Inspirationsøvelse #1

Opgavebeskrivelse

Digt en lille historie ved hjælp af 3 foruddefinerede navneord. Du vælger selv et tilfældigt sæt af 3 ud af i alt 25 navneord, og det er dernæst din opgave at skrive en lille historie som bygger på disse ord. Ordene må gerne ændres i forhold til bøjningsform. Alle ord skal benyttes i historien, og de gemmes og vises efterfølgende sammen med din besvarelse for den videre bedømmelse. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje. Opdatering: antal ord er ændret fra 5 til 3 i forhold til udsendte nyhedsbrev.

Ja hvorfor i grunden ikke lege med ord? Især ordsprog er mægtigt morsomme at forvanske.

Brændt barn lugter ilde. Smid ikke barnet ud med badevandet, før barnet er kvalt. Man skal ikke sælge bjørnen før skindet er skudt, selvom det dyre råd er råddent. De tynde tomme tønder buldrer mest,
det giver jo anledning til en del fortolkninger om hvad de tomme tønder betyder. Sku ikke given hund i munden, for når krybben er tom kan man ikke tvinge den til at drikke vandet, trods åen er overgået for at hente vandet. Har man ingen bier, må man selv sværme. Ja tak jeg kan i disse singletider se for mig alle sværme om alle, som fluer om en mødding hørmende af sur eddike og ikke sød honning.

De mere moderne ordsprog som; ikke at være den hurtigste knallert på havnen, ikke være den skarpeste kniv i skuffen, at være decideret underfrankeret, have et par vævefejl i kysen, at studenterhuen ikke strammer eller ikke behøve den store kædestrammereksamen for at kunne klare dét job. Ovennævnte passer på de, mig, os der bare gerne vil have noget at rive i selvom vi måske af forskellige årsager kun magter et arbejde som overroekuleklapperassistentensassistent. Hvilket ikke er ensbetydende med vi mangler noget i øverste etage, der ér faktisk både lys deroppe og nogen hjemme hos langt de fleste.

Hvor vil jeg hen med alt dette? Jo jeg kan bare godt lide at lege med ord, ligesom et barns forsøg på at udtale ord. For ord er vigtige for forståelsen af andre mennesker, samt dét at selv blive forstået i modsætning til at blive misforstået, hvilket alt for ofte sker i vore dage. En misforståelse opstår alt for nemt i disse tider hvor mere eller mindre alle skriver på hvert sit hjemmestrikkede sprog. Bare tag et brev fra det offentlige, alt er stort set skrevet til ens egen fortolkning. Gummiord kalder jeg disse, for ofte sker misforståelserne netop når det kommer til fortolkningen. Det er derfor så vigtigt at afsenderen af ord erkender sit ansvar for at ordene bliver forstået korrekt.
Tilfældige ord: familiefirma, lyttepost, klorin

Skriv kommentar

Besvarelsen Ordleg er publiceret 06/11-2009 08:19 af Lise Eva Kramer (Lille spejl) under skriveøvelsen Inspirationsøvelse #1.
Version 1 - 06/11-2009 08:19
Besvarelsen er på 346 ord og lix-tallet er 36.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

14 år siden
#1 Mikala Rosenkilde (Mikala)
Øh, mon ikke du enten har fået fingre i andre ord, end dem der står under den løste opgave - eller har misforstået opgaven. Din tekst er i princippet fin nok, men jeg savner alvorligt gloserne: "Familiefejde, lyttepost og Klorin." Tekster til almindelig offentliggørelse skal sendes særskilt til redaktionen - denne her bane er til skriveøvelser. Ellers skriver du meget underholdende.
14 år siden
14 år siden
#2 Lise Andreasen (anemone42)
"det dyre råd er råddent" -- for at holde mønstret, skulle et af rådene så ikke have været byttet med noget "godt", fx "det dyre råd er godt"?

Ville nok have erstattet "jeg kan i disse singletider se for mig alle sværme om alle" med "jeg kan i disse singletider se for mig hvordan alle sværmer om alle".

En sød fundering over ord, men de 3 ord fra øvelsen er vist ikke med?
14 år siden
14 år siden
#3 Lise Eva Kramer (Lille spejl)
Anemone...

Uheldigvis har jeg desværre først for nyligt kunnet se, i bogstaveligste forstand, de tre ord jeg skulle have brugt i øvelsen.

Men øvelsen er måske ikke en inspiration til andre om at lege med ordene?
14 år siden
11 år siden
#4 Sofie viole
Ha ha, sjov lille spøjs tekst, du har her. Grinte lidt, og kunne godt perspektivere til virkeligheden et par gange.
11 år siden