Værdiladning

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort fiktiv historie hvor du lægger hovedvægten på beskrivelsen af det sted hovedpesonen befinder sig. Beskrivelsen skal være værdiladet (altså ikke neutral). Det kunne være beskrivelsen af forberedelseslokalet man sidder i, inden man skal til mundtlig eksamen, det kunne være tandlægens venteværelse, eller måske beskrivelsen af en regnskov i Sydamerika. Målet er, at din værdiladede beskrivelse skal danne billeder, følelser og oplevelser inde i læserens hoved, så læseren selv føler at han/hun er tilstede.

Mørket havde sænket sig over storbyen for flere timer siden. Gyden som jeg lige var drejet ind i var kun oplyst af et enkelt lejlighedsvindue. Lyset var rødt og der buldrede en usammenhængende basdomineret teknomusik ud fra lokalet. Indimellem hørte man en pige skrige højt fra værelset, om det var af glæde eller i smerte kunne jeg ikke gennemskue.
Gyden var kun få meter bred med høje lejlighedsejendomme på begge sider. Der hang en stige for enden af en brandtrappe, der så rusten og forfalden ud. Stigen var alt for højt oppe til at jeg kunne komme den vej, men der var lys for enden af gyden, og jeg kunne høre biler og mennesker. Jeg måtte derhen, men det føltes så langt væk. Jeg løb forbi en række gamle grønne containere. De stank af ugevis gammelt skrald, og blandede sig med lugten af bræk der omsluttede gyden. En enkelt af dem var åben, og der var en forslået hjemløs, der stod og rodede i den. Han kiggede ikke op da jeg passerede ham. Sandsynligvis var han for fuld til at registrerer mig overhovedet. Mine ben krampede under mig og skreg på nyt ilt, men mine fødder fortsatte ufortrødent. Kvalmen fra tidligere havde endnu ikke fortaget sig og jeg følte mig stadig svimmel. Lyset fra lejligheden skiftede fra rødt til blåt, og det begyndte at blinke i en rasende fart. Jeg bad til at jeg ikke ville få et epileptisk anfald da jeg pludselig mærkede min ene fod skride under mig, vidst i noget gammelt opkast. Mit baghoved ramte asfalten med et brag og lyden blandede sig med smerten, der skød op igennem kroppen på mig. Jeg prøvede at rejse mig, men for sent. En tung støvle trådte på min skulder og holdte mig nede. Han havde indhentet mig. Jeg drog et suk fra mine læber og kiggede op på min forfølger.

Skriv kommentar

Besvarelsen En skummel gyde er publiceret 30/04-2010 14:33 af Nicolai D. Just Olesen (Yokio) under skriveøvelsen Værdiladning.
Version 1 - 30/04-2010 14:33
Besvarelsen er på 311 ord og lix-tallet er 30.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

10 år siden
#1 peterpedal
Hej Nicolai

Sådan en beskrivelse som her, kan jeg rigtig godt lide. Du får nemlig flettet stemningerne/beskrivelserne ind i en historie, så det ikke bare er beskrivelser for beskrivelsernes skyld.

Det bliver meget sort/hvidt hvis man kun taler om positivt eller negativt ladede beskrivelser. Dine omgivelserne opfatter jeg sådan lidt truende, farlige, kolde og kyniske. Altså hovedpersonen er nærmest trængt op i en krog i den her gyde, og derfor mærker jeg klaustrofobien - også fordi brandtrappen hænger så højt at den ikke kan nås. Omgivelserne bliver næsten personificeret, som om de ikke ønsker at hjælpe hovedpersonen ud af kniben, og det synes jeg er en elegant måde at lave beskrivelse på. Det er i hvert tilfælde nemt at leve sig ind i.

Det er jo egentlig også en show it- don't tell it, for i stedet for klaustrofobisk viser du det med: Gyden var kun få meter bred med høje lejlighedsejendomme på begge sider.

Kvalmen og svimmelheden er jo også med til at værdilade omgivelserne. Synes jeg også er smart. Og latteren/skriget oppe fra vinduet, sætter også en kontrast til hovedpersonen der ikke har det godt. Det giver også en god værdiladning. Altså selv en latter som jo burde være noget positivt, kan virke fjendtlig hvis man selv har det dårligt og er i knibe, fordi den viser hovedpersonens ensomhed.

Du bruger synsindtryk, lugte, lyd, fysiske følelser (krampe, kvalme, svimmelhed) ... bruger du mere? Hm, det er i hvert tilfælde mange sanser at trække på, og det gør det nemmere at opleve stedet.

Synes også det er godt opdaget, at hovedpersonens fysiske følelser, er med til at give en samlet oplevelse af stedet som man skal beskrive. At være i TIVOLI med kvalme og svimmelhed, vil også værdi lade TIVOLI som et ubehagelig sted, men mange mennesker man ikke kan styre uden om, høje lyde osv. Mens det samme TIVOLI vil opfattes helt anderledes positivt, af af person som har det fysisk godt (og måske oven i købet er forelsket). Så super fint, at få hovedpersonens fysiske tilstand med også.

Jeg synes det er en flot løsning. :)

Også kanon at se en dreng/mand/fyr herinde (som du kalder dig selv i præsentationen)

Mange hilsner Peter
10 år siden
10 år siden
#2 Pia Hansen
Hej

Du har bestemt fat i noget her :-)
Værdiladningen er klart negativ. Hp. kan ikke lide at være der.
Slutningen virker en anelse påklistret, synes jeg. Måske fordi hp. ikke er stakåndet eller det på anden vis antydes, at vedkommende er forfulgt. Men på den anden side; der må jo være en forklaring på at hp. er der.
Enkelte sprogfejl.

Pia H
10 år siden
10 år siden
#3 Thede
Hjælp! Lad mig komme væk! Det er da noget af en gyser, du der har beskrevet! ;-)

Jeg fik dog ikke fornemmelsen af at personen flygtede fra noget, førend til sidst. Det virkede lidt, som at personen uheldigvis havde begivet sig ind i gyden, og først derinde konstaterede, at der var uhyggeligt. Historien ville nok stå lidt stærkere, hvis du havde givet et lille clue om flugtsituationen tidligere i beskrivelsen.

Ellers en rigtig god og sansefuld beskrivelse! ;-)
10 år siden
10 år siden
#4 Asat
Hey
Synes det var rigtig godt skrevet. Beskrivelserne var helt fantstisk! Jeg fik faktisk lidt kvalme til sidst;)
Jeg fik desværrre ikke fornemmelsen af at han bliver forfulgt før det står i teksten. Derfor virkede meget af historien (for mig) bare som en dreng/ pige (?) der går i en gyde. Men virkelig godt skrevet!

Asat
10 år siden