Hemmeligheder

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort fiktiv historie om en person som holder på en hemmelighed - fx værende sorg, had, glæde eller forelskelse. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje. Du skal så vidt muligt prøve at benytte dig at teknikken "show, don't tell" - "sig det ikke, vis det". Teknikken går i sin enkelthed ud på at give læseren en oplevelse af historien gennem en persons gøren og laden, handlinger, kropssprog, ord, dialog, tanker, sanser og følelser - i modsætning til forfatterens egne redegørelser, beskrivelser og opsummeringer. Dog er det vigtigt at benytte teknikken med omtanke, netop fordi det er relativt tidskrævende at skulle vise i stedet for at fortælle.

”… Og med os her i programmet i dag har vi forfatteren Malene Hansen. Velkommen til dig, Malene.”

”Tak, Robert, og tak fordi jeg måtte være med.”

”Vi skal høre lidt om din nye bog, Gravens Hemmelighed, som er din tredje bestseller. Men inden vi taler om den, må jeg lige stille dig et spørgsmål, som du sikkert har hørt mange gange før. Hvornår begyndte du egentlig at skrive?”

”Ja, du ved, jeg har egentlig altid drømt om at skrive, men det er ikke rigtig blevet til noget, før jeg begyndte at skrive dagbog for fem-seks år siden.”

Gad vide, om det lød naturligt eller det kun var i hendes ører, løgnen skingrede?

Hun lukkede øjnene, mens hun hørte psykologens stemme for sit indre øre:

[citat]”Et af de redskaber du kan bruge for at komme videre, er at skrive. Før dagbog over hvordan du har det, hvad du tænker og føler. Hvis du får det ned på papir, er det lettere at forholde sig til det, og når du senere læser det, vil du ikke kunne forstå, at det kunne påvirke dig så meget. Men kom endelig i gang med at skrive.”[/citat]

”Dagbog?”

Hun åbnede øjnene igen.

”Ja, og så fik jeg lyst til at prøve kræfter med at skrive mere seriøst. Jeg syntes, at jeg havde talent for det.”

”Og det var der jo heldigvis også andre, der syntes, og nu sidder du her i dag. Noget jeg gerne vil vide, dine første tre bøger, de handler jo meget om ondskab, såkaldte skrækhistorier. Hvor får du dog inspirationen fra til sådanne voldsomme historier?”

[citat]”Tror du ikke, jeg så hvordan du stirrede på ham, din lede møgsæk. Forbandede luder.” Det første slag faldt på den ene side af hovedet, så regnede de ned over hende. Da hun faldt om, kom sparkene. Hun vidste, det bedste ville være at blive liggende, så stoppede han hurtigere. Men pludselig havde hun kniven i hånden.[/citat]

”Åh, man ser jo så meget i nyhederne, du ved, det handler jo næsten ikke om andet. Det er faktisk faldet mig utrolig let at få ideer.”

”Og nu til et lidt mere personligt spørgsmål, der går jo mange rygter om dig i sladderpressen, har du en kæreste?”

”Nej, og det har jeg absolut heller ingen planer om”, udbrød hun.

”Det var alt for nu, tak fordi du ville være med.”

”Selv tak.”

[citat]”Min pige, jeg vil savne dig, men jeg forstår godt, at du vil væk herfra og starte forfra. Selvom du blev frifundet, kender alle dig jo her.”

”Godt, at jeg ikke kan genkendes mere efter operationerne. Farvel mor, jeg elsker dig.”[/citat]

Skriv kommentar

Besvarelsen Bestseller er publiceret 30/01-2010 15:11 af Pia Andersson (Lautopia) under skriveøvelsen Hemmeligheder.
Version 1 - 30/01-2010 15:11
Besvarelsen er på 441 ord og lix-tallet er 27.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

10 år siden
#1 Pia Andersson (Lautopia)
Beklager formatet, jeg troede, man kunne lave kursiv i skriveøvelsen, og det kan man åbenbart ikke, men hvis I forestiller jer, at der hvor der står 'citat', der skulle det altså være kursiv, så håber jeg I kan bære over med det. Øv!
10 år siden
10 år siden
#2 Lise Jensen
jeg kan godt lide din historie. Du holder stilen hele vejen og øvelsen er opfyldt. Du skriver godt og afslutningen er overraskende.
10 år siden
10 år siden
#3 Mathilde Schou
Du skriver virkelig levende og spændende! Allerede fra første linje, fik jeg lyst til at læse resten. Den er rigtig god og slutningen er meget overraskende. Godt gået!
10 år siden
10 år siden
#4 Lejsy Storm
Du har opfyldt øvelsen! Show har du bl.a. vist gennem kommunikationen, som kan være svær at beherske.
Overraskende slutning!

Mvh. Lejsy Storm
10 år siden
10 år siden
#5 Lise Eva Kramer (Lille spejl)
Rigtig flot skrevet, selvom grundlaget for forfatterskabet, for mig, var let at gennemskue.
10 år siden
10 år siden
#6 Pia Hansen
Hej.

God, velskrevet historie.
Jeg regnede hurtigt med, at bestselleren nok var mere selvbiografisk end som så, men synes ikke det ødelagde noget.
Skriveteknisk virker det godt med de små tilbageblik, og du har fint fanget prototypen på en studievært med typiske spørgsmål.
Spekulerer på om ikke bogen havde solgt mindst lige så godt, hvis det var almindelig kendt, at den var kraftigt inspireret af virkeligheden?

Pia H
10 år siden
10 år siden
#7 Mikala Rosenkilde (Mikala)
Den er glimrende... Succesforfatterens hemmeligheder...

Nødt at læse interviewet med den kvindelige forfatter. Kan lige se hende sidde der under alle lamperne og blive bragt ind i minderne. Det manglende kursiv generede mig ikke.
Jeg savnede bare lidt nogle flere sanser brugt. Sådan et studie er varmt fx. Noget der trækker læseren endnu tættere på.
Men det var nok meningen at køre den sådan her og den blev jo også god. Øvelsen bestemt opfyldt.
10 år siden