Fangen og Præsten

Hemmeligheder

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort fiktiv historie om en person som holder på en hemmelighed - fx værende sorg, had, glæde eller forelskelse. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje. Du skal så vidt muligt prøve at benytte dig at teknikken "show, don't tell" - "sig det ikke, vis det". Teknikken går i sin enkelthed ud på at give læseren en oplevelse af historien gennem en persons gøren og laden, handlinger, kropssprog, ord, dialog, tanker, sanser og følelser - i modsætning til forfatterens egne redegørelser, beskrivelser og opsummeringer. Dog er det vigtigt at benytte teknikken med omtanke, netop fordi det er relativt tidskrævende at skulle vise i stedet for at fortælle.

”De var forgabte i hinanden, men de lignede ikke et elskende par” lænkerne larmede i lokalet.

Præsten over for ham rykkede lidt på sin stol og fremkaldte en høj, skinger lyd.

”To enebørn der ikke kendte til kompromis” øjnene flakkede.

”To teenagere, hvor den ene var lige så klar til at skille sig af med den anden, hvis der var et eller andet som ikke lige passede ind i deres Beverly Hills forhold og vennekreds” han så længselsfuldt imod overvågningskameraet under loftet, over døren.

”Det virkede så overfladisk og falsk” alle ord blev vejet på en vægt af fineste karakter, han foldede atter hænderne.

”Ethvert ansigtsudtryk. Enhver bevægelse. Det hele blev analyseret, og jeg stykkede deres livshistorie frem i løbet af togturen” præsten sagde intet til den sidste kommentar, men lagde blot sit ene ben over på det andet.

”Tror du at Herren vil tilgive mine handlinger?” sagde fangen mens han gravede sin mest længselsfulde stemme frem og kiggede præsten direkte i øjnene.

”Jeg ved, at Herren har en plan med os alle, mit barn” køligt leveret, som om alting var ligemeget og der intet formål eksisterede i Verden. Han troede så meget på den lille sorte bog, at alting kørte på automatik. Han var... fjern.

”Siger du, Præst, at Herrens plan med mig er, at jeg skal slå et barn ihjel. Som et bremsespor i samfundet der kan vaskes væk ved 40 grader og dårligt vaskepulver fra billigste hylde?” han smilede diskret, han havde præsten hvor han ville have ham.

”Det er ikke min opgave at fortolke eller forklare Guds hensigter, min søn. Vi er kun dødelige af kød og blod, og det er os ikke pålagt at stille spørgsmål ved Den Store Plan” han var fjern. Væk. Stemmen havde intet i sig. Hul, tom og blottet for enhver menneskelighed.

”Præst?” han smilede igen.

”Ja, min søn?” han kiggede, for første gang, på fangen foran ham.

”Tror du, at din datter tænkte: 'det er Guds plan', da jeg voldtog hende, for øjnene af hendes unge kæreste og bagefter slog hende ihjel?” han lænede sig tilbage i stolen, og lod det hele være op til Præsten.

”Du vil få din straf. Hvis ikke i dette liv, så det næste. Vær sikker på det” han fjernede ikke blikket fra fangen. Han blinkede ikke, men lagde blot sin hånd på den lille sorte bog.

Skriv kommentar

Besvarelsen Fangen og Præsten er publiceret 30/01-2010 18:34 af Michael Leranne under skriveøvelsen Hemmeligheder.
Version 1 - 30/01-2010 18:34
Besvarelsen er på 392 ord og lix-tallet er 30.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

14 år siden
#1 Daniella Helvant (Eddie)
Hej Michael.

Hmm ... Tough one.
På den ene side kan jeg rigtig godt lide din tekst her, men på den anden side synes jeg ikke at du løser opgaven. For hvor er hemmeligheden? Jeg kan kun få øje på den som forfatteren skjuler for læseren, indtil det sidste replikskifte. DEN er overraskende og rigtig flot leveret, men jeg finder det ikke troværdigt, at de to parter indbyrdes ikke kender til den.
For mig at se, er det kun præsten der skjuler noget, og han gør det så godt, at jeg ikke har en ærlig chance for at gætte om han virkelig ER så fanatisk, at han ikke føler andet end tillid til Den Store Plan. Det eneste sted hvor der ligesom kommer en reaktion fra ham, er der hvor hans øjne flakker da fangen nævner de to kompromisløse enebørn = en kritik af præstens børneopdragelse.

Rent teknisk har du nogle problemer ved tegnsætning omkring direkte tale. Hvis du går ind under Skrivetips her på siden, er der en rigtig god gennemgang af reglerne.

Men teksten kan jeg som sagt rigtig godt lide. Den er skrevet stort sét lidenskabsløst hvilket giver den langt mere styrke end hvis du havde serveret den i et sammenkog af følelser.

Mvh
Eddie
14 år siden
14 år siden
#2 Michael Leranne
Hej Eddie

Jeg kan godt se, at det er gået lige lovlig hurtigt med tegnsætningen. Det beklager jeg naturligvis, og skal nok stramme op i fremtiden :-)

Hemmeligheden er vel, at det er præsten som er far til datteren - det fremgår af historien, men kunne nok være masket bedre, så pointen kom mere tydelig frem. Mit forsøg var lidt at "gemme" det deres indbyrdes forhold, eftersom "alle andre", skriver om en hemmelighed en eller anden ligger inde med. Så det var også lidt et forsøg, fra egen side, om jeg kunne skrive en slags "show, don't tell", hvor pointen først afsløres til sidst.

Lidt ligesom "Den sjette sans", "Unbreakable" osv.

Jeg ved ikke om det forklarer mine hensigter til fulde, men jeg er bestemt glad for at du kunne lide teksten.

Mvh
Michael
14 år siden