Opbygning af stemning

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort historie om en mand, der bor i et almindeligt parcelhus. Beskriv hans vej til bussen en tidlig morgen, mens en diffus trussel lægger sig omkring ham.

En svulmende spyflue letter fra brødet med blåskimmelost idet han tager den sidste bid. Han ser den ikke, for synet er blevet dårligt de senere år.
Stuen er mørk, til trods for at klokken snart nærmer sig seks. Rullegardinerne gik i stykker sidste vinter, og sommeren over har de hængt slapt ned og holdt solen ude. Nu er problemet glemt. Desuden spærrer de nådigt udsynet til den faldefærdige have, som har knust mandens hjerte i takt med, at han år for år har set den gå til i vildtvoksende ukrudt.
Hansine havde elsket haven. Ikke denne lille firkantede plet græs, selvfølgelig, men deres store have i det gamle, smukke hus – deres hus. Det var for hendes skyld, at han havde indrettet den nye have, der tilhørte den mere ældrevenlige etplans-bolig, med blomster og urtehave. Dengang.
Nu var der ikke kræfter nok. Og det var længe siden, Hansine havde haft brug for persille til sovsen – længe siden hun havde glædet sig over georginernes farver og lavendlens duft.
Han tager den sidste slurk af den bitre kaffe. Koppen har han møjsommeligt udvalgt fra den bunke af uvasket porcelæn, der har hobet sig op i vasken. Med en nogenlunde ren tommelfinder og lidt vand er den blevet ren nok. Der er jo alligevel ingen at imponere; ingen, der kræver og hundser.
Manden gnider sin venstre tommeltot, der snurrer underligt, som havde en lille myre forvildet sig ind under den tykke, rynkede hud og sat sig fast lige under neglen. Han virrer med hovedet og ifører sig udesko og jakke. Han glæder sig til busturen. Morgenturen er den bedste: De første mennesker, der så småt er ved at vogne; mennesker, der forventningsfuldt begynder på en ny dag; mennesker med et mål. Hans mål er blot at høre til. Tage bussen og føle, at også han er et menneske blandt andre mennesker.
Manden træder ud ad døren, men fumler længe med nøglen. Myren i tommelfingeren har øjensynligt tilkaldt en ven eller to, for nu summer også pegefingeren og en god del af håndfladen også. Han får låst. Og møjsommeligt får han lirket nøglen ned i lommen. Manden er forvirret. Han bevæger sig langsomt ud gennem parcelhuskvarteret. De mange venlige lys, fra vinduer, som tilhører familier, der langsomt tager sig sammen, skræmmer ham denne morgen. Han glæder sig til at se den velkendte torsdagsbuschauffør. Armen snurrer, gaden snurrer og manden er forvirret og forladt.

Skriv kommentar

Besvarelsen Georginer i september er publiceret 05/09-2009 09:39 af MetteH under skriveøvelsen Opbygning af stemning.
Version 1 - 05/09-2009 09:39
Besvarelsen er på 400 ord og lix-tallet er 31.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

14 år siden
#1 Birkemose
Det var godt nok noget af en kummer stemning :)
Fortællerstemmen bliver lidt forvirrende når du bruger "manden". Hvorfor ikke bare "han"?
Derudover ville jeg have ændret opbygningen. Den bliver lidt ujævn. Som om der mangler en pointe. Jeg ville have syntes at det var mere interessant hvis du havde tegnet det meget dystre billede, og så sluttet med minderne om persillesovs.
14 år siden
14 år siden
#2 Rene Kier (kier)
Hej Annicas veninde,

Som jeg opfatter historien, så er den diffuse trussel, den snurren i tommelfingeren, (venstre) begyndelsen på et hjertesvigt.

Er det korrekt?

Og faktisk - så er det lidt lige meget, for jeg sad i et larmende rum og blev grebet af stilheden og ensomheden i din tekst. Det er beundringsværdigt godt formidlet!

Venlig hilsen,

R. Kier
14 år siden
14 år siden
#3 Lars Find-Andersen (Bibelot)
Jeg vil nu opfatte skriveøvelsen præcist som den er formuleret - en kort historie om en mand på vej til bussen - en trussel der opbygges diffust undervejs.
Man skal selvfølgelig lave en indledning for at markere pointen, men din start fylder for meget. Jeg synes heller ikke truslen er reelt til stede. Men skriveøvelser er nu altså også svære. Gør det mere enkelt.
14 år siden
14 år siden
#4 Lars Find-Andersen (Bibelot)
Hvis truslen er hjertesvigt ville jeg markere det noget bedre. Er det en blodprop, eller er det et decideret hjertesvigt? Det er sjældent de to ting alene markerer sig i tommelfingeren/håndfladen.
Men ellers er ideen fin - og meget reel. De alvorlige blodpropper i hjerteregionen, sætter sig ofte som en smerte der stråler ud i armen. Hjertesvigt kunne måske markeres med tiltagende svimmelhed, eller et markerende kropssprog af en art, som direkte ledte til årsagen.
Men igen - bagateller - og husk - det er en skriveøvelse.
14 år siden
14 år siden
#5 Mikala Rosenkilde (Mikala)
Jeg er ret blank mht den diffuse trussel - tommelfingeren? Tja, måske. Havde nu ikke spekuleret i hjertetilfælde, for det starter vel ikke lige dér? Er det ikke mere i armen?

Nå. du betager mig i din gode indledning. Den med fluen er bare skrap! Gode billeder af have, opvask og ensomt liv - men trækker lidt ned at der mangler den grundliggende fare. Men du skriver altså godt!
14 år siden