Familie, børn og parforhold · Ensomhed

14 svar
Senest opdateret 5 år siden · 9 bruger(e) deltager
6 år siden

Der debateres i medierne, at ensom er et stort problem i dag.
Hvorfor tror du at der er focus på det, eller er det et nyt fænomen?
Hvis der ikke var ensomhed i gamle dage, hvad var så forskellen på dengang og nu?
Hvis du er ensom forventer du så at andre hjælper dig? Vh. Hanna Fink

6 år siden
6 år siden
6 år siden
6 år siden
6 år siden
6 år siden

Det sidste var vist ikke relevant, beklager. Bh. Hanna Fink

6 år siden
6 år siden

Hjalmar Söderberg skrev om kødets lyst og sjælens ubodelige ensomhed, så det er i hvert fald ikke noget nyt fænomen.

Jeg har altid haft et stort behov for at være alene, og et lige så stort behov for at være sammen med andre, og jeg har gennem livet haft rigelig lejlighed til at dyrke begge dele. Jeg har aldrig givet mig selv lov til at være ensom, for trængte jeg til menneskeligt selskab skulle jeg nok finde ud og skaffe mig det. Jeg har haft den indstilling, at var man ensom måtte jeg selv gøre noget for at overvinde den.

Men man bliver jo gammel, hvis man lever længe nok, og er ikke så mobil længere, og derfor heller ikke så udfarende, og så kan man godt i perioder blive noget ufrivilligt alene. Og som Benny Andersen siger i et digt, så flytter vennerne længere bort. - Men nu har jeg da heldigvis min gode ven, Finn, og så længe jeg har ham kan jeg ikke blive helt ensom. Men altså, ind imellem ...

Kåemer

6 år siden
6 år siden

Danmark er et lille land. Med endnu mindre folkemængde. Jeg er særdeles glad for at menneskemylder ikke findes overalt. Det er rart at have plads omkring sig.
Men det er også rart at ses med nogen ind imellem.
totalt crowd'ede byer eller ødemarker med sjældent mindre end 30 km til den nærmeste medborger, som kun tilfældigt passerede forbi - det er yderpunkter. Og komforten ligger nok et sted i mellem.
Der er ofte rart at være her på Fyldepennen, hvor man kan diskutere med nogle der enten er enige med en, eller ganske uenige.
Jeg bor sammen med et menneske, og det løser mange af mine sociale behov. Her på pennen møder man bare andre mennesker der skruet lidt anderledes sammen.

Jeg skal ikke misunde dem der lever 5-8 mennesker i samme begrænsede bolig. Tænk hvilken larm der må være altid!

Jeg er på mine ældre dage begyndt hyppigt at citere Dan Turell idet han sagde: "Hverdagen - jeg holder af hverdagen!"
Ikke at jeg ikke også er glad for weekenderne, for det er jeg bestemt! Men jeg må tilstå at jeg er så priviligeret at jeg har et arbejde hvor jeg føler mig hjemme. Jeg er der sammen med folk jeg holder af. Jeg håber at jeg kan holde mig fysisk og åndeligt i stand til at fungere indtil jeg selv synes det kan være nok. Jeg glæder mig ikke til pensionsdatoen. For den ser jeg som vejen ind i mørket.
I Harald Kiddes roman "Helten" er der en mand der midt i livet pludselig ser med rædsel på at han intet har præsteret, intet godt har gjort, der på hans sidste dag kan give ham lov til at sige: "Det har gjort en forskel på verden at jeg var her." (Ikke citat fra bogen.) Han frygter dommen der siger: "Du har spildt det liv du fik! Du har intet præsteret. Du er overflødig hinsides, for ingen der vil savne dig!"

Jeg har ingen børn. Har aldrig ønsket dem. Jeg har altid håbet på at dø inden fortrydelsen kommer. Døden er nok slem, men fortrydelsen kan være værre.
Jeg føler problemet i denne lille sang af "The Beatles" der lyder: "And in the end the love You take - is equal to the love You make."

6 år siden
6 år siden

Jeg hørte i DR radio at det er de 16-29 årlige der føler sig mest ensom, det havde jeg ikke lige lured.
Der er lavet en undersøgelse af danskernes ensomhed, hvor alle aldersgrupper er blevet spurgt.
Tankevækkende da det er der man spejler sig mest i andre, og former sit liv.
Nå, man former jo hele tiden livet, men det var ikke de "gamle" der følte sig mest ensom, som jeg troede. Vh. Hanna Fink

6 år siden
6 år siden

At de unge er ensomme overrasker ikke mig.
Vi er i en tid, hvor de sociale medier fylder mere end alt andet. En flok unge, der sidder i samme rum, men alle sidder med næsen i mobilen i stedet for at snakke med hinanden. Det er hverdag.
Jeg har selv oplevet ensomhed og kan da ikke helt afskrive mig fra det endnu. Jeg står så mere i den situation, at jeg hverken går på uddannelse og har job. Der er heller ikke penge til fritidsfornøjelser i klub. Og så er det ikke nemt at lære folk at kende.

Det med sociale medier er en dobbeltsidet mønt. På den ene side bruger unge mere tid med at sidde ved computeren end at tage ud og være fysisk sociale, men samtidigt kan de, som ikke har så mange andre muligheder, er socialt akavede eller angste eller har andre grunde til sociale problemer, finde folk over nettet som de kan snakke med.

Undersøgelser siger, at det er de unge og de ældre, der har problemer. De ældre mister venner og ægtefæller til sygdom og alderdom og har ikke så mange muligheder og overskud til at komme ud og lære flere at kende.
Omkring de unge og børn har undersøgelser også vist, at manglende socialt samvær og manglende fortrolighed med forældrene også har en indvirkning. Vi er også i en tid, hvor forældre næsten bruger mere tid på computeren end med deres børn.

Det er en skræmmende tendens og jeg håber at den vender. At alt det her opmærksomhed på problemet kan ændre det.

6 år siden
6 år siden

Jeg syntes at ensomheden er vokset med den digitale mulighed i vores nutid, samt dette at forældre har travlt med deres liv på bekostning af børnene og vore gamle. Hvilket er meget bedre udtrykt af andre debattører ovenfor.

Selv har jeg den ensomhed jeg vil have, almindeligvis, for er min hustru af forskellige årsager væk hjemmefra for lang tid ad gangen, så berører det mig; hun skal bare være her, enten for samtale eller for tryghed. Jeg har venner jeg er sammen med efter behov - sandsynligvis for lidt, for ensomhed hænger også sammen med hvordan man selv agerer.

Dino citerer i #5 Harald Kidde og som han har jeg det ligeså, jeg har ikke efterladt nogle aftryk i tidens cement. Jeg har fået én dejlig datter, men hun og hendes ægtefælle har ikke planer om at tilføje afkom til efterverdenen og så, indenfor en nær fremtid så er jeg væk og dermed også snart væk fra mine omgivelsers hukommelse.

Jeg tror at ensomhed var anderledes i tidligere generationer. Man var tæt knyttet til familien og dermed nærmest tvungent til at være social - og ikke mindst, så passede de patriarkalske familier på deres ældre.

I min optik skal der ske en voldsom revolution i samfundsudviklingen, bort fra det menneskesyn at begge forældre skal være på arbejdsmarkedet og børnene opfostres af institutioner. Ligeledes skal man ubetinget bort fra selvcentreringens digitale manipulation; man skal finde ud af hvor farligt det er med alle disse elektroniske stråler, som nedbryder vor hjerne (min foreløbigt udokumenterede påstand).

Så jo Fink, jeg tror at den ensomhed vi taler om i dag, er produktet af den sociale og tekniske udvikling vi lever i, og ikke noget samfundet led særligt meget af tidligere.

BH/Robert

6 år siden
6 år siden

Ensom midt i livet var der en TV udsendelse her forleden. Folk på min alder. Små ting får korthuset til at vælte. Jeg har tidligere oplyst i en debat, at jeg er introvert og tanker bedst op alene. Jeg er kreativ, tegner, maler og skriver og det kræver meget alene tid. At jeg er introvert er først noget jeg har fået at vide som meget voksen. Som dreng / ung var jeg bare underlig, fordi jeg ikke havde behov for udfarende aktiviteter som mine jævnalderende.
Jeg er dog meget social, fungerende introvert, gør ofte meget noget ud af huset og mine job er altid i en rådgivende funktion/udadvendt, men jeg er træt når jeg vender hjem. Min store datter har skrevet, at jeg er ikke en rigtig Far som Mor er Mor. Så nu ville hun lægge mig på is. Spørg om jeg blev ramt af ensomhed og var uforstående. Hvorfor kan hun ikke tage mig som jeg er? Min store søn har lige gjort mig til Farfar, det har jeg dog fået af vide, men ellers hører jeg aldrig noget. jeg går så langsomt i stå på den front...og bruger masser af energi på andre mennesker/kunstnere og især på min kunst. Jeg har en stor familie, men vi er ikke en kerne familie og har aldrig lært kærlighedens bånd, vi er 5 søskende, men jeg ser dem aldrig. Vi er meget forskellige. Jeg er ældst og der 18 år ned til min lillebror.
Og efter jeg fik blodpropper i hjertet for tre år siden, er alle blevet bange for mig...nogle kom på sygehuset og sagde "du må ikke dø fra os"...og så har jeg ikke set dem siden.
Tilbage til min start. Hvad vil jeg med denne historie...ensomheden har mange masker og sniger sig ind på en på forskellige måder. Jeg er derfor bekymret for min alderdom.
God weekend
Poul

6 år siden
6 år siden
#10

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

6 år siden
6 år siden

#10, tænk Johannes, at JAK kunne udtrykke sig på en måde somom han lever i vor tid. Det kom bag på mig, der naivt troede at 'ensomhed' i vor tid, var en nymodens tendens.

Ja, jeg skal ubetinget være parat til ikke at være så dogmatisk.

MVH/Robert

6 år siden
6 år siden

Ensom har mange ansigter, men at være i sit eget selskab er også fantastisk, der er der jeg får ideerne til at male og skrive.
Jo ældre jeg bliver er behovet for at være sammen med mange mennesker mindre.
Ensomhed er vel der hvor man bliver fravalgt, og mange årsager til at man ikke magter at tage kontakt til andre.
Poul Brask ja det er svært at spå om alderdommen.
Johannes en god tekst du fandt, ja ensomhed er ikke et nyt fænomen. Vh. Hanna Fink

6 år siden
6 år siden
#13

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

6 år siden
5 år siden

Digitale medier har del i det her og vi lukker os inde og forskanser os og de unge har så mange krav de skal leve op til og ikke spor let at være dem ved jeg med to stk på 22 og 12 år og de oplevelser de har haft. Ensomhed er en mærkelig størrelse, fordi det kan være rart kun at være sig selv og ikke blive plaget af nogen, men det er også dejligt at få respons og vide man har værdi af nogen. Men det kommer meget an på hvordan man har det og kan svinge meget i ens liv. JEg er nok en meget selv dame og ikke den finder mig i at rette ind efter nogen efter det jeg har oplevet. Det er jeg ikke ked af og jeg føler mig ikke alene. JEg bliver mere trist når jeg er hjælper og det er jeg tit og jeg mærker folk ikke ser hvad jeg gør. Men respons kommer, men kan være hårdt at vente på det og når man trænger til at få et knus og en skulder at tude ved eller en boksebold og give en god gang bank engang imellem. Men jeg har det egentligt godt nok i min ensomhed, som er ret selvvalgt og jeg forventer ikke den ændre sig , fordi jeg vil ikke kopiere den person, som har gjort mig mest ondt i mit liv.

5 år siden

Besvar debattråd

Debatten Ensomhed er startet 24/04-2015 11:24 af Hanna Fink (Fink) og er placeret under Familie, børn og parforhold.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

496Kontraster
16 timer siden · Savanti
4067Dagens ord
17 timer siden · Engbo
3Hvordan skriver man en musical?
1 dag, 17 timer siden · Nicolas Jessen
2Spiller i også online spil?
2 dage, 17 timer siden · dino
92Ligheder
11 dage siden · Engbo
1Feedback søges til min novellepodca...
13 dage siden · Henrik German Q...
8Hvordan har du det
15 dage siden · Engbo
2Hvordan finder jeg gamle debatter o...
19 dage siden · Eddie
4Kunsten i fokus
20 dage siden · Inghard
1Forstå Michael strunge og David Bow...
1 måned, 2 dage siden · Allimacc
4Hjælp ønskes til sangtekster
1 måned, 2 dage siden · Den Lianer Gois...
1Din søndag min søndag
1 måned, 5 dage siden · Engbo
12Hvad inspirerer dig
1 måned, 7 dage siden · ClPollux
3Spørgsmål om promovering af sin bog...
1 måned, 12 dage siden · Savanti
1Hvad synes i
1 måned, 12 dage siden · Henrik German Q...
2Hvordan finder du mere tid i hverda...
1 måned, 14 dage siden · Kåemer
0Hvis du kunne vælge
1 måned, 18 dage siden · Savanti
0Gensidig betalæsning af Krimi/spænd...
1 måned, 20 dage siden · HeleneB
5Sparring på krimi-roman
1 måned, 23 dage siden · MariaMolgaard
0Aften scenerie
1 måned, 23 dage siden · MariaMolgaard
7Korrespondent
1 måned, 26 dage siden · Dmitri Burdykin
17Hvilken sprogstil foretrækker i?
1 måned, 28 dage siden · Blækhuset
8Freddy - drengen fra skoven
1 måned, 28 dage siden · Pia Hansen
0Lejlighed insperation vintage art
2 måneder, 6 dage siden · MariaMolgaard
1Filosofien kedsomhed hvad er det?
2 måneder, 6 dage siden · Engbo
0Hvad skal du i aften du lyst til at...
2 måneder, 7 dage siden · MariaMolgaard
1Internationalt
2 måneder, 8 dage siden · MerakiPLyhne
1Søger app til og skrive. Historie
2 måneder, 8 dage siden · MerakiPLyhne
27Skal vi starte et skrive- fortællef...
2 måneder, 19 dage siden · Anniina
11Transgender
2 måneder, 20 dage siden · Inghard
22Lykke
2 måneder, 21 dage siden · Engbo
2Søger læsere!
2 måneder, 22 dage siden · Dahlenborg
4Troen og kirken
2 måneder, 28 dage siden · Engbo
6Teater stykke
3 måneder siden · Nicolas Jessen

Familie, børn og parforhold

11Transgender
2 måneder, 20 dage siden · Inghard
11Jalousi
8 måneder, 5 dage siden · Kåemer
7Arbejde og bil
11 måneder, 22 dage siden · Wernn
4Det primitive holdbare.
1 år, 2 måneder siden · Fink
16Køn
2 år siden · JohannesB
47Er mænd mere jaloux end kvinder?
2 år siden · dino
6Jalousi
2 år siden · dino
6Samtykke
2 år siden · dino
21Porno
2 år siden · Kåemer
6Homofobi
2 år siden · Kåemer
6Brug af begrebet seksuelt
3 år siden · Kåemer
1Magt mellem elskende
3 år siden · Kåemer
56Utroskab
3 år siden · Engbo
33Er ligestillingen umagen værd?
3 år siden · Morpho
15Overgreb
3 år siden · Morpho
3Hvad sker der, når han dør?
4 år siden · Blækhuset
16Monogami-utroskab
4 år siden · maryanna
14Ung på vej ud i hashmisbrug- Hvad g...
4 år siden · Anita A
8Blotter
4 år siden · Kåemer
8Overgreb
4 år siden · Kåemer
9En ven opførelse og min dårlige sam...
5 år siden · smukkehjerte
7Er det i orden?
5 år siden · Kåemer
15Monogami
5 år siden · Kåemer
7Vold i ægteskabet
5 år siden · sofiesverden
9Sårbare mænd
5 år siden · Forårsglad
14Ensomhed
5 år siden · Forårsglad
6En ubærlig tanke!
6 år siden · KatrineNørregaa...
11Curlingforældre
6 år siden · Robert Kallehav...
18skilsmisser
6 år siden · Post Scriptum
18Skyld og skam
6 år siden · Charly
12Gamle lege.
6 år siden · Babyangel85
53Jeg har brug for hjælp / råd ?
6 år siden · Kåemer
24Tryghed
6 år siden · Camra
21Utroskab
6 år siden · Kenny