Inspirationsøvelse #1

Opgavebeskrivelse

Digt en lille historie ved hjælp af 3 foruddefinerede navneord. Du vælger selv et tilfældigt sæt af 3 ud af i alt 25 navneord, og det er dernæst din opgave at skrive en lille historie som bygger på disse ord. Ordene må gerne ændres i forhold til bøjningsform. Alle ord skal benyttes i historien, og de gemmes og vises efterfølgende sammen med din besvarelse for den videre bedømmelse. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje. Opdatering: antal ord er ændret fra 5 til 3 i forhold til udsendte nyhedsbrev.

Stearinlysene kastede et flakkende, nådigt skær over stuen. Tarnie havde bredt et tæppe ud over hullerne i sofaen og vendt dugen, så stearinpletterne vendte ned mod skjolderne på sofabordet. Nu var her næsten hyggeligt og det passede ham fint at være alene hjemme, mens han søster var på det hun kaldte arbejde, og hans svoger hang på smugkroen.
Han bed i blyanten og så på tallene han havde skrevet på sit måleskema: 1,62. For en månede siden havde han skrevet 1,61, så han voksede da. Langsomt men sikkert. En dag var han nok lige så høj som Billy fra klassen eller måske endda så høj som Keith, hans svoger, der var voksen, men da kun 1,85.
Drengen sukkede og fandt en bog frem. Han slog op på side 43 og stirrede på det foto, han gemte der. Han vidste ikke, hvad bogen handlede om, for den var på amerikansk og med amerikanske bogstaver. Det var temmelig svært at forstå.
Bare de dog var blevet hjemme i Rusland, hvor man forstod sproget, men Petruska, hans storesøster, havde hørt, at i U.S.A kunne alle tjene penge.Og efter fars død og det med de nye tider, så de nu ikke var med i Sovjetunionen mere, manglede de penge. Men så mødte hun den her amerikanske mand og giftede sig med ham.
Men selvom Petruska sommetider havde dollars-sedler med hjem, boede de i et slumkvarter, og nu var der blevet slukket for strømmen. Så alle de sedler var vist ikke meget bevendt, når de kun rakte til øl og whisky, og en gang i mellem til noget tøj til søsteren. Tøj, der ikke engang var særligt varmt.
Tarnie sukkede og fnøs af sig selv. Han var ikke et lille barn. Han var 12 år og vidste godt, hvad Petruska solgte, selvom hun løj og sagde det var noget andet. Eller græd og sagde det var for hans skyld, at hun holdt det slaveliv ud.
Når han blev lidt højere og lidt stærkere ville han slå Keith i brædderne og tage Petruska med hjem til Rusland, for selv om far var død, kunne de vel bo hos familen i Kaukasus - og igen købe brød for næsten ingen penge. For Petruska ville nok alligevel hellere stå i kø i timevis for at få brød, end gå forbi butikker med kød og kager, når Keith igen havde brugt alle pengene.
Tilfældige ord: slaveliv, slumkvarter, måleskema

Skriv kommentar

Besvarelsen En drengs tanker er publiceret 31/10-2009 20:12 af Pia Hansen under skriveøvelsen Inspirationsøvelse #1.
Version 1 - 31/10-2009 20:12
Besvarelsen er på 400 ord og lix-tallet er 30.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

10 år siden
#1 Lejsy Storm
Din fortælling er rigtig fængende og beskriver fint, at ikke alt i "Guds eget land" kan løse sorgerne.
Flot og medrivende. Drengens tanker er rigtig godt beskrevet.

Mvh.
Lejsy Storm
10 år siden
10 år siden
#2 Mogens Sørensen (Mons1957)
Hej Pia, at emigrere kan være at gå fra asken i ilden - det er et reelt dilemma, her får du givet en gribende skildring af det, og de er jo så netop kommet til "mulighedernes land" hvor muligheden også er, at man ender som social taber. Glimrende lille fortælling. VH Mons
10 år siden
10 år siden
#3 Mikala Rosenkilde (Mikala)
Jeg synes du løser opgaven til punkt og prikke. Du formår at skabe en tydelig og meget fornem socialrealisme, der både spiller på Øst og Vest, samt forskellige politiske styreformer. Og naturligvis fik du brugt de tre betingede ord. Bravo!
10 år siden
10 år siden
#4 Maja1960
Puha, hvor du rørte mit hjerte, stakkels dreng. Nej det er ikke altid lykken at flytte til mulighedernes land, jeg ønsker for ham at han snart er stor nok til at pande Keith et par og tage sin søster med hjem. Men det er vel kun i eventyrerne at det kan ske!!!!!
Tak for den gode underholdning!

Maj-Britt
10 år siden
10 år siden
#5 Astrid Harboe (bette o)
Synes du løser opgaven rigtigt godt - var en rigtig god og fængende historie. Du får top karakter af mig (:
10 år siden
10 år siden
#6 Benno
Beskrivelserne af det nedslidte miljø er gode, men historien rører mig alligevel ikke, på trods af drengens gode intentioner.

vh. Benno
10 år siden
10 år siden
#7 Andrea Martinsen
gennemført synsvinkel og helstøbt, velskrevet portræt. Jeg forstår dog ikke pointen med det foto, han ser på i bogen, men det er en detalje.
For at få helt topkarakter skulle der være mere historie/handling indenfor den fortalte tid. Det ved jeg dog, jeg heller ikke selv lever op til med min egen tekst.
10 år siden
10 år siden
#8 Gitte Morsund
Rørende smuk fortælling, hvor du får indarbejdet de tre ord - slaveliv og slumkvarter lykkes bedst, for selvom de nærmest bare nævnes i forbifarten, sidder de fast på nethinden efter læsningen.

Måleskemaet får mere plads og virker fint i sammenhængen. Det gør bare ikke så stort indtryk til sidst.

Men flot løsning af opgaven.

/Gitte
10 år siden
10 år siden
#9 Lise Andreasen (anemone42)
Sikke dog et møjliv! Fint skildret.
10 år siden
10 år siden
#10 Pia Andersson (Lautopia)
Tankevækkende historie, god miljø- og personbeskrivelse.
10 år siden
10 år siden
#11 Lars Find-Andersen (Bibelot)
Øvelsen opfyldt. Slumkvarter og slaveliv passer jo godt sammen. På trods af det får du også måleskema kædet godt ind i treenigheden.. Handlingen er dog noget tåget, Jeg kommer ikke rigtig ned i kærnen af dine antydninger flere steder. (foto side 43? - Keith bruger pengene?) Miljøskildringen er dog generelt rigtig god.
Til gengæld synes jeg ikke du når op på dit normalt meget høje niveau i sproget. Du bruger meget så ... en enkelt af/ad fejl.
Tarnie er lidt flad i forhold til din formidable standard på det felt.
10 år siden