Når enden er nær

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort tekst, hvor du anskuer menneskenes påvirkning på og ødelæggelse af naturen. Anvend et dyrs synspunkt - vel at mærke et af de dyr, der bliver færre og færre af, og dermed trues af udryddelse som følge af vores handlinger. Hvordan er dyrets hverdag? Hvad tænker og føler det?

Sneen er hvid og uberørt, og har været det længe. Intet godt tegn. Hun løfter snuden mod vinden og vejer, intet. Ikke det mindste spor af mad. Hun er sulten, og der har ikke været spor af noget mad i flere dage. Kun en unge har hun tilbage. Den anden unge ville ikke rejse sig i går. Helt kold og stiv var den. Kulden og sulten tog livet fra den. Sulten som er menneskenes skyld.
Hun vejer igen mod vinden, stadig intet tegn på mad. Langsomt går hun videre, med den sidste afkræftede unge bag sig. Det gør ondt i hendes hjerte, men hun og ungen var nød til at spise den døde unge. Den gav dem lidt flere kræfter, til at søge efter mad.
Længere fremme er sneen rodet lidt op. Hun spidser ører og ser sig omkring. Landskabet er goldt med snesletter, dybe kløfter og høje bjergtinder. Der. Noget rørte på sig henne ved de klipper. Hun brummer svagt, og ungen søger skjul ved en anden klippe.
Langsomt lister hun sig frem. Nu kan hun lugte den. En bjergged. De plejer normalt at følges ad i større flokke, men menneskene har jaget og dræbt disse, så nu laver de i mindre spredte flokke, og der er færre af dem. Hun lister sig nærmere. Hun stanser op. Bjerggeden er død. For nylig ganske vist. Hun nærmer sig den forsigtigt. Klippevægene foran og ved siden af hende er stejle. Hun kikker op. Den må være faldet ned. Sulten knurrer i hendes mave og hun kalder ungen til sig.
Der er mad til nogle dage i geden, men inden længe vil sulten igen tvinge dem til at vandre hvileløse rundt i de ugæstfri Himalayabjerge. Dømt til en nådeløs kamp på liv og død, af menneskenes egoisme og dumhed.

Skriv kommentar

Besvarelsen En mors kamp er publiceret 04/07-2009 16:49 af Constance C. Meincke (Constance) under skriveøvelsen Når enden er nær.
Version 1 - 04/07-2009 16:49
Besvarelsen er på 297 ord og lix-tallet er 19.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

11 år siden
#1 Mikala Rosenkilde (Mikala)
Ja, den var god. Det må være en af de sidste sneleoparder, der taler. Heldigvis mener jeg at have læst at man har været lidt for pessimistisk mht deres antal.

Nå, det er meget velskrevet og kun småting, jeg lagde mærke til. Du skriver:

"Langsomt går hun videre, med den sidste afkræftede unge bag sig.", så kan du roligt stryge "den sidste", for det har du lige fortalt. Det gælder hele tiden om at stramme en tekst, fjerne det overflødige og lade essensen stå tydeligt frem.
Husk der skal "t" på "nød", når det er i "nødt til". Uden T når det er noget man er i.

Men fin besvarelse, meget.
11 år siden
11 år siden
#2 Gitte Morsund
Smuk, hjertegribende beretning som kaldte tårerne frem i mine øjne. Du portrætterer følelserne og håbløsheden så fantastisk flot!

Dog var jeg i tvivl om racen, indtil jeg læste Mikalas kommentar, men du har nok været i bekneb på grund af ordgrænsen.

Smukt, smukt, smukt.

/Gitte
11 år siden