Opholdsstuen

Opgavebeskrivelse

Tag en fiktiv person fra en af dine egne historier (eller find på en ny) og beskriv opholdsstuen i hans/hendes hus, lejlighed eller anden bopæl. Beskriv stedets vigtigste detaljer. Brug flere sanseindtryk end kun synet, fx lugte og lyde. Lad omgivelserne vise hvem der bor der. Husk eventuelt at benytte en eller flere af de teknikker som du har lært i andre skriveøvelser.

Jakob Holm gik hen af gangen, forbi dørene. Der lugtede, som sædvanligt, af desinfektions middel. Den kradse lugt kunne ikke helt dække over den underliggende stank af urin og bræk, efterladenskaberne fra de utallige fulderikker og narkomaner, som havde sovet branderten eller rusen ud. Mange var gengænger. Hver fredag og lørdag var de indblandet i ballade ude i byen. Detentionen var nærmest en forlænget weekend dagligstue for dem. Flere svensker havde fast ophold hver fredag.
Forståeligt at de brækket sig, tænkte Jakob. Væggene var malet institutions lysegrøn. Hvorfor fanden var alting i institutioner malet lysegrøn? Var der konstant udsalg på den farve? Selv ædru kunne man føle sig sløj, hvis man var derinde for længe. Hans sko lavede klakkene lyde på det hårde linoleumsgulv. Ekkoet fulgte ham, mens han fortsatte hen af gangen. Et trist sted at tilbringe weekenden. Godt det var tirsdag. Der var tomt nu. Ellers ville man høre diverse klynkene lyde fra bag dørene, godt blandet sammen med bræklyde. Jakob kunne ikke fordrage weekend vagterne.
Derinde i de små rum var der en seng, en vask og et toilet. Ikke desto mindre flød gulvet med bræk og pis hver morgen. Rengøring brugte den dobbelte tid henover weekenden. Hvis det bare så var kun unge mennesker, tænkte han. Vi har alle sammen været unge og for fået lidt for meget. Men mange var middelalderen mænd. Samt kvinder. De ville aldrig lære det.
Jeg er ved at blive gammeldags, tænkte han, da han gik gennem døren og ind på kontoret. Så mange havde der ikke været den gang han var ung betjent. Dengang havde de været flove når de vågnet. Nu råbte og skreg de. De havde ”rettigheder” skreg de. Rettigheder, min røv, sagde han til sig selv. I har ret til at forblive ædru og tag et arbejde, betale skat og passe sig selv. Hundehoveder. Nasserøve. Socialdemokrater. Han hælde en kop kaffe op til sig selv og gik hen til hans skrivebord, hvor dyngen af arbejde ventet

Skriv kommentar

Besvarelsen En anderledes opholdsstue er publiceret 25/05-2010 10:54 af Carsten Breuning (carstenb) under skriveøvelsen Opholdsstuen.
Version 1 - 25/05-2010 10:54
Besvarelsen er på 329 ord og lix-tallet er 28.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

9 år siden
#1 Kaare Kristensen (Hemingway)
Selv kendte jeg ikke detentionen indefra, men det gør jeg nu takket være Jakob Holms beskrivelse af sin arbejdsplads.
Jeg synes, du fint får beskrevet mange slags sanseindtryk, men ligeså vigtigt, får du også beskrevet fængselsbetjentens tanker desangående.
Jeg får helt lyst til at læse den historie, du må have skrevet omkring Jokob Holm. Findes den på Pennen, og hvad hedder den?
9 år siden
9 år siden
#2 Pia Hansen
Hej Carsten.

Du får med relativt få ord og midler fint beskrevet din hovdpersons indstilling til job og medmennesker.
Jeg synes ikke det går helt så godt med historien i forhold til opgaven. Det er en udmærket idè, at vælge detentionen som en for for opholdstue. Jeg synes bare ikke du beskriver den ret meget. Det er mere gangen din hp. går hen ad vi får beskrevet.
Du kunne måske have ladet Jacob Holm stikke hovdet indenfor i en celle og måske kaste et blik på diverse inskripsioner på væggen, nævne at farven her var mere trøstesløs - eller alt for nydelig til klientellet, hvis det er sådan han tænker.
Fin historie, interessant som uddrag af længere historie, men den halter angående opgavens intentioner. Det synes jeg i hvert fald :-)

Pia
9 år siden
9 år siden
#3 Lise Eva Kramer (Lille spejl)
En fin beskrivelse af en mands oplevelser omkring hans arbejde. Jeg kan sagtens fornemme stanken, høre råberiet og tydeligt mærke nedladenheden overfor de mennesker hovedpersonen beskæftiger sig med. Der er desværre enkelte grammatiske og misvisende ord som springer i øjnene hos mig.
9 år siden