Inspirationsøvelse #1

Opgavebeskrivelse

Digt en lille historie ved hjælp af 3 foruddefinerede navneord. Du vælger selv et tilfældigt sæt af 3 ud af i alt 25 navneord, og det er dernæst din opgave at skrive en lille historie som bygger på disse ord. Ordene må gerne ændres i forhold til bøjningsform. Alle ord skal benyttes i historien, og de gemmes og vises efterfølgende sammen med din besvarelse for den videre bedømmelse. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje. Opdatering: antal ord er ændret fra 5 til 3 i forhold til udsendte nyhedsbrev.

Selvom man bor i et slumkvarter, kan man godt være stolt. Andersen var stolt over, at han i 52 år havde åbnet sin lille butik hver morgen til tiden. Og jo, det havde hørt til rutinen at ruske i jern-rørene foran vinduet, og på det sidste også checke overvågningsvideoen. Han kendte de fleste af nabo-drengene, kaldte dem ved navn, gav dem en håndfuld godter en gang imellem. Men selv de kunne jo blive fristet. Heldigvis var det ikke sket endnu.
Butikken var et familiefirma, og før Andersen selv havde overtaget driften, havde hans far åbnet forretningen hver morgen. Bag "Andersens Isenkram" lå et lille område, hvor varevognene kunne parkere, når de leverede varer. Her havde en ihærdig arkæolog en gang fundet huller efter stolper. Andersen kunne godt lide tanken om, at der altid havde været en lille butik her, måske 10 generationer tilbage.
Andersen hørte til i dette kvarter. Han handlede lokalt, kendte sin naboer, deltog i storebror-ordninger, og sang i kirken om søndagen. Han trak på skuldrene, når knægtene lovede ham tæv, og hvis hundene gøede af ham, fik de et ekstra klap på hovedet.
Men hvad var takken så! Familien Andersen havde altid hørt til her, havde altid prøvet at gøre det her kvarter til det bedst mulige. Og alligevel var han nu blevet opsagt. Borgmesteren havde opdaget, at verdens sidste slumkvarter var i hans by, og det skulle der gøres noget ved.
Overskrifterne havde hele ugen prøvet at råbe verden op, og de hjemløse og bz'erne var ved at få en vis medie-rutine. Himlen blev jævnligt krydset af nyheds-helikoptere, journalisterne boede på alle de nærmeste hoteller (udenfor "zonen" naturligvis") og de automatiske kameraer klikkede løs døgnet rundt. Og politiet havde opgivet at få orden i sagerne: om to dage ville det hele alligevel være overstået, de vakkelvorne huse ville være borte, menneskene ville på den ene eller den anden måde være placeret i nye hjem, og de nye boliger ville skyde op overalt.
Og selvom Andersen ikke kunne forhindre, at husene blev fjernet, kunne han måske hævne denne udåd. Han tænkte, at dem der havde gravet stolpe-hullerne i baggården, ville være stolte, hvis de vidste hvad han planlagde. For sidste gang gik han den korte rute fra sin butik til rådhuset.
Tilfældige ord: slaveliv, forsøgskanin, kærlighedsbarn

Skriv kommentar

Besvarelsen Verdens sidste slumkvarter er publiceret 03/11-2009 21:27 af Lise Andreasen (anemone42) under skriveøvelsen Inspirationsøvelse #1.
Version 1 - 03/11-2009 21:27
Besvarelsen er på 375 ord og lix-tallet er 36.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

11 år siden
#1 Lise Andreasen (anemone42)
De 3 ord jeg trak var faktisk familiefirma, stolpe, slumkvarter. Men det har hjemmesiden vidst glemt ...
11 år siden
11 år siden
#2 Casper Wilstrup (wilstrup)
Irriterende med ordene, hva? Jeg tror i hvert fald på dig.

Det er dejligt at læse en sprogligt korrekt tekst. Det kan godt være at det ikke er det eneste afgørende i en tekst, men jeg sætter pris på sproglig præcision. Derfor vil jeg også tillade mig at rette de få ting jeg har fået øje på:

- Hvorfor bruger du bindestreg i sammensatte navneord? jern-rørene, nabo-drengene, nyheds-helikoptere, stolpe-hullerne er alle i et ord.
- Du skriver Her havde en ihærdig arkæolog en gang fundet ..., men "engang" er i et ord, når det står adverbielt.
- Hundene gør "ad" ham, ikke "af" ham.

Alt i alt er det en rigtig god besvarelse.
11 år siden
11 år siden
#3 Dennis Pedersen
Hold da op.

Bliver jo flået igennem hele registeret fra idyl helt over til hvad min egen fantasi kan præstere af vederstyggeligheder der måtte overgå den arme borgmester.

Du bærer historien ganske godt, og handlingen er bestemt ikke til at tage fejl af.
Dog, kan man godt savne en mindre beskrivelse af området, der understreger at der er tale om et slum kvarter ?
Ligeledes, ud fra de fundne stolpehuller, kan der være tale om arkæologisk lokation, der jo er fredet ?

Ja, bindestregerne kan virke en smule forstyrrende, men så er jeg også ganske tømt for "fejl"
11 år siden
11 år siden
#4 Andrea Martinsen
En historie med et anliggende og en pointe, det kan jeg bedst lide.
Jeg synes, førstedelen af historien med beskrivelsen af Andersen er rigtig god og velskrevet. Karakteristikken af hans kloge og sympatiske overlevelsesstrategier, bl.a. mht. at give drengene godter.
Forandringerne i kvarteret bliver efter min opfattelse lidt for opremsningsagtigt. Der er også tre sætninger, som starter med "og".
Endelig ville jeg ud fra det først-skrevne ikke tiltro gamle Andersen så stort et hævnpotentiale - men det kan jo diskuteres.
11 år siden
11 år siden
#5 Pia Hansen
Hej andrea

Ganske god historie
Du kunne måske godt gøre mere ud af hævnfølelsen.
Men hvad kan man nå med de få ord? Og på sin vis understøtter din fine beskrivelse jo, at livet som isenkræmmer for Andersen er lig med det at leve ( i hvert fald med at have livskvalitet) - og det er bestemt ikke ringe.
Du kalder historien for "Verdens sidste slumkvarter," men henligger handlingen til Danmark (bzère og mandens navn), så det virker lidt overdrevent. Der er jo slumkvarterer mange steder i verden. Og de sidste danske er ikke væk. Kun sådan næsten.
Ellers en fin historie, som beskriver en mand fra en "næsten svunden tid." 52 år i sammen erhverv. Det er sjældent.

vh. Pia
11 år siden
11 år siden
#6 Pia Hansen
Hov!!

Det er selvfølgelig anemone 42 jeg skriver til.
Beklager forvekslingen :-(
Jeg tror også på det med ordene, som computeren har forbyttet, opgaven er bestemt løst.

Pia
11 år siden
11 år siden
#7 Lars Find-Andersen (Bibelot)
Ordene slumkvarter, familiefirma og stolper er nok til at opfylde øvelsen. Du kæder også de tre ord fint sammen i et projekt. Miljøet står fint beskrevet, men jeg synes ikke jeg får et klart indtryk af Andersen. Fin konflikt med en magtbegærlig borgmester.
Et godt ubesvaret hint til sidst, men måske lidt for diffust. For sidste gang gik han ... det antyder mest at han er på vej til den hævn der samtidig tager livet af ham? Det stemmer ikke rigtig med de stolte mennesker, der havde lavet stolpehullerne, eller? Jeg kan ikke rigtig se forbindelsen, altså din pointe i denne relation.
Sproligt OK - der er lidt slåfejl. Af/ad og nogle sætningsbrud.
11 år siden