Action!

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort historie som er specielt actionfyldt, og prøv samtidig også at indføre et spændingsmoment som allerede fra starten fastholder læseren. Teksten skal skrives i nutid. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje.

”Hvad i alverden var det?” Maja ser op fra avisartiklen om den nye politireform, og kaster et blik på uret. Digitaltallene viser 23:18. Lyden af splintret glas når op i soveværelset på 1. salen, og hunden reagerer omgående på lyden ved at sætte i med en kraftig gøen.

”Nej! Dette her sker bare ikke for mig! Alene hjemme med indbrud i kælderen!” hvisker hun frem for sig og kaster avisen fra sig.
Nu hører hun mumlende stemmer og trin på den knagende kældertrappe. Kortvarigt trøster hun sig med, at døren er låst, således at adgangen til korridoren er besværliggjort.

Hunden er gået amok med sin gøen foran døren. Mon de kan høre, at det ikke er en stor og solid vagthund?
”Jeg bliver nødt til at liste nedenunder, så jeg kan tage flugten ud ad hoveddøren!” tænker hun.

Hun rækker ud efter mobiltelefonen og trykker 112. En lettelse skyller igennem hende, da opkaldet bliver besvaret på centralen, og hun beder om hurtig assistance.
Inden hun lister ned ad trappen, når hun at gribe farmors gamle, solide bronzelysestage. Den er ikke ueffen som forsvarsvåben! Forsigtigt går hun ned ad trappen uden at tænde lyset.

Idet hun når nederste trin, hører hun døren fra kælderen bliver sprængt, og 2 skikkelser tumler ind foran hende. Et svagt skær fra gadelampen kaster et gustent lys over deres ansigter. ”To mænd omkring 30 år!” når hun at tænke, inden den ene griber fat i hende og presser en pistol i tindingen på hende.

Nikki er rasende og snapper efter hænderne på ham. Et voldsomt vredesudbrud undslipper hans makker, som sparker ud efter hunden, så den efterfølgende ryger gennem den splintrede dør og ned ad samtlige kældertrin. Maja kan høre den pibe.
Grebet om hende strammes og det kolde stål fra pistolen presses hårdere ind i tindingen, så det næsten hviner, mens der lyder en kommanderende stemme på et sprog, hun ikke forstår.

Kommer politiet dog ikke snart?

Skriv kommentar

Besvarelsen Ubudne gæster er publiceret 10/10-2009 14:19 af Lejsy Storm under skriveøvelsen Action!.
Version 1 - 10/10-2009 14:19
Besvarelsen er på 322 ord og lix-tallet er 33.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

10 år siden
#1 Papfis
Super lille historie! For hver linie, jeg læste, voksede en klump i min hals. Den er uhyggelig virkelighedstro og jeg er vild med den åbne slutning.

Og ikke mindst rigtig godt skrevet :-)
10 år siden
10 år siden
#2 Pia Hansen
Ganske godt skrevet. Kunne sagtens ske i virkeligheden. Udmærket at nævne den nye politireform. Det giver god fornemmelse af, at vi er i nutiden - og anledning til at spekulere over om politiet dukker op.

Pia
10 år siden
10 år siden
#3 Lars Find-Andersen (Bibelot)
Kravet om action er opfyldt. Jeg synes også du har spænding fra starten, fordi du antyder noget diffust, noget man som læser spekulerer over (der er flere muligheder for handling).
Og så sætter du spændingskurven på lodret i den afsluttende sætning (bravo).
Du starter med datid (...Hvad i alverden var det?” ) og vælger nok derfor at sætte anførselstegn på. Det vllle være OK i en normal tekst i nutid - men skriveøvelser er ubarmhjertige. Et krav er et krav. Du kunne også sagtens skrive "Hvad i alverden er det?".
Handlingen fin med aktuelt input (politireformen).
Grammatikken fin (kun petitessefejl). Sprogligt bruger du mange beskrivende tillægsord mv (nok fordi det skal være action - og du er ikke den eneste). Lidt mere show og mindre tell ville gavne.
Fin personbeskrivelse.
Fornemt tema.
10 år siden
10 år siden
#4 Mogens Sørensen (Mons1957)
Hej Lejsy, uh, den ville jeg godt nok gerne læse fortsættelsen på! Hele hændelsesforløbet er virkelig godt beskreve og jeg kan godt lide det lille hip til politireformen i starten, der så får en uhyggelig aktualitet for din hovedperson. VH Mons
10 år siden
10 år siden
#5 Benno
Godt med spænding og action fra start til slut.
Det er ok, at vi ikke får slutnigen, at vi selv må tænke os til den.

vh. Benno
10 år siden
10 år siden
#6 MetteH
Elegant at du anslår politireformen som problematik i starten og tilsidst undlader at fortælle, at politiet ikke kommer. Det går jeg stærkt ud fra, at de ikke gør, men behøver ikke få det at vide.
Du kunne overveje at udlade citationstegnene og gøre hendes tanker mere integreret med teksten. Hun er åbenlyst hovedperson, og vi er inde i hovedet på hende, så hvem skulle ellers tænke de ting, der bliver tænkt. Jeg synes, det er lidt ærgerligt, at hun hvisker noget frem for sig. Jeg kommer til at tænke på films problem med at formulere, hvad en ensom tænker, men det problem har litteraturen jo ikke...
God pointering af, at der er en hund, men at den ikke er noget værd, og smart at du lader det være op til os, hvad der sker med den stakkels kvinde (så vi kan finde på det ondeste, vi ved.)
10 år siden
10 år siden
#7 Mikala Rosenkilde (Mikala)
Den er god og den giver lyst til at læse videre. Jeg synes måske du kan stramme spændingen, ved at stramme noget af teksten. Jo strammere sætninger, jo mere fart kommer der over feltet.

Jeg tænker på et afsnit som:

"Hun rækker ud efter mobiltelefonen og trykker 112. En lettelse skyller igennem hende, da opkaldet bliver besvaret på centralen, og hun beder om hurtig assistance.
Inden hun lister ned ad trappen, når hun at gribe farmors gamle, solide bronzelysestage. Den er ikke ueffen som forsvarsvåben! Forsigtigt går hun ned ad trappen uden at tænde lyset."

Kunne måske nænsomt strammes til:

""Hun rækker ud efter mobiltelefonen og trykker 112. Lettelsen skyller igennem hende, da opkaldet bliver besvaret, og hun beder om hurtig assistance.
Hun lister ned ad trappen og griber farmors gamle, solide bronzelysestage. Den er ikke ueffen som forsvarsvåben! Forsigtigt går hun ned ad (den mørklagte)trappe."
(Hvis hun tænder lyset, afslører hun jo sig selv, så det ligger implicit)

Men den er god.
10 år siden
10 år siden
#8 Gitte Morsund
Gennemført og i et fantastisk flot sprog, der ikke "pynter" unødigt på historien. Historien får lov til at stå som den er - og den klarer det fremragende. Virkelig godt udtænkt, fængende fortalt.
Stor ros herfra.

/Gitte
10 år siden
10 år siden
#9 kamillesofus
God historie med spænding og politisk aktualitet, med den ikke fungerende politireform, stigningen i antallet af hjemmerøverier og måske en lille smule fordomme eller ren racisme i linien der fastslår at der ikke er tale om danske forbrydere.
Et godt fortalt hverdagsdrama
10 år siden
10 år siden
#10 Lejsy Storm
Jeg vil gerne pointere, at jeg har ikke på noget tidspunkt ønsket, at historien skulle fremtræde som værende racistisk!
Elementet med det fremmede sprog skulle beskrive hovedpersonens afmagt og skræk ved at være ude af stand til at forstå de ordrer, som blev givet.

Mvh.
Lejsy Storm
10 år siden
10 år siden
#11 Sirena
Spændende tekst, der fostår at fastholde læserens opmærksomhed.

/Sirena
10 år siden