Familie, børn og parforhold · Skyld og skam

18 svar
Senest opdateret 6 år siden · 6 bruger(e) deltager
6 år siden

Jeg læser i øjeblikket Joseph Conrads roman "Lord Jim" om en idealistisk ung mand, der begår en fatal fejltagelse, der får følger for hele resten af hans liv. I en periode sker der så en del som synes at danne modvægt til hans svigt, og han kan udfolde sit sande jeg og får en lykkelig tid. Men så indtræffer en ny katastrofe, så hele fortiden rammer ham med dobbelt styrke, og det ødelægger ham.

Det der plager ham er skyld og skam. Lever man hele sit liv efter høje idealer, undgår man jo ikke at træde forkert, men det kan også ske, at begår fatale fejltagelser, som får konsekvenser for en selv og andre. Man kommer til at gøre ting, hvor man har svært ved at genkende sig selv.

Hvad er skyld og skam?

Kåemer

6 år siden
6 år siden

Jeg er vokset op med at " du skal skamme dig" var replikken men småting var årsagen, og skyld var mere et spørgsmål om uskyld.
"det er din skyld" det lever advokaterne godt af i dag.
For mig er skam, at nedgøre andre mennesker, hvad bilder vi os ind at behandle andre på den måde, så skal man skamme sig.
Men tjenester vi gør hinanden, bliver vekslet med vin eller en blomst, det er nærmest som om vi ikke vil skylde hinanden noget. Så omsorg ikke får lov at stå alene som en gestus.

6 år siden
6 år siden

Det er visheden om at man i sin livsudfoldelse har handlet således at andres ret til samme er blevet trådt under fode.

Sådan har jeg for nylig læst det hos Schopenhauer.

Psykopaten er lige glad.
Men andre føler en indre smerte ved tanken om det de har gjort.

Visse forældre (ikke så meget i vor tid, tror jeg) er overihærdige i deres ønsker om at lære børnene denne følelse af skam. Nogle driver det så vide at børnene KONSTANT har denne følelse af smerte i sig.
Den danske jantelov er på spil her. Ofte handler denne om de voksnes indbyrdes relationer, men den har været meget praktiseret overfor børn.
Det efterlader børne med visheden om at de intet kan gøre rigtigt. De er ubegavede og dur ikke til noget. Gør de noget forkert, straffes de hårdt, selvom det ikke var i en ond mening. Men så kan de jo lære det! Og taler de når der er voksne gæster på besøg, får de besked om at klappe i.( De voksne skal i hvert fald ikke skulle skamme sig over deres tåbelige unger.)

Det kan kun give det unge menneske en følelse af uret til livet, når det skal hjemmefra og siden klare sig selv.

Det er en god ting at man kan skamme sig! For det har en god regulerende virkning på vore handlinger.
Jeg husker fra skoletiden at jeg stak en lodret løgn til en lærer for at slippe for en lussing. Idag ville jeg have foretrukket lussingen! For smerten i kinden ville hurtigt glemmes.

En anden gang i skolen var der en høj pige der udtalte noget som gjorde hende til grin for klassen. Jeg skulle have forsvaret hende, for jeg var ganske enig. Men jeg orkede det ikke, fordi jeg den næste måned ville blive drillet med at være lun på "fyrtårnet." Hvad jeg ikke var. Men hvor har det siden ærgret mig at jeg ikke stod op for det der var rigtigt. Og skammet mig over mig selv.

Skam og skyld er godt - i rimelig mængde.

6 år siden
6 år siden

Skal man kunne tilgive sig selv?

Jim i romanen jeg skrev om, har en høj forestilling om sig selv, og han drømmer om at kunne udøve heltegerninger, og han har uden tvivl også evnerne til det. Men han kommer i et dilemma. Han er førstestyrman på en plimsoller der skal fragte 800 pilgrimme til Mekka. Men en tåget nat springer skibet læk, og vandet strømmer ind. Kun et rustent skot holder det tilbage. Det er klart at skibet vil synke om et øjeblik og der er ikke redningsbåde til de 800. Så mandskabet gør i hemmelighed en båd klar og vil stikke af uden at varsle de mange mennesker. Jim tager afstand fra dem, men i sidste øjeblik hopper han alligevel i båden, og den sejler væk i tågen. - Men skibet går ikke ned. Et andet skib finder det og får det bugseret i havn. Var Jim blevet på skibet, ville han have stået som den store helt, nu bliver han i stedet dømt for fejhed og mister retten til at tage arbejde til søs. Det kan han ikke komme over.

Det er rigtigt, at andre kan påføre en skyld og skam, men det er uden tvivl værre når man fører det over sig selv. - Hvordan kommer man over det?

Kåemer

6 år siden
6 år siden
#4

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

6 år siden
6 år siden

Charly

Ja, jeg ved godt, at skyld og skam er forskellige men beslægtede begreber. Men i Jims dilemma synes jeg, at de falder sammen til et. Eller man kan sige, at skammen er følgen af skylden.

Hans største problem senere i livet er, at han ikke kan tilgive sig selv.

Kåemer

6 år siden
6 år siden
#6

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

6 år siden
6 år siden
#7

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

6 år siden
6 år siden

Charly

Øh, den må du vist ikke uddybe. Hvad mener du med Nåde? Jeg har en bibeloversættelse hvor nåde er oversat til "ufortjent godhed". Mon ikke vi alle har brug for det, men om den frigør os for skam, den kan jeg ikke greje.

Kåemer

6 år siden
6 år siden
#9

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

6 år siden
6 år siden

Charly

Ja, Møllehaves ord er smukke og sande. Og skønhed og sandhed er vel også søskende, men ikke helt det samme.

Kåemer

6 år siden
6 år siden
#11

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

6 år siden
6 år siden
#12

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

6 år siden
6 år siden

Jeg er helt enig i at skyld og skam har forskelle uadtil.
Man kan dømmes i retten for sin skyld. Men ikke for sin skam. Den kan man kun føle selv.
Med desuden kan man selv og subjektivt rammes af skyldfølelse.
Men da er spørgsmålet om skyldfølelse og skam måske er synonyme.

6 år siden
6 år siden

Omkring det med at kunne tilgive sig selv. En god bog er Paul Leer Salvesens bog:https://www.saxo.c...tet_9788741224367

Han har også skrevet en bog med interview af drabsmænd. Måske den ultimative handling at skulle tilgive (sig selv for), og hans drabsmænd har det også rigtigt svært på det punkt. Og spørgsmålet er, om det ikke kræver en handling, en anden aktiv part, at tilgive. Jeg mener, at man kan finde en ro, forlige sig med sig selv, men personligt har jeg det svært med ordet tilgivelse i forhold til sig selv.

6 år siden
6 år siden

Hej Alfred

Jeg forstår godt hvad du skriver, og du har ikke uret. Har man gjort et andet menneske uret, med eller uden vilje, skål man jo helst søge tilgivelse og forsoning med den det er gået ud over. Men det sker jo, at vedkommende er uforsonlig, eller ikke til at nå, så må man jo have en måde at komme videre med sit liv, eller skal man da ruge resten af sine dage over en synd man har begået?

Var man katolik kunne man gå til en præst og få absolution, men den mulighed er lukket for de fleste af os andre. - Har man gjort hvad man kunne for at få en forsoning i stand, og det ikke kan lykkes, må man vel ende med at tilgive sig selv.

Kåemer

6 år siden
6 år siden
#16

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

6 år siden
6 år siden

Charly

Det er sandt alt hvad du skriver. Det mener jeg i hvert fald. Jeg vil dog tilføje noget.

Det du skriver om er vel det kristne syndsbegreb, arvesynden. At vi foruden vores personlige synder også slæber rundt på hele menneskehedens synd, og kun kan blive befriet fra gennem troen. Det kan man så tage bogstaveligt, eller man kan tage det som noget arketypisk. Lige meget hvor hæderlige vi er, så går vi ikke gennem livet uden at pådrage os skyld. Det er så både en byrde og en trøst. En byrde fordi man ved, at hvor hæderlig man end er, så vil man alligevel komme til kort, en trøst er det, at den byrde er den samme for alle andre med. - Det rammer noget sandt, men er dog et pessimistisk livssyn. Skal vi aldrig have lov til at føle os virkelig frie?

Jeg var som ung medlem af et trossamfund, som jeg blev udstødt af på grund af mine synder. I dag føler jeg mig som et frit og redeligt menneske, men trossamfundet har aldrig tilgivet mig, og vil ikke gøre det, medmindre jeg foretager nogle vigtige ændringer i mit liv, som jeg hverken kan eller vil. Alligevel føler jeg mig ganske fri, og har en udmærket samvittighed.

Kåemer

6 år siden
6 år siden
#18

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

6 år siden

Besvar debattråd

Debatten Skyld og skam er startet 21/03-2015 07:30 af Kåemer Asmussen (Kåemer) og er placeret under Familie, børn og parforhold.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

0Menneskerettighederne
4 timer, 34 minutter siden · Morpheus
4084Dagens ord
15 timer siden · Engbo
0Musisk oplevelse
3 dage siden · knudkp
0Dine øjne på Mona Lisa
4 dage siden · MariaMolgaard
10Kunsten i fokus
4 dage siden · Nicolas Jessen
0En ulykke sker aldrig alene
4 dage siden · MariaMolgaard
0HAR DU SET MÅNEN kl 17:30
5 dage siden · MariaMolgaard
0Kan du anbefalde
12 dage siden · MariaMolgaard
3Hvis du kunne vælge
14 dage siden · Engbo
5Hvordan skriver man en musical?
16 dage siden · Miss-Leth
2Valg af forlag til digtsamling
17 dage siden · Michael But
151Hvad er du taknemmelig for i dag?
17 dage siden · Michael But
4Din søndag min søndag
17 dage siden · AnnaPigen3
0Presse meddelse.?
24 dage siden · JesperSB
94Ligheder
26 dage siden · Savanti
497Kontraster
26 dage siden · Engbo
0Alexander Woods musiker
29 dage siden · MariaMolgaard
2Spiller i også online spil?
1 måned, 2 dage siden · dino
1Feedback søges til min novellepodca...
1 måned, 13 dage siden · Henrik German Q...
8Hvordan har du det
1 måned, 15 dage siden · Engbo
2Hvordan finder jeg gamle debatter o...
1 måned, 19 dage siden · Eddie
1Forstå Michael strunge og David Bow...
2 måneder, 2 dage siden · Allimacc
4Hjælp ønskes til sangtekster
2 måneder, 2 dage siden · Den Lianer Gois...
12Hvad inspirerer dig
2 måneder, 7 dage siden · ClPollux
3Spørgsmål om promovering af sin bog...
2 måneder, 11 dage siden · Savanti
1Hvad synes i
2 måneder, 11 dage siden · Henrik German Q...
2Hvordan finder du mere tid i hverda...
2 måneder, 13 dage siden · Kåemer
0Gensidig betalæsning af Krimi/spænd...
2 måneder, 20 dage siden · HeleneB
5Sparring på krimi-roman
2 måneder, 23 dage siden · MariaMolgaard
0Aften scenerie
2 måneder, 23 dage siden · MariaMolgaard
7Korrespondent
2 måneder, 26 dage siden · Dmitri Burdykin
17Hvilken sprogstil foretrækker i?
2 måneder, 28 dage siden · Blækhuset
8Freddy - drengen fra skoven
2 måneder, 28 dage siden · Pia Hansen
0Lejlighed insperation vintage art
3 måneder, 6 dage siden · MariaMolgaard
1Filosofien kedsomhed hvad er det?
3 måneder, 6 dage siden · Engbo
0Hvad skal du i aften du lyst til at...
3 måneder, 7 dage siden · MariaMolgaard
1Internationalt
3 måneder, 8 dage siden · MerakiPLyhne
1Søger app til og skrive. Historie
3 måneder, 8 dage siden · MerakiPLyhne
27Skal vi starte et skrive- fortællef...
3 måneder, 19 dage siden · Anniina
11Transgender
3 måneder, 20 dage siden · Inghard
22Lykke
3 måneder, 21 dage siden · Engbo
2Søger læsere!
3 måneder, 22 dage siden · Dahlenborg
4Troen og kirken
3 måneder, 27 dage siden · Engbo
6Teater stykke
4 måneder siden · Nicolas Jessen
4superhelt vs superskurk?
4 måneder, 7 dage siden · Engbo
2Skrive-software?
4 måneder, 13 dage siden · Mons1957
75Bibelen
5 måneder, 18 dage siden · Engbo
4Skrivegruppe 45+
5 måneder, 28 dage siden · HeleneHK
0ideer og inspiration
5 måneder, 28 dage siden · Rising star
11Brug af kommentarer?
5 måneder, 29 dage siden · Pia Hansen
3Psykoterapi
6 måneder, 5 dage siden · Anita A
2Efterlysning af serie
6 måneder, 25 dage siden · Kåemer
6Skriveklub?
6 måneder, 28 dage siden · Andreas9000
0Kritik / personlig / offentligt
7 måneder siden · Brehmer
0Presse meddelser
7 måneder, 20 dage siden · JesperSB
1Copyright af navn
8 måneder siden · Kafkaesque
0Inspirationsråd til at skrive digte
8 måneder, 24 dage siden · belmindelig
20En udfordring med Den fede mand af ...
8 måneder, 28 dage siden · Morpheus
7Gratis TV-kiggeri
8 måneder, 29 dage siden · Prem
2Navne
8 måneder, 29 dage siden · Engbo

Familie, børn og parforhold

11Transgender
3 måneder, 20 dage siden · Inghard
11Jalousi
9 måneder, 4 dage siden · Kåemer
7Arbejde og bil
1 år siden · Wernn
4Det primitive holdbare.
1 år, 3 måneder siden · Fink
16Køn
2 år siden · JohannesB
47Er mænd mere jaloux end kvinder?
2 år siden · dino
6Jalousi
2 år siden · dino
6Samtykke
2 år siden · dino
21Porno
2 år siden · Kåemer
6Homofobi
2 år siden · Kåemer
6Brug af begrebet seksuelt
3 år siden · Kåemer
1Magt mellem elskende
3 år siden · Kåemer
56Utroskab
3 år siden · Engbo
33Er ligestillingen umagen værd?
4 år siden · Morpho
15Overgreb
4 år siden · Morpho
3Hvad sker der, når han dør?
4 år siden · Blækhuset
16Monogami-utroskab
4 år siden · maryanna
14Ung på vej ud i hashmisbrug- Hvad g...
4 år siden · Anita A
8Blotter
4 år siden · Kåemer
8Overgreb
4 år siden · Kåemer
9En ven opførelse og min dårlige sam...
5 år siden · smukkehjerte
7Er det i orden?
5 år siden · Kåemer
15Monogami
5 år siden · Kåemer
7Vold i ægteskabet
6 år siden · sofiesverden
9Sårbare mænd
6 år siden · Forårsglad
14Ensomhed
6 år siden · Forårsglad
6En ubærlig tanke!
6 år siden · KatrineNørregaa...
11Curlingforældre
6 år siden · Robert Kallehav...
18skilsmisser
6 år siden · Post Scriptum
18Skyld og skam
6 år siden · Charly
12Gamle lege.
6 år siden · Babyangel85
53Jeg har brug for hjælp / råd ?
6 år siden · Kåemer
24Tryghed
6 år siden · Camra
21Utroskab
6 år siden · Kenny
14Du skal behandle andre som du selv ...
6 år siden · Fink
24At slå hånden af en forældre eller ...
6 år siden · smukkehjerte
5om alder og venner
6 år siden · knuram
8Dilemma
7 år siden · Vicky
16Døden
7 år siden · Maripytta
12Partner i et minefelt ang. delebarn
7 år siden · Vicky