Tekstdebatter · Rigtigt eller forkert?

15 svar
Senest opdateret 3 år siden · 6 bruger(e) deltager
3 år siden

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

3 år siden
3 år siden

Jeg aner ikke hvordan en "rigtig" forfatter ser ud og hvad han gør. Jeg synes da din måde lyder meget rigtig, især når du har fået bogen udgivet. Der findes ingen "rigtig" måde, men naturligvis kan erfarne forfattere - og erfarne læsere - give gode råd, men om det er råd man kan følge må enhver selv afgøre.

Kåemer

3 år siden
3 år siden
#2

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

3 år siden
3 år siden

Kales "seat of your pants" den måde du har skrevet på, og det er der mange forfattere der gør. Men som Kåemer siger, så er der ikke nogen rigtig eller forkert måde, bare det bliver skrevet.

Hvad er det for en bog, du har udgivet? Kan du give et link?

3 år siden
3 år siden
#4

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

3 år siden
3 år siden

Friis-Holst

" Det kunne være interessant at høre, hvordan andre gør, da jeg lidt føler, at jeg har grebet det "forkert" an. Jeg har skrevet meget på min mavefornemmelse."

Din mavefornemmelse kan ikke være forkert, men naturligvis kan det vare gavnligt at høre hvordan andre gør.

Jeg skriver ikke romaner men noveller og fortællinger. Det er meget forskelligt, hvordan jeg gør. Nogle gange starter jeg i øverste venstre hjørne og skriver til det er slut. Andre gange er det hulter til bulter, notater og længere perioder for så til sidst at blive skrevet helt igennem. Men uanset metoden, så skriver jeg det flere gange igennem, overvejer hver sætning, føjer noget til, eller stryger noget. Også jeg har en mavefornemmelse, og den siger mig, når det jeg har skrevet er godt nok. Jeg skriver alt i hånden. Jeg elsker min fyldepen, Når jeg skriver med den, er det som om tankerne løber ud gennem armen og pennen og ned på papiret. Først når det er helt færdigt bliver det skrevet ind på computeren, og da kan der såmænd også komme rettelser.

Kåemer

3 år siden
3 år siden
#6

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

3 år siden
3 år siden

Dette at skrive en time hver dag som du gør, er en udmærket ting, for ikke så længe siden har jeg selv via en FB-profil fået et tip om, at man netop skal skrive lidt hver dag - så er en time jo fint.
Mange skriver både romaner og noveller på den måde at de bare begynder og så ser, hvad det bliver til - som du jo gør. Det gør jeg også selv, og selv om der har været en ide i hovedet før jeg skrev, så kan det snart blive noget helt andet.
En disposition på forhånd kan jeg se det praktiske i, hvis det er en handling med mange spor og personer.

3 år siden
3 år siden
#8

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

3 år siden
3 år siden

Som andre siger, er din metode en som mange bruger - sikkert også professionelle forfattere, der tjener penge på at skrive.
Jeg plejede også at gøre det, da jeg var yngre, men jeg kan ikke finde ud af at gøre det længere. Jeg er nødt til at have en plan at følge, da jeg ellers ryger ud af alt for mange ligegyldige sidespor, der ikke har noget at sige for handlingen :S
Umiddelbart vil jeg sige, at det der måske kan bekymrer mig lidt ved din forklaring er, at det ikke lyder som om, at du rigtig har haft meget omskrivning på din roman? Det kan selvfølgelig være, at jeg bare har misforstået din forklaring, men det lyder som om, du har fokuseret på de mere sprogmæssige ting og ikke har set så meget på din handling?
Forstå mig ret, jeg siger ikke noget om din historie - jeg har trods alt ikke læst den. Det er bare, nu spørger du jo, hvordan 'rigtige' forfattere gør og sådan. Med 'rigtig' tror jeg, at du mener, forfattere med udgivelser og royalty og sådan, ik? Altså dem der tjener penge. For disse folk er omskrivning en ret stor ting. Når man bliver antaget ved et forlag, starter der en proces, hvor man omskriver og retter sin historie over flere gange, da det første udkast sjældent er det 'bedste'. Man skal ind og finde de overflødige elementer og lue ud i tingene og sådan :3 Man får sin redaktørs meninger ind over, og der kommer måske også en betalæser på. Det er alt sammen for at finde de fejl, som forfatteren ikke selv lige ser.

3 år siden
3 år siden
#10

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

3 år siden
3 år siden
#11

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

3 år siden
3 år siden

Ja, man skal i hvert fald aldrig låse sig fast! :)
Jeg lægger en plan for hvert kapitel i min historie, hvor jeg skriver, hvad der skal ske i store træk. Det betyder selvfølgelig ikke, at jeg ikke kan afvige en smule. Ofte smider jeg også ekstra kapitler ind hen af vejen, når jeg kan se, at det jeg er ved at skrive, fylder mere end forventet. Min kapiteloversigt er mere punkter, som jeg skal ramme - hvis det giver mening? De er der, for at jeg husker at binde tilbage til den overordnede handling.
Når det så er sagt har jeg skrevet min nuværende historie om adskillige gange, hvor af den tre gange har fået en meget markant make-over med helt nye handlingsforløb, der dog løber mod det samme resultat. Så jeg har skam stadigvæk friheden til at ændre på tingene :3

Hvis du skriver bedst uden en disposition, synes jeg bare, at du skal blive ved sådan. I hvert fald når du skriver historien første gang. Når du så er færdig med dit første udkast, kan du evt. sætte dig ned og lave en disposition over det, som du har skrevet, så du får et overblik over, hvad der præcis sker i din historie. Hvad er vigtigt? Hvordan binder de forskellige kapitler sammen? Udvikler karaktererne sig? Hvad du nu lige synes er vigtigt at kigge på for din historie. Det kan måske hjælpe dig med at se, om der er ting der skal rettes.
Og så vil jeg selvfølgelig anbefale dig at få en beta-læser, hvis du kan finde en. Det kan være en ven eller et familiemedlem, eller andre brugere her på Fyldepennen. Uanset hvad er det en som læser din historie og fortæller dig, hvad de synes. At få andres synspunkt kan tit hjælpe en med at spotte eventuelle problemer eller bare opleve, hvordan en læser ser historien i modsætning til forfatteren :3

Anyway, vi har alle vores egne skriveprocesser, så du skal bare bruge dem, som du personligt synes er en hjælp for dig. Hvis din hindrer dig, skal du selvfølgelig bare holde dig fra dem :)

3 år siden
3 år siden
#13

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

3 år siden
3 år siden

Betalæser/e er Guds gave til forfatteren.
Jeg har selv 3 faste + indimellem et par løse oveni, men jeg vil anbefale minimum 2.
Som Anne Christine siger, kan det nemlig være rigtig, rigtig svært at se sine egne fejl (stave- og slåfejl) og svage punkter.

Fejlene skyldes at din hjerne læser det som den ved at der BURDE stå, og ikke det som faktisk står på skærmen, og derfor skal historien have ligget temmelig længe for at blive så 'fjern' for dig at din hjerne oplever den objektivt.
Og så er der jo selvfølgelig de fejl som man slet ikke er klar over er fejl.

Svage punkter er man som regel blind over for indtil man har udviklet sig - forholdsvis meget - som forfatter i forhold til da man skrev teksten.
Det kan for eksempel være en liiidt for stor kærlighed til tillægsord, en tendens til at væve eller helt modsat en tendens til at jappe lidt engang imellem.
Gode betalæsere giver deres bedømmelse af læseoplevelsen, historiens flow og fremdrift, personernes troværdighed og en masse andet som forfatteren er ude af stand til selv at tage stilling til, simpelthen fordi vi har personer og historie for tæt på.

Men uanset hvor god en betalæser (eller redaktør for den sags skyld) end er, kan hin kun give SIN subjektive mening. Nogle gange har de ret så tydeligt at du kan se det så snart det påpeges. Andre gange er du måske ikke enig.
Og DERFOR er det en god idé at have mere end 1 betalæser, for hvis flere siger det samme, bør du nok lige overveje kritikken igen. Også selv om du er sikker på at du har ret. Det nytter ikke at være genial hvis andre opfatter genialiteten som en fejl. Så skal det måske tydeliggøres hvad du mener, omskrives eller simpelthen fjernes.

En anden - ret typisk - fejl er at man forelsker sig i et eller andet i teksten. Det kan være en person, men også noget så simpelt som en sætning. Altså lige den der sætning som bare er så fantastisk komponeret at man bliver helt glad hver gang man læser den.
Det er så bare ærgerligt hvis dine betalæsere ikke forstår den eller den på en eller anden måde mudrer sammenhængen. Kill your darlings!
Det er svært at gøre selv når man får at vide at det ikke fungerer. På egen hånd er det umuligt, for der kan man slet ikke se problemet.

Det er sjældent at jeg decideret omskriver hele afsnit (men det er sket), men der er ALTID noget der kan strammes op, og jo mere 'trimmet' din historie (og især dit sprog) bliver, des skarpere står det for læseren.
Men tag det i redigeringen.
I skriveprocessen skal du først og fremmest have det sjovt. :-)

Mvh
Eddie

3 år siden
3 år siden
#15

[Dette indlæg er fjernet grundet sletning af profil]

3 år siden

Besvar debattråd

Debatten Rigtigt eller forkert? er startet 30/11-2015 16:23 af Friis-Holst og er placeret under Tekstdebatter.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

2334Dagens ord
3 timer, 58 minutter siden · Engbo
7Skriveblokering/flow
4 timer, 42 minutter siden · Machula T.
1Porno
1 dag, 5 timer siden · thevoid
5Med omtanke
1 dag, 22 timer siden · tope
4Salme
3 dage siden · Engbo
10Forfatter
3 dage siden · tope
7Kulturen står i en stilstand, der k...
3 dage siden · tope
2Beta-byttecentral
3 dage siden · PRESMA
8Musik i film
4 dage siden · dino
6Hvordan foretrækker du at sidde og ...
9 dage siden · jebomik
2Grammatikkurser?
9 dage siden · Kattegat
83Mand/kvinde
9 dage siden · dino
0En cool mand. En god historie.
10 dage siden · Morten Vesterga...
2Kan man redigere i en publiceret te...
11 dage siden · Djani Sejd
2Mødregruppen
13 dage siden · Savanti
91Hvad er du taknemmelig for i dag?
15 dage siden · Fink
5Værdier
15 dage siden · Inghard
5Hjælp - hvad skal jeg gøre her? VIG...
16 dage siden · knudkp
74Dagens Vits
16 dage siden · Fink
5Hvordan øndrer justerer man tekst, ...
17 dage siden · Kåemer
47Kontraster
18 dage siden · Savanti
6Victoria
19 dage siden · Kåemer
6Helbred opdatering.
26 dage siden · Savanti
17Hormonforstyrrende stoffer.
27 dage siden · DenFrieNukleoti...
71Saudi-Arabien - Rusland
28 dage siden · Engbo
11NaNoWriMo
1 måned, 1 dag siden · Eddie
2Entropi og evolution
1 måned, 4 dage siden · dino
46At rejse er at leve?
1 måned, 6 dage siden · Nicolas Birch-J...
5Bogforum
1 måned, 7 dage siden · jebomik
15Endestation - eller strengt nåleøje...
1 måned, 7 dage siden · tope
20Forlagsbranchen er i opbrud!
1 måned, 7 dage siden · tope
2Lektørudtalelse på en af forfattern...
1 måned, 9 dage siden · NAHansen
1Digte/ tekster om månen
1 måned, 10 dage siden · Kåemer
7Moderne fraser og vendinger.
1 måned, 14 dage siden · Rimon Waad Herm...
0Zenon, Newton og høeg
1 måned, 15 dage siden · dino

Tekstdebatter

7Skriveblokering/flow
4 timer, 42 minutter siden · Machula T.
2Mødregruppen
13 dage siden · Savanti
47Kontraster
18 dage siden · Savanti
1Digte/ tekster om månen
1 måned, 10 dage siden · Kåemer
7Redigering - og ikke mindst slutnin...
2 måneder, 13 dage siden · Mitmit
2Spørgsmål i datid eller nutid?
3 måneder, 7 dage siden · Kåemer
4Kapitler eller noveller?
3 måneder, 21 dage siden · Kåemer
4Tips mod kedsomhed og præstationsan...
3 måneder, 23 dage siden · Bondekonen
23Skabelsen af værker
5 måneder, 11 dage siden · Herja
10Skriveblokering
5 måneder, 20 dage siden · Polo
12Uforståelige digte
5 måneder, 29 dage siden · Savanti
15antal kapitler på fyldepennen - hvo...
8 måneder, 24 dage siden · prefu
5Digt af Thøger Larsen
9 måneder, 5 dage siden · Engbo
21Hvordan finder jeg en titel?
9 måneder, 10 dage siden · JacobPatrickPou...
3Et kuk om kommentarer
10 måneder, 15 dage siden · Morpho
2Ny facebookgruppe: Forfattertricks ...
1 år, 1 måned siden · Dizzy76
8Novelle - input til håndtering af t...
1 år, 1 måned siden · Pino
6Inspiration
1 år, 1 måned siden · leviP
3cliffhang...
1 år, 1 måned siden · dino
4Ungdomsroman- længde?
1 år, 2 måneder siden · prefu
5Livshistorie - at beskrive en hænde...
1 år, 2 måneder siden · KrisTheDwarf
1Tankadigte
1 år, 2 måneder siden · Syrene Hvid
15Løbet tør for ideer!!!
1 år, 4 måneder siden · prefu
14Hvad er god poesi?
1 år, 5 måneder siden · Theplayer1978
4kreative pauser
1 år, 6 måneder siden · o-madsen
42Hvor længe skriver I?
1 år, 6 måneder siden · louise93
9At skrive sig selv varm, digte
1 år, 6 måneder siden · o-madsen
2Y-writer programmet ?
1 år, 7 måneder siden · Asilla
2Social commentary: Go or No?
1 år, 7 måneder siden · DenFrieNukleoti...
2kan man sige denne her sætning?
1 år, 7 måneder siden · sejehugo
0Genre forvirring
1 år, 7 måneder siden · DenFrieNukleoti...
34Rim
1 år, 8 måneder siden · Engbo
15Hvor mange POV karaktere er for man...
1 år, 8 måneder siden · DenFrieNukleoti...
3Om at tage betalæsning seriøst
1 år, 8 måneder siden · Babyangel85
2Redigering
1 år, 8 måneder siden · HanneR