Tekstdebatter · Rigtigt eller forkert?

15 svar
Senest opdateret 2 år siden · Friis-Holst, Eddie, Anne Christine V. Eriksen, Mons1957, Kåemer, JamesLei
2 år siden

Jeg er ny herinde, og det er lidt forvirrende med alle "fagudtrykkene". Jeg tænker, om der er nogen, der vil fortælle mig, hvordan de arbejder med deres roman? Som jeg kan læse mig til i diverse forums (også på Facebook), så gør jeg det selv helt "forkert". Jeg gik i gang med at skrive min roman uden noget forarbejde. Satte mig og skrev mindst en time hver dag. Vidste aldrig hvad der ville komme ned på papiret, når jeg gik i gang. Brugte yWriter til at holde styr på personer, steder osv. Halvvejs henne i forløbet kom slutningen på bogen bare "dumpende ned fra oven", så jeg skrev slutningen ind og fortsatte så min fortælling. En dag vidste jeg bare, at jeg var færdig, der var ikke mere at skrive. Gik i gang med at læse bogen fra begyndelsen af og rettede kommaer osv. Og det var så dét! Udgav bogen på Saxo Publish.
Men hvad gør du? Hvad gør en "rigtig" forfatter?

2 år siden
2 år siden

Jeg aner ikke hvordan en "rigtig" forfatter ser ud og hvad han gør. Jeg synes da din måde lyder meget rigtig, især når du har fået bogen udgivet. Der findes ingen "rigtig" måde, men naturligvis kan erfarne forfattere - og erfarne læsere - give gode råd, men om det er råd man kan følge må enhver selv afgøre.

Kåemer

2 år siden
2 år siden

#1 (Kåemer): Jeg aner ikke hvordan en "rigtig" forfatter ser ud og hvad han gør. Jeg synes da din måde lyder meget rigtig, især når du har fået bogen udgivet. Der findes ingen "rigtig" måde, men naturligvis kan erfarne forfattere - og erfarne læsere - give gode råd, men om det er råd man kan følge må enhver selv afgøre.

Kåemer


Det kan du have fuldstændig ret i - jeg tænker bare, at mange laver disposition inden de går i gang med at skrive. Laver en detaljeret plan for hele historien, måske et første udkast ... for så at gennemarbejde teksten bagefter. Det kunne være interessant at høre, hvordan andre gør, da jeg lidt føler, at jeg har grebet det "forkert" an. Jeg har skrevet meget på min mavefornemmelse.

2 år siden
2 år siden

Kales "seat of your pants" den måde du har skrevet på, og det er der mange forfattere der gør. Men som Kåemer siger, så er der ikke nogen rigtig eller forkert måde, bare det bliver skrevet.

Hvad er det for en bog, du har udgivet? Kan du give et link?

2 år siden
2 år siden

#3 (JamesLei): Kales "seat of your pants" den måde du har skrevet på, og det er der mange forfattere der gør. Men som Kåemer siger, så er der ikke nogen rigtig eller forkert måde, bare det bliver skrevet.

Hvad er det for en bog, du har udgivet? Kan du give et link?


Jeg har såmænd bare skrevet en roman, og udgivet den som PoD
https://www.saxo.c...query=Karla+med+K

2 år siden
2 år siden

Friis-Holst

" Det kunne være interessant at høre, hvordan andre gør, da jeg lidt føler, at jeg har grebet det "forkert" an. Jeg har skrevet meget på min mavefornemmelse."

Din mavefornemmelse kan ikke være forkert, men naturligvis kan det vare gavnligt at høre hvordan andre gør.

Jeg skriver ikke romaner men noveller og fortællinger. Det er meget forskelligt, hvordan jeg gør. Nogle gange starter jeg i øverste venstre hjørne og skriver til det er slut. Andre gange er det hulter til bulter, notater og længere perioder for så til sidst at blive skrevet helt igennem. Men uanset metoden, så skriver jeg det flere gange igennem, overvejer hver sætning, føjer noget til, eller stryger noget. Også jeg har en mavefornemmelse, og den siger mig, når det jeg har skrevet er godt nok. Jeg skriver alt i hånden. Jeg elsker min fyldepen, Når jeg skriver med den, er det som om tankerne løber ud gennem armen og pennen og ned på papiret. Først når det er helt færdigt bliver det skrevet ind på computeren, og da kan der såmænd også komme rettelser.

Kåemer

2 år siden
2 år siden

Kåemer

Meget interessant - tak for info :-)

2 år siden
2 år siden

Dette at skrive en time hver dag som du gør, er en udmærket ting, for ikke så længe siden har jeg selv via en FB-profil fået et tip om, at man netop skal skrive lidt hver dag - så er en time jo fint.
Mange skriver både romaner og noveller på den måde at de bare begynder og så ser, hvad det bliver til - som du jo gør. Det gør jeg også selv, og selv om der har været en ide i hovedet før jeg skrev, så kan det snart blive noget helt andet.
En disposition på forhånd kan jeg se det praktiske i, hvis det er en handling med mange spor og personer.

2 år siden
2 år siden

Mons1957
Dejligt at høre, at der er andre end jeg, der ikke har hele handlingen og alle kapitler på plads, når de går i gang med at skrive

2 år siden
2 år siden

Som andre siger, er din metode en som mange bruger - sikkert også professionelle forfattere, der tjener penge på at skrive.
Jeg plejede også at gøre det, da jeg var yngre, men jeg kan ikke finde ud af at gøre det længere. Jeg er nødt til at have en plan at følge, da jeg ellers ryger ud af alt for mange ligegyldige sidespor, der ikke har noget at sige for handlingen :S
Umiddelbart vil jeg sige, at det der måske kan bekymrer mig lidt ved din forklaring er, at det ikke lyder som om, at du rigtig har haft meget omskrivning på din roman? Det kan selvfølgelig være, at jeg bare har misforstået din forklaring, men det lyder som om, du har fokuseret på de mere sprogmæssige ting og ikke har set så meget på din handling?
Forstå mig ret, jeg siger ikke noget om din historie - jeg har trods alt ikke læst den. Det er bare, nu spørger du jo, hvordan 'rigtige' forfattere gør og sådan. Med 'rigtig' tror jeg, at du mener, forfattere med udgivelser og royalty og sådan, ik? Altså dem der tjener penge. For disse folk er omskrivning en ret stor ting. Når man bliver antaget ved et forlag, starter der en proces, hvor man omskriver og retter sin historie over flere gange, da det første udkast sjældent er det 'bedste'. Man skal ind og finde de overflødige elementer og lue ud i tingene og sådan :3 Man får sin redaktørs meninger ind over, og der kommer måske også en betalæser på. Det er alt sammen for at finde de fejl, som forfatteren ikke selv lige ser.

2 år siden
2 år siden

Anne-Christine V. Eriksen
Du har fat i noget af det jeg eftersøgte at vide lidt om

2 år siden
2 år siden

Anne-Christine V. Eriksen
Nå, der blev kun postet den første linje jeg skrev!
Jeg læste min roman igennem, da jeg havde skrevet den færdig, og jeg følte ikke, at jeg havde behov for at skrive noget om. Den var blevet nøjagtig, som jeg ønskede den! Måske kun i min optik? Jeg havde bare ikke noget at ændre eller tilføje, men det kan da godt være, at jeg med min nye roman skal prøve at lave en disposition. Jeg er bare lidt nervøs for, at det vil låse mig fast, hvis hele handlingen er tilrettelagt. Giver du dig selv frihed til at gå helt væk fra det planlagte, hvis du føler for det i skriveprocessen?
Med rigtige forfattere mener jeg bare nogle som har skrevet og udgivet flere værker. Jeg betragter stadig ikke mig selv som forfatter :-)

2 år siden
2 år siden

Ja, man skal i hvert fald aldrig låse sig fast! :)
Jeg lægger en plan for hvert kapitel i min historie, hvor jeg skriver, hvad der skal ske i store træk. Det betyder selvfølgelig ikke, at jeg ikke kan afvige en smule. Ofte smider jeg også ekstra kapitler ind hen af vejen, når jeg kan se, at det jeg er ved at skrive, fylder mere end forventet. Min kapiteloversigt er mere punkter, som jeg skal ramme - hvis det giver mening? De er der, for at jeg husker at binde tilbage til den overordnede handling.
Når det så er sagt har jeg skrevet min nuværende historie om adskillige gange, hvor af den tre gange har fået en meget markant make-over med helt nye handlingsforløb, der dog løber mod det samme resultat. Så jeg har skam stadigvæk friheden til at ændre på tingene :3

Hvis du skriver bedst uden en disposition, synes jeg bare, at du skal blive ved sådan. I hvert fald når du skriver historien første gang. Når du så er færdig med dit første udkast, kan du evt. sætte dig ned og lave en disposition over det, som du har skrevet, så du får et overblik over, hvad der præcis sker i din historie. Hvad er vigtigt? Hvordan binder de forskellige kapitler sammen? Udvikler karaktererne sig? Hvad du nu lige synes er vigtigt at kigge på for din historie. Det kan måske hjælpe dig med at se, om der er ting der skal rettes.
Og så vil jeg selvfølgelig anbefale dig at få en beta-læser, hvis du kan finde en. Det kan være en ven eller et familiemedlem, eller andre brugere her på Fyldepennen. Uanset hvad er det en som læser din historie og fortæller dig, hvad de synes. At få andres synspunkt kan tit hjælpe en med at spotte eventuelle problemer eller bare opleve, hvordan en læser ser historien i modsætning til forfatteren :3

Anyway, vi har alle vores egne skriveprocesser, så du skal bare bruge dem, som du personligt synes er en hjælp for dig. Hvis din hindrer dig, skal du selvfølgelig bare holde dig fra dem :)

2 år siden
2 år siden

Anne Christine V. Eriksen

Tusinde tak, det var virkelig brugbart. Jeg tror, at jeg vil skrive historien og så lave dispositionen herefter, som du foreslår. Jeg vil også finde en, der gider læse historien igennem, for det manglede jeg sidst - eller dvs. det føltes virkelig grænseoverskridende, at f.eks. en jeg kendte skulle læse min bog, og sådan har jeg det stadigvæk efter den er udgivet. Det er nok bare et punkt man skal over, mon ikk'? :-)
I al fald så har du givet mig nogle værktøjer, jeg kan bruge i min nuværende bog.

2 år siden
2 år siden

Betalæser/e er Guds gave til forfatteren.
Jeg har selv 3 faste + indimellem et par løse oveni, men jeg vil anbefale minimum 2.
Som Anne Christine siger, kan det nemlig være rigtig, rigtig svært at se sine egne fejl (stave- og slåfejl) og svage punkter.

Fejlene skyldes at din hjerne læser det som den ved at der BURDE stå, og ikke det som faktisk står på skærmen, og derfor skal historien have ligget temmelig længe for at blive så 'fjern' for dig at din hjerne oplever den objektivt.
Og så er der jo selvfølgelig de fejl som man slet ikke er klar over er fejl.

Svage punkter er man som regel blind over for indtil man har udviklet sig - forholdsvis meget - som forfatter i forhold til da man skrev teksten.
Det kan for eksempel være en liiidt for stor kærlighed til tillægsord, en tendens til at væve eller helt modsat en tendens til at jappe lidt engang imellem.
Gode betalæsere giver deres bedømmelse af læseoplevelsen, historiens flow og fremdrift, personernes troværdighed og en masse andet som forfatteren er ude af stand til selv at tage stilling til, simpelthen fordi vi har personer og historie for tæt på.

Men uanset hvor god en betalæser (eller redaktør for den sags skyld) end er, kan hin kun give SIN subjektive mening. Nogle gange har de ret så tydeligt at du kan se det så snart det påpeges. Andre gange er du måske ikke enig.
Og DERFOR er det en god idé at have mere end 1 betalæser, for hvis flere siger det samme, bør du nok lige overveje kritikken igen. Også selv om du er sikker på at du har ret. Det nytter ikke at være genial hvis andre opfatter genialiteten som en fejl. Så skal det måske tydeliggøres hvad du mener, omskrives eller simpelthen fjernes.

En anden - ret typisk - fejl er at man forelsker sig i et eller andet i teksten. Det kan være en person, men også noget så simpelt som en sætning. Altså lige den der sætning som bare er så fantastisk komponeret at man bliver helt glad hver gang man læser den.
Det er så bare ærgerligt hvis dine betalæsere ikke forstår den eller den på en eller anden måde mudrer sammenhængen. Kill your darlings!
Det er svært at gøre selv når man får at vide at det ikke fungerer. På egen hånd er det umuligt, for der kan man slet ikke se problemet.

Det er sjældent at jeg decideret omskriver hele afsnit (men det er sket), men der er ALTID noget der kan strammes op, og jo mere 'trimmet' din historie (og især dit sprog) bliver, des skarpere står det for læseren.
Men tag det i redigeringen.
I skriveprocessen skal du først og fremmest have det sjovt. :-)

Mvh
Eddie

2 år siden
2 år siden

Daniella Helvant

Tak for dine super gode tips! Dem tager jeg til efterretning. Jeg har ikke på noget tidspunkt tænkt mig at sende noget til et forlag - PoD tiltaler mig meget mere, og det er heller ikke for at sælge en masse bøger, at jeg skriver og udgiver, det er udelukkende for min egen fornøjelses skyld, og fordi det var sjovt at prøve den del af det også. Fortjenesten på en bog er så forsvindende lille, at det dårligt kan svare sig med alt det "bøvl" der kommer oveni mht. at indberette til skat osv.
Jeg er i fuld sving med min nye roman, som er en anden genre, og jeg vil tage de gode råd, jeg får herinde, til mig og tænke dem ind i arbejdsprocessen.

2 år siden

Besvar debattråd

Debatten Rigtigt eller forkert? er startet 30/11-2015 16:23 af Friis-Holst og er placeret under Tekstdebatter.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

0Ørehængere
2 timer, 17 minutter siden · Kåemer
13Skrivegruppe Midtjylland
2 timer, 41 minutter siden · LineG
12Nogen der har gang i noget
2 timer, 59 minutter siden · nillepoulsen
10Et sted jeg kan gemme min tekst
3 timer, 25 minutter siden · nillepoulsen
23Åh nej! - Ikke igen!
12 timer siden · Engbo
1652Dagens ord
13 timer siden · Engbo
12Hvad er du taknemmelig for i dag?
19 timer siden · Syrene Hvid
9Det at skrive
23 timer siden · kirstine12
7Gode danske udviklingsromaner?
2 dage, 4 timer siden · Vacca foeda
21Erfaringer med forlaget Mellemgaard
2 dage, 21 timer siden · Gorm Winther
37Dagens Vits
2 dage, 22 timer siden · leviP
0illustrationer
4 dage siden · kirstine12
2Lysets Engel
7 dage siden · Engbo
1Skrivekursus KBH
8 dage siden · Bondekonen
17Bandeord
12 dage siden · Engbo
26Evolutions forskning.
12 dage siden · Inghard
3smerter når jeg læser
12 dage siden · cronio
11Sand identitet på Fyldepennen
12 dage siden · Dyppepennen
6Verdens bedste roman
14 dage siden · Morpho
5Skal vi skrive en gyser sammen?
18 dage siden · smukkehjerte
3Kontraster
18 dage siden · smukkehjerte
0drilsk beskrivelse
19 dage siden · DenFrieNukleoti...
2Forfatterskole Århus
20 dage siden · Kato
3Et kuk om kommentarer
22 dage siden · Morpho
0Kritik
25 dage siden · Brehmer
0Irrelevante kommentarer
25 dage siden · vinterberg
22#metoo
29 dage siden · dino
3Underlig sætning
1 måned, 4 dage siden · DenFrieNukleoti...
2Fortælle bogens historie på en visu...
1 måned, 10 dage siden · Dizzy76
5Skriveblokering
1 måned, 11 dage siden · Dizzy76
13Forfatterhøjskole - God ide eller s...
1 måned, 13 dage siden · Miana
2Musik og maleri
1 måned, 15 dage siden · dino
8Min moders stemme
1 måned, 16 dage siden · Engbo
8Glædeligt jul og godt nytår!
1 måned, 23 dage siden · Engbo
17Musik man kan lide, men ikke ved hv...
1 måned, 25 dage siden · Kåemer

Tekstdebatter

3Kontraster
18 dage siden · smukkehjerte
3Et kuk om kommentarer
22 dage siden · Morpho
5Skriveblokering
1 måned, 11 dage siden · Dizzy76
8Uforståelige digte
2 måneder, 19 dage siden · Agrippo
2Ny facebookgruppe: Forfattertricks ...
3 måneder, 14 dage siden · Dizzy76
8Novelle - input til håndtering af t...
3 måneder, 22 dage siden · Pino
6Inspiration
4 måneder siden · leviP
3cliffhang...
4 måneder, 2 dage siden · dino
20Hvordan finder jeg en titel?
4 måneder, 8 dage siden · dino
4Ungdomsroman- længde?
4 måneder, 13 dage siden · prefu
5Livshistorie - at beskrive en hænde...
4 måneder, 27 dage siden · KrisTheDwarf
1Tankadigte
5 måneder siden · Syrene Hvid
15Løbet tør for ideer!!!
6 måneder, 19 dage siden · prefu
14Hvad er god poesi?
7 måneder, 14 dage siden · Theplayer1978
4kreative pauser
8 måneder, 10 dage siden · o-madsen
9At skrive sig selv varm, digte
8 måneder, 29 dage siden · o-madsen
2Y-writer programmet ?
9 måneder, 12 dage siden · Asilla
2Social commentary: Go or No?
9 måneder, 19 dage siden · DenFrieNukleoti...
2kan man sige denne her sætning?
9 måneder, 20 dage siden · sejehugo
0Genre forvirring
10 måneder, 3 dage siden · DenFrieNukleoti...
34Rim
10 måneder, 11 dage siden · Engbo
15Hvor mange POV karaktere er for man...
10 måneder, 18 dage siden · DenFrieNukleoti...
3Om at tage betalæsning seriøst
10 måneder, 20 dage siden · Babyangel85
2Redigering
11 måneder siden · HanneR
10kladder og færdige værker
11 måneder, 12 dage siden · dino
4Fortællerens rolle
11 måneder, 18 dage siden · Kåemer
9Ville du publicere noget, som såred...
1 år siden · dino
4Forhold til struktur
1 år siden · Bondekonen
5Så langt så godt, og så er man lost...
1 år siden · Morten Vesterga...
2Hvor meget dialog?
1 år siden · dino
10Problemer med plottet
1 år, 1 måned siden · Kåemer
7Frygter frontalt sammenstød med en ...
1 år, 1 måned siden · Den Frie Nukleo...
4At stjæle fra andre forfattere
1 år, 1 måned siden · Sachi
2Krop og identitet i digte
1 år, 2 måneder siden · dino
2Er der en advokat i huset?
1 år, 2 måneder siden · Marie Alexander