Overraskelsen

Opgavebeskrivelse

Krimier er ofte bygget op omkring ledetråde (små hints/spor der lægges ud) der leder frem til en overraskelse til slut. Fx at morderen er en helt anden. I fagsprog kalder man den slags "set up". Overraskelser gør teksten uforudsigelig og holder dermed bedre læseren fast. Skriv en lille fiktiv tekst som ender med en overraskelse. Det behøver dog ikke at være en krimi. Undervejs i teksten skal der lægges mindst ét spor ud, der understreger overraskelsen, når den kommer.

Jacob gloede på resterne af den sydvendte ruinvæg, hvorpå den røde farve næsten var ved at størkne. Det sved stadig i hans håndled, hvor den rustne foldekniv havde efterladt dybe, ujævne ridser. De ord han havde læst op fra det sammenkrøllede pergamentpapir, lod stadig til at hænge i luften over pentagrammet, der var tegnet med kridt på det mørke gulv.

"Hva' mener du?" sagde Jacob pludselig og kiggede til siden. Han havde ikke taget sine piller i en uge nu, og han omfavnede den nyfundne frihed. Men stemmerne... Stemmerne talte til ham. Igen. Som en dyb telepatisk forbindelse, kommunikerede Jacob med dem... og en gang imellem kunne han også se dem. I nat var det en ældre mand med langt gråt skæg. Han lignede næsten Gandalf fra "Ringenes Herre", dog uden det milde blik i øjnene. Faktisk havde han slet ingen øjne. Men Jacob var ligeglad - selskab var selskab, selvopfunden eller ej.

Og snart ville alting ikke være så ensomt mere. For uden sin mor var Jacob alene... Men i aften skulle hun komme tilbage. Tilbage til ham. Han savnede hendes kram og fortrøstningsfulde ord... Dette var hans sidste mulighed for et liv med kærlighed... Men han havde aldrig praktiseret sort magi før, og da slet ikke nekromantik.

En natsort sky sejlede henover månen og druknede næsten alt lys i ruinen pånær dét fra hans stavlygte. Jacob kom dinglende og usikkert på benene fra sin siddende stilling og kiggede endnu engang flygtigt på den øjenløse, gråskæggede mand i hjørnet. I det samme begyndte en ugle at tude i det fjerne og stavlygten begyndte at blinke i en hurtig, ujævn takt. I de korte lysglimt nåede Jacob at kigge op på væggen, som han havde tværet sit blod ud på. Der stod tre ord med hans blod lige pludselig... Men Jacobs tankerække blev afbrudt af en kalden fra kirkegården ikke mere end fem-hundrede meter væk.

"Jacob..."

"Mor..." hviskede Jacob. Pludselig syntes han, at hans ben blev til gelé, og før han vidste det, lå han på gulvet... Af en eller anden grund kunne han ikke bevæge sig. Langsomt travede den imaginære mand hen til Jacob og en telepatisk stemme ringede:

"Du blev advaret"

Tilfældigt fik Jacob kigget op på væggen i lysglimtene med de tre blodige ord. Der stod QUID PRO QUO... 'noget for noget'. Og da det gik op for Jacob, hvad der foregik, hviskede oldingen:

"Øje for øje, tand for tand, du skal nu leve i flammernes land"

Jacob stivnede, da hans hjerte stoppede og i det samme rakte manden sin benede hånd ud og trykkede Jacobs slappe håndflade... knoglefingrene gravede sig ind i Jacobs hud. Han var IKKE en hallucination?!

"En sjæl for en sjæl", hviskede knokkelmanden.

Skriv kommentar

Besvarelsen Mors Dreng er publiceret 04/08-2010 14:58 af Ditte Kunkel Klitmøller under skriveøvelsen Overraskelsen.
Version 1 - 04/08-2010 14:58
Besvarelsen er på 450 ord og lix-tallet er 25.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

9 år siden
#1 Pia Hansen
Hej Ditte.

Meget velskrevet historie. Nærmest en blanding af gys og fantasy. Det er da uhyggeligt, at stakkels Jacob ofrer blod for at få mord igen, og så må betale så høj en pris. Det fantasyprægede er, at det næppe kan ske i virkeligheden.
Og så alligevel - det kan det jo sådan set godt, da det jo ikke er ufarligt at snitte løs i sine håndled.
Slutningen var rimeligt overraskende, og der var også et spor i form af den ældre mands udseende.
Godt arbejde :-)

Pia H
9 år siden
9 år siden
#2 Pia Hansen
PS. Mor skulle altså være uden "D"

Pia H igen
9 år siden
9 år siden
#3 Lejsy Storm
Hej Ditte

Her er da overraskelse og gys for alle pengene! Luften er mættet med uhygge, og miljøet har du fået malet rigtig godt op, som var det en film!

Jeg havde ikke gættet slutningen - og synes i øvrigt at betegnelsen "Knokkelmanden" er fantastisk!

Mvh.
Lejsy Storm
9 år siden
9 år siden
#4 Ditte Kunkel Klitmøller
Hej med jer - TUSIND tak for de søde ord!!! Det sætter jeg virkelig pris på. Men nøj, hvor har jeg svært ved at skrive så kort... var nødt til at slette og slette og slette, hehe. Men det er måske DERFOR, det kaldes en skriveØVELSE. ;-)

Mange tak til jer to.
9 år siden
9 år siden
#5 Asat
Godt skrevet. Jeg kunne rigtig godt lide det lille rim til sidst.

"Øje for øje, tand for tand, du skal nu leve i flammernes land"

Det virker virkelig godt;) Alting var også godt beskrevet på en ordenlig måde.
(Altså uden at det bliver alt for langtrukkent;D)
Man kunne virkelig se kirkegården for sig.
9 år siden
9 år siden
#6 Ditte Kunkel Klitmøller
Hej, tusind tak skal du have!!! Det gør mig rigtig glad, at du synes det. :-)
9 år siden
9 år siden
#7 Martin T. Svolgart (HTHS)
Fin tekst med både overraskelser og gys. Jeg blev lidt irriteret over de mange 'pludselig', for jeg synes altid, at de hæmmer gys mere end de understøtter det. Du har også et par skrivetekniske brølere:

"Du blev advaret" Der skal være punktum inden afslutning med citationstegn: "Du blev advaret."

"Øje for øje, tand for tand, du skal nu leve i flammernes land" Samme her, du mangler et punktum.

"En sjæl for en sjæl", hviskede knokkelmanden. Her har du da et komma med, men det skal ind til sætningen, så det står FØR afslutning: "En sjæl for en sjæl," hviskede knokkelmanden.

Teksten sætter nogle tanker igang for mig, for godt nok har han ikke taget sin medicin i en uge, men jeg troede ikke på, at knokkelmanden (fedt ord!!) var opdigtet i Jacobs hjerne. Jeg sad med tankerne om, at Jacob nok er skizofren og dermed tunet bevidst ind på det underbevidste (og de vi andre ikke kan se), og at det måske gav ham evnerne. Bare synd at han ikke fik den kærlighed, han var villig til at ofre så meget for - nu må moren lide savnet af ham.

HTHS/Helene
9 år siden
9 år siden
#8 Ditte Kunkel Klitmøller
Hej Helene!
Mange tak for den meget konstruktive kritik. :-)
Ja, jeg har altid haft problemer med de anførselstegn versus puktum og komma. Men NU håber jeg, at jeg husker det. Og vil prøve at undgå for mange "pludselig"'er. Hehehe.

Tanken med historien var, at Jacob er skizofren - men OGSÅ, at han på et underbevist plan faktisk kan se ægte ting, vi andre ikke kan. At han svæver imellem realitet og fantasi og derfor ikke kan skelne. Bare svært at forklare på så få ord.... slettede og slettede.

Mange tak for kommentaren. :-)
9 år siden
9 år siden
#9 Peruntha
Hej Ditte...

Jeg synes at det vel skrevet og længden er spændende...

Ser frem til flere værker fra dig..

-Peruntha Pia R.
9 år siden
9 år siden
#10 Peruntha
ups... der skulle stå efter og "længden er..."passende og spændende
9 år siden
9 år siden
#11 Ditte Kunkel Klitmøller
Hej Pia R.
Tusind tak for de søde ord. Det gør mig dælme så glad, når folk kan lide, hvad jeg skriver. :-)
Mange tak til dig.
9 år siden
9 år siden
#12 Lise Andreasen (anemone42)
Opgaven: Havde ikke opfanget spor til, at hallucinationen alligevel ikke var en hallucination. Så: overraskelsen kom helt bag på mig.

Historien: Er usikker på, hvorfor Jacob skylder noget, og til hvem. Noget for noget? For hvad? Men ellerrs godt fortalt.

Det sproglige:
- Kan ikke helt finde ud af, om fortælleren er inde i hovedpersonens hoved eller ej. Fx tvivler jeg på, hovedpersonen selv vil kalde stemmerne for selvopfundne, men på den anden side er andre ting klart hovedpersonens tanker.
- Ellers ikke noget, der springer i øjnene

3 stjerner.

--
"Hvis du gerne vil takke for mine ord, kommentér da gerne en af mine øvelser."
9 år siden
9 år siden
#13 Ditte Kunkel Klitmøller
Hejsa. Hintet var, at oldingen faktisk er satan, men at Jacob er skizofren og TROR, det er en hallucination, som det plejer. Og punchline'en er faktisk, da det viser sig, at hallucinationen IKKE er en hallucination. Og det med "noget for noget" er meget kendt indenfor magiens verden - man kan ikke få noget gratis, uden at give noget igen. Indenfor nekromantik er det tit beskrevet som "en sjæl for en sjæl". Det skal man måske være lidt en kender for at vide, men.... jah. Hehehe. Og det er meningen, at læseren ikke skal vide, om det er en altvidende fortæller, eller om det hele er set fra Jacobs synspunkt. Det er lidt idéen med hele historien.

Tak for din kritik.
9 år siden
9 år siden
#14 Cumber
God lille historie og meget fin afslutningen. Du er mægtig god til at beskrive miljøet omkring hovedpersonen, så man let kan danne sig nogle billeder i hovedet.
9 år siden
9 år siden
#15 Ditte Kunkel Klitmøller
Hejsa, mange mange tak. :-)
Det er jeg glad for at få at vide.
9 år siden