Bøger, forlag og litterært · Kun ét forlag pr. indsendt manus..Hvorfor egentlig

4 svar
Senest opdateret 2 år siden · 4 bruger(e) deltager
2 år siden

..?

Nu sidder jeg og undersøger hvilke forlag jeg kunne finde på at indsende min børnebog til, og bemærker hurtigt at langt de fleste skriver at de 'foretrækker' at man ikke indsender sit manus til andre forlag mens de behandler den. Men hvorfor er det egentlig sådan, og hvad kan konsekvensen være ved at gøre det alligevel?
Når de gerne tager mindst to måneder om at kigge på den, så er det jo ret lang tid at vente hvis de alligevel ender med at afslå, og for mig virker det mere fordelagtigt at jeg har mere at vælge imellem, og hvilke forlag der har det bedste tilbud, hvis jeg skulle være så heldig at flere vil have den.

Så hvor vigtigt er det egentlig at respektere det ønske? Hvorfor har de overhovedet det ønske?

2 år siden
2 år siden

Jeg kan godt forstå, at forlagene har det princip. De skal jo have konsulenter til at læses og bedømme de indsendte manuskripter, og det koster jo penge. Hvis flere forlag skal have konsulenter til at bedømme bogen, vil det fordyre hele processen. - Men det er vel ikke ensbetydende med at forfatterne skal affinde sig med det. Men skal man ændre på det, kræver det vel at flere forfattere går sammen og kræver rimeligere behandling, men kan det etableres?

Kåemer

2 år siden
2 år siden

De har det ønske fordi det koster dem penge at vurdere manuskriptet. Eller ... det gør det hvis de beslutter at det ser interessant nok ud til at sende det til en konsulent.
Og forlagene gider ikke betale for en konsulentvurdering, bare for senere at få at vide at du har valgt et andet forlag.

Man kan så diskutere op og ned og frem og tilbage om det er rimeligt at de fastholder dette ønske når ventetiden er temmelig meget længere i dag end 'i gamle dage', men det er årsagen.

På samme måde kan det diskuteres om man skal tage ønsket seriøst eller ej. Personligt har jeg gjort det og vil anbefale at gøre det samme.
Dette af hensyn til et eventuelt kommende samarbejde hvor jeg finder det meget lidt sympatisk at indlede et samarbejde ved at bryde en aftale som man må formodes at have accepteret når man sender til dem.

Andre vil fortælle dig at det er hamrende ligegyldigt, og at forlagene holder forfatterne tilbage ved det ønske. Og ja, det gør de hvis de afslår (hvilket de som bekendt gør i de fleste tilfælde), men hvis man ikke kan acceptere præmisserne, kan man jo gå uden om det forlag.

Konsekvensen ved at blive 'taget i det' kan være at forlaget ikke gider samarbejde med dig, uanset om de kunne lide dit manuskript eller ej.
Det kan du jo så selv vurdere om det er risikoen værd. :-)

Mvh
Eddie

2 år siden
2 år siden

Tak for jeres svar!
Det er ikke fordi jeg som sådan har travlt, men det bliver jo en lang ventetid hvis jeg skal adskillige forlag igennem, før jeg måske er heldig at det giver pote.

Men jeg tænker også bare det er relevant som forfatter at vide hvad man har at vælge imellem, hvis et forlag har et mere fordelagtigt tilbud end et andet. Den mulighed har man jo ikke hvis man kun sender ét manus ud ad gangen.

2 år siden
2 år siden

Jeg har også altid følt, at de lange ventetider 2 - 3 måneder, har været frustrerende lange, især når de endte med et "nej tak".

Da det så endelig lykkedes mig at få et "ja tak" kunne jeg se, at de virkelig havde arbejdet meget med mit manus - der var en overordnet kritik på flere sider og selve manus var tilført en masse konstruktiv kritik til ændringer til at gøre det endnu bedre - så det er vel det, forlag bruger tiden til, når de vil antage en roman.

Til gengæld burde et afslag kunne gives indenfor en måned, vil jeg mene, og det er jo også en fordel for forfatteren, der kan sende manus hurtigt videre, og dermed nå at prøve lykken hos flere forlag i løbet af et år.

Hvis du ikke kan vente, så tror jeg ikke, der sker noget ved at sende dit manus til flere forlag ad gangen - for hvordan skulle de opdage det??

mvh. Benno

2 år siden

Besvar debattråd

Debatten Kun ét forlag pr. indsendt manus..Hvorfor egentlig er startet 03/09-2015 20:04 af Mikki Tjikki og er placeret under Bøger, forlag og litterært.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

25Kontraster
1 time, 56 minutter siden · Savanti
2014Dagens ord
1 dag, 10 timer siden · Engbo
7Mænds skønhed
1 dag, 20 timer siden · dino
42Er mænd mere jaloux end kvinder?
4 dage siden · Kåemer
11Verdens bedste roman
4 dage siden · dino
9Stærke start- og slutsætninger.
6 dage siden · dino
3Forfatter-kollektiv-Odessa-Ukraine:...
9 dage siden · Kåemer
45Skrivegruppe søges - København og o...
14 dage siden · Anita A
23Skabelsen af værker
15 dage siden · Herja
2Grundtvigs højskole
20 dage siden · Herja
1Betalæser søges til juleeventyr for...
22 dage siden · Morten Vesterga...
5Ved bålet --ja, ved bålet
24 dage siden · Engbo
10Skriveblokering
24 dage siden · Polo
9Hvad skete der med dige.dk ?
25 dage siden · dino
0Lydbog?
26 dage siden · SikiloHenrik

Bøger, forlag og litterært

11Verdens bedste roman
4 dage siden · dino
1Hvilken genre er dette?
2 måneder, 6 dage siden · dino
9Er det ok?
2 måneder, 16 dage siden · Polo
6Nu er jeg moden på udgivelse
2 måneder, 22 dage siden · tope
26Erfaringer med forlaget Mellemgaard
2 måneder, 28 dage siden · tope
2Boganmelder, hvordan?
3 måneder, 8 dage siden · dino
1Det der følge brev?
4 måneder, 7 dage siden · dino
7Gode danske udviklingsromaner?
5 måneder siden · Vacca foeda
2Fortælle bogens historie på en visu...
6 måneder, 7 dage siden · Dizzy76
2Slagtryk
6 måneder, 25 dage siden · heksemutter
6Et Spørgsmål
7 måneder, 8 dage siden · Bondekonen
24Skuespil
8 måneder, 1 dag siden · Kåemer
4Illustrator og forfatter, samt inds...
8 måneder, 7 dage siden · prefu
1Lokation reception - København
8 måneder, 18 dage siden · Bondekonen
32Afslag
8 måneder, 21 dage siden · prefu