Første del

Opgavebeskrivelse

Øvelsen går ud på at skrive første del af en kort historie, som er opdelt i to skriveøvelser. Du skal dermed allerede nu tænke over en eventuel overordnet handling, som først afsluttes i næste skriveøvelse "Sidste del". Læg vægt på at få delt historien på et oplagt sted i handlingens forløb. Du bestemmer helt selv handlingen i historien, men den skal inkludere en hovedperson. Det er oplagt eventuelt at benytte en såkaldt cliffhanger i "Første del", for at fastholde læserens opmærksomhed.

Åh nej ikke igen, tænker regissøren Per, at de dog ikke fatter det, instruktøren og scenografen. Så se dog at få det lært én gang for alle, det er mig der skal have det store overblik for, at alt klapper til præmieren. Hvad er nu dét? Den skal ikke hænge der og dingle, nå jeg må hellere se efter.

Per får et chok, for det er ikke en sandsæk som han troede, men en dukke. Nej, det er en af skuespillerne. Heldigvis ikke en af de betydningsfulde skuespillere, alligevel vil det vælte hele forestillingen med lig. Hvad er det dog jeg tænker på? Jeg må få fat i politiet omgående. Per tager sin mobil og skal lige til at taste 112, da scenografen Roy kommer gående sammen med instruktøren Lentz. De to mænd får også et chok. Men virker ikke som det helt kommer bag på dem liget hænger dér, svingende frem og tilbage med kun lyden af det knirkende reb omkring halsen på den unge skuespillerinde i det ellers stille teater. Lentz og Roy hvisker hidsigt sammen, Lentz siger: ” Vi må skære hende ned og gemme hende et sted, i det mindste til præmieren er overstået. Heldigvis har vi en double til den rolle tror jeg.” Roy ser noget mere betænkelig ud, mens han tager sin kniv frem. ”Ok Lentz, jeg skærer mens du og Per holder hende.” Per væmmes ved at holde om den stadigt lunkne krop, der engang var et livligt levende menneske. ”Jamen vi skal da have fat i politiet, hvorfor vil I ikke det?" Roy og Lentz svarer i munden på hinanden: ”The show must go on, sådan er det nu engang lær at leve med det.” ”I øvrigt, hvilken rolle var det nu hun spillede?” Spørger Roy. Dét rammer Per som en forhammer, at scenografen ikke engang husker hvem hun er, var. Hvor skal de skjule hende? Hvordan skal de forklare politiet hvad der er sket? Hvad med hendes familie, venner og og? Tusinde spørgsmål stiller sig i kø hos Per mens han holder om hende.

Det giver et ryk i Pers krop da Roys kniv har gennemskåret rebet, og liget som et tonstungt klippestykke lander i hans og Lentz’ arme. ”Fint Roy, nu skal vi bare gemme hende så hun kan dukke op på et bedre tidspunkt. Det her vil give en masse gratis omtale, publikum vil strømme til dét giver penge i kassen, og folk vil huske os to. Vi skal bare have det iscenesat helt rigtigt, så er succeén hjemme. Alt i Per protesterer, han holdt jo af den unge kvinde. Ikke som i en forelskelse, nærmere som en god bekendt der spredte glæde hvor hun kom.

Skriv kommentar

Besvarelsen Bag kulisserne er publiceret 26/11-2009 08:23 af Lise Eva Kramer (Lille spejl) under skriveøvelsen Første del.
Version 1 - 26/11-2009 08:23
Besvarelsen er på 447 ord og lix-tallet er 27.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

10 år siden
#1 Lise Andreasen (anemone42)
Godt at du få "problemet" præsenteret så tidligt: noget hænger og dingler et sted hvor det ikke skal.

Slutningen er lidt svag. Jeg er ikke helt sikker på hvorfor du vil have mig til at læse anden del.

Jeg skulle lige tænke over hans reaktion, da han opdager det er et lig. Han bliver ikke forskrækket med det samme, som jeg forventede, men det er til gengæld troværdigt, at reaktionen bare er forsinket.

Rigtig godt sprog, hvor jeg ikke er faldet over nogle fejl.
10 år siden
10 år siden
#2 Lise Eva Kramer (Lille spejl)
Anemone...

Jeg kan godt se historien ikke fænger som den bør i afslutningen. Men begrænsningens kunst er svær.
10 år siden
10 år siden
#3 Michael F. Pedersen (sketch_U)
Du fanger mig altså ikke rigtigt.
Måske fordi jeg simpelthen ikke finder det troværdigt at vi i dagens danmark (med statsstøttede teatre) ville støde på hele tre mennesker som satte profil over menneskeliv.

Derudover synes jeg du mangler den Cliffhanger som opgaven ditkerer, skal afslutte første del?

Pas på med klicheerne : At liget føles tonstungt da det skæres fri, er en ting. Men når du så bruger et klippestykke til at beskrive med, så dannes der for (i hvert fald denne læser) også mentale billeder af noget meget hårdt og uhåndterligt.

Dit sprog er ellers godt, og grammatikken ligeså.

1/5 denne gang

Michael
10 år siden
10 år siden
#4 Lise Eva Kramer (Lille spejl)
Sketch_U

Husk liget er stadig lunkent. Dvs. dødsstivheden ikke er sat ind endnu. En slap krop er meget svær at håndtere samt ikke at forglemme Per kender hende, hvilket rent psykologisk gør kroppen tungere.

Tak for klichetippet, dét vil jeg forsøge at undgå i fremtiden.
10 år siden
10 år siden
#5 Lars Find-Andersen (Bibelot)
Omkring øvelsen. Hp er omgivet af andre der udvisker HP noget. Det er muligt handlingen er overordnet, men jeg kan bare ikke se det. Det ligner mere optakten til en krimi. Jeg synes heller ikke cliffhangeren fanger. Du bygger historien gradvist op lige fra start, så der kommer ikke noget HOVSA element til slut.
Sprogligt har du nogle omvendte ordstillinger i dine sætninger, synes jeg. Grammatisk er det OK. Lidt mindre tell og mere show ville også pynte.
Til gengæld er dit tema fint og med lidt ubevarede antydninger ville det nok fungere i forhold til øvelsen. Teksten er fin nok, men som øvelse trækker manglerne ned.
10 år siden