Familie, børn og parforhold · Skyld og skam

18 svar
Senest opdateret 6 år siden · 6 bruger(e) deltager
6 år siden

Jeg læser i øjeblikket Joseph Conrads roman "Lord Jim" om en idealistisk ung mand, der begår en fatal fejltagelse, der får følger for hele resten af hans liv. I en periode sker der så en del som synes at danne modvægt til hans svigt, og han kan udfolde sit sande jeg og får en lykkelig tid. Men så indtræffer en ny katastrofe, så hele fortiden rammer ham med dobbelt styrke, og det ødelægger ham.

Det der plager ham er skyld og skam. Lever man hele sit liv efter høje idealer, undgår man jo ikke at træde forkert, men det kan også ske, at begår fatale fejltagelser, som får konsekvenser for en selv og andre. Man kommer til at gøre ting, hvor man har svært ved at genkende sig selv.

Hvad er skyld og skam?

Kåemer

6 år siden
6 år siden

Jeg er vokset op med at " du skal skamme dig" var replikken men småting var årsagen, og skyld var mere et spørgsmål om uskyld.
"det er din skyld" det lever advokaterne godt af i dag.
For mig er skam, at nedgøre andre mennesker, hvad bilder vi os ind at behandle andre på den måde, så skal man skamme sig.
Men tjenester vi gør hinanden, bliver vekslet med vin eller en blomst, det er nærmest som om vi ikke vil skylde hinanden noget. Så omsorg ikke får lov at stå alene som en gestus.

6 år siden
6 år siden

Det er visheden om at man i sin livsudfoldelse har handlet således at andres ret til samme er blevet trådt under fode.

Sådan har jeg for nylig læst det hos Schopenhauer.

Psykopaten er lige glad.
Men andre føler en indre smerte ved tanken om det de har gjort.

Visse forældre (ikke så meget i vor tid, tror jeg) er overihærdige i deres ønsker om at lære børnene denne følelse af skam. Nogle driver det så vide at børnene KONSTANT har denne følelse af smerte i sig.
Den danske jantelov er på spil her. Ofte handler denne om de voksnes indbyrdes relationer, men den har været meget praktiseret overfor børn.
Det efterlader børne med visheden om at de intet kan gøre rigtigt. De er ubegavede og dur ikke til noget. Gør de noget forkert, straffes de hårdt, selvom det ikke var i en ond mening. Men så kan de jo lære det! Og taler de når der er voksne gæster på besøg, får de besked om at klappe i.( De voksne skal i hvert fald ikke skulle skamme sig over deres tåbelige unger.)

Det kan kun give det unge menneske en følelse af uret til livet, når det skal hjemmefra og siden klare sig selv.

Det er en god ting at man kan skamme sig! For det har en god regulerende virkning på vore handlinger.
Jeg husker fra skoletiden at jeg stak en lodret løgn til en lærer for at slippe for en lussing. Idag ville jeg have foretrukket lussingen! For smerten i kinden ville hurtigt glemmes.

En anden gang i skolen var der en høj pige der udtalte noget som gjorde hende til grin for klassen. Jeg skulle have forsvaret hende, for jeg var ganske enig. Men jeg orkede det ikke, fordi jeg den næste måned ville blive drillet med at være lun på "fyrtårnet." Hvad jeg ikke var. Men hvor har det siden ærgret mig at jeg ikke stod op for det der var rigtigt. Og skammet mig over mig selv.

Skam og skyld er godt - i rimelig mængde.

6 år siden
6 år siden

Skal man kunne tilgive sig selv?

Jim i romanen jeg skrev om, har en høj forestilling om sig selv, og han drømmer om at kunne udøve heltegerninger, og han har uden tvivl også evnerne til det. Men han kommer i et dilemma. Han er førstestyrman på en plimsoller der skal fragte 800 pilgrimme til Mekka. Men en tåget nat springer skibet læk, og vandet strømmer ind. Kun et rustent skot holder det tilbage. Det er klart at skibet vil synke om et øjeblik og der er ikke redningsbåde til de 800. Så mandskabet gør i hemmelighed en båd klar og vil stikke af uden at varsle de mange mennesker. Jim tager afstand fra dem, men i sidste øjeblik hopper han alligevel i båden, og den sejler væk i tågen. - Men skibet går ikke ned. Et andet skib finder det og får det bugseret i havn. Var Jim blevet på skibet, ville han have stået som den store helt, nu bliver han i stedet dømt for fejhed og mister retten til at tage arbejde til søs. Det kan han ikke komme over.

Det er rigtigt, at andre kan påføre en skyld og skam, men det er uden tvivl værre når man fører det over sig selv. - Hvordan kommer man over det?

Kåemer

6 år siden
6 år siden
#4

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

6 år siden
6 år siden

Charly

Ja, jeg ved godt, at skyld og skam er forskellige men beslægtede begreber. Men i Jims dilemma synes jeg, at de falder sammen til et. Eller man kan sige, at skammen er følgen af skylden.

Hans største problem senere i livet er, at han ikke kan tilgive sig selv.

Kåemer

6 år siden
6 år siden
#6

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

6 år siden
6 år siden
#7

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

6 år siden
6 år siden

Charly

Øh, den må du vist ikke uddybe. Hvad mener du med Nåde? Jeg har en bibeloversættelse hvor nåde er oversat til "ufortjent godhed". Mon ikke vi alle har brug for det, men om den frigør os for skam, den kan jeg ikke greje.

Kåemer

6 år siden
6 år siden
#9

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

6 år siden
6 år siden

Charly

Ja, Møllehaves ord er smukke og sande. Og skønhed og sandhed er vel også søskende, men ikke helt det samme.

Kåemer

6 år siden
6 år siden
#11

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

6 år siden
6 år siden
#12

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

6 år siden
6 år siden

Jeg er helt enig i at skyld og skam har forskelle uadtil.
Man kan dømmes i retten for sin skyld. Men ikke for sin skam. Den kan man kun føle selv.
Med desuden kan man selv og subjektivt rammes af skyldfølelse.
Men da er spørgsmålet om skyldfølelse og skam måske er synonyme.

6 år siden
6 år siden

Omkring det med at kunne tilgive sig selv. En god bog er Paul Leer Salvesens bog:https://www.saxo.c...tet_9788741224367

Han har også skrevet en bog med interview af drabsmænd. Måske den ultimative handling at skulle tilgive (sig selv for), og hans drabsmænd har det også rigtigt svært på det punkt. Og spørgsmålet er, om det ikke kræver en handling, en anden aktiv part, at tilgive. Jeg mener, at man kan finde en ro, forlige sig med sig selv, men personligt har jeg det svært med ordet tilgivelse i forhold til sig selv.

6 år siden
6 år siden

Hej Alfred

Jeg forstår godt hvad du skriver, og du har ikke uret. Har man gjort et andet menneske uret, med eller uden vilje, skål man jo helst søge tilgivelse og forsoning med den det er gået ud over. Men det sker jo, at vedkommende er uforsonlig, eller ikke til at nå, så må man jo have en måde at komme videre med sit liv, eller skal man da ruge resten af sine dage over en synd man har begået?

Var man katolik kunne man gå til en præst og få absolution, men den mulighed er lukket for de fleste af os andre. - Har man gjort hvad man kunne for at få en forsoning i stand, og det ikke kan lykkes, må man vel ende med at tilgive sig selv.

Kåemer

6 år siden
6 år siden
#16

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

6 år siden
6 år siden

Charly

Det er sandt alt hvad du skriver. Det mener jeg i hvert fald. Jeg vil dog tilføje noget.

Det du skriver om er vel det kristne syndsbegreb, arvesynden. At vi foruden vores personlige synder også slæber rundt på hele menneskehedens synd, og kun kan blive befriet fra gennem troen. Det kan man så tage bogstaveligt, eller man kan tage det som noget arketypisk. Lige meget hvor hæderlige vi er, så går vi ikke gennem livet uden at pådrage os skyld. Det er så både en byrde og en trøst. En byrde fordi man ved, at hvor hæderlig man end er, så vil man alligevel komme til kort, en trøst er det, at den byrde er den samme for alle andre med. - Det rammer noget sandt, men er dog et pessimistisk livssyn. Skal vi aldrig have lov til at føle os virkelig frie?

Jeg var som ung medlem af et trossamfund, som jeg blev udstødt af på grund af mine synder. I dag føler jeg mig som et frit og redeligt menneske, men trossamfundet har aldrig tilgivet mig, og vil ikke gøre det, medmindre jeg foretager nogle vigtige ændringer i mit liv, som jeg hverken kan eller vil. Alligevel føler jeg mig ganske fri, og har en udmærket samvittighed.

Kåemer

6 år siden
6 år siden
#18

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

6 år siden

Besvar debattråd

Debatten Skyld og skam er startet 21/03-2015 07:30 af Kåemer Asmussen (Kåemer) og er placeret under Familie, børn og parforhold.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

4003Dagens ord
3 timer, 51 minutter siden · Savanti
21Lykke
1 dag, 14 timer siden · Inghard
149Hvad er du taknemmelig for i dag?
1 dag, 15 timer siden · Inghard
4superhelt vs superskurk?
2 dage, 22 timer siden · Engbo
25Skal vi starte et skrive- fortællef...
7 dage siden · MariaMolgaard
11Hvad inspirerer dig
7 dage siden · MariaMolgaard
2Skrive-software?
9 dage siden · Mons1957
0Internationalt
21 dage siden · Savanti
492Kontraster
21 dage siden · Engbo
0Søger læsere!
1 måned, 6 dage siden · turkdaddy
9Transgender
1 måned, 12 dage siden · Eddie
75Bibelen
1 måned, 13 dage siden · Engbo
4Skrivegruppe 45+
1 måned, 23 dage siden · HeleneHK
0ideer og inspiration
1 måned, 23 dage siden · Rising star
11Brug af kommentarer?
1 måned, 24 dage siden · Pia Hansen
3Psykoterapi
2 måneder siden · Anita A
2Efterlysning af serie
2 måneder, 20 dage siden · Kåemer
6Skriveklub?
2 måneder, 24 dage siden · Andreas9000
0Kritik / personlig / offentligt
2 måneder, 25 dage siden · Brehmer
0Presse meddelser
3 måneder, 15 dage siden · JesperSB
1Copyright af navn
3 måneder, 25 dage siden · Kafkaesque
0Inspirationsråd til at skrive digte
4 måneder, 19 dage siden · belmindelig
20En udfordring med Den fede mand af ...
4 måneder, 23 dage siden · Morpheus
7Gratis TV-kiggeri
4 måneder, 24 dage siden · Prem
2Navne
4 måneder, 25 dage siden · Engbo
74Ligheder
4 måneder, 26 dage siden · Prem
20Komplimenter
4 måneder, 26 dage siden · Prem
710 trælse brølere...
4 måneder, 28 dage siden · K.B. Assenholm
11Jalousi
5 måneder siden · Kåemer
3Saxo Publish eller Book on Demand (...
5 måneder siden · TheProject
4Gensidig betalæsning - Roman
5 måneder siden · Kafkaesque
5Bekræft dit køb med nemid
5 måneder, 3 dage siden · mlsj
9Limericker på Vendelbomål
5 måneder, 5 dage siden · Prem
1DAGENS KÆRLOGHED
5 måneder, 8 dage siden · Engbo
6Hvem kan italiensk?
5 måneder, 8 dage siden · Kafkaesque
10Skriveblokering/flow
5 måneder, 17 dage siden · Prem
1Leder af betalæsere til up-and-comi...
5 måneder, 19 dage siden · Aurelian
2opbygning
5 måneder, 20 dage siden · Avj81
6Dagens Dammark ,døde mink
5 måneder, 20 dage siden · Engbo
7Novelle vs Kort Roman
5 måneder, 22 dage siden · mlsj
7Kalle er død
5 måneder, 22 dage siden · Pia Hansen
1Litteraturlæsning sci-fi/fantasy - ...
5 måneder, 25 dage siden · Kafkaesque
0Hej Alle sammen!
5 måneder, 26 dage siden · mlsj
2Antal digte i digtsamling
5 måneder, 26 dage siden · dino
0Betalæsere søges til kvindelitterat...
5 måneder, 28 dage siden · Djani
2Må eller må man ikke?
6 måneder siden · Savanti
9Voldtægter og overgreb
6 måneder, 2 dage siden · Ormstunge
52Skrivegruppe søges - København og o...
6 måneder, 3 dage siden · Clara de N
123Dagens Vits
6 måneder, 3 dage siden · Savanti
3Ja ja, ser man det.
6 måneder, 8 dage siden · dino
3Betalæsere søges til fantasy roman
6 måneder, 11 dage siden · dino
2jeg søger feedback
6 måneder, 18 dage siden · Ormstunge
10Hvilken sprogstil foretrækker i?
6 måneder, 21 dage siden · hermanøv
137Virus
6 måneder, 29 dage siden · dino
1Mangler kritik
7 måneder, 7 dage siden · Nicolas Jessen
13Hvorfor kan jeg ikke det samme som ...
7 måneder, 9 dage siden · dino
4Sparring på krimi-roman
7 måneder, 9 dage siden · Emilsch
12Kynisk frelse
7 måneder, 15 dage siden · Wernn
20Hvad hedder det modsatte
7 måneder, 17 dage siden · Wernn
3En læser(e) søges til noveller
7 måneder, 20 dage siden · Michael But

Familie, børn og parforhold

9Transgender
1 måned, 12 dage siden · Eddie
11Jalousi
5 måneder siden · Kåemer
7Arbejde og bil
8 måneder, 17 dage siden · Wernn
4Det primitive holdbare.
11 måneder, 23 dage siden · Fink
16Køn
1 år, 9 måneder siden · JohannesB
47Er mænd mere jaloux end kvinder?
1 år, 10 måneder siden · dino
6Jalousi
1 år, 10 måneder siden · dino
6Samtykke
2 år siden · dino
21Porno
2 år siden · Kåemer
6Homofobi
2 år siden · Kåemer
6Brug af begrebet seksuelt
3 år siden · Kåemer
1Magt mellem elskende
3 år siden · Kåemer
56Utroskab
3 år siden · Engbo
33Er ligestillingen umagen værd?
3 år siden · Morpho
15Overgreb
3 år siden · Morpho
3Hvad sker der, når han dør?
3 år siden · Blækhuset
16Monogami-utroskab
4 år siden · maryanna
14Ung på vej ud i hashmisbrug- Hvad g...
4 år siden · Anita A
8Blotter
4 år siden · Kåemer
8Overgreb
4 år siden · Kåemer
9En ven opførelse og min dårlige sam...
5 år siden · smukkehjerte
7Er det i orden?
5 år siden · Kåemer
15Monogami
5 år siden · Kåemer
7Vold i ægteskabet
5 år siden · sofiesverden
9Sårbare mænd
5 år siden · Forårsglad
14Ensomhed
5 år siden · Forårsglad
5Gummistøvler, 4-årig og drama!!!
6 år siden · mejsen
6En ubærlig tanke!
6 år siden · KatrineNørregaa...
11Curlingforældre
6 år siden · Robert Kallehav...
18skilsmisser
6 år siden · Post Scriptum
18Skyld og skam
6 år siden · Charly
12Gamle lege.
6 år siden · Babyangel85
53Jeg har brug for hjælp / råd ?
6 år siden · Kåemer
24Tryghed
6 år siden · Camra
21Utroskab
6 år siden · Kenny
14Du skal behandle andre som du selv ...
6 år siden · Fink
24At slå hånden af en forældre eller ...
6 år siden · smukkehjerte
5om alder og venner
6 år siden · knuram
41Hvad tænder I ikke på ?
6 år siden · smukkehjerte
8Dilemma
7 år siden · Vicky
16Døden
7 år siden · Maripytta
34Mænd og kvinder
7 år siden · maryanna
12Partner i et minefelt ang. delebarn
7 år siden · Vicky
13gravsted
7 år siden · Kattegat
19Fri porno på nettet
7 år siden · dino
3Overdreven tiltrukkenhed
7 år siden · Marqus
19Sex og følelser
7 år siden · Camra