Familie, børn og parforhold · Sårbare mænd

9 svar
Senest opdateret 5 år siden · 6 bruger(e) deltager
6 år siden

I en novelle for nogle år siden lader jeg en af personerne sige: "Mænd er forunderlige, sarte væsener. De er følsomme og uberegnelige. Man kan ikke vide hvad de tænker og hvorfor de gør som de gør. Man skal ikke prøve at forstå dem, men tage dem som de er."

Det morede mig, at beskrive mænd som man sædvanligvis beskriver kvinder, men det var faktisk også hvad jeg mener.

Hvad mener I?

Kåemer

6 år siden
6 år siden

Ja, det er som kvinder ofte beskrives, og jeg kan godt forstå morskaben i at vende det rundt. Så må man sige, at den faktisk også passer på mænd, en ting er jo videnskabeligt sikkert: mænds modstandskraft mod sygdom er svagere end kvinders, heraf også den lavere gennemsnitsalder for mænd.

6 år siden
6 år siden

Jo, det er fint nok. Men mon ikke vi med rette kunne erstatte såvel mændene som kvinderne med ordet "mennesket?"

Men gør man det forfejles en del af hensigten: at udstille det ene køn i kontrast til det andet.

Et problem ved den mandlige udgave er at der i denne lidt nedladende beskrivelse ligger en fritagelse for moralsk ansvar. Og historien viser at mænd ofte har gjort sig skyldige en en god portion kynisk brutalitet. (Der netop tyder på det modsatte.)

Men - et er den store verdenshistoriske scene, et andet er det mindre kammerspil, hvor Kåemers udgave nok mere kommer til sin ret. Men dette "kammerspil" er faktisk en genre jeg selv er meget glad for. Jeg har selv begået ting hvor kønnenes karakteristika bliver blandet. Jeg ser et stort kunstnerisk potentiale i sådanne stilfærdige oprør imod kulturens tildeling af roller til de to køn.

6 år siden
6 år siden

At det er mænd der starter en debat om at vi kvinder og mænd er ens havde jeg ikke lige set komme Kåemer.
Men selvfølgelig vi er født med de samme følelser men vi udtrykker/agerer os måske forskellig, men det gør kvinder også over for hinanden, og mænd har det vel på samme måde over for hinanden.
Det er da også det der gør det spændende.
Jeg ved at hvis mænd bøvler med ting, er det os kvinder de fortæller det til, måske vil de ikke være svag i egne rækker. Vh. Hanna Fink

6 år siden
6 år siden

Fink

Hvorfor undrer dig egentlig at mænd starter en debat om mænd og kvinder. Du skriver, "at selvfølgelig er vi født med de samme følelser", og ja, det er selvfølgeligt, men det er det sandelig ikke for alle. I min levetid har vi set en så stor forandring i kønsrollerne, at jeg til stadighed forundrer mig over det, og dog lever de "gamle" kønsroller i bedste velgående ved siden af alt det nye.

Det er ikke længe siden en god ven sad hos mig og udbredte sig om, at mænd dog havde større hjernekapacitet end kvinder. Det kunne jeg ikke modsige, for jeg vidste det ikke, men jeg svarede, at så kom det jo an på, om man brugte hele sin kapacitet, om han selv brugte hele sin? Det måtte han indrømme, at han ikke gjorde. Så kunne det vel være ligegyldigt med den fysiske størrelse.

Kåemer

6 år siden
6 år siden

Mænd er ofte for stolte til den slags indrømmelser Kåemer, og står ofte til diskutioner i forsamlinger.
Det er dog snart en uddød rase af mænd med gamle mønstre, der kommer de til kort over de kvinder der er i dag som har ordet i deres magt og jeg er ikke i tvivl om at det er der skilsmisserne opstår. Kvinder har ordet i sin magt, men mænd kan bedre skrive ordene ud. Som jeg ser det.
Det gamle urmenneske der dukker op hos mænd, holder ikke i dag.
Men jeg har kun ros tilovers for unge mænd, der bidrager mere til at få familielivet, end tidligere.
Hjerners størrelser har sikkert ingen betydning for at fungerer optimalt, klogskab har mange vinkler.
Men hvad så med kvindelist? og er der noget der hedder mandelist Kåemer. Vh. Hanna Fink

6 år siden
6 år siden

Fink

Ja, selvfølgelig findes der mandelist, måske ikke ordet, men listen er der da, når man skal klare sig mod kvinderegimente. List udvikler sig jo der hvor der er andre der har magten. Læser du nogensinde Tusind og én Nat. Den er fuld af historier om kvinder der overlister mændene, med Sheherasade som den største.

Der findes også historier om mandelist, Tordenskjold og Gøngehøvdingen for eksempel, men det er mere mænd mod mænd.

Kåemer

6 år siden
6 år siden

Det er vist en kendsgerning at mandens hjerne gennemsnitligt vejer mere end kvinders.
Men det er blevet målt at bevidsthedens arbejdshastighed højst sniger sig op til 64 bits pr sekund.
Det er så lidt at at hjernens størrelse som sådan forekommer at være en totalt ligegyldig parameter.
En PC fra 1988 vejer også mange gange mere end en IPAD!

Det er svært at sætte grænser for kapaciteten af menneskets hukommelse. Men lad os være enige om at den må være enorm. Men ét er den "objektive" kapacitet, et andet er individets brug af den. Og hertil kommer hvad man (med forsigtighed) kunne kalde den varierende "alzheimerfaktor." JEg tænker på faktorer som hindrer den enkelte i virtuost at kunne udnytte sin egen hukommelse. "Man ved det godt - men man kan ikke komme i tanker om det."

Hvor vil jeg hen med det? At der er så mange faktorer i spil at spørgsmålet om man er mand eller kvinde synes ligegyldigt. Der vil være mange kvinder der er bedre begavede end mænd. Derfor kan man ikke ud fra kønnet forudsige den intellektuelle kapacitet.

Et eksempel kan vise at kvinder måske endog fra naturens side burde være bedre rustede end mænd, hvis man altså absolut skal lede efter forskelle:
I det primitive jægersamfund har vi typisk mændene som går på jagt og kvinderne der bliver hjemme hos børnene og varetager pasning af dem, tilbereder mad og står for visse andre sociale funktioner.
Sammenligner vi nu menesket med dyrene kan vi iagttage følgende: Fugle der jager er temmelig dumme. De er suveræne til jagt, men de intelligensprøver man udsætter fugle for, hvor de skal finde en nød ved at løse forskellige opgaver præges af at harmløse fugle som mejser er suveræne vindere.

Et andet eksempel er størrelsen af abers hjerner: (Nu betyder størrelsen med ét noget igen! )
En zoolog har fremvist en skala med abehjerner af meget forskellig størrelse: Der var fem trin med forskellig størrelse. Og tendensen var klar: En tydelig sammenhæng imellem størrelsen og kompleksiteten af abernes sociale samfundsstruktur.
Det kan (forsigtigt) antyde at social kompleksitet stiller krav til mentale ressourcer.

Heri ligger også en antydning af at det vi kalder "social inteligens" måske ikke er noget der skal grines ad. På samme måde som "kvindelig intuition."
Den kvindelige intuition er nok opfundet fordi man opdagede at hustruer ofte kunne bidrage med troværdige analyser og skarpe iagttagelser. Og man ville så ikke indrømme at kvinden er intelligent. For det er jo mandens domæne!
Min egen sociale intelligens nærmer sig ofte sinkestadiet. Min kone siger at jeg må have asbergers syndrom. (eller værre.)
Det tror jeg dog ikke selv, men jeg kan godt se hvad hun mener.
Idag er det store potentiale der ligger latent hos kvinderne ved at springe ud. Derfor er det hamrende irriterende at primitiv mandlig insisteren på magten er så udbredt i verden. Faktisk synes den måske at være på fremmarch? Det er noget vi skal være opmærksomme på.
I vort eget land er kvindens åndelige emancipation ledsaget af en tendens til kvindeliggørelse af mændene. Homoseksualitet er udbredt, og manden forventes at gå på barselsorlov. Hos den kulturelle elite (x-factor og MGP) fejrer "androgynismen" triumfer.
Det er fint alt sammen! Men med historiens længereskuende briller sat på kan der ligge en fare heri. For et samfund der ændrer sig i denne retning kan være sårbart, hvis den reaktionære maskulinitet slår til og kræver den gamle magt tilbage.
I det "primitive" samfund ved vi godt hvad der sker med en landsby, hvis mændene ikke længere orker med magt at beskytte deres kvinder og kæmpe for deres ret til samvær med dem. Den vil enten forsvinde af sig selv, eller en naboby vil angribe og ødelægge den.

Hvorfor blev Lots hustru til en saltstøtte?
Fordi man ville udslette ethvert minde om et samfund hvor man levede på en anden måde. Man krævede ikke kun ødelæggelse, men også absolut glemsel.
Hvis Lots hustru havde overlevet, var hun måske blevet den første feminist.

6 år siden
6 år siden

Interessant debat og ikke uventet med mange facetter.
Kønsrollerne er som nævnt, vendt lidt på hovedet og identitetskriser bobler løs alle steder i vort samfund. Pigerne må næsten ikke sy mere og drengene må ikke tumle, alle er så pædagogisk ramt og lammede.
At vi mænd engang var skaffedyr og kvinderne hjemmegående, strækker sig helt tilbage til stenalderen og i den henseende vel både logisk og naturlig. Kvinderne sørgede for omsorgen (psykiske behov) og dermed trygheden for familien og manden var beskytteren (fysiske behov) og dermed sikkerheden.
Begge parter havde del i hverdagens gøremål at få føde på bordet og dermed skaffe resurserne til familiens behov.

At vi i dag har meget divergerende kønsroller i samfundet på godt og ondt, kan senere vise sig at være en styrke, hvis man tænker i retning af politiske mål, tiltag og lovgivning. Her ser jeg forståelsen for det modsatte køn, fremmede kulture og seksuel orientering, som en ny horisont, hvor kønnet i høj grad udvikler sig. Alene indvandre normerne rykker jo ved vores "Danske" opfattelse af kønsrollen i huset og som samfundsborger.
Så udgangspunktet for denne debat, rammer vel sømmet på hovedet i den kontekst

6 år siden
5 år siden

Tænker lidt over de sårbare mænd men interessant Kåermer og de har en facade og den bryder de ikke frivilligt og falder igennem, og kommer man ind bag den og ser den følsomme mand, så får man hvis man er mig på hatte pullen, Men ret stolt af jeg kan det og ved godt jeg har en årsag til jeg bryder mænd eller kvinders facader. Mænd kan ikke lide kvinder er trængt ind på deres domæner og kvinder er nødt til at klare sig selv, fordi man er som enlig mor ikke noget nogen vil andet man ligner miss dk. Og jeg vil så heller ikke hr, hvem som helst, men jeg hjælper gerne og jeg har læst til socialrådgiver og der har jeg oplevet meget og jeg elsker at arbejde med mennesker og vi skal finde et ligeværd, så der er lige plads til mænd og kvinder og vi ikke ødelægger for hinanden, Og vi har ikke megen ligestilling her i DK og undre mig kvinder ikke er mere vrede over det og at mænd altid er bedre lønnet end kvinder. Og mænd virker jo ikke sårbare, når de forhandler deres ret, og det er kvinder ikke så gode til som mænd. Og det bør vi lære og mænd bør lære at lukke op for kvinder og acceptere at ens chef kan være en kvinde. Har jeg lige prøvet det ikke er in.

5 år siden

Besvar debattråd

Debatten Sårbare mænd er startet 28/03-2015 07:59 af Kåemer Asmussen (Kåemer) og er placeret under Familie, børn og parforhold.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

496Kontraster
15 timer siden · Savanti
4067Dagens ord
16 timer siden · Engbo
3Hvordan skriver man en musical?
1 dag, 16 timer siden · Nicolas Jessen
2Spiller i også online spil?
2 dage, 16 timer siden · dino
92Ligheder
11 dage siden · Engbo
1Feedback søges til min novellepodca...
13 dage siden · Henrik German Q...
8Hvordan har du det
15 dage siden · Engbo
2Hvordan finder jeg gamle debatter o...
19 dage siden · Eddie
4Kunsten i fokus
20 dage siden · Inghard
1Forstå Michael strunge og David Bow...
1 måned, 2 dage siden · Allimacc
4Hjælp ønskes til sangtekster
1 måned, 2 dage siden · Den Lianer Gois...
1Din søndag min søndag
1 måned, 5 dage siden · Engbo
12Hvad inspirerer dig
1 måned, 7 dage siden · ClPollux
3Spørgsmål om promovering af sin bog...
1 måned, 11 dage siden · Savanti
1Hvad synes i
1 måned, 12 dage siden · Henrik German Q...
2Hvordan finder du mere tid i hverda...
1 måned, 14 dage siden · Kåemer
0Hvis du kunne vælge
1 måned, 18 dage siden · Savanti
0Gensidig betalæsning af Krimi/spænd...
1 måned, 20 dage siden · HeleneB
5Sparring på krimi-roman
1 måned, 23 dage siden · MariaMolgaard
0Aften scenerie
1 måned, 23 dage siden · MariaMolgaard
7Korrespondent
1 måned, 26 dage siden · Dmitri Burdykin
17Hvilken sprogstil foretrækker i?
1 måned, 28 dage siden · Blækhuset
8Freddy - drengen fra skoven
1 måned, 28 dage siden · Pia Hansen
0Lejlighed insperation vintage art
2 måneder, 6 dage siden · MariaMolgaard
1Filosofien kedsomhed hvad er det?
2 måneder, 6 dage siden · Engbo
0Hvad skal du i aften du lyst til at...
2 måneder, 7 dage siden · MariaMolgaard
1Internationalt
2 måneder, 8 dage siden · MerakiPLyhne
1Søger app til og skrive. Historie
2 måneder, 8 dage siden · MerakiPLyhne
27Skal vi starte et skrive- fortællef...
2 måneder, 19 dage siden · Anniina
11Transgender
2 måneder, 20 dage siden · Inghard
22Lykke
2 måneder, 21 dage siden · Engbo

Familie, børn og parforhold

11Transgender
2 måneder, 20 dage siden · Inghard
11Jalousi
8 måneder, 5 dage siden · Kåemer
7Arbejde og bil
11 måneder, 22 dage siden · Wernn
4Det primitive holdbare.
1 år, 2 måneder siden · Fink
16Køn
2 år siden · JohannesB
47Er mænd mere jaloux end kvinder?
2 år siden · dino
6Jalousi
2 år siden · dino
6Samtykke
2 år siden · dino
21Porno
2 år siden · Kåemer
6Homofobi
2 år siden · Kåemer
6Brug af begrebet seksuelt
3 år siden · Kåemer
1Magt mellem elskende
3 år siden · Kåemer
56Utroskab
3 år siden · Engbo
33Er ligestillingen umagen værd?
3 år siden · Morpho
15Overgreb
3 år siden · Morpho
3Hvad sker der, når han dør?
4 år siden · Blækhuset
16Monogami-utroskab
4 år siden · maryanna
14Ung på vej ud i hashmisbrug- Hvad g...
4 år siden · Anita A
8Blotter
4 år siden · Kåemer
8Overgreb
4 år siden · Kåemer
9En ven opførelse og min dårlige sam...
5 år siden · smukkehjerte
7Er det i orden?
5 år siden · Kåemer
15Monogami
5 år siden · Kåemer
7Vold i ægteskabet
5 år siden · sofiesverden
9Sårbare mænd
5 år siden · Forårsglad
14Ensomhed
5 år siden · Forårsglad
6En ubærlig tanke!
6 år siden · KatrineNørregaa...
11Curlingforældre
6 år siden · Robert Kallehav...
18skilsmisser
6 år siden · Post Scriptum
18Skyld og skam
6 år siden · Charly
12Gamle lege.
6 år siden · Babyangel85