Opbygning af stemning

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort historie om en mand, der bor i et almindeligt parcelhus. Beskriv hans vej til bussen en tidlig morgen, mens en diffus trussel lægger sig omkring ham.

Tingelingelater. Tingelingelater. Tingelingelater.

Melodien blev siddende i hovedet på ham længe efter at lille Alfreds spilledåse var gået i stå. Det løb ham koldt ned ad ryggen, mens han forsøgte at få melodien til i det mindste at fortsætte længere end de første seks toner. Den lille melodi gav ham kvalme. Nu trådte han ud af huset og håbede, at børnesangen ville stoppe, som når spilledåsen ikke var trukket længere op. Tingelingelater.

I et af de gamle bøgetræer ved kanten af fortovet sad der en gråspurv og stirrede anklagende på ham. Den åbnede næbbet, og han hørte tydeligt tonerne fra børnesangen igen. Han måtte være blevet vanvittig. Som om gråspurve plejede at synge børnesange. Tingelingelater.

Nede på hjørnet kunne han se en flok præ-teens på deres skateboards komme flyvende imod ham. Han overvejede at træde til side, men han tog sig i det. Han var en voksen mand, og de havde ingen ret til at flintre af sted på fortovet. De gled ud på fortovskanten og lavede en eller form for hop, idet de kørte forbi. De snakkede og grinede, og en af dem vendte sig om mod ham. Han råbte drillende: Tingelingelater.

Bussen var selvfølgelig for sent på den. Han havde tit tænkt på, at han kunne sætte sit ur efter dens manglende præcision, men han havde aldrig taget sig sammen. Endelig hvinede det gamle maskineri ind over asfalten. Bremserne hylede til ham, idet bussen holdt stille. Tingelingelater.

Tingelingelater. Tingelingelater. Tingelingelater.
Politibilen kom, før han havde ventet den. Betjenten gik igennem bussen og bad passagererne om at forholde sig i ro. Hun så ned i sine papirer et kort øjeblik og pegede så på ham. ”Vil du være venlig at komme med udenfor?” Han rejste sig og fulgte villigt med. Det havde nok også i længden været svært at bortforklare blodet fra den dumme unge.
Tingelingelater. Tingelingelater. Tingelingelater.

Skriv kommentar

Besvarelsen Tingelingelater er publiceret 16/09-2009 15:08 af Tenna Lyng Svensson under skriveøvelsen Opbygning af stemning.
Version 1 - 16/09-2009 15:08
Besvarelsen er på 309 ord og lix-tallet er 30.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

10 år siden
#1 Camilla Otto (Chammalia)
Det var .. rigtig godt. Jeg havde ikke forventet slutningen, hvilket giver et stort plus. Virkelig godt sprog og brug af en børnesang.
10 år siden
10 år siden
#2 Pia Hansen
Uhada for en gyser.
Godt skrevet.
Overraskende. Måske ikke for hp, men vi andre ved jo ikke, hvor galt det hele er.

Pia
10 år siden
10 år siden
#3 Mogens Sørensen (Mons1957)
Hej Tenna, sikke en chokslutning. Virkelig velskrevet lille historie, og din gentagelse af tingelingelater er et smart træk, man kan næsten føle hans vanvid over at høre den igen og igen. VH Mons
10 år siden
10 år siden
#4 Benno
gennemført kynisk tone og gode beskrivelser af turen til bussen. En tekst, der fik mig til at føle noget. Væmmelse! Og det er lig med kvalitet.

vh. Benno
10 år siden
10 år siden
#5 Mikala Rosenkilde (Mikala)
Spændende og velskrevet. Lækkert at bruge en børnesang! Jeg måtte lige læse starten igen, for at få den helt på plads, men så gik uhyggen også op...
10 år siden
10 år siden
#6 Lars Find-Andersen (Bibelot)
Du opfylder øvelsens krav, selvom huset kun lige nævnes som et hus. Til gengæld må man sige at truslen virkelig er diffus. Den bedste indtil nu.
Sproget er fint og fejlfrit, på nær nogle bagateller. (ham/sin ombytning + nogle få "overhyppige" brug af han/ham i rap).
Fin ide med at stille uret efter den manglende præcission. HP rund og levende. Flotte kontraster i handlingen.
10 år siden
10 år siden
#7 Susan Bundgaard (savior)
Virkelig spændende og uhyggelig tekst der kryber helt ind under huden på én. Flot opbygning, skøn (grum) afslutning og god idé med børnesangen der mister sin rene uskyld jo mere man læser.

Vh Susan
10 år siden
10 år siden
#8 Henning Wibrand
Er ikke normalt til gyserlit., men det må jeg give dig... jeg overgav mig. Fin stram historie, super idé at bruge en børnesang (som alle kender) og selv om historien er ultrakort havde jeg aldrig gættet slutningen.
10 år siden
10 år siden
#9 Lise Jensen
Rigtig fin historie, god opbygning. En difus trussel der hænger i luften. Og fin ide med børnesangen. Ja og hovedpersonen er levende. Bryder mig ikke om ham efter sidste afsnit, men det er jo nok også meningen. Men god og velskreven historie
10 år siden
10 år siden
#10 Andrea Martinsen
Tilslutter mig helt de andres jubelkor - super historie - stram og med virkelig chok-effekt til slut.
10 år siden
10 år siden
#11 Thede
Tak skæbne for en gyser! Jesus! Du får bygget stemningen op stille og roligt. Man fornemmer klart, at der lurer noget i baggrunden, men det er difust lige til sidste sætning. Det er en god effekt med gentagelsen af tingelingelater. FLOT!
10 år siden
10 år siden
#12 Hasse Buskov
Velskrevet og dejlig historie. Der er godt med fyld på, hvilket virkelig gjorde det til en oplevelse, der var tiden værd for mig.
10 år siden
10 år siden
#13 Michael F. Pedersen (sketch_U)
du rammer den SÅ hårdt lige i røven... rigtig godt lavet!

Michael
10 år siden
10 år siden
#14 Birkemose
Det er en rigtig god idé du der har fået. Rigtig god.
Helt så begejstret som resten er jeg dog langt fra. Dit sprog lever ikke helt op til idéen. Der er en del halvslappe sætninger, og selv om jeg godt forstår at alle ting siger tingelingelater, så får du det ikke vist godt nok, og bliver da også selv nødt til at forklare det direkte. Det kunne have været lavet mere elegant.
10 år siden
10 år siden
#15 Gitte Morsund
Grum overraskende slutning. Og god ide at bruge "titlen" som tilbagevendende faktor for at pirre nysgerrigheden og holde spændingen kørende.

Du er tidligere blevet rost for et par sprogblomster, men du får dem lige igen:
"sætte sit ur efter dens manglende præcision"
"Endelig hvinede det gamle maskineri ind over asfalten."

og så slutreplikken, som "binder sløjfen":
"Det havde nok også i længden været svært at bortforklare blodet fra den dumme unge."

/Gitte
10 år siden
7 år siden
#16 Mogens Sørensen (Mons1957)
Hej Tenna, Du rammer den fint her med stemningen, og den melodi, der enerverende bliver ved med at spille i hans hoved. Slutpointen gør den jo så til en rigtig gyser. VH Mons
7 år siden
7 år siden
#17 Fuchsia
Jeg havde ikke lige set den ende sådan, da jeg startede med at læse den. Men det gør ikke spor. Tvært imod, for mig var det den sidste sætning, der gav det komplette billede. I den lå svarene på min undren :)
God tekst, og rigtig godt skrevet.
7 år siden
5 år siden
#18 June Summers
Virkelig velskrevet! Du har et flydende og medrivende sprog med gode variationer. Jeg tænkte med det samme, at der var noget helt galt med denne mand. Men jeg havde nok forestillet mig, at han evt. led af PSD - slutningen var meget overraskende - fantastisk oplæg til en gyser - jeg ser dette sagtens kunne fungere som et resumé af den bog, der ikke er skrevet endnu (måske:))
5 år siden
4 år siden
#19 Jytte Black (Lilla Blomst)
Hej Tenna
Det var en meget overraskende slutning, den havde jeg ikke lige set, men kan her bagefter godt se, at "tingelingelater" signalerede noget om børn.
Godt skrevet.
Vh. Jytte
4 år siden