Hemmeligheder

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort fiktiv historie om en person som holder på en hemmelighed - fx værende sorg, had, glæde eller forelskelse. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje. Du skal så vidt muligt prøve at benytte dig at teknikken "show, don't tell" - "sig det ikke, vis det". Teknikken går i sin enkelthed ud på at give læseren en oplevelse af historien gennem en persons gøren og laden, handlinger, kropssprog, ord, dialog, tanker, sanser og følelser - i modsætning til forfatterens egne redegørelser, beskrivelser og opsummeringer. Dog er det vigtigt at benytte teknikken med omtanke, netop fordi det er relativt tidskrævende at skulle vise i stedet for at fortælle.

Smile. Trykke hånd. Tale om vejret, og om bus-turen herhen. Ikke noget mistænkeligt der, nej nej.
Nanna kigger sig omkring. Christine står midt i lokalet og fortæller om indholdet af det kolde bord, mens de andre gæster står i en løs kreds. Kim styrer over mod hende, men Nanna "opdager pludselig bakken med velkomstdrinks", og styrer mod det modsatte hjørne. Planen er, at hun lige skal vise flaget, og så skynde sig hjem igen. Bare få det her overstået.
Derhjemme havde hun vendt og drejet invitationen. På den ene side var det tillokkende at tage med. Bare det, at Chris selv havde inviteret! På den anden side ville det blive en raffineret slags tortur. Men i sidste ende blev det behovet for at opføre sig normalt, der vandt. Hun kunne ikke blive væk fra sin bedste vens 30-års-fødselsdag, uden at folk ville undre sig.
Så her er hun altså. Og smiler. Og trykker hånd. Og taler om vejret, og gør i det hele taget alt, for at man ikke skal lægge alt for meget mærke til hende. Og synes at minutterne virker som timer.

"Nej, jeg ved ikke, den er jo flot, og det er da meget skægt at se en film i 3D. Men når man tænker på hvor meget ris man kunne have købt for de penge! Det er jo uansvarligt ikke at tænke på de sultne i Indien og Afrika."
Nanna har stillet sig i ydercirklen af en lille gruppe, og nikker svagt. Hun hører ikke rigtigt efter, men alle de andre nikker, så det skal man vel. Og pludselig står Chris også i cirklen!
"Har I smagt lasagnen? Jeg synes den er specielt vellykket den her gang."
Der bliver nikket igen, mens Chris lader øjnene vandre fra ansigt til ansigt. Da hendes blik falder på Nanna, standser det med et ryk. Øjnene falder i, og læberne begynder at bevæge sig, uden en lyd. Gæsterne i gruppen taler videre om filmen, og kun Nanna lægger mærke til at noget er galt. Hun overvejer, om hun skal tage flugten -- men hvorfor? Og hvad nu hvis Chris er ved at få et hjerteslag eller sådan noget? Nej, hellere blive.
"Smuk som et stjerneskud." Chris har stadig øjnene lukket, og der er tilsyneladende ikke andre, der har hørt hendes sagte ord. "Hun er bare min store kærlighed." Nu lukker Chris endelig øjnene op igen, og ser direkte på Nanna. Først intenst. Og så flakkende. "Sagde jeg noget?"
Bagefter kunne Nanna ikke huske præcis hvordan hun kom ud af døren. Kun at hun rødmede helt op under håret, og helt ned ad ryggen. Afsløret! Og så nu, hvor hun så vellykket ikke havde ladet sig mærke med noget hele dagen.

Skriv kommentar

Besvarelsen Oraklet, festen er publiceret 30/01-2010 13:44 af Lise Andreasen (anemone42) under skriveøvelsen Hemmeligheder.
Version 1 - 30/01-2010 13:44
Besvarelsen er på 450 ord og lix-tallet er 22.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

11 år siden
#1 Thor Windelboe (Torrion)
Jeg gætter på de blev kærester? godt skrevet dejlig let at leve sig ind i. God stemning.

fejl det aner jeg ikke.

god lille let skreven novelle der går lige ud af landevejen:)

Vh.
Thor.
11 år siden
11 år siden
#2 CHR
Opgaven er bestået.
Jamen det heler er jo super, korrekt ligetil og letforståeligt :)

Men du virker ikke udfordret.

Hvis det er det du ønsker at blive, er her en lille kommentar til at udfordre dig.
Som læser syntes jeg det er lidt kedeligt, det er for mig ikke fantasifuldt, sjovt eller spændende. Historien der ligger op til noget følelsesladet rammer mig bare ikke. Den føles upersonlig og en smule klicheagtigt. Selvom jeg måske er målgruppen så føler jeg mig hverken istand til at identificerre mig med eller tage afstand fra personerne og jeg føler mig heller ikke underholdt.

Vi ved jo begge at jeg ikke gør det bedre selv. Og ja jeg ved at det er vanvittige krav at stille til så kort en tekst. Men jeg håber du tager det som en opfordring :-)
God skrivelyst
MVH og tak for din kommentar
CHR
11 år siden
11 år siden
#3 Astrid Harboe (bette o)
God tekst, godt skrevet, ikke en eneste fejl til at forstyre læseren.
- Lige ud af landevejen og opgaven løst.

Astrid
11 år siden
10 år siden
#4 annabang
Først vil jeg takke for din kommentar. Jeg tager selvfølgelig din kritik til mig, for jeg kan godt se, hvad du mener. :-)
Selv skriver du rigtig godt, og jeg kan specielt godt lide de steder, hvor der er "Og.. Og.. Og" Det gør det klart mere spændende at læse. Opsætningen og historien er simpel, og det er virkelig et plus!
10 år siden
10 år siden
#5 Mikala Rosenkilde (Mikala)
Tydelige billeder af festen og af flokke af mennesker. Jeg er lidt (meget) i tvivl om hvad der foregår, men er enig med den kommentator, der nævner noget om et muligt forhold. Er Nanna hemmeligt forelsket i Chris?

Kan godt lide de tanker, der løber gennem HP.
10 år siden