Værdiladning

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort fiktiv historie hvor du lægger hovedvægten på beskrivelsen af det sted hovedpesonen befinder sig. Beskrivelsen skal være værdiladet (altså ikke neutral). Det kunne være beskrivelsen af forberedelseslokalet man sidder i, inden man skal til mundtlig eksamen, det kunne være tandlægens venteværelse, eller måske beskrivelsen af en regnskov i Sydamerika. Målet er, at din værdiladede beskrivelse skal danne billeder, følelser og oplevelser inde i læserens hoved, så læseren selv føler at han/hun er tilstede.

Når solen skinner, og skolen er på pause. Når fuglene synger, og sommerfuglene danser i vinden. Da slår jeg mig ofte ned på min yndlings bænk. Den står i skyggen af et gammelt hængepiletræ, med udsigt over den rolige sø, hvor en flok ænder plasker rundt med deres ællinger. Det er egentlig ikke fordi min bænk er noget specielt, den er gammel, og den hvide maling er skallet af mange steder. Armlænene er begyndt at ruste, og noget af sædet er brækket af i højre hjørne. Og selv om man kan se at den har været smuk engang, er det ikke derfor det er min yndlings bænk. Nej, grunden til at jeg holder så meget af den, er fordi at den står hvor den står. Her ude i den idylliske skov, kan man trække vejret frit, her ude er der ingen fordomme over for en.
Søen er ikke helt rundt, ingen naturlig sø er helt rund, og de få træer der står helt nede ved vandkanten, reflekteres i vandet. En let, kølig brise leger med mit hår, og får et par blomster til at svaje og grenene på hængepiletræet til at vikle sig ind i hinanden. Skoven omringer den lille lysning, og det føles som om den stressede hverdag er flere lysår væk.
En duft af græs og nyudsprungne blomster når min næse. Det er duften af sommer. Luften er fyld med de glade toner, der strømmer fra guitaren i mine hænder. Fuglene i trætoppene synger med, og fylder mit hjerte med glæde og overskud. Jeg føler mig så let, og jeg er sikker på at jeg sagtens kunne flyve væk, hvis blot jeg ville.
På den anden side af søen, stikker en hjort hovedet frem fra skovkanten, for at tjekke om der er fare på færre, hvorefter den forsigtigt træder ud på græsset og begynder at spise. Kort efter kommer et lille, klodset hjortekid også ud i lysningen, og springer glædeligt rundt omkring sin mor. Jeg kan ikke forhindre et svagt smil i at brede sig på mine læber.
Det er derfor jeg elsker det her sted. For træerne dømmer mig ikke, fordi jeg stadig bruger skoene fra sidste år. Fuglene er ligeglad med hvilken slags musik jeg hører. Og hjortekidet har intet imod at jeg bedst kan lide at være mig selv, i stedet for at udgive mig for en jeg ikke er.
Derfor er det min bænk.

Skriv kommentar

Besvarelsen Min Bænk er publiceret 11/05-2010 21:30 af Maria Riget Hansen (Key94) under skriveøvelsen Værdiladning.
Version 1 - 11/05-2010 21:30
Besvarelsen er på 400 ord og lix-tallet er 30.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

14 år siden
#1 peterpedal
Hej Maria

Det var en virkelig smuk beskrivelse, og der åndede en dejlig fred og ro over den - helt afstressede. Jeg kunne nemt se det hele for mig, og også dufte det. :)

Det her er rigtig, rigtig godt, og noget af det jeg holder mest af, er:
En let, kølig brise leger med mit hår, og får et par blomster til at svaje og grenene på hængepiletræet til at vikle sig ind i hinanden.

Specielt det med grenene der vikler sig ind i hinanden.

Normalt synes jeg beskrivelser fungerer bedst, når de også er flettet ind i en historie, og det synes jeg også du formår ved at fortælle, at det er din yndlingsbænk (denne gang stavet korrekt ;-)), og at du spiller guitar der - og så det sidste, med at træerne ikke dømmer dig og du kan være som du er. Selv om der ikke er nogen handling i den historie, får du alligevel beskrevet hvorfor du kan lide stedet og tingene, og derfor sidder det godt fast.

Det blev lidt overromantisk til sidst med hjortene - næsten som i Disney's juleshow når Jesper Fårekylling synger og alle dyrene stikker hovederne frem, så der kom jeg lidt til at grine, men det gør jo ingenting i en skriveøvelse at det er romantisk, for det skulle jo netop være værdiladede beskrivelser.

Hvis du skulle udvikle noget, kunne det være " Søen er ikke helt rundt, ingen naturlig sø er helt rund", for jeg sidder tilbage og tænker hvordan den mon så ser ud ;-) nu hvor jeg ved hvordan den ikke ser ud.

Og så kunne du evt. benytte nogle metaforer, men det kommer meget an på hvad det er for en genre du skriver i - om det føles godt eller ej. Men du er lidt på vej, med at du er så let, at du kunne flyve væk :)

Nu hvor du staver så perfekt og indrykker så fint, og der ikke rigtig er noget at rette, kan du nok godt lige tåle et par stavefejl :)

hjortekidet = hjortekiddet
fare på færre = fare på færde
yndlings bænk = yndlingsbænk (husk det er på engelsk man skiller ordene ad, og på dansk man sætter dem sammen)

Det er virkelig småting, og næsten ikke værd at nævnet, men nu ved jeg, at du selv går op i stavningen, og så nævner jeg det lige. :)

Mange hilsner Peter
14 år siden