Værdiladning

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort fiktiv historie hvor du lægger hovedvægten på beskrivelsen af det sted hovedpesonen befinder sig. Beskrivelsen skal være værdiladet (altså ikke neutral). Det kunne være beskrivelsen af forberedelseslokalet man sidder i, inden man skal til mundtlig eksamen, det kunne være tandlægens venteværelse, eller måske beskrivelsen af en regnskov i Sydamerika. Målet er, at din værdiladede beskrivelse skal danne billeder, følelser og oplevelser inde i læserens hoved, så læseren selv føler at han/hun er tilstede.

Min mormor elskede lyserød, men på hendes soveværelset, var det duften, der ramte én før de lyserøde farver.
Hun havde et lille bord med gamle parfumeflasker af glas og en lille rund hvid pudderæske. Denne æske fik hele værelset til at dufte. Da jeg var lille, tror jeg mest, jeg betegnede duften som en lyserød duft; en duft at blomster måske.
Væggen overfor døren var skrå, men der var lavet en afsats med et yndigt lille vindue. Fra vinduet kunne man ikke se så meget af gaden, det ellers vendte mod. Et stort ahorntræ skyggede nemlig for udsigten, men dets lysegrønne om foråret og sommeren, gjorde sit til at værelset føltes hyggeligt. Tynde broderede gardiner faldt ind foran gardinet, og med årene var de farvet mere i en mere gullig farve end deres oprindelige hvide.
Mod den højre væg var hendes seng, og mod venstre gæstesengen, som jeg havde brugt et par gange. For det meste sov jeg bare i hendes seng, da den var blødest og varmest i det lille tiltider kølige værelse. En lille lampe var pladseret lige over hovedgæret, og jeg plejede at læse anders and blade i dens skær, men man skulle passe på, når man ville slukke den, for den lille runde lampe blev meget hurtigt meget varm. Om natten kunne man høre hendes lette snorken, der nu slet ikke var så slem, som hun selv troede, og det var for mig bare beroligende.
Sengetøjet duftede af hende; af hendes vaskepulver og måske af den mad, hun lavede eller de cigaretter, hun røg; dog aldrig i dette værelse.
Værelset havde en lyserød og blomstret dug over det lille bord med parfumerne, ellers var der ikke andet lyserødt på værelset. Men det var hendes yndlingsfarve, når jeg spurgte, og det var for mig altid min mormors lyserøde værelse.

Skriv kommentar

Besvarelsen Det lyserøde værelse er publiceret 01/05-2010 20:08 af Charlotte Hansen (Gry Marie) under skriveøvelsen Værdiladning.
Version 1 - 01/05-2010 20:08
Besvarelsen er på 302 ord og lix-tallet er 34.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

10 år siden
#1 Sine Simonsen (Sinegen)
ej hvor er det en sød "historie"^.^
10 år siden
10 år siden
#2 Pia Hansen
Hej Gry Marie

Rigtig god beskrivelse, som jeg synes er positivt værdiladet, og det passer jo fint med kriteriet om værdiladning.
Jeg kan ikke helt bestemme mig for, om jeg synes der er en historie her. Hvis der er ligger den mellem linierne og handler om trygt samvær med mormor - og ret mange besøg. Hrm - det er vel en historie så...;-)
Et sted omtaler du gardiner to gange i en sætning. Det er da vist en fejl? Virker i hvert fald uforståeligt for mig.
God afrundende slutning, hvor du ligesom slår fast, at værelset mest er lyserødt i betydningen idyllisk.

Pia H
10 år siden
10 år siden
#3 peterpedal
Hej Gry Marie

God idé, at beskrive sådan et hjem hos en bedsteforælder. Tror vi alle sammen kender de lugte, og ting der var i de hjem vi kom i som små.

Jeg synes der er ret mange detaljer, og det er lidt svært at huske dem alle samme, og ligesom bygge hele værelset op. Nogle af tingene sidder, andre gør ikke.

Så snart du begynder at flette historie ind i dine beskrivelser, sætter de så rigtigt godt fast, så det er et tip.

Den med at der aldrig blev røget i værelset, husker jeg nok allerbedst, fordi jeg lige netop kan se sådan en mormor for mig, der har lavet en fast regel om ikke at ryge i soveværelset! :)

Mvh Peter
10 år siden