Festen

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort historie hvor handlingen udspiller sig under en festlig begivenhed, fx fødselsdag, svendegilde, bryllup, julefrokost m.m. Handlingen skal være et brudstykke fra dagens/aftenens begivenheder. Lad det være op til læseren selv at gætte indbyrdes relationer mellem gæsterne. Skriv i et sobert sprog.

Sidste torsdag besluttede jeg at holde en fest. Jeg trængte til det og ingen jeg kendte havde planer om det.Der var ingen mærkedage i sigte og efter nogen overvejelse besluttede jeg at invitere til fest under mottoet: "Fordi jeg endnu lever"

Alle kom, selv min kære gamle rødmossede og stivbenede onkel fra Hirtshals. Efter et varmt knus aflæste han alle vandrette flader og fandt den maltede whisky han søgte.

Det skulle være en gaveløs fest, men rummene blev fyldt med blomster og gaver. Der blev talt meget om gamle dage og alle havde noget godt at sige om mig og festen byggede sig mere og mere nostalgisk op. Senere gik alle halvplørede rundt og talte rørt om hvad de ville gøre hvis de ikke havde langt igen.

Dagen før var jeg kommet i et dilemma og vidste ikke om jeg skulle aflyse gildet, men rygtet om at min gamle onkel havde sat alt i værk for at komme til festen afholdt mig fra det. Pinligt var det men også lykkeligt. Lægerne havde meget overrasket fortalt at de ikke mere kunne se metastaserne og hvis min mobil ikke havde være flad var nyheden blevet spredt til alle inden for få minutter.

Festen var nu nået til et stadie som vi kan kalde betroelsernes paradis. Min nære veninde Susanne fortalte om engang hun næsten havde forført min forlovede, men havde valgt mig istedet. Med de problemer der der sidenhen opstod i det forhold sagde jeg at jeg ønskede at hun havde gjort det. Pludselig fyldtes hendes øjne med tårer. "Men så havde jeg jo mistet dig, det må også havde betydet noget for dig. Ikke". Da jeg ikke svarede hurtigt nok på hendes spørgsmål gik hun i selvsving og proklamerede at jeg var rask og at festen derfor var uden betydning.

Susanne har en temmelig kraftig og umusikalsk stemme, så der blev helt stille i alle rum. Inden al opmærksomhed blev rettet mod os lød der et skrig fra dagligstuen. Vi styrtede alle derind og der lå min onkel, ikke mere rødmosset men ligbleg og død.

Jeg håber at min onkel døde af glæde og ikke af chok, men til det sidste var han beskyttende overfor mig, for alles opmærksomhed blev rettet mod hans bortgang og at han døde i et godt selskab beruset af sin yndlingswhisky. Susanne holder jeg stadig meget af også selv om hun ikke tog min forlovede.

Skriv kommentar

Besvarelsen Min kære onkel er publiceret 11/07-2009 23:17 af Graziellen under skriveøvelsen Festen.
Version 1 - 11/07-2009 23:17
Besvarelsen er på 400 ord og lix-tallet er 34.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

11 år siden
#1 Graziellen
Nu havde familie og venner bygget op til en fest for et kært og meget sygt menneske, det ville være nærliggende at mene at man skulle give den gode nyhed til festen. Men sådan har jeg bestemt at denne hovedperson ikke er indrettet. Godt at man som "forfatter " kan gøre hvad man vil med sine personer, det gør dem nogengange helt uforudsigelige. SKØNT
11 år siden
11 år siden
#2 Lise Jensen
God fortælling med en god og overraskende slutning.
11 år siden
11 år siden
#3 Lise Jensen
Der skulle ikke have stået god efter en. Men bare overraskende slutning som også er sørgelig fordi onklen jo har taget sig af hovedpersonen. Men måske meget godt i det han var i godt selvskab g med sin ynglingswhisky.
11 år siden
11 år siden
#4 Lise Andreasen (anemone42)
Fin lille afsluttet historie, hvor det er ret klart hvad der sker og hvorfor. Men så vidt jeg kan se, bliver der netop sat navn på alle forhold (forlovede, veninde osv.)?

Og så et par småting.

Efter et varmt knus aflæste han alle vandrette flader og fandt den maltede whisky han søgte.

Den fik mig til at grine.

min gamle onkel havde sat alt i værk

Det her er bare et udtryk, jeg ikke lige har hørt brugt før på den måde.

Lægerne havde meget overrasket fortalt at de ikke mere kunne se metastaserne

Ved første gennemlæsning troede jeg det var onklen, der nu var rask.
11 år siden
11 år siden
#5 Gitte Morsund
Du får tegnet et meget godt personportræt af onklen på den knappe plads.

Titlen og handlingen er jeg også meget begejstret for - og derfor kan jeg sagtens tilgive dig, at du ikke holder dig til opgaveformuleringens krav om, at man som læser selv skal gætte personernes indbyrdes forhold.

Har du overvejet at udbygge denne fortælling og så sende den ind som en novelle?

/Gitte
11 år siden
11 år siden
#6 Lene444
Hvor er din persontegning god, og hvor får du hurtigt skabt en hyggelig og genkendelig stemning, som om man selv er med til festen.

En rigtig god idé at lade jeg-personen (over)leve og så tager den gamle onkel døden på sig. Smukt smukt
11 år siden