Talentet

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort fiktiv historie som omhandler en hovedperson der besidder et bestemt talent. Bestem selv hvor og hvornår talentet kommer til udtryk, og om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje. Som forfatter skal du ikke afsløre hvad talentet går ud på, lad det være op til læseren selv at fortolke. Du skal så vidt muligt prøve at benytte dig at teknikken "show, don't tell" - "sig det ikke, vis det".

Ding-Dong! Vera rejste sig fra lænestolen og trissede ud i entreen, mens hun trak sjalet tættere om sig. ”Hvem i alverden kan det være?” mumlede hun henvendt til katten.

Hun tændte lyset og lagde øjet til spionhullet. ”Jeg kan da ikke mindes, at jeg har set ham før” tænkte hun. ”Burde man åbne? På den anden side set er jeg vel også for nysgerrig til at lade være.”

”Et øjeblik!” meddelte hun, mens sikkerhedskæden blev fæstnet i riglen. Langsomt åbnede hun hoveddøren. Dunsten af mados fra opgangens øvrige beboere blandede sig med naboens sure cigarrøg.

I det samme gik lyset ud på trappen, men den ukendte person skyndte sig at trykke knappen i bund. Vera nåede at danne sig et indtryk af en nydelig mand på omkring 25 år. Brune øjne og et charmerende smil. ”Vil De købe en dørmåtte?” spurgte han høfligt og fremviste et mindre udvalg.

Vera kastede et blik på sin egen måtte. Kokosfibrene var næsten slidt væk på midten, og det fine mønster i kanterne var så godt som forsvundet.

”Det pynter jo med en ny måtte” forsøgte han, og Vera lod sig tryllebinde af de brune øjne og det kønne smil. ”Jeg kunne vel være hans bedstemor” tænkte hun. ”Alligevel må jeg indrømme, at han er pokkers charmerende.”

”Hvad koster den dér?” spurgte hun og pegede på én med teksten ”Velkommen” og en sol i hvert hjørne.

”50 kroner” svarede han. ”Jeg tjener lidt ved siden af studierne, og disse har jeg fået en gros, derfor er prisen så lav.”

Hun var overtalt og sagde ”Jeg henter lige pengene” og lukkede kortvarigt døren. Da hun kom tilbage, smilede han venligt, mens pengesedlen og måtten skiftede ejer. Han takkede og ønskede hende en fortsat god aften.

Vera kastede et stjålent blik på hans brede skuldre, mens hun samtidig glædede sig over købet. Måtten var unægtelig mere præsentabel end den gamle las.

Næste formiddag ringede det atter på døren. Gennem spionhullet genkendte hun fru Hansen fra 4. sal. Næppe var døren åbnet, før hendes gæst tog på vej: ”Hvorfor har du stjålet min dørmåtte? Du burde skamme dig, Vera!”

Skriv kommentar

Besvarelsen Dørmåtten er publiceret 07/03-2010 14:16 af Lejsy Storm under skriveøvelsen Talentet.
Version 1 - 07/03-2010 14:16
Besvarelsen er på 352 ord og lix-tallet er 32.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

9 år siden
#1 Carsten Breuning (carstenb)
Hej Lejsy,

Ha Ha Ha, jo den er god nok, jeg grinte da jeg læste den. Hvad kvinder ikke gør når de møder en charmetrold! 4 stjerne fordi det fik en smil frem på læben
9 år siden
9 år siden
#2 peterpedal
Ha ha, fed afslutning. Jeg læste hurtigere og hurtigere i spænding, og sad lidt med et frygt for at der ikke var nogen speciel pointe. "Var den bare så simpel, at hun købte en måtte, og dét var dét?".

Men det var det bestemt ikke.

Jeg synes virkelig teksten og dialogen flyder fint. Meget troværdige tanker hos hovedpersonen.

"Show it - don't tell it" er virkelig optimal. Du får brugt hele teksten til at forklare den unge guts talent, og så bliver det endnu sjovere af at det er sådan et dobbeltmoralsk talent, hvis man kan sige sådan. Dels er det jo enormt sjovt og en fed drengestreg, og dels er det jo ikke så pænt at snyde ældre damer.

Den fik mig virkelig til at smile og undres, den her tekst. Super fin løsning, hvor du som opgaven dikterer, heller ikke fortæller et ord om talentet.

Mvh Peter
9 år siden
9 år siden
#3 peterpedal
Hov, jeg må lige tilføje, at det der gør denne her løsning så elegant, er, at du fortæller om knægtens talent, uden at vi som læsere aner at det er talentet vi får beskrevet, og så først i sidste sætning udløser du overraskelsen, og man forstå pludselig det store talent. Utrolig elegant. :)
9 år siden
9 år siden
#4 Pia Hansen
Sjov historie, der overrasker til sidst.
Du har så en indirekte hovedperson, idèt det jo er den unge, unavngivne mand, der har et talent. Det glæder mig at se det, for jeg støder undertiden på det synspunkt, at man ikke kan have sådan en, og at det i hvert fald ikke virker. Men det virker da fint her :-)
Dit Show don`t tell, synes jeg sådan set er i orden, men nupper efter mange tanker en enkelt stjerne, da jeg synes den går lidt for lidt på beskrivelse af talentet, og at dette, som jeg har forstået opgaven, var meningen.

Pia.
9 år siden
9 år siden
#5 Pia Andersson (Lautopia)
Sjov historie med god overraskende slutning.
9 år siden
9 år siden
#6 Britta Midtgaard (nim)
Den var sjov, det var som at få en dejlig isdessert.
Den gled lige nede.
Og sproget er i orden.
Og så er det samtidig en meget enkel historie, ingen tvivl om, hvor talentet lå.
Og der var ikke noget med at skifte mellem datid og nutid i flæng, som jeg gør det her.
9 år siden
9 år siden
#7 Sirena
En fornøjelse at læse. Original og helt dit eget:-)
Godt sprog også.

/Sirena
9 år siden
9 år siden
#8 Mikala Rosenkilde (Mikala)
Rigtig morsom og velfortalt historie i et godt tempo.
Eneste anke er HPs tanker i starten, da hun står i entreen, da synes jeg ikke helt det er sådan "man" tænker - så velformuleret, om du vil. Men det er en lille ting i en fin tekst. Du morede og overraskede mig.
9 år siden
9 år siden
#9 Anonymous
Ak, den er jo herlig!
Skøn, livsbekræftende historie.
Det er sjældent at jeg bryder mig om noveller som denne, men jeg må sige: Dér fik du mig! Jeg ville ønske at jeg kunne sige noget teknisk eller lign., som alle de andre forfattere, men det kan jeg ikke. Dejlig historie. Tak for det!
9 år siden
9 år siden
#10 Sara Drejer (PandoraPeace)
Skøn historie!! :D

Jeg sad og frygtede, der ville komme en eller anden ubehagelig overraskelse til sidst f.eks. noget med hjemmerøveri eller lignende, men hvor tog jeg fejl (jeg har sandsynligvis også set for mange film, haha). Jeg har givet den 4 stjerner, bare fordi du overraskede mig noget så gevaldigt - og det er meget sjældent, det sker! Og når den så ovenikøbet var godt og flydende fortalt og sproget var fint, så kan den ikke få mindre :)

Mvh. Sara
9 år siden
9 år siden
#11 Mogens Sørensen (Mons1957)
Hejsa, ai, en fin lille historie, og så den overraskende slutning, der virkelig kaldte på latteren, den var bare i øjet. Se, man skal tage sig i agt for dørsælgere. Det er jo så en historie, som foregår noget tilbage i tiden, for i dag er dørsalg jo ulovligt, men da det var lovligt, ja, der kunne man godt lave et sådant nummer. Hendes reaktion på hans charme er også godt beskrevet. VH Mons
9 år siden
9 år siden
#12 Lizzi Pedersen (Lizzi)
Hej, som altid skriver du morsomt, jeg måtte læse den to gange, fordi jeg skyndte mig for at få pointen.

Et eller andet sted på pennen blev den anbefalet, fordi du havde ramt plet. Og det må jeg sige, at du gjorde.

Mange hilsener Lizzi
9 år siden
9 år siden
#13 Cumber
Fin lille historie med en rigtig god slutning. Skrevet med god humor og fantasi.
Er dog ikke helt sikker på, at jeg synes den er skrevet under den rigtige skriveøvelse.
9 år siden
8 år siden
#14 Lise Eva Kramer (Lille spejl)
Ha ha, ja man skal passe på. Sikke en herlig historie, tak for grinet.
8 år siden
3 år siden
#15 Rosa Rugosa
Den er sød
3 år siden
2 år siden
#16 Silje Aleb (Paletten)
Den er sjov. :-)
2 år siden