Værdiladning

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort fiktiv historie hvor du lægger hovedvægten på beskrivelsen af det sted hovedpesonen befinder sig. Beskrivelsen skal være værdiladet (altså ikke neutral). Det kunne være beskrivelsen af forberedelseslokalet man sidder i, inden man skal til mundtlig eksamen, det kunne være tandlægens venteværelse, eller måske beskrivelsen af en regnskov i Sydamerika. Målet er, at din værdiladede beskrivelse skal danne billeder, følelser og oplevelser inde i læserens hoved, så læseren selv føler at han/hun er tilstede.

,,Hvorfor ringede du ikke? Hvor har du…”
Jeg rejser mig og går ind på mit værelse, nu kommer det evindelige skænderi mellem mine forældre som altid. Det eneste sted jeg kan søge tilflugt er her: Mit elskede værelse.
Jeg sætter mig i sengen og ser mig omkring, væggene er en blød, afslappende rosa/lilla farve. Min pude og dyne har mit yndlingsdyr som betræk, en hest og dens føl. Ovenover sengen er en hylde med alle mine bamser, jeg elske bamser. De er simpelthen bare noget af det sødeste! Jeg har også mange af dem. Den største af dem, Bulder, ligger altid ved min hovedpude. Det forestille en Sankt Bernards-hund. Lige under bamsehylden hænger en lyskæde med zebraer. Efter fodenden af sengen kommer døren og bag ved døren er mit skab, som står op ad den næste væg. Ovenpå skabet er en masse ting til opbevaring, der står kasse med bøger, nogle billedrammer og noget af mit gamle legetøj. Så kommer mit vindue med en masse af mine yndlingscd’er i vindueskarmen og nogle af mine smykker, bl.a. det smykker jeg har arvet fra min mormor, det smykke hun havde på da hun blev forlovet med min morfar, det er noget af mit kæreste eje. Der står også en lille træfigur af en girafmor med hendes føl. Ved siden af vinduet står mit lille bord, som altid er der rodet. Der står billeder af min familie på det. Ovenover bordet er en lille magnetopslagstavle. Så kommer en cdhylde hvorpå jeg har alverdens små souvenirs, billeder og mange andre mærkelige ting stående… Ved siden af bordet er min reol med alle de bedste bøger. Jeg elsker at læse! Der er slet ikke plads nok til alle de bøger jeg gerne vil haver der. Reolen støder op til den næste væg hvor jeg har min mors maleri af en isfugl hængende. Det er et rigtig flot maleri som man kan stirre på i timevis. Ved siden af det hænger mit spejl, som altid er det fedtet og støvet, jeg er så doven til at gøre rent. Under spejlet er min kiste med jumbobøger, den er overfyldt. Jeg skal nok snart til at lægge nogle af dem ned i kælderen… Men jeg er både for doven til det og så vil jeg rigtig gerne beholde dem alle heroppe så jeg kan blive ved med at læse i dem. Ovenpå kisten ligger noget af mit tøj, en højttaler og så de to-tre bøger jeg er ved at læse i øjeblikket. Rundt om på gulvet ligger lidt tasker og tøj og roder. Det synes jeg er hyggeligt!
Jeg opfager at jeg føler mig i helt godt humør. Endnu engang har mit værelse formået at berolige mig.

Skriv kommentar

Besvarelsen Mit værelse er publiceret 30/04-2010 13:23 af Rebekka Kristoffersen (Rebbe) under skriveøvelsen Værdiladning.
Version 1 - 30/04-2010 13:23
Besvarelsen er på 454 ord og lix-tallet er 27.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

14 år siden
#1 Astrid Harboe (bette o)
Hej - en sød lille tekst, men desværre en meget kedelig en. Føler mig ikke til stede, føler mere at jeg er vidne til en inventar optælling. Tror du har taget øvelsen lidt for bogstaveligt. For du fortæller ganske rigtigt hvad der er på værelset, men jeg føler ikke at jeg får nogen fornemmelse af hvem vores fortæller er? Hun træder ikke i karakter ud fra den beskrivelse.
Der er desuden også lidt stavefejl, som en hurtig gennemløsning kan gøre kål på :) og lidt flere afsnit i din tekst vil kun hjælpe med at gøre den mere overskuelig.

/ Astrid
14 år siden
14 år siden
#2 peterpedal
Hej Rebbe

Jeg synes faktisk ikke du har fået så godt fat på selve begrebet "Værdiladning" som det jo handler om. Den værdiladede beskrivelse.

Du remser egentlig det hele op på værelse fra ende til anden:

fx Der står også en lille træfigur af en girafmor med hendes føl. Ved siden af vinduet står mit lille bord, som altid er der rodet. Der står billeder af min familie på det. Ovenover bordet er en lille magnetopslagstavle. Så kommer en cdhylde hvorpå jeg har alverdens små souvenirs, billeder og mange andre mærkelige ting stående…

Værdiladningen ligger i hvordan du har det med de ting du beskriver og lige i de sætninger ovenfor, fortæller du det ikke. Så du laver faktisk det der hedder en neutral beskrivelse. Nærmest som en fremmed politimand der kommer ind på værelset og skal skrive ned hvordan der ser ud i rummet (efter indbrud eller en forbrydelse).

Til gengæld har du værdiladning her:
Min pude og dyne har mit yndlingsdyr som betræk, en hest og dens føl. Ovenover sengen er en hylde med alle mine bamser, jeg elske bamser. De er simpelthen bare noget af det sødeste! Jeg har også mange af dem. Den største af dem, Bulder, ligger altid ved min hovedpude.

Der kan jeg virkelig mærke hvordan du har det med pudebetrækket og bamserne, og det er jo en positiv, varm, tryg værdiladning, som du også giver videre til læseren. Det er rigtig godt. :)

Men jeg synes du har beskrevet værelset lidt for systematisk. Man skulle jo sådan set kunne sige, at din værdiladede beskrivelse skulle kunne indgå i en novelle, for det er jo noveller og romaner vi træner til. Men jeg tror at denne her beskrivelse af dit værelse ville være for tung at læse i en novelle/roman, fordi der er for mange detaljer.


Forsøg om du kan få dine beskrivelser smeltet ind i din tekst, samtidig med at du fortæller noget andet. Altså det kunne netop være en venindeaften du skrev om, og så skulle I se film eller fortælle spøgelseshistorier eller snakke kærester på det værelse, samtidig med at du beskrev pudebetræk, bamser m.m. som I lå og rodede i, så tror jeg det ville være sjovere at læse, og den positive værdiladning ville være nemmere at se, fordi man kunne læse om to piger der rent faktisk hyggede sig på det dejlige værelse.

Slutningen er sød :)

Mange hilsner Peter
14 år siden
14 år siden
#3 Rebekka Kristoffersen (Rebbe)
Tak for kritikken..

Da jeg lagde den ud vidste jeg egentlig godt at den var ret dårlig.. I har nok ret i at jeg tog det med at man skulle lægge vægt på værelset lidt for bogstaveligt.. Det med værdiladning er nok ikke lige min stærkeste side... :S
Men stavefejlene... UPS! Jeg må have glemt at korrekturlæse den...

Men endnu engang tak for kritikken! Jeg har da lært noget :)

MVH Rebbe
14 år siden
14 år siden
#4 Thede
Hej Rebbe!

Du får beskrevet en masse ting inde på dit værelset, men på mig virkelig det som en opremsning. Jeg får ikke den store følelsesmæssige oplevelse. Det ville have virket bedre, om du beskrev nogle flere tanker og følelser, mens du betragtede tingene.

Du er lidt inde på det her:
"bl.a. det smykker jeg har arvet fra min mormor, det smykke hun havde på da hun blev forlovet med min morfar, det er noget af mit kæreste eje."

Prøv at kig rundt i værelset igen, og føl efter hvilke ting der giver dig en følelse, eller får dig til at tænke på en oplevelse, og beskriv så dette! ;-)
14 år siden