Generationsdialog

Opgavebeskrivelse

Skriv en kortprosatekst holdt i replikform, hvor to fra hver deres generation falder i snak i et offentligt transportmiddel. Skriv dialogen/replikskiftet uden at nævne hvem der er hvem, men lad i stedet læseren selv regne det ud.

Klaus var blevet træt af Strøget, der på denne årstid var overfyldt af turister, så ved Gammel Torv tog han den nye el-bus, der kørte en cirkelrute i centrum. Han nød at sidde ned. for benene var blevet ømme. Han havde været gennem Gråbrødretorv og set den nye skulptur på pladsen, der forestillede et kæmpe cigaretskod. Det var måske en del af kampagnen for at samle cigaretskod op, han havde nede på Strøget fået en pose stukket i hånden af en ung pige, der var beregnet til at putte et skod i.
”Hvad mener du om den rædsel, som de har sat op på Gråbrødre Torv? Skal det være kunst?” sagde en mand ved siden af ham, som om han havde læst Klaus’ tanker.
”Det er da en meget sjov ide, netop nu med rygeloven.”
”Ja, tænk, nu vil de blande sig i, om vi ryger eller ej! Hvad mener du?”
”Ja, jo, men på den anden side, så får rygeres omgivelser også røg i lungerne.”
”Pjat! Sådan en tøsedrengementalitet, man skal sandelig ikke have den mindste gift i kroppen, og så piver man og så skal vi andre kontrolleres for det.”
Klaus rømmede sig lidt. ”Men på den anden side skal det jo være frivilligt, om man vil have gift i kroppen.”
”Der er ingenting, der er frivilligt mere! De hiver penge ud af vores lommer, om det så bare er for at vi skal belemres med sådan en kæmperædsel, som skal være kunst. Har vi frihed til at bestemme det?”
”Altså, hold nu lige tingene adskilt…”
”Næ, du, når jeg sidder sammen med nogen, der taler om hensynsfuld rygning, så blæser jeg røg i fjæset på dem for at vise, at jeg ikke lader mig tyrannisere af dem. Desuden..”
Klaus rejste sig. ”Tak for samtalen, jeg har nogle ærinder,” sagde han og stod af.

Skriv kommentar

Besvarelsen En tur i centrum er publiceret 05/07-2009 12:10 af Mogens Sørensen (Mons1957) under skriveøvelsen Generationsdialog.
Version 1 - 05/07-2009 12:10
Besvarelsen er på 308 ord og lix-tallet er 26.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

11 år siden
#1 Marikje
Rigtig god dialog mellem to generationer, som ser helt forskelligt på netop dette emne om rygning. Jeg savner måske en kort beskrivelse af begge personer i historien så jeg kan se dem lidt bedre for mig. Men god tekst.
11 år siden
11 år siden
#2 Henning Dalsbøl (Mafioso)
Rigtig god dialog mellem de to. Især den sure mand er ramt på kornet. Folk må for min skyld have forskellige meninger omkring rygning, MEN de bør holdes privat. De "hellige" i begge lejre kan gå hjem.
Var selv en tur i København og prøvede el-bussen forleden da det var rigtigt varmt, så en kold øl blev nydt rigtigt meget. Skulpturen har jeg til gode.
11 år siden
11 år siden
#3 Gitte Morsund
Dialogen flyder rigtig godt og den forudgående handling underbygger dialogen på fornem vis, så den korte tekst fremstår som en helstøbt og gennemtænkt helhed.

/Gitte
11 år siden
11 år siden
#4 Marie W
Kort men klar. Rigtig godt opbygget - man kan næsten ikke lade være med at give den ene af personerne ret, frem for den anden, da du virkelig formår at komme med gode argumenter for og imod rygning via de to personer.
11 år siden
11 år siden
#5 Lise Jensen
Rigtig god dialog mellem de to. Kort, men med en god opbygning. Rigtig velskrevet
11 år siden
11 år siden
#6 Mikala Rosenkilde (Mikala)
Super velskrevet dialog og skulpturen i al sin grimhed, kan jeg lige se for mig... Du giver ingen hints om alder på nogle af dem, så jeg gætter at den gamle ryger netop er den ældste, og så Klaus som den yngre, men der er ikke noget i teksten, der indikere det (så vidt jeg kan se). God mundret dialog.
11 år siden