Når enden er nær

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort tekst, hvor du anskuer menneskenes påvirkning på og ødelæggelse af naturen. Anvend et dyrs synspunkt - vel at mærke et af de dyr, der bliver færre og færre af, og dermed trues af udryddelse som følge af vores handlinger. Hvordan er dyrets hverdag? Hvad tænker og føler det?

Igennem morgendisens tætte slør trængte ikke en eneste af morgensolens svage stråler. Dugperler faldt i hendes pels, og rundt omkring sig opfangede hun lydene af smådyr, der begyndte at pusle. Endnu var hendes verden kun lige ved at vågne op.
Tigeren tøvede i et skridt og missede med øjnene. Gennem den våde tåge var det svært at skelne dufte, men denne havde hun lært at kende godt. Det var dog ikke en fært, hun associerede med denne flig af sit territorium.
Langsomt, for at ungerne skulle kunne følge med, gik hun af sin egen sti op i terrænet. Sollyset brød igennem disen, da hun nåede op på sin udkigsplads på bakken. Der var et hul mellem træerne, og herfra kunne hun skue ud over dalen, hvor tågeforhænget stadig hang tæt. Men henover den lette konsistens bevægede der sig noget, der godt kunne ligne disen i farve, men som tigeren vidste var noget helt andet, selvom hun ikke forstod hvad. Selv herfra kunne hun genkende den kradse lugt af røg.
Ungerne var holdt op med at tumle omkring og forsøgte nu at få deres mors opmærksomhed ved at klage sultent. Tigeren forlod sin udkigspost og begyndte at bevæge sig ned mod lavlandet igen, hvor hun først skulle finde et skjulested for ungerne, og så et passende bytte at nedlægge, som kunne mætte dem alle. Men røgen bekymrede hende. For to dage siden, i den anden ende af sine enemærker, havde hun lugten den samme lugt af brændte træer og menneskefært, og hun var vendt omkring og havde søgt væk. Nu ramte hun mennesker igen.
De var rovdyr som hende. Så meget forstod hun. Hvor mennesker var, forsvandt byttedyrene snart.
Og i hendes territorium var der kun plads til én på det øverste trin i fødekæden.

Skriv kommentar

Besvarelsen Rovdyr er publiceret 20/10-2009 19:15 af Laura Bruhn Bové (Laurbær) under skriveøvelsen Når enden er nær.
Version 1 - 20/10-2009 19:15
Besvarelsen er på 294 ord og lix-tallet er 33.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

11 år siden
#1 Mikala Rosenkilde (Mikala)
Den er rigtig god! Jeg kan virkelig godt lide sidste linje, der jo meget fint opsummerer hvad det handler om for tigeren.
Der går "morgen" i første linje, og måske kunne du spare det ene? Ligeledes fokuseres der meget på dis/tåge flere steder i den korte tekst. Tro på at læseren forstår hvad du skriver, så behøver du kun at nævne det en enkelt gang. Det at tigeren skal ned i "lavlandet" er rigtig fint, fordi det giver et godt billede af hendes terræn. God besvarelse!
11 år siden
11 år siden
#2 Mogens Sørensen (Mons1957)
Hej Laurbær, det rammer helt fint med synsvinklen, tigeren, der skal finde sit bytte og passe sine unger - og så menneskene, der er en trussel, som tager byttedyrene fra hende, og det er gengivet i et godt sprog. Eneste indvending er nok, at den sidste overvejelse om fødekæden nok er lidt mere videnskabeligt end en tiger ville tænke, men ellers er det en fin besvarelse. VH Mons
11 år siden
10 år siden
#3 Cumber
Rigtig fin besvarelse som jeg lige faldt over via rouletten. Som Mikala skriver, kan man godt blive lidt irriteret over alle de gange tåge og dis er nævnt, men ellers rigtigt godt.
10 år siden