Oplevelse

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort historie som tager udgangspunkt i en oplevelse for en person med nedsat fysisk funktionsevne. Hvordan føles det fx at være døv, blind eller enarmet? Lad det være op til læseren at finde ud af hvilket handicap der kan være tale om. Skriv ud fra hovedpersonens synsvinkel. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje.

Hjerteanfaldet havde været voldsomt denne gang.

Ambulancen var kommet hurtigt, og takket være akut hjælp, havde man fået hjertet i gang igen.
Nu lå han i en diffus tåge og opfattede periodisk lydene fra de maskiner, der sørgede for at trække vejret for ham og holde det gamle hjerte i gang. Lydene forekom fjerne, men høre kunne han, skønt øjnene forblev lukkede.

Natten igennem blev tilstanden forværret, og nattevagten besluttede derfor, at kontakte nærmeste familie, der bestod af to niecer og en nevø.

De ankom ud på morgenen og hastigt ført hen til stuen. Forsigtigt åbnede de døren og betragtede det sovende legeme, som lå forbundet til den hvæsende respirator. Her var den onkel, som de aldrig havde interesseret sig nævneværdigt for, men som de dog havde besøgt lidt mere flittigt her på det seneste, idet alle vidste, at han var temmelig velhavende.

Nu fornemmede han deres tilstedeværelse i rummet. Han kunne høre dem tale dæmpet sammen og forsikre hinanden om, at det nok ville være bedst for alle, hvis han fik fred. Hastigt drejede samtalen over på hans formue, hvor hver især hviskende havde deres eget bud på, hvor mange millioner han ville være god for. Alene villaen med havudsigten på byens bedste adresse repræsenterede et klækkeligt beløb, og vinslottet i Frankrig ville også være et attraktivt salgsobjekt.

Som fjerne lyde hørte han, hvordan de i egenskab af nærmeste arvinger blev enige om at afvikle alt, så kontanterne kunne pynte på deres slunkne bankkonti.

De skulle bare vide!
Tanken gik til Aimée, som han med glæde ville overlade alt sit jordiske gods til. Frugten af hans livs kærlighed for mere end 40 år siden. En datter som ingen anede, han havde, men som han havde elsket betingelsesløst i alle årene. Han havde formået at skjule denne hemmelighed for den familie, der alligevel aldrig havde stået ham nær, og som havde svigtet, da han havde allermest brug for dem.

Pludselig forsvandt alle lyde, og alt blev sort.
Alarmen gik i gang og stuen fyldtes hurtigt med personale, men det var for sent. Hjertet kunne ikke mere.

Efter en kort afsked med ham, vendte familien sig og gik mod døren, mens de forsikrede hinanden om, at det var dejligt at se, at han dog døde med et smil på læben!

Skriv kommentar

Besvarelsen Hemmeligheden er publiceret 26/09-2009 17:22 af Lejsy Storm under skriveøvelsen Oplevelse.
Version 1 - 26/09-2009 17:22
Besvarelsen er på 379 ord og lix-tallet er 39.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

10 år siden
#1 Pia Hansen
Meget velfortalt historie.
Jeg gned mig i hænderne af begejstring over, at de grådige arvinger ikke kender hans hemmelighed. *ha-ha*
Slutreplikken er lige på kornet!
Me-en, jeg synes du er noget hurtigt ude med at røbe, hvad mandens nedsatte funktionsevne går ud på.

vh. Pia
10 år siden
10 år siden
#2 respekt
Sjov og godt fortalt historie.
Den der ler sidst ler bedst:-)
10 år siden
10 år siden
#3 Thede
Vi opfatter godt nok straks, hvilket handicap manden må have, men ellers er det en rigtig fin beskrivelse. Jeg får næsten lyst til at læse mere om, hvad der sker, når datteren dukker op. Det kunne være et godt emne til en roman!!! Fortsæt!
10 år siden
10 år siden
#4 MetteH
Det er en pudsig/sjov historie, du har skrevet, om en mands sidste hævn på utaknemmelige familiemedlemmer. Jeg savner mere beskrivelse - mere "show" frem for "tell", men det er vist et spørgsmål om smag og behag. Du ville ikke kunne nå en så omfattende historie, hvis du føjede mine ønsker. Så det er nok et stilvalg... Men jeg bliver ikke opslugt og får egentligt ikke medlidenhed med manden (det er vel det, der er meningen, ik?), for jeg når ikke at kende ham.
10 år siden
10 år siden
#5 Lise Andreasen (anemone42)
Fin og stærk oplevelse.

Så vidt jeg kan se bliver det afsløret i første linje hvad det fysiske problem er? Eller er der mere i det end et hjerteanfald?

En enkelt slåfejl: "De ankom ud på morgenen og BLEV hastigt ført hen til stuen".
10 år siden
10 år siden
#6 Lars Find-Andersen (Bibelot)
I forhold til skriveøvelsens krav forlader du i flere omgange den handicappede hovedpersons synsvinkel, og i slutningen er han jo helt væk.
Du får lidt for hurtigt fortalt, hvori handicappet består. Læseren har ikke de store chancer for at gætte selv.
Ellers er selve handlingen og plottet flot, Dejlig ironi og makaber humor.
Sproget kan strammes op - især kan der spares på de mange beskrivende tillægsord - mere show og mindre tell.
10 år siden
10 år siden
#7 Susan Bundgaard (savior)
Ja, de slægtninge som du beskriver her findes der desværre alt for mange af, så jeg kan rigtig godt lide dit tvist og slutreplik... de skulle bare vide!

Du skulle måske have ventet lidt med at afsløre handicappet, så læseren selv kunne være med til at gætte. Fx. kunne man sidde og overveje om det mon var en af arvingerne der havde fremskyndet 'processen' lidt.

Sjov og velfortalt.
10 år siden
10 år siden
#8 Birkemose
Et afsnit af Dollars på 400 ord :)
Jeg mener du mangler et eller andet der gør at jeg interesserer mig for manden, eller nevøerne, eller niecerne.
10 år siden
10 år siden
#9 Gitte Morsund
Stor ros for overraskelsen - og den intet mindre end geniale slutreplik.

Som andre har været inde på, er teksten ikke helt i overensstemmelse med kravene til opgaven, så hvorfor ikke gøre som Thede foreslår og arbejde lidt videre med den - for at lade den "genopstå" som en novelle i tekstafsnittet?

/Gitte
10 år siden
10 år siden
#10 Mikala Rosenkilde (Mikala)
Velskrevet minidrama og supermorsom slutreplik!

Du har fået på puklen for at afsløre problemet i starten, så det vil jeg ikke gøre mere ud af - men selve historien er skæg med de grådige arvinger, der bliver så snydt, så snydt...

Også jeg tror at der er basis for en længere fortælling. Det kunne være interessant.
10 år siden