Familie, børn og parforhold · Monogami

15 svar
Senest opdateret 5 år siden · 6 bruger(e) deltager
5 år siden

Jeg har for nylig genlæst Suzanne Brøggers to første bøger: "Fri os fra kærligheden" fra 1972 og "Kærlighedens veje og vildveje" fra året efter, og jeg blev forundret over, hvor slagkraftige de stadig er.

Hun mente dengang, at man burde afskaffe monogamiet, sådan som det normalt og traditionelt blev praktiseret. Det er som bekendt ikke sket, men det har vel nok ændret sig en hel del.

Er monogamiet i sin strengeste form, "den eneste ene" stadig idealet?

Kåemer

5 år siden
5 år siden

Det er et interessant emne, da det kan ses på på to måder.

Hvis man elsker den "eneste ene", frygter man at ødelægge noget ved at foreslå andet end monogami.
At bryde med den vante monogami kræver at begge er enige om at udforske noget mere (nogle flere) - og hvem ved, måske sidder begge og har lyst, men får aldrig åbnet dialogen og ender dermed med ikke at gøre noget.
Det kan så resultere i skilsmisse senere i livet, når lysten til udforskning bliver for stor.
Noget må i hvert fald være galt mht. skilsmisseraten i dagens Danmark - udover at mange nok gifter sig for at forsøge at redde stumperne af et allerede kulsejlet forhold. Har jeg i hvert fald set flere gange.
Derudover bliver folk så desværre også skilt i dag, efter et skænderi over hvor mælken skal stå i køleskabet. Det er meget lettere at "flyve videre" end at arbejde med forholdet, og især lettere end at arbejde med sig selv.

Alt starter med kommunikation :)

5 år siden
5 år siden

Man kan nok ikke sidde og afskaffe (andre ) folks måder at leve på. Man kan afskaffe monogamiet for sig selv og så selv tage ansvaret og konsekvenserne.
Suzanne Brøgger mente vist også at man i den konsekvens måtte afskaffe børnenes knytning til forældrene og lade dem opdrage i "bander."
Jeg vil næsten gætte på at hun idag ikke selv længere har denne mening. Det er en ungdommelig ekstremisme, som var normal dengang i 70'erne.

Siden tertiærtiden tror jeg folk har haft behov for at mærke trygheden ved livet sammen med nogle som man kender godt. I hvert fald tror jeg børnene har det på den måde. Skal de ende som harmoniske voksne må de selv have levet en harmonisk barndom, og her spiller den personlige tilknytnng en stor rolle, vil jeg mene.

Mennesker kan have behov for sidespring og for at omgås andre som de netop nu kunne falde for. Man skal ikke tro at man kan leve et helt ægteskabeligt liv uden at kunne fristes af andres kærtegn.
Det er en sag for sig. Men ud fra ens behov for oplevelser med nye partnere skal man ikke tro at man kan afskaffe årtusinders livsform.

Andre steder i verden er monigamiet afskaffet for mændenes vedkommende. For kvinder vil det derimod være et livsfarligt foretagende at omgås flere mænd. Det gælder for såvel unge piger som gifte kvinder.
Sådan kønsdiskrimination kan virke uretfærdig på os i vor del af verden.
Men trods alt ligger denne forskelsbehandling i samfund som har fungeret i mange århundreder, og det kan være svært at bortdømme liv der har vist sig at fungere.

Uretfærdigheden ses også tydeligt hos løverne, men ligeledes har disse dyr demonstreret at denne livsform fungerer. Hvis man ændrede samværsformerne hos løverne på en sådan måde at hunnerne emanciperes fuldt ud, kunne det måske betyde disse dyrs uddøen. Biologi er biologi.

I Danmark har man længe haft monogamien som en af samfundets grundpiller. Men vi har nået et velstandsniveau, hvor der er plads til afvigelser, og kombineret med vor moralfilosofiske holdning at man ikke altid skal opretholde moralen for moralens egen skyld, kan man vel lettere tolerere andre livsformer.
Personligt synes jeg dog at hvis man har lovet sin partner troskab, skal man prøve at holde den.
Herved kan man stadig tilgive sidespring uden at det betyder en generel sanktionering.
Men i vort samfund kan folk jo godt gifte sig med den præmis at begge parter skal have lov til at se andre mennesker og hvad dertil kan høre.

Mon ikke de fleste stadig har det sådan at de nok kan træde lidt ved siden af, men stadig føler samvittighedsnag derved, fordi de engang har givet løfte om troskab?

Børns tryghed må (eller burde) være det mest tungtvejende omkring forældres beslutning om hvordan de skal leve.
Polygami er nok ikke særlig fremmende i denne henseende.

5 år siden
5 år siden

Nej selvfølgelig kan man ikke afskaffe monogamiet sådan pr. dekret, men spørgsmålet er, om det ikke er godt i gang med at afskaffe sig selv - jeg mener naturligvis i vores del af verden. Med det antal skilsmisser der er, hvad er så efterhånden idéen?

Det er ikke så meget parforhold som sådan der er noget galt med, men den traditionelle idé om den eneste ene. Den tanke, at alle ens følelsesmæssige behov skal kunne dækkes af et enkelt menneske.

På dr1 er der sommetider en udsendelse der hedder "i hus til halsen". Om mennesker der er blevet "fanget" i et hus de ikke kan få solgt. - Der var et ægtepar med deres to dejlige børn. De var blevet skilt for et par år siden, men kunne ikke komme videre, da de ikke kunne få solgt huset. De var dog ikke egentlig uvenner, og udsendelsen igennem så vi hvordan de med godt humør og kammeratskab arbejde sammen på at forbedre huset. De blev spurgt, hvad de havde tænkt sig, når huset blev solgt. Så ville de have hver sin lejlighed, men de ville blive ved med at holde sammen, for børnenes skyld, men faktisk også fordi de stadig var gode venner.

Jeg tænkte, at det var absurd. Hvorfor kunne de så ikke være gift. Alt i alt ville det være mere praktisk. Men der kommer så idéen om monogamiet ind, om den eneste ene. Hvis de indrettede sig som det helt og holdent passede passede dem selv, så ville det ikke være er traditionelt ægteskab. Monogamiets idé stor i vejen for at de kunne leve et fornuftigt liv.

Kåemer

5 år siden
5 år siden

Kåemer din debat om monogami, handler for mig om troværdighed, det at give sig hen til et andet menneske handler om følsomhed, der berør et andet menneske, det er for mig utroskab.

Hvis behovet er kun at bolle i flæng, såre man den anden part selv om man har aftaler, så vil det berøre og ophæver den tryghed man skaber i sit ægteskab.
Det der kvæler mange ægteskaber er de forventninger om hinanden der ikke bliver indfriet, som der ikke bliver talt om.
Der er altid en der føler sig for offer. Vh. Hanna Fink

5 år siden
5 år siden

I dag tales der vist næsten mere om 'seriel monogami'. Altså at man har flere partnere, men i 'rækkefølge'. Først er man med en, som man så slår op med, så møder man en ny og slår senere op med dem osv. Det er ikke så meget 'en person for evigt' længere.

5 år siden
5 år siden

En ting er idealer, noget andet virkeligheden. Hvor meget end tanken om den eneste ene er smuk, så hjælper det ikke, når flere og flere mister interessen for den. Så gør de mere skade end gavn.

Jeg har lyst til at fortælle en episode fra da jeg og min ven blev gift eller registreret i 89 på Københavns Rådhus, En kvindelig journalist fra en svensk avis spurgte da om hun måtte lave et interview med os. Så hun kom hjem til os. - I samtalens løb spurgte hun: "Hvem af jer er egentlig kvinden i jeres forhold?" - Jeg svarede: "Du kan jo gætte". - Hun sagde: "Det kan jeg vist ikke. For mig at se er I mænd begge to." - Jeg svarede: "Det er selve idéen".

Hun så ægteskabet som roller, og et ægteskab bestod af en mand og en kvinde, ergo måtte en af os have rollen som kvinden.

Et ægteskab mellem mand og kvinde bygger på århundreders traditionel rollefordeling. Justeret og tilpasset gennem tiderne, men i bund og grund som de altid har været. Men for et homoseksuelt ægteskab var der ingen regler, hverken skrevne eller uskrevne, så vi indrettede os helt og holdent som vi selv ville. Og det kan ikke have været så dårligt, for det har indtil nu holdt i 47 år.

Kåemer

5 år siden
5 år siden

Det er sandt at troskab er under pres, fordi der er nye muligheder for at klare sig selv. Men troskab og svig er nu det samme som altid.

Det er det samme om det gælder forholdet mellem mand og kvinde eller forældre børn osv andre pligter i livet. Svigter jeg pådrager jeg andre smerter. Det er uundgåeligt i alle forhold. .

5 år siden
5 år siden

Engbo

"Men troskab og svig er nu det samme som altid."

Ja naturligvis, men svig er vel, når man ikke holder hvad man har lovet, men vel ikke nødvendigvis at man skal overholde løfter som man aldrig har givet, men som ligger i ældgammel sædvane og traditioner og i visse ritualer. Jeg kan godt lide traditioner, de kan være meget smukke, men forhindrer de mig i at leve et naturligt liv, så bryder jeg dem gerne. Og det gør du såmænd også.

De løfter jeg har givet min ven, har jeg selv personlig givet ham, og dem skal jeg nok overholde.

Kåemer

5 år siden
5 år siden

Vielsesritualet på Københavns Rådhus er kort: "Da De overfor mig har oplyst, at De ønsker at indgå ægteskab med hinanden, spørger jeg, om De X vil have Y til ægtefælle?" JA
"På samme måde spørger jeg Dem Y om De vil have X til ægtefælle?" JA
"Efter at De nu har erklæret at ville ægte hinanden, forkynder jeg Dem herved at være ægtefolk."

Efter eventuel udveksling af ringe og underskrivelse af ægteskabspapirerne har man skiftet ægteskabelig status i løbet af 10 minutter.

De løfter kan jeg sagtens overholde.

Kåemer

5 år siden
5 år siden

Det er et spørgsmål om troværdighed og moral Kåemer,
Det er nogen af de værdier jeg sætter højst hos andre mennesker.
Det er ikke ordene jeg taler om men de uskrevne handlinger.
Som en brugtbilhandler der leverer varen, selv om det er et sidespring i debatten så det i virkeligheden og de samme værdier det handler om. Vh. Hanna Fink

5 år siden
5 år siden

Fink

"Det er et spørgsmål om troværdighed og moral".

Kan du forklare mig, hvad troværdighed og moral betyder i denne forbindelse?

Kåemer

5 år siden
5 år siden

Hvis det jeres måde at have samliv på, kan jeg jo ikke blande mig, men så er det kun på papirerne i er gift, fint nok for mig, Kåemer. Vh. Hanna Fink

5 år siden
5 år siden

Fink

Du må blande dig alt hvad du vil. Her er ingen smalle steder. - Landets love siger, at vi er gift, og hvordan vi ellers indretter vort samliv blander de sig ikke i.

Hvor moralsk er det store antal skilsmisser?

Jeg synes selv min moral er udmærket, men det er en moral der kun handler om mig selv, og ikke om andre.

Kåemer

5 år siden
5 år siden

Heldigvis kan voksne mennesker leve som de vil. Først når der kommer børn, må man besinde sig på deres tarv. Også selvom det kan koste noget af deres egen fulde frihed.

5 år siden
5 år siden

Dino

Ja, det er da klart. At have frihed betyder jo at alle andre også har frihed. En frihed på bekostning af andre, og især børn, er ikke meget værd. Men føles det at have ansvaret for andre som begrænsning af friheden? Jeg synes da det øger mulighederne for udfoldelse.

Frihed er jo ikke det samme som hæmningsløshed.

Kåemer

5 år siden

Besvar debattråd

Debatten Monogami er startet 16/03-2016 08:43 af Kåemer Asmussen (Kåemer) og er placeret under Familie, børn og parforhold.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

496Kontraster
16 timer siden · Savanti
4067Dagens ord
17 timer siden · Engbo
3Hvordan skriver man en musical?
1 dag, 17 timer siden · Nicolas Jessen
2Spiller i også online spil?
2 dage, 17 timer siden · dino
92Ligheder
11 dage siden · Engbo
1Feedback søges til min novellepodca...
13 dage siden · Henrik German Q...
8Hvordan har du det
15 dage siden · Engbo
2Hvordan finder jeg gamle debatter o...
19 dage siden · Eddie
4Kunsten i fokus
20 dage siden · Inghard
1Forstå Michael strunge og David Bow...
1 måned, 2 dage siden · Allimacc
4Hjælp ønskes til sangtekster
1 måned, 2 dage siden · Den Lianer Gois...
1Din søndag min søndag
1 måned, 5 dage siden · Engbo
12Hvad inspirerer dig
1 måned, 7 dage siden · ClPollux
3Spørgsmål om promovering af sin bog...
1 måned, 12 dage siden · Savanti
1Hvad synes i
1 måned, 12 dage siden · Henrik German Q...
2Hvordan finder du mere tid i hverda...
1 måned, 14 dage siden · Kåemer
0Hvis du kunne vælge
1 måned, 18 dage siden · Savanti
0Gensidig betalæsning af Krimi/spænd...
1 måned, 20 dage siden · HeleneB
5Sparring på krimi-roman
1 måned, 23 dage siden · MariaMolgaard
0Aften scenerie
1 måned, 23 dage siden · MariaMolgaard
7Korrespondent
1 måned, 26 dage siden · Dmitri Burdykin
17Hvilken sprogstil foretrækker i?
1 måned, 28 dage siden · Blækhuset
8Freddy - drengen fra skoven
1 måned, 28 dage siden · Pia Hansen
0Lejlighed insperation vintage art
2 måneder, 6 dage siden · MariaMolgaard
1Filosofien kedsomhed hvad er det?
2 måneder, 6 dage siden · Engbo
0Hvad skal du i aften du lyst til at...
2 måneder, 7 dage siden · MariaMolgaard
1Internationalt
2 måneder, 8 dage siden · MerakiPLyhne
1Søger app til og skrive. Historie
2 måneder, 8 dage siden · MerakiPLyhne
27Skal vi starte et skrive- fortællef...
2 måneder, 19 dage siden · Anniina
11Transgender
2 måneder, 20 dage siden · Inghard
22Lykke
2 måneder, 21 dage siden · Engbo
2Søger læsere!
2 måneder, 22 dage siden · Dahlenborg
4Troen og kirken
2 måneder, 28 dage siden · Engbo
6Teater stykke
3 måneder siden · Nicolas Jessen
149Hvad er du taknemmelig for i dag?
3 måneder, 6 dage siden · Inghard
4superhelt vs superskurk?
3 måneder, 7 dage siden · Engbo
2Skrive-software?
3 måneder, 14 dage siden · Mons1957
75Bibelen
4 måneder, 18 dage siden · Engbo

Familie, børn og parforhold

11Transgender
2 måneder, 20 dage siden · Inghard
11Jalousi
8 måneder, 5 dage siden · Kåemer
7Arbejde og bil
11 måneder, 22 dage siden · Wernn
4Det primitive holdbare.
1 år, 2 måneder siden · Fink
16Køn
2 år siden · JohannesB
47Er mænd mere jaloux end kvinder?
2 år siden · dino
6Jalousi
2 år siden · dino
6Samtykke
2 år siden · dino
21Porno
2 år siden · Kåemer
6Homofobi
2 år siden · Kåemer
6Brug af begrebet seksuelt
3 år siden · Kåemer
1Magt mellem elskende
3 år siden · Kåemer
56Utroskab
3 år siden · Engbo
33Er ligestillingen umagen værd?
3 år siden · Morpho
15Overgreb
3 år siden · Morpho
3Hvad sker der, når han dør?
4 år siden · Blækhuset
16Monogami-utroskab
4 år siden · maryanna
14Ung på vej ud i hashmisbrug- Hvad g...
4 år siden · Anita A
8Blotter
4 år siden · Kåemer
8Overgreb
4 år siden · Kåemer
9En ven opførelse og min dårlige sam...
5 år siden · smukkehjerte
7Er det i orden?
5 år siden · Kåemer
15Monogami
5 år siden · Kåemer
7Vold i ægteskabet
5 år siden · sofiesverden
9Sårbare mænd
5 år siden · Forårsglad
14Ensomhed
5 år siden · Forårsglad
6En ubærlig tanke!
6 år siden · KatrineNørregaa...
11Curlingforældre
6 år siden · Robert Kallehav...
18skilsmisser
6 år siden · Post Scriptum
18Skyld og skam
6 år siden · Charly
12Gamle lege.
6 år siden · Babyangel85
53Jeg har brug for hjælp / råd ?
6 år siden · Kåemer
24Tryghed
6 år siden · Camra
21Utroskab
6 år siden · Kenny
14Du skal behandle andre som du selv ...
6 år siden · Fink
24At slå hånden af en forældre eller ...
6 år siden · smukkehjerte
5om alder og venner
6 år siden · knuram
8Dilemma
7 år siden · Vicky