Oplevelse

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort historie som tager udgangspunkt i en oplevelse for en person med nedsat fysisk funktionsevne. Hvordan føles det fx at være døv, blind eller enarmet? Lad det være op til læseren at finde ud af hvilket handicap der kan være tale om. Skriv ud fra hovedpersonens synsvinkel. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje.

Jeg går ned ad gaden, mærker vinden mod mit ansigt og hører bladenes raslen. Det er en efterårsmorgen og man kan mærke at årstiden er skiftet fra sensommer til efterår. Det er en isnende vind – ens fingre fryser på trods af vanter, og der dufter af regn hver morgen.

*sjask* Jeg må være kommet til at træde i en vandpyt. Inger havde hjulpet mig med at finde gummistøvlerne frem: Dem med badeænder som mit oldebarn fortalte mig.

Jeg stopper op og sætter mig ned på hug. Mine hænder føler på gummistøvlerne; de er våde fra vandpytten, men man kan mærke hvor ænderne er, for gummistøvlen buler ud hver gang der er en and. Fingrene føler på materialet, bevæger sig ned til sålen og da fingerspidserne berører gruset, lader de sig glide ned og hen over det. Jeg kan mærke stenene mod min håndflade, og sandet der glider op under neglene. Jeg forestiller mig træernes efterårsfarver som jeg husker det dengang jeg var barn.

Det var før mit sygdomsmisbrug.


Jeg minder mig selv om de glædelige stunder. Jeg bliver hvisket i øret af min datter, at mit oldebarn kommer løbende hen mod mig. Jeg åbner armene, og mærker kort efter hans bløde fingre imod mine kinder. Jeg mærker ham kysse mig og kramme mig og sætte sig ned for mine fødder og lægge sit hoved på mit knæ. Noget blødt berører min arm, og jeg tænker at det må være hans bamse. Lidt efter har jeg en lille hånd i min. Kysset sidder stadig på min kind, det føles i hvert fald sådan. Mine læber trækker sig op i et smil og jeg ler.


Jeg spreder mine fingre, og mærker sandet imellem dem.
Jeg kan høre nogen bag mig, og ubevidst trækker jeg hænderne til mig. En hånd lægger sig på min skulder.

”Du skal ind nu. Der er en sprøjte og morgenmad klar til dig.” Stemmen fortæller mig, at det er Inger. Jeg rejser mig op og følger med hende.

Skriv kommentar

Besvarelsen Gummistøvler er publiceret 30/09-2009 13:35 af Camilla Otto (Chammalia) under skriveøvelsen Oplevelse.
Version 1 - 30/09-2009 13:35
Besvarelsen er på 331 ord og lix-tallet er 27.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

11 år siden
#1 Mikala Rosenkilde (Mikala)
Spændende tekst og meget fin med mange sanseoplevelser. Jeg gætter på at den gamle dame er blind, måske efter sukkersyge? Dog kan jeg ikke få det til at passe med "sygdomsmisbrug. Men meget velskrevet.
11 år siden
11 år siden
#2 Camilla Otto (Chammalia)
Ja. Hvis man har sukkersyge kan man misbruge insulinen til at tabe sig, og det kan man blive blind af. Det var det jeg mente.
11 år siden
11 år siden
#3 Birkemose
Jeg synes du mangler en linie i teksten. Det bliver noget rod.
Du har tilløb til noget godt, især med barnebarnet, men det løber ud i sandet. Så at sige :)
11 år siden
11 år siden
#4 Lars Find-Andersen (Bibelot)
Skriveøvelsen er opfyldt. Sygdomsmisbrug? Lyder som en joke. Kald det hellere ved navnet - medinske bivirkninger (det hedder det også ved overdreven brug).
Det virker som om du undervejs får problemer med ordgrænsen - fortid og nurid hænger ikke rigtig sammen.
11 år siden
11 år siden
#5 Thede
Du har nogle rigtig gode sansebeskrivelser. Der er dog hurtigt man opfanger, hvad den nedsatte funktion drejer sig om, men det gør egentlig ikke noget. Jeg er lidt i tvivl om, hvad "sygdomsmisbruget" drejer sig om. Gætter på at hun har mistet synes fordi hun ikke har passet sin sukkersyge.

Jeg manglede lige et enkelt ord her: "som jeg husker det dengang jeg var barn" ... FRA dengang ...
På et tidspunkt bliver jeg i tvivl om, hvorvidt vi er i hendes nutidige tanker og oplevelser, eller om vi stadig er i hendes dagdrømmeri om fortiden. Det er lidt forvirrende

Ellers en rigtig sød tekst.
11 år siden
11 år siden
#6 Mogens Sørensen (Mons1957)
Hej Chammalia, nu læste jeg kommentarerne og fik forklaringen på den med sygdomsmisbrug, ellers havde jeg også undret mig over den - du kunne måske have brugt ordet medicinmisbrug. Men det er da fine sansebeskrivelser du har, hvordan hun må føle sig frem, ænderne på gummistøvler der er buler, fin detalje. Også at efterårets farver er en erindring - godt set! Når hun ikke er født blind, så er synsindtryk erindringer. VH Mons
11 år siden