Overraskelsen

Opgavebeskrivelse

Krimier er ofte bygget op omkring ledetråde (små hints/spor der lægges ud) der leder frem til en overraskelse til slut. Fx at morderen er en helt anden. I fagsprog kalder man den slags "set up". Overraskelser gør teksten uforudsigelig og holder dermed bedre læseren fast. Skriv en lille fiktiv tekst som ender med en overraskelse. Det behøver dog ikke at være en krimi. Undervejs i teksten skal der lægges mindst ét spor ud, der understreger overraskelsen, når den kommer.

Mørke. Fuldkomment mørke. Et lys bliver tændt. Du går hen imod lyset. Det er et mærkeligt lys. Det rundt. Helt rundt, og så svæver det. Du er tæt på. Føelsen af håb breder sig overalt. Du rækker ud efter lyset. Men kan ikke nå det.

Billedet skifter.

Det er aften. Gadelygterne er tændt. Du står på en åben plads. En pige sidder og græder. Hun er bange. Der er noget bekendt ved hende. Det er som om du kender hende. Du går hen for at trøste hende. Nogen begynder og råbe. Du vender dig om. En mand træder ud fra skyggerne. Han er fuld. Ellers har han taget stoffer. Måske begge dele? I højre hånd holder han en pistol. I venstre en kniv. Han smiler. Langsomt nærmer han sig pigen. Det er som om han ikke kan se dig. Det eneste han ser er pigen. Hun kigger op og opdager manden, men det er forsent. Skuddet rammer hende i maven.

Billedet skifter.

Du sidder i et hvidt rum. Rundt omkring dig løber folk i hvide kitler hektisk rundt. Midt i rummet ligger en pige. Den samme pige du så på pladsen. Hun ser så fredfyldt ud.

Billedet skifter.

Solen står højt på himlen. Solpletter danser rundt på bunden af skovsøen og danner et broget mønster. Pludselig får du øje på noget der ligger, halvt dækket af sand, på bunden af den lille sø. Uden at tøve springer du i og dykker ned på bunden. Føelsen af at være et med vandet omslutter dig. Men du prøver at tænke klart. Du kigger på den lille ting der ligger i sandet. Det er en ring. En helt enkel guldring. Ingen mønstre. Bare en glat ring af guld. Du rækker ud efter den.

Billedet skifter.

Du rækker ud efter lyset. Du kan næsten nå det. Det lyser stærkere. Der er noget magisk ved dets lys. Noget der gør det umuligt at leve uden det. Du hopper op og snitter lyset med det yderste ad fingeren. Et stød går gennem din krop og lyset deler sig i to. Et hvidt lys. Et grønt lys. Du rækker ud og lukker forsigtigt din hånd om det hvide lys.

Billedet skifter.

Dine lunger skriger efter luft. Du lukker hånden om ringen. Desperat svømmer du op mod overfladen. Du gisper efter luft og skynder dig ind til bredden. Udmattet ligger du dig i sandet og betragter ringen. Der står noget inden i. Dit navn. Dagen du blev født. Dagen du dør... Du gisper chokeret. Du springer op og sætter ringen på fingeren.

Billedet skifter.

Du er i det hvide værelse. Pigen ligger der stadig. Hendes hjerte slår ikke. Hun ser fredfyldt ud. På ringfingeren bærer hun en guldring...

Skriv kommentar

Besvarelsen Midnat er publiceret 02/08-2010 11:53 af Asat under skriveøvelsen Overraskelsen.
Version 1 - 02/08-2010 11:53
Besvarelsen er på 450 ord og lix-tallet er 18.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

14 år siden
#1 Pia Hansen
Hej Asat

Historien er rigtig godt skrevet, og skruet sammen på en virkelig interessant måde. I billeder, der hele tiden skifter.
Der er nogle stave/tastefejl, men de forholdsvis korte sætninger giver en fornemmelse af intensitet, af at være med i historien.
Dine beskrivelser er fine og indledningen beskriver meget flot den mest udbredte opfattelse af, hvordan det er at være død eller døende.
Desværre er det nok netop dine gode billeder, der forhindrer overraskelsen.

Pia H
14 år siden
14 år siden
#2 shoko-san
god historie :) lidt stavefejl men det gør ikke noget xD
kunne godt lide ideén med "billedet skifter" også det der med at man ser en eller anden dø :D
jeg elskede det der med guldringen! det var virkelig smukt på en eller anden måde xD
men nu også lidt kritik hehe xD
der hvor ham der manden kommer hen og vil dræbe pigen, forstår jeg ikke hvorfor han har en pistol og en kniv.
Når han aligevel skyder hende, men han er jo fuld så det er egentlig ligemeget :)
fantastisk historie 5 stjerner! :)

p.s du er 11 omg hvor sejt!!!! xD
der er ikke så mange herinde i nærheden af min alder
(altså ikke hvad jeg kender af >.>)
husk og læs nogle af cookies historier de er også gode! ;)
og god inspiration hun skriver virkelig godt! ^^
14 år siden
14 år siden
#3 Asat
Mange tak $.$
Ved godt der er lidt stavefejl, men
jeg håber ikke det gør noget XD
14 år siden
14 år siden
#4 Elisabeth Ehlers (cookie)
Fed historie! :'D Jeg forstår ikke helt det med lyset, men resten er vildt fedt! Altså, hun ser sin egen død, right? xD 4 stjerner!! :'D
14 år siden
14 år siden
#5 Stine Greve
Jeg blev ikke rigtig overrasket, måske fordi jeg selv engang for mange år siden skrev en novelle i samme dur, men under alle omstændigheder er det en god historie og dit sprog er rigtig flot og levende :)
14 år siden
14 år siden
#6 Martin T. Svolgart (HTHS)
De billeder der drillede mig og det er faktisk først i den halve kop kaffes tid bagefter, hvor jeg sad og genovervejede det læste, at tiøren faldt, så at sige. Derfor var overraskelsesmomentet lidt væk, desværre. Sætningen "billedet skifter" blev jeg dog glad ved, for udover at give en rigtig god forståelse af frasen "livet passerer ens øjne i døden" vgav sætningen også en virkning af noget filmisk, for hvem har ikke set en film med sådanne pludselige og irrationelle skift? Den teknik giver i din tekst en god rytme og en god effekt - især sammen med de korte sætninger.

Uden at vide, at du er en elleveårig pige kan slutningen være svær at sluge. Er man en 53 årig mand vil det nok virke sært, at der skrives DU går hen imod lyset. Det er et mærkeligt lys. Det rundt. Helt rundt, og så svæver det. DU er tæt på. Føelsen af håb breder sig overalt. DU rækker ud efter lyset. Men kan ikke nå det.

Pigen er vel læser (i dit tilfælde forfatter), men ideen går alligevel, for den 53 årige mand kan være vidne ... men så driller det, at man har fundet ringen ... Den kan sagtens gå, og det er en rigtig svær indgangsvinkel, du har brugt, og ud fra det dilema kan jeg kun tage hatten af for det færdige produkt.

HTHS/Helene
14 år siden
14 år siden
#7 Ditte Kunkel Klitmøller
Rigtig fed historie, meget spændende og den holder læseren fast. Rigtig god slutning....
Desværre er der en del fejl rent grammtisk osv, men stadig en superfed historie!!!! Du har helt klart en fantasi, der rækker langt plus et overblik, der virker spændende og har potentiale.
Fedt. :-)
14 år siden