Værdiladning

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort fiktiv historie hvor du lægger hovedvægten på beskrivelsen af det sted hovedpesonen befinder sig. Beskrivelsen skal være værdiladet (altså ikke neutral). Det kunne være beskrivelsen af forberedelseslokalet man sidder i, inden man skal til mundtlig eksamen, det kunne være tandlægens venteværelse, eller måske beskrivelsen af en regnskov i Sydamerika. Målet er, at din værdiladede beskrivelse skal danne billeder, følelser og oplevelser inde i læserens hoved, så læseren selv føler at han/hun er tilstede.

Sveden piblede frem i panden på mig, som kom der regn ned gennem taget. Det var varmt, rigtig varmt. Solen udefra trængte sig ind i rummet og sammen med grillen udgjorde det en sauna. Papkasser lå hist og pist på de grå gulvfliser, og jeg stod da også oven på nogle, som lå mast under mine sko. Jeg var i gang med at lave sandwich ude bagved i et lille rum. Der blev ved med at komme kunder ind i restauranten, dét kunne jeg se på overvågningskameraet, der hang oppe under det gullige loft. Loftet ville nok se kridhvidt ud, hvis ikke lampen lyste op. Kniven i min hånd var i færd med at skære brødene over. To brød ad gangen. Det var der nok plads til på de to lange køkkenborde lavet af mat metal. Jeg åbnede den lille sorte grill op og lagde brødene på plads. Havde lyst til at drikke af det orange plastickrus ved siden af mig, fyldt op med vand, jeg var tørstig. Sagde til mig selv, at jeg kunne gøre det efter jeg havde lavet nogle sandwich. Tog brødene ud af grillen, og bredte dem ud på metalbordet. De blev hurtigt færdige. Grillen viste 300 grader. Fik fat i senneppen og lavede strimler rundt på indersiden af brødene. Det sprøjtede op ad væggen og op under hylder, der også bestod af metal. Jeg kom til at ramme en rengjort kasse, så puttede den hen i den store metalvask. Puha, hvor var det varmt. Jeg kunne ligeså godt have stået udenfor i et andet land, der hvor der virkelig var varmt. Så kunne jeg også kigge på palmer, sol og strand. Her var der to små vinduer, højt oppe, med noget for, så man ikke kunne se ud. Overvejede at åbne dem, vidste bare ikke om jeg måtte. Opvasken ovre ved vasken voksede sig større og større. Det var ikke kun mig der fyldte. Det var også de andre. De kom jævnligt ud og lagde ting, og de puttede dem også i den store brummende opvasker. Der plejede ikke at være så rodet. Der plejede ikke at være så mange kunder. Der plejede ikke at være så mange papkasser.

Grillen begyndte ikke at kunne lide mig, jeg brændte mit håndled på den. Skruede lidt ned og hældte koldt vand på mit håndled ovre ved den store vask. Opvasken var blevet mindre, eller nu stod det bare på gulvet. Jeg fik mindre og mindre plads at stå på. Rummet blev fyldt op af papkasser, opvask og madvarer, og de gule vægge blev fyldt med sprøjtende dressing. Snart havde jeg fri fra arbejde. Jeg kunne godt lide mit arbejde, men det var også dejligt at have fri.

Skriv kommentar

Besvarelsen Varmt arbejde er publiceret 30/04-2010 13:00 af Mathiilde under skriveøvelsen Værdiladning.
Version 1 - 30/04-2010 13:00
Besvarelsen er på 450 ord og lix-tallet er 25.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

10 år siden
#1 Astrid Harboe (bette o)
En god tekst - man får faktisk følelsen af at være tilstede. Især dit sidste afsnit er rigtig godt - jeg begyndte at føle mig lidt klaustrofobisk fordi hun/han havde så lidt plads :)
- dog ville det være rart med nogle flere afsnit, så teksten ikke virker så uoverskuelig, men det er bare min tanke.

/Astrid
10 år siden
10 år siden
#2 peterpedal
Hej Mathiilde

Jeg kan virkelig mærke presset, varmen og klaustrofobien i den her beskrivelse.

Der er virkelig mange forskellige beskrivelser her, specielt af alt inventaret.

De beskrivelser der fungerer mindst godt, er sådan nogle som

Det var der nok plads til på de to lange køkkenborde lavet af mat metal.

Fordi det nærmest lyder som om man spørger hovedpersonen, hvordan der ser ud i rummet. Hvis du havde skrevet "Det var der nok plads til på de to lange metalkøkkenborde" ville jeg have fokuseret på det med pladsen, og ikke at metalkøkkenbordene var af metal. Så ville du ligesom have lusket en beskrivelse af køkkkenbordets materiale ind.

En beskrivelse, som jeg synes fungerer helt fantastisk godt, er:
Der plejede ikke at være så rodet. Der plejede ikke at være så mange kunder. Der plejede ikke at være så mange papkasser.

Det flyder bare helt utrolig flot, tre konstateringer i rap. Grunden til at jeg synes det er så elegant, er, at det er frustrationen over disse tre ting, du tager udgangspunkt i, men så samtidig giver tre beskrivelser. Så det er ikke kun beskrivelser for beskrivelsernes skyld, med fordi du også vil fortælle hvordan hovedpersonen har det med det.

Og de bedste beskrivelser synes jeg er dem, der bliver flettet ind i noget andet.

Fin besvarelse, og samtidig sjovt at opleve hvordan der er ude i baglokalet. De fleste af os står jo på den anden side, og køber hovedpersonens sandwiches.

mvh Peter
10 år siden
10 år siden
#3 Mathiilde
Mange tak for rosen og kritikken.

Bette o: Skal jeg prøve næste gang :)

Peterpedal: Kan godt se hvad du mener i den først nævnte sætning du skriver - og er også enig i det.
10 år siden
10 år siden
#4 Thede
Hej Mathilde!

Det var nu ikke lige en arbejdsplads jeg ville bryde mig om! ;-) Den lyder rigtig roddet og ulækker.

Fandt lige lidt "dobbeltkonfekt":
(Jeg åbnede den lille sorte grill op) ordet op kan udelades, da du jo har skrevet at du har åbnet den!

Synes måske at du ind imellem bruger lidt for mange ord, i din iver efter at beskrive en ting. For eksempel her: "op under hylder, der også bestod af metal".
Her havde jeg måske skrevet "op under metalhylderne" eller lignende, men ... du bruger ordet metal mange gange! ;-)

Jeg kan dog godt lide denne beskrivelse:
"Der plejede ikke at være så rodet. Der plejede ikke at være så mange kunder. Der plejede ikke at være så mange papkasser." Det siger en hel del!
10 år siden