Opbygning af stemning

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort historie om en mand, der bor i et almindeligt parcelhus. Beskriv hans vej til bussen en tidlig morgen, mens en diffus trussel lægger sig omkring ham.

Erik vågnede tidligt denne morgen med en sær fornemmelse af, at ikke alt var som det skulle være på hans arbejdsplads. Aviserne skrev dagligt om fyringer og lukning af firmaer. Selvom der ikke var direkte krise i hans afdeling, så havde han alligevel en følelse af, at noget var i gærde.

Med et suk svingede han benene ud over sengekanten. Som vanligt tændte han for kaffemaskinen, der bryggede de forudsigelige 2 kopper kaffe, imens han foretog de obligatoriske morgenritualer på badeværelset.

Klokken 7.00 forlod han huset. Efteråret var sat ind, og den første storm var i vente. De tunge skyer slap regnen i kraftige skyller. Vejen til bussen føltes ekstra lang denne morgen. Tankerne løb i forvejen til arbejdspladsen. I går havde direktøren kaldt Eriks nærmeste leder ind på sit kontor, mens de begge kastede stjålne blikke på ham. Det var ikke tilfældigt, det var han sikker på.

En kold vind jog imod ham, og han måtte bøje sig fremover for ikke at blive ramt af en håndfuld våde blade, der slog op fra fortovet.

En anden ting der slog ham var, at kollegaerne var blevet siddende og arbejdede uanfægtet videre, da han rejste sig til fyraften Vidste de noget om kommende fyringer og forsøgte at vise deres duelighed ved at arbejde over?

Erik var nu ganske sikker i sin sag. Han var udset som offer for nedskæring. Alderen 56 år var ikke længere attraktiv i dette tekniske samfund. Ganske vist havde han ikke haft nogen sygedage i over 8 år, og han var også punktlig. Hans arm var heller ikke for kort, når det drejede sig om at hjælpe lidt hist og pist. Alligevel følte han nu, at hans arbejdsdage var talte.

Bussen kom og med tungt hjerte satte han sig op i den.
20 minutter senere stod han af og kunne nu se, at der var tændt lys på kontoret. Resten af bygningen henlå i mørke. Hvad skete der?
Med bankende hjerte gik Erik op ad de 42 trin og lyttede ved døren. Der var helt stille. Forsigtigt trådte han ind, hvorefter han mærkede en arm på sin skulder. I en refleks slog han fra sig med en overraskende kraft.
Han nåede lige at se direktør Jønsson falde bagover inden han vendte sig om at så kollegaerne holde et stort banner, hvorpå der stod: Tillykke Erik – Du er kåret som årets medarbejder!

Skriv kommentar

Besvarelsen En sær fornemmelse er publiceret 04/09-2009 17:41 af Lejsy Storm under skriveøvelsen Opbygning af stemning.
Version 1 - 04/09-2009 17:41
Besvarelsen er på 396 ord og lix-tallet er 32.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

11 år siden
#1 Birkemose
En aktuel historie ... desværre.
Jeg blev lidt ... hmmm ... ambivalent over at han slår direktøren, du lægger mere op til at han er modløs, så det synes jeg faldt lidt ved siden af.
11 år siden
11 år siden
#2 Carsten Breuning (carstenb)
Hej lejsy,

Du formår at fremkalde den triste stemning men jeg må indrømme at historien aldrig fanger mig. Den er ellers velskrevet. Til sidst hvor du skriver "han følte en arm på sin skulder" mener du vel nok en "hånd" men pyt med det.

carsten
11 år siden
11 år siden
#3 MetteH
Historien er både stemningsfyldt/beskrivende og har et plot med uventet drejning. Det er godt klaret på den lille plads. Desuden havde jeg ikke regnet tvistet ud, og derfor virker det stærkt. Jeg er ikke sikker på om den ender "godt" eller om han NU bliver fyret (?), men det gør måske heller ikke så meget. Det er en god mellemting mellem mand, der udfører sine rutiner, samtidig med, at der er noget usædvanligt i gærde.
2 ting gør mig til en lidt skeptisk læser: 1) der er vel intet sært ved den fornemmelse, han vågner med i starten. Sætningen "Erik vågnede denne morgen med en sær fornemmelse af, at ikke alt var som det skulle være på hans arbejdsplads" fremstår som en profeti. Men fornemmelsen har han jo haft siden i går på arbejdet, og den er temmelig velbegrundet og derfor ikke så sær. 2) jeg stoppede op, da de våde blade blæser op fra vejen - kan de det? Jeg mener, med mindre det stormer (og går man så udenfor)? Jeg er ret sikker på, at fugtige blade klæber ganske godt til jorden. Måske skulle de være hvirvlet ned fra fugtige træer i stedet?
11 år siden
11 år siden
#4 Lars Find-Andersen (Bibelot)
Som skriveøvelse - for lang og truslen opstår ikke på vej stil bussen. Når det så er sagt, en fin aktuel historie, men en fin kontrast som er guld værd (men som ikke er en del af skriveøvelsen, da den foregår efter turen til bussen). Måske lidt urealistisk at årets medarbejder har så lidt realitetssans.
11 år siden
11 år siden
#5 Simonsen
Et fint og troværdigt billede af en (offentligt ansat?) medarbejder, som gennem sit arbejdsliv har tænkt mere på, om han gjorde sit arbejde ordentligt, end hvad han egentlig har haft lyst. Slutningen hvor han slår direktøren i gulvet er måske lidt fortænkt?... Men på den anden side også sjov. Jeg synes stemningen er godt opbygget. Man føler med ham.
11 år siden
11 år siden
#6 Benno
Truslen hænger fint over hovedet på ham - jeg troede oz på den - og så får du en fin, overraskende drejning til sidst.

vh. Benno
11 år siden
10 år siden
#7 Lise Jensen
Jeg synes den er velskrevet og man føler med ham. Måske reager han lidt volsomt ved at slå direktøren, men ellers fin.
10 år siden
10 år siden
#8 Thede
Åh nej, det var dog tragikomisk. Den stakkel! En rigtig fin opbygning med mange gode stemningsbeskrivelser. Vi får klart en følelse af hvor rutineret og ensformig han tilværelse hidtil har været. Det må derfor synes som en kæmpe trussel for hele hans eksistens, om han bliver fyret. Godt og flydende sprog.
Lige én sætning som jeg føler er urealistisk: "han måtte bøje sig fremover for ikke at blive ramt af en håndfuld våde blade, der slog op fra fortovet". Hvis blad blæser op fra fortovet, vil man vel bøje til siden. Desuden ... kan våde blade blæse op?
10 år siden
10 år siden
#9 Ditte Kunkel Klitmøller
Hahahaha! Dén havde jeg ikke set komme. Virkelig godt skrevet. Den arme mand....
Helt sikkert en god og spændende historie fyldt med stemning, beskrevet i detaljer, der får billeder frem på nethinden!!
10 år siden