Tekstdebatter · En dig-skrivestil

10 svar
Senest opdateret 4 år siden · 6 bruger(e) deltager
4 år siden

Jeg leger lidt med tanken om, at skrive en novelle i en lidt alternativ skrivestil. Den går ud på, at hovepersonen er "dig". Du kan tænke på en jeg-foræller-historie. Dér er hovedpersonen "mig", og der står hele tiden "jeg", "mig", "min" og "mit". Her forestiller jeg mig så, at teksten i stedet vil blive fyldt med "du", "dig", "din" og "dit".
Her har jeg har omskrevet et eksempel på en jeg-fortæller, som jeg fandt, til den her skrivestil som jeg tænker på.

Original:
"Jeg er født i 1632 i staden York, af en god familie, men dog af udenlandsk oprindelse, idet min far kom fra Bremen og først bosatte sig i Hull."

Omskrevet:
"Du er født i 1632 i staden York, af en god familie, men dog af udenlandsk oprindelse, idet din far kom fra Bremen og først bosatte sig i Hull."

Kan du se hvor jeg vil hen?
Jeg vil gerne høre, hvilken effekt du kan forestille dig, det vil have på en historie, at være skrevet på denne måde, og om du kan komme på nogle eventuelle fælder, som du kan advare mig om, inden jeg begår mig ud i det.
Formålet med det er at skabe en direkte forbindelse til læseren, og derved forstærke følelserne for hvad hovedpersonen går igennem. Med andre ord, at sætte læseren direkte i handlingen.

4 år siden
4 år siden

Desuden vil jeg også meget gerne høre, om I kender til nogle værker, som er skrevet på denne måde.

4 år siden
4 år siden

Jeg tror lidt det kommer an på, hvilken genre du vil skrive i. Tror det kunne virke rigtig godt inden for fantasy eller horror.

4 år siden
4 år siden

Jeg synes det lyder interessant. Jeg får helt lyst til selv at eksperimentere. Jeg husker ikke noget konkret eksempel, men der var da engang en novelle af Ray Bradbury, om en ung mand der skulle løbe gennem en mørk dal. Det var en beskrivelse af hans angst, og det specielle var, at historien var fortalt i anden person, således at det var læseren selv, der gennemlevede denne angst. Meget intenst.

Jeg vil tro, at denne stil vil egne sig bedst til en kort historie, eller til et kort indslag i en roman. I et længere forløb vil det nok blive trættende.

Kåemer

4 år siden
4 år siden

Jeg kender kun til de gamle rollespilsromaner, hvor man sprang rundt i bogen baseret på ens handlinger, hvor man har brugt 2. Personsfortælling.
Til en almindelig roman ville jeg aldrig selv bruge 2. Person. :-)

4 år siden
4 år siden

Jeg tror også, som Krstian skriver, at den vil passe godt til horror, da der her er mange sanser og følelser involveret, som man kan plante direkte på læseren. Mht. fantasy må du gerne lige forklare engang.
Ja! selvfølgelig hedder det da anden person. Godt du nævner det Kåemer, så kan jeg også søge lidt efter det. Tak. Nu har kunnet finde dette lille blogopslag om emnet.http://larsahn.dk/...er-hovedpersonen/
Jeg har dog ikke læst nogle af novellerne, som han nævner endnu. Kan du huske hvad novellen af Ray Bradbury hedder?

Jeg frygter at det måske kan blive lidt svært at fange læseren. Jeg tror at - hvis man bare smider læseren ind i en eller anden rolle, som ligger ham for fjernt - vil han reagere på det. Man kan være heldig, at nogle vil reagere positivt på det, og opleve det som noget spændende; men der er nok flere som vil have svært ved at sætte sig selv ind i hovedpersonens situation. Så er der også lige den gruppe mennesker, som kan spejle sig selv i hovedpersonen. De vil nok være begejstrede for historien, hvis den altså også er en god historie. Dermed tror jeg, at man hele tiden må være opmærksom på, at læseren skal kunne forstå hvorfor hovedpersonen træffer visse valg. Nogle råd til hvordan jeg kan opretholde denne forståelse?
I novellen, som jeg har i tankerne, er hovedpersonen mere eller mindre vanvittig. Det skal jeg på en eller anden måde få folk til at sætte sig ind i.

I rollespilsromanerne, som Flemming nævner, har forfatterne haft den fordel læseren selv har indflydelse på hovedpersonens valg, og dermed vil hovedpersonens valg lettere afspejle de valg som læseren ville tage.

4 år siden
4 år siden

Hawk

Nej, jeg husker ikke, hvad novellen af Ray Bradbury hed. Jeg hørte den for år tilbage oplæst i radioen.

Det kan ikke nytte at du tænker på om nogen ikke vil kunne lide det. Så kunne man jo aldrig skrive i det hele taget, for ser vil jo altid være nogen som ikke bryder sig om det. Skriv så det falder naturligt for dig selv.

Kåemer

4 år siden
4 år siden

Bright Lights, Big City af Jay McInerney er et fint eksempel på, hvordan andenpersons-fortælleren kan benyttes. Den havde dog, hvis du spørger mig, været bedre i første person.

Det bliver sgu hurtigt prætentiøst, og forekommer som en decideret gimmick. Hvis karaktererne ikke er flade og har de fornødne dimensioner, så vil læseren leve sig ind i det, om det er første person eller anden (eller tredje).

4 år siden
4 år siden

Kåemer. Nej, det er svært at gøre alle tilfredse. Specielt når man forsøger noget nyt for første gang. Alligevel vil jeg gerne have fanget så mange af de fejl som muligt, jeg måtte begå, inden jeg begår dem.

JamesLei. Tak for tippet om Bright Lights, Big City. Jeg kan læse mig til på nettet, at der er meget delte meninger om den. Jeg synes at den som udgangspunkt lyder spændende. Måske vil jeg kunne hente inspiration til håndtering af anden person fortælleren derfra.

4 år siden
4 år siden

Jeg har godt nok ikke selv læst den, men Nicole Boyle Rødtnes' ungdomsbog 'Bitchen imellem os' er, så vidt jeg har forstået, skrevet i 2.person. Der er to jeg-fortællere, der henvender sig til en tredje, som så bliver til du, så det er nok ikke helt det, du efterlyser. Men det er da et eksempel på, at alt kan lade sig gøre. Regler er til for at blive brudt, som Lars også skriver. Første gang, jeg læste hans 'Langt ude i skoven', tænkte jeg faktisk slet ikke over, at det var skrevet i 2.person. Det har vel været, fordi det var gjort godt. Jeg forestiller mig, at det vil passe godt at skrive i nutid og ikke have for mange baggrundsoplysninger som den, du indledte med om fødestedet. Det kommer nok til at virke kunstigt. Men prøv dig frem.

4 år siden
4 år siden

Det, at der er to jegfortællere, udelukker ikke denne andenperson, som vi snakker om. Selvom der i historien skrives i en andenpersonform, er der stadig nødt til at være en gængs fortæller. Når man skriver "dig", må der være en første eller tredje person; den person som netop siger "dig". Den person kan være en anden karakter i historien. I så fald er det en jegfortæller, som henvender sig direkte til "dig". Det kan også være en tredjeperson, som henvender sig til "dig" hele tiden. I så fald må der være tale om en tredjepersonsfortæller. Man kan også forestille sig, at det er hovedpersonen der omtaler sig selv i andenperson, men så er der vel egentlig også tale om en jegfortæller.
Det betyder altså, at andenperson er noget, som man tilføjer skrivestilen, og ikke noget, som erstatter en fortælleform.

Jeg er helt enig i, at det nok vil fungere bedst i nutid. Hvis man skriver på den måde i datid, virker det som om, at man fortæller en person om noget, som personen selv engang har oplevet. Det tror jeg vil skabe en det-ved-jeg-for-fanden-da-bedst-selv-agtig følelse hos læseren.
Den jeg indledte med om fødestedet var også bare et teksteksempel, som jeg fandt i en bog og skrev om, for at vise selve ideen om at henvende sig til "dig".

Undskyld at jeg skriver så lange besvarelser. Jeg vil bare være helt sikker på, at selve forklaringen også kommer med.

4 år siden

Besvar debattråd

Debatten En dig-skrivestil er startet 07/08-2015 23:37 af Johann Franksen (Hawk) og er placeret under Tekstdebatter.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

12SAS
5 timer, 27 minutter siden · Doctor Zoltron
194Hvad betyder én menneskehed for dig...
7 timer, 19 minutter siden · Jack the Rapper...
3221Dagens ord
1 dag, 6 timer siden · Savanti
373Kontraster
4 dage siden · Savanti
0Google Docs oversætter til engelsk!
4 dage siden · Tryggevælde
34Musikinspiration
6 dage siden · dino
379Gud
9 dage siden · Wernn
31Forfatteri og ensomhed
10 dage siden · Wernn
104Skyder de; fordi, der er krig?
10 dage siden · Wernn
0Yousee.
12 dage siden · Savanti
0Opdateringer og Google Chrome.
13 dage siden · MollyTrine
15Min roman.
13 dage siden · dino
3Læser & Kritik, søges!
18 dage siden · Morpheus
27Hvad mener i?
18 dage siden · Wernn
2Hvedekorns bud på hvad et godt digt...
19 dage siden · hermanøv
19Penge-tro vs. religion eller?
19 dage siden · dino
0Udbetaling Danmark
23 dage siden · Savanti
1Skriveklub
23 dage siden · Wernn
1Det blå EU
26 dage siden · dino
2Hvad med en skrivekonkurrence for f...
26 dage siden · hermanøv
3Synonymer
28 dage siden · Engbo
16Din dag
29 dage siden · Regina

Tekstdebatter

31Forfatteri og ensomhed
10 dage siden · Wernn
27Hvad mener i?
18 dage siden · Wernn
2Hvedekorns bud på hvad et godt digt...
19 dage siden · hermanøv
3Fatter du det?
2 måneder, 1 dag siden · Wernn
7Redigering
2 måneder, 3 dage siden · NAHansen
5Bøger om at skrive
4 måneder, 11 dage siden · neran
1En god slutning
6 måneder, 10 dage siden · dino
8Voldtægter og overgreb
10 måneder, 17 dage siden · maryanna
3Hjælp til handling
10 måneder, 18 dage siden · Det Anonyme Pun...
1Dagbøger
10 måneder, 24 dage siden · dino
6Sprogproblemer
10 måneder, 28 dage siden · Marver
102Kontraster
10 måneder, 29 dage siden · Engbo
4Plagiat, inspiration, kopiering ell...
1 år, 2 dage siden · Hellerhigh
7Råd til hvordan man starter på en 2...
1 år, 1 måned siden · NAHansen
1Hej hej
1 år, 1 måned siden · Engbo
9Skriveblokering/flow
1 år, 2 måneder siden · Polo
2Mødregruppen
1 år, 2 måneder siden · Savanti
1Digte/ tekster om månen
1 år, 3 måneder siden · Kåemer
7Redigering - og ikke mindst slutnin...
1 år, 4 måneder siden · Mitmit
2Spørgsmål i datid eller nutid?
1 år, 5 måneder siden · Kåemer
4Kapitler eller noveller?
1 år, 6 måneder siden · Kåemer
4Tips mod kedsomhed og præstationsan...
1 år, 6 måneder siden · Bondekonen