så ikke holder længere end kæresteforhold er så en anden side af sagen. Kender flere som er blevet forlovet uden der er sket noget seriøst. Eller hvor der går år inden de i hele taget overvejer at blive gift. En forlovelse i dag er ikke med tanke om at blive gift, det er som sagt en måde at gøre forholdet mere seriøst for omverden.

Når de unge har sådan et syn på noget, som i gamle dage var en start på ægteskabet, så kan jeg ikke forestille mig, at selve ægteskabet bliver taget særligt seriøst.
Vi er et "køb og smid ud"-samfund og det smitter også af på private forhold.
Folk vokser fra hinanden og det er nemmere at sige stop end at slås for sagen. Verden i dag er bygget op på følelser og ikke troskab. Jeg tvivler på, at fremtiden byder på mange ægteskaber, hvor folk laver kompromiser med hinanden og bygger deres ægteskab på venskab i stedet for passion.

Dog skal det siges, at jeg også kender ægteskaber og kæresteforhold, som kommer til at vare meget længe eller for evigt. Også hos unge mennesker.

6 år siden
6 år siden

Jeg kender skam også forhold og ægteskaber der har holdt, ja, nogle som har holdt hele livet. Jeg selv har ganske vist en skilsmisse bag mig, men mit nuværende ægteskab har varet i 47 år. Men det ligger så i sagens natur, at disse holdbare forhold ikke er af nyere dato, men snarere siger noget om "de gode gamle dage".

Kåemer

6 år siden
6 år siden

De der ikke er helt unge kan overveje om det er sådan at en egoistisk tendens i civilisationen efterhånden har narret unge til at tro, at de sagtens kan klare sig selv. Så belastes man ikke af at skulle forholde sig til andre, når man ikke lige har lyst.
Og vort samfund er så rigt, at det ser ud som om at det bare er der og vil virke og yde én ressourcer og det 'bliver nok ved'.

Er det sådan hvad skulle et ægteskab så bidrage med?
Sex ? - næh
Tryghed - næh
Børn - næh
Penge - næh
Selvudvikling - næh
Beundring - næh
At opleve at man kan glæde en anden? - måske.
At opleve at man kan hjælpe en anden? - måske.

Men de to sidste punker ligger ikke i førerfeltet i vores civilisation.

bare et par tanker...

6 år siden
6 år siden

Jeg har også oplevet det som Zofrost siger med at flere unge bliver forlovet selv om de ikke har intentioner om at blive gift lige med det samme.

Jeg er selv blevet gift ung (19 år) og mange har da sagt at det ikke holdte. Nu må de æde de ord i sig igen, for vi har overlevet mange kærestepar og forlovelser der gik i vasken og selv holder vi stadig sammen.

Jeg tænker, at mange forhold bryder op fordi folk er for dårlige til at snakke sammen og løse de konflikter der opstår. Der er det bare nemmere at bryde ud og søge væk. Måske er det bare den "nemme" løsning mange tager i dag. Men hvis de ikke vil kæmpe for forholdet så er der jo heller ikke meget at gøre.

6 år siden
6 år siden

Jeg ved godt, at jeg lyder som Jeronimus, når jeg siger, at der mangler ansvarsfølelse, eller at unge viger tilbage for at tage ansvar, men er det ikke netop det?

Selvfølgelig har man lov til at tænke på sig selv, og sin egen udvikling, men det har alle andre også, og derfor har vi ansvar for hinanden, og mest da for den man er nærmest og som man har valgt at leve sammen med.

Men det er så det, men derfor kan det dog godt være at ægteskabet som institution har mistet sin betydning og bør omdefineres.

Hvad er der f.eks. i vejen for, at man kan have andre, selvom man lever i et fast forhold. Der er jo meget der tyder på, at det monogame ægteskab ikke duer mere. Eller rettere sagt, at det duer for nogen men ikke for andre. Jeg synes det må være svært at forsvare det monogame ægteskab, når det mislykkes for så mange.

Kåemer

6 år siden
6 år siden

Man kan vel også vende den om? I stedet for at kalde unge i dag egoistiske, kan man vel tale om, at på 'jeres tid' - og især langt tidligere - var det ikke okay at blive skilt. Især for kvinder. Der hang en sky af skam over det. Det der bandt folk sammen var nogle gange ikke følelser og kærlighed, men udelukkende økonomi. Ikke at det er skidt, det kan være ganske praktisk og smart. Men dengang var det trods alt også i orden lige at daske konen lidt rundt, hvis hun gik på tværs, og hun var skam klog nok til ikke at 'stikke af', for vidste hun nok, at hun aldrig fik ungerne at se igen.
Så ja, jeg vil sige, at der har været problemer i alle generationer, når det gælder ægteskab - om det så handler om, at man ikke tør forlade det eller at man forlade det for ofte.
Man taler jo om seriel monogami i dag. Du er tro over for en person - indtil I slår op, og du møder en ny. Så man har så at sige forhold på stribe.
Men selvfølgelig er der masser af folk derude, som er i stand til at holde sammen gennem hele deres liv. Mine forældre blev aldrig gift - det gad de ski' ikke! - og de har da været sammen i hvert fald 30 år. De af deres søskende som blev gift, blev alle sammen skilt igen.
Hvis du ikke er afhængig af den anden person for at kunne klare dig - betale dine regninger, have et sted at bo osv. - har folk nok netop alt deres fokus på følelserne. Du vil være sammen med nogen, som du elsker, og det er lettere at gå fra hinanden, når ingen af parterne kan blive ruineret af det. Man er sammen af følelsesmæssige årsager i dag, og følelser kan ændre sig meget hen over årene. Så har man selvfølgelig børnene, der er fanget i krydsilden - det er en helt anden side af sagen.

6 år siden
6 år siden

Ja, Anne Christine siger faktisk hvad jeg tænker, men udtrykker det bare bedre.

Jeg var ganske vist glad den dag i 1989 da jeg kunne blive gift med min ven. Ganske vist måtte det ikke hedde ægteskab med registreret partnerskab, men det var alligevel det samme. Det var vort ægteskab. Jeg glemmer ikke den dag, men egentlig var der ikke noget forskel på før og efter. Vi havde indtil da været sammen i tyve år, og det der holdt os sammen var følelserne - plus alle de vaner man får fælles.

Kåemer

6 år siden
6 år siden

Idag er det muligt at trække et nummer. Er det en nitte, kan man bare trække et nyt.
Alligevel drømmer rigtig mange om at det nummer de trækker er den store gevinst. Den som man kan leve højt på - om ikke til døden dem skiller - så i hvert fald i mange år.

Vort samfund har nået et velstandsniveau der betyder at ægteskabet ikke længere er forudsætningen for børns og voksnes overlevelse. Det var det engang. Og dengang havde man en moral der matchede disse forhold.

6 år siden
6 år siden

Da kvinden var afhængig af manden og hans indkomst, skal man ikke tage fejl af at der var ligevægt i forholdet, kvinden fik bare sin status i at holde huset.
Ægteskabets vigtigste mål var at " at få børnene godt i vej"
Det var da børnene fløj fra reden at kvinderne fik lyst at komme ud på arbejdsmarkedet og de kunne spejlede sig i hinanden og så at livet kunne leves på andre måder.
Unge familier griber sagen an på andre måder, om man er lykkeligere? men det er sjovere at være barn i dag, de er mere i focus og er selv med til at tage stilling og ansvar.
Unge fædre er mere en del af børnenes hverdag sammenlignet med min barndom.
Skilsmisser det har der vel altid været, men i og med, at kvinder er uafhængig af mandens indtægt, gør at man måske giver for hurtigt op, og ikke giver ægteskabet en ny chance. Måske er det sikkerhedsnet enlige får fra det offentlige der er med til at ingen lider nød, men måske er det her manden er lidt i klemme som man læser og hører.
Jeg selv er gift på 46.år med de udfordringer og kompromiser det har givet, i diplomatiets ånd, men det hele værd. Vh Hanna Fink

6 år siden
6 år siden
#10 Engbo

Jamen Hanne Fink er da et eksempel til efterfølgelse.

I debatten er næsten alle enige i, at det er børnene, der må betale prisen, når samlivet brister for de gamle. Der er fyldt med gode opfordringer til at vise god vilje, så man kan tale sammen om, hvordan problemerne løses bedst.

Det er OK; men mærkeligt nok indgår det ikke ret meget i debatten om at mennesker også skal tage vare på mennesker - og det gælder altså også i ægteskabet.

Hvis nogen regner mig for noget, bør jeg føle pligt til at besvare med gensidighed. Hver gang to forlader hinanden starter man en splittelse, som breder sig langt ud over de to s problemer.
Splittelse skaber splittelse og tillidsbrist.

6 år siden
6 år siden
#11 sine

Hej igen :-)

Jeg tror mange bliver skilt, på grund af, det er blevet så moderne med "selvudvikling" - jeg ser dette, på Kanal 4
http://www.kanal4...ghed-krig-og-kaos

En af kvinderne vil skilles, fordi hun har været gennem "selvudvikling" - en anden på grund af utroskab ...

Jeg bor stadigvæk i mit sommerhus, men jeg ser min "mand" og vi har det godt sammen.
Man finder ud af, hvad det var - man flyttede fra - og om det er bedre, som det er nu.. jeg mærker tydeligt, at det VAR den rigtige løsning for mig, jeg har givet slip, og sover godt om natten, men jeg savner også "mit gamle hjem" og samværet med min "mand" - og det har været meget hårdt - ikke kun for mig , er jeg blevet klar over.
Jeg syntes unge i dag, tænker mere på sig selv, end på - hvor slemt det er for deres børn.. at mor og far, går fra hinanden.

6 år siden
6 år siden

Nå ja, mange der går fra hinanden i dag tænker vel også netop på deres børn? Ja, en skilsmisse er hårdt for et barn, men mange børn vil hellere, at deres forældre skilles, end at barnet skal bo i et hus, hvor forældrene konstant skændes og råber. En skilsmisse behøves ikke at være ødelæggende for et barn, hvis blot forældrene forstår at forklare det ordentligt.
Nu har jeg egentlig ingen planer om at blive gift eller at få børn, men jeg synes nu alligevel ikke, at det alt sammen er så slemt, som det ser ud til. Jeg har blandt mine venner og bekendte set mange forskellige forhold. På efterskolen mødte jeg en pige, der foruroligende nok allerede var forlovet. Hendes kæreste var forfærdelig. Jeg mødte ham aldrig, men hun havde ham konstant på højtaler på sin telefon. Så når man sad og snakkede med hende, var han på telefonen, men man vidste ikke, at han lyttede. Han var dybt creepy, og jeg var så bange på pigens vegne, da hun sagde, at de var forlovede - hun gik i 9. klasse for himlens skyld!
På den anden side har jeg så en veninde, der har været sammen med sin kæreste i evigheder. De er begge oppe på 20'erne i dag, men har været sammen siden deres teenageår, og det er først her til sommer, at de skal giftes. De er et velbalanceret par, og jeg er ikke i tvivl om, at de nok aldrig ville drømme om at gå fra hinanden.
Måske handler det i det hele taget om ens opdragelse af sit barn? At man ligesom får understreget for dem: Du skal ikke gifte dig med din kæreste efter sølle 6 måneder. Min morfar sagde noget lignende en gang. Unge bliver for hurtigt gift i dag, og så bliver de selvfølgelig skilt, for de kender slet ikke hinanden. Jeg tror i hvert fald, at den teori har rigtig meget at sige. Som nogen længere oppe sagde: At blive forlovet og gift viser verden, hvordan man er fuldstændig dedikeret til det her forhold. Men man dedikere sig for voldsomt lidt for hurtigt ...

6 år siden
6 år siden
#13

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

6 år siden
6 år siden

På en vis måde er singlekulturen ideel. Alligevel ved vi godt at intet kunne fungere hvis vi alle var hver for sig. Samfundet fungerer udelukkende fordi vi arbejder sammen. Hverken domkirker eller motorveje bygges af folk hver for sig.
Og menneskehedens opdeling i to køn er heller ikke nær sin globale afskaffelse!

Faktisk er fritidslivets opdeling i singleliv et resultat af kollektivets succes på arbejdsmarkedet!

Jeg ser idealet i en dynamisk variation af vore relationer der både byder på nærhed og enlighed.
Vi kan kun trives med enlighed hvis vi netop har en (eller flere) som vi også kan være sammen med.
Men mon ikke de fleste mener at børn har brug for voksne, som de altid ved hvor er? Voksne som ikke svigter og som altid er nær?

6 år siden
6 år siden

#14: Dino, jeg ved ikke hvad du mener med 'enlighed'?

Mvh/Robert

6 år siden
6 år siden

Ja, Kallehave, jeg kan godt forstå uklarheden.

Jeg bruger her ordet enlighed på den måde at to mennesker godt kan bo sammen uden at sidde lårene af hinanden. At man godt kan have forskellige interesser og bruge noget tid hver for sig.

Men selv sådanne behov bliver for meget af det gode for mange, hvis man ikke alligevel har en livsledsager, med hvem kan kan dele mangt og meget andet.
Vi er hverken 100% sociale hele tiden eller det modsatte. Hele tiden.

Som med penge. Man kan gode leve med ikke at være rig. Når bare man har til dagen og vejen og måske en sjat ekstra i weekenden.

6 år siden
6 år siden

#16: Tak Dino :-)

Mvh/Robert

6 år siden
6 år siden
#18

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

6 år siden

Besvar debattråd

Debatten skilsmisser er startet 19/03-2015 09:49 af Kåemer Asmussen (Kåemer) og er placeret under Familie, børn og parforhold.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

0ups
21 timer siden · Savanti
4090Dagens ord
3 dage siden · Engbo
8Troen og kirken
3 dage siden · Engbo
4Menneskerettighederne
3 dage siden · Nicolas Jessen
0Musisk oplevelse
8 dage siden · knudkp
0Dine øjne på Mona Lisa
9 dage siden · MariaMolgaard
10Kunsten i fokus
9 dage siden · Nicolas Jessen
0En ulykke sker aldrig alene
10 dage siden · MariaMolgaard
0HAR DU SET MÅNEN kl 17:30
10 dage siden · MariaMolgaard
0Kan du anbefalde
17 dage siden · MariaMolgaard
3Hvis du kunne vælge
19 dage siden · Engbo
5Hvordan skriver man en musical?
22 dage siden · Miss-Leth
2Valg af forlag til digtsamling
22 dage siden · Michael But
151Hvad er du taknemmelig for i dag?
22 dage siden · Michael But
4Din søndag min søndag
22 dage siden · AnnaPigen3
0Presse meddelse.?
29 dage siden · JesperSB
94Ligheder
1 måned, 1 dag siden · Savanti
497Kontraster
1 måned, 1 dag siden · Engbo
0Alexander Woods musiker
1 måned, 4 dage siden · MariaMolgaard
2Spiller i også online spil?
1 måned, 7 dage siden · dino
1Feedback søges til min novellepodca...
1 måned, 18 dage siden · Henrik German Q...
8Hvordan har du det
1 måned, 20 dage siden · Engbo
2Hvordan finder jeg gamle debatter o...
1 måned, 24 dage siden · Eddie
1Forstå Michael strunge og David Bow...
2 måneder, 7 dage siden · Allimacc
4Hjælp ønskes til sangtekster
2 måneder, 7 dage siden · Den Lianer Gois...
12Hvad inspirerer dig
2 måneder, 12 dage siden · ClPollux
3Spørgsmål om promovering af sin bog...
2 måneder, 17 dage siden · Savanti
1Hvad synes i
2 måneder, 17 dage siden · Henrik German Q...
2Hvordan finder du mere tid i hverda...
2 måneder, 19 dage siden · Kåemer
0Gensidig betalæsning af Krimi/spænd...
2 måneder, 25 dage siden · HeleneB
5Sparring på krimi-roman
2 måneder, 28 dage siden · MariaMolgaard
0Aften scenerie
2 måneder, 28 dage siden · MariaMolgaard
7Korrespondent
3 måneder, 2 dage siden · Dmitri Burdykin
17Hvilken sprogstil foretrækker i?
3 måneder, 3 dage siden · Blækhuset
8Freddy - drengen fra skoven
3 måneder, 3 dage siden · Pia Hansen
0Lejlighed insperation vintage art
3 måneder, 11 dage siden · MariaMolgaard
1Filosofien kedsomhed hvad er det?
3 måneder, 11 dage siden · Engbo
0Hvad skal du i aften du lyst til at...
3 måneder, 13 dage siden · MariaMolgaard
1Internationalt
3 måneder, 13 dage siden · MerakiPLyhne
1Søger app til og skrive. Historie
3 måneder, 14 dage siden · MerakiPLyhne
27Skal vi starte et skrive- fortællef...
3 måneder, 25 dage siden · Anniina
11Transgender
3 måneder, 25 dage siden · Inghard
22Lykke
3 måneder, 26 dage siden · Engbo
2Søger læsere!
3 måneder, 28 dage siden · Dahlenborg
6Teater stykke
4 måneder, 6 dage siden · Nicolas Jessen

Familie, børn og parforhold

11Transgender
3 måneder, 25 dage siden · Inghard
11Jalousi
9 måneder, 10 dage siden · Kåemer
7Arbejde og bil
1 år siden · Wernn
4Det primitive holdbare.
1 år, 4 måneder siden · Fink
16Køn
2 år siden · JohannesB
47Er mænd mere jaloux end kvinder?
2 år siden · dino
6Jalousi
2 år siden · dino
6Samtykke
2 år siden · dino
21Porno
2 år siden · Kåemer
6Homofobi
2 år siden · Kåemer
6Brug af begrebet seksuelt
3 år siden · Kåemer
1Magt mellem elskende
3 år siden · Kåemer
56Utroskab
3 år siden · Engbo
33Er ligestillingen umagen værd?
4 år siden · Morpho
15Overgreb
4 år siden · Morpho
3Hvad sker der, når han dør?
4 år siden · Blækhuset
16Monogami-utroskab
4 år siden · maryanna
14Ung på vej ud i hashmisbrug- Hvad g...
4 år siden · Anita A
8Blotter
4 år siden · Kåemer
8Overgreb
4 år siden · Kåemer
9En ven opførelse og min dårlige sam...
5 år siden · smukkehjerte
7Er det i orden?
5 år siden · Kåemer
15Monogami
5 år siden · Kåemer
7Vold i ægteskabet
6 år siden · sofiesverden
9Sårbare mænd
6 år siden · Forårsglad
14Ensomhed
6 år siden · Forårsglad
6En ubærlig tanke!
6 år siden · KatrineNørregaa...
11Curlingforældre
6 år siden · Robert Kallehav...
18skilsmisser
6 år siden · Post Scriptum
18Skyld og skam
6 år siden · Charly
12Gamle lege.
6 år siden · Babyangel85
53Jeg har brug for hjælp / råd ?
6 år siden · Kåemer
24Tryghed
6 år siden · Camra
21Utroskab
6 år siden · Kenny
14Du skal behandle andre som du selv ...
6 år siden · Fink
24At slå hånden af en forældre eller ...
6 år siden · smukkehjerte
5om alder og venner
7 år siden · knuram
8Dilemma
7 år siden · Vicky
16Døden
7 år siden · Maripytta