Den Sværeste Beslutning

Hemmeligheder

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort fiktiv historie om en person som holder på en hemmelighed - fx værende sorg, had, glæde eller forelskelse. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje. Du skal så vidt muligt prøve at benytte dig at teknikken "show, don't tell" - "sig det ikke, vis det". Teknikken går i sin enkelthed ud på at give læseren en oplevelse af historien gennem en persons gøren og laden, handlinger, kropssprog, ord, dialog, tanker, sanser og følelser - i modsætning til forfatterens egne redegørelser, beskrivelser og opsummeringer. Dog er det vigtigt at benytte teknikken med omtanke, netop fordi det er relativt tidskrævende at skulle vise i stedet for at fortælle.

Han var kommet til stationen. Der var irriterende mange mennesker, en ung mand bumpede ind i ham, og han råbte et eller andet efter ham, uden egentlig at vide hvad det var. Trappen var lige foran ham, ligesom beslutningen, skulle han? Hans øjenbryn rynkede beslumtsomt sammen, og den dybe indånding, som lugtede kraftigt af røg og urin, trængte sig ind i hans bevidsthed, og han tog det første tunge skridt ned i den mørke tunnel. Menneskemylderet var endnu værre hernede, og det samme kunne han sige om stanken, der nu var så uudholdelig, at han måtte trække vejret med munden. Et tog buldrede larmende forbi og overdøvede alt andet, selv hans egne tanker.

En kvinde med en barnevogn stod og ventede på et tog. Tvivlen begyndte at gnave sig ind i hans sind, var det nu virkelig det rigtige? En flok børnehavebørn stod på den anden side af perronen, og han begyndte at fortryde. Men det var allerede for sent. Han var som fanget i et spindelvæv, og hvis han prøvede at komme fri, ville det ikke blot sætte ham i fare. Han tænkte på sine egne børn. Den yngste havde lige lært at kravle, og det havde varmet hans hjerte at se den lille pige tumle rundt over hele gulvet. Nu hvor han var blevet involveret, måtte han gennemføre det, lige meget hvor ubehageligt det endville blive.

Hans svedige hænder begyndte at smerte efter at have båret så længe på den tunge taske, men han turde endnu ikke give slip på den, så han hankede op i den, mens hans greb strammedes yderligere. Opgaven var at stille den midt på den mest befolkede perron, og det måtte han gøre. Mens han ubemærket masede sig frem mellem masserne af travle mennesker, prøvede han så vidt muligt at undgå at kigge på deres ansigter, han ville ikke huske en eneste af dem. Efter hvad der føltes som kort tid nåede han frem. Nu skulle han blot stille tasken, og komme væk inden nogen bed mærke i hans udseende. Følelsen af alles øjne på ham, gjorde ham så paranoid han begyndte at svede, men da han havde givet slip på tasken, og kiggede op, var alle lige akkurat så travle og ligeglade som før. Ingen havde lagt mærke til ham. Med to trappetrin ad gangen styrtede han op ad tunnelen og tog en dyb og livgivende indånding, da han blev mødt af den kolde vinterluft. med den ene hånd prajede han i al hast en taxa, og fortalte chaufføren destinationsstedet, i hvad han håbede, var en afslappet stemme.

Et kæmpe brag lød bag ham, og blev efterfuldt af adskillige skrig fyldt med smerte og skræk.
Nu var det gjort.

Skriv kommentar

Besvarelsen Den Sværeste Beslutning er publiceret 01/02-2010 11:08 af MaiaE under skriveøvelsen Hemmeligheder.
Version 1 - 01/02-2010 11:08
Besvarelsen er på 447 ord og lix-tallet er 34.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

14 år siden
#1 Lejsy Storm
Det var noget af en djævelsk hemmelighed, han dér bar på! Uha, det var en rigtig god beskrivelse. Du har fået rigtig meget "tell" med i din historie.

Mvh.
Lejsy Storm
14 år siden
14 år siden
#2 Pia Andersson (Lautopia)
Rigtig god fortælling, selvom jeg ret hurtigt gættede hans hemmelighed. Men din historie og hans tanker og tvivl var meget velskrevet. Puha for en hemmelighed.
14 år siden
14 år siden
#3 Pia Hansen
Ja, sikke da en hemmelighed. Brr ...
Virkelig fin beskrivelse af hans overvejelser.

Pia H
14 år siden
14 år siden
#4 peterpedal
Hej Maia

Til forskel fra de andre løsninger, er din historie rigtig unik. Jeg tror faktisk først han ville hoppe ud foran toget, og nåede alligevel at blive overrasket, da jeg fandt ud af at han var bombemand.

Du får virkelig brug din "Show it, don't tell it" rigtig godt, men hans svedige hænder, og tanker om sine egne børn. Du havde ikke engang behøvet at skrive at der kom et kæmpe brag og skrig. Den ville næsten have været endnu værre, hvis du bare lod spændingen hænge i luften til sidst, uden brag og skrig, for man tænker sig selv til det.

Det ser ikke ud som om du har brugt så lang tid på at læse korrektur. Der mangler mellemrum mellem to ord, og der er mange kommaer, hvor jeg syntes du burde have punktummer.

Fx her

Trappen var lige foran ham, ligesom beslutningen, skulle han?

Den skulle helt klart være enten:

Trappen var lige foran ham, ligesom beslutningen: skulle han?

eller

Trappen var lige foran ham, ligesom beslutningen. Skulle han?

Rent sprogligt kan jeg også være lidt uenig i, at en indånding kan lugte. Jeg ville sige at luften kan lugte. Indåndingen er mere den fysiologiske proces i at man hiver luft ned i lungerne. Sådan noget får mig til at stoppe op, så teksten ikke flyder helt så godt.

Du har også det man kalder dobbeltkonkfekt

Et tog buldrede larmende forbi og overdøvede alt andet, selv hans egne tanker.

Da buldrede og larmede er tæt på at være samme ord, bør man kun vælge det ene. Jeg ville nok have skrevet "Et tog buldrede forbi ..."

Men fin historie. Selv om den var kort, nåede jeg at blive spændt, og det er vel det allerbedste: når man glæder sig til at læse videre, for at finde ud af hvad der skal ske.

Mvh Peter
14 år siden
14 år siden
#5 Cecilie Knudsen (Culle)
Wow...
Det var virkelig en flot og spændende historie!
Jeg havde faktisk troet at han ville springe ud foran toget eller begå et røveri eller noget.
du har fået meget spænding puttet ind i et kort stykke og det føles ikke proppet eller overinformeret.

godt gået champ!

Cecilie
14 år siden
14 år siden
#6 Mathiilde
Gættede at han var bombemand ret hurtigt, men jeg synes at sproget er rigtig godt, og det er en historie man VIL læse færdig :)
14 år siden