Værdiladning

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort fiktiv historie hvor du lægger hovedvægten på beskrivelsen af det sted hovedpesonen befinder sig. Beskrivelsen skal være værdiladet (altså ikke neutral). Det kunne være beskrivelsen af forberedelseslokalet man sidder i, inden man skal til mundtlig eksamen, det kunne være tandlægens venteværelse, eller måske beskrivelsen af en regnskov i Sydamerika. Målet er, at din værdiladede beskrivelse skal danne billeder, følelser og oplevelser inde i læserens hoved, så læseren selv føler at han/hun er tilstede.

Røgen stiger op, snor sig i morgenstundens blide vind. Danner figurer, der kun findes i fantasiens verden. Som aldrig vil eksisterer uden drømmens blik.
Ikke en gnist er tilbage, ikke en flamme. De er som blæst bort med vinden, kun mindet er tilbage. Kun frygten genspejles i de knuste ruder og det afsvednde græs. Tårerne er borte, gemt væk i hjertet, hvor de drypper. De drypper hver gang en sjæl er ensom. Hver gang en latter forstummer.
Hun ser huset. Ser, hvad der var. Hvad der forsvandt. Øjnene ser det, hjertet benægter det. Hvorfor nu? Hvorfor hende?
Bjælker ligger spredt rundt i haven. Bjælker, der før havde dannet et hus. Bjælker, der før havde dannet et liv. Disse bjælker brændte bort sammen med alt andet lykkeligt. Så let kan verden rives fra hinanden. Nu er verden mørk som mareridtet.
Hun trasker lidt rundt. Ser på fortidens smuldrende fundament.
Mindes, hvordan mennesker engang vandrede her. Hun kan høre deres stemmer, når hun lukker øjnene. Hun husker, hvordan fuglene sang i træernes svajende toppe. Disse toppe, der altid stod i fuldt flor. Altid duftede af glæde …
For længe siden badede børn i dammen, plaskede rundt og lo. Dammens vand var klart, éns sjæl kunne spejle sig déri. Nu er den mudret, glemt, overset. Skyerne har det med at dække for solen.
Ja, solen. Dens stråler når ikke at kaste glans over det gamle hus. Strålerne synes at være tiltænkt andre. Hun synes, det er uretfærdigt. Hun synes, skæbnen er for hård. Måske har hun ret. Måske ikke.
Den gamle skorsten ligger i græsset. Der gror mos på dens sider og flere af murstenene er faldet af. I forsvunden tid havde den sin storhed. Storke byggede reder i den, husets beboere vågnede op til deres knebren. Dengang blev der aldrig tændt op i pejsen. Røg slap aldrig ud af skorstenen.
Hendes blik fanger forandringen, hun skuer den stigende røg. Røgen stiger uden mål eller bestemmelsessted. Stiger, blot for at stige. På samme måde synker hun. Synker uden mål eller bestemmelsessted. Synker, fordi oprejsning er for hård.
Bare man kunne blive til røg, tænker hun. Bare man kunne snog sig op over skyernes dække.
Det kan man ikke. Kun drømmen svæver så højt.

Skriv kommentar

Besvarelsen Da verden blev til røg er publiceret 11/08-2010 21:17 af Sofie Hvemon (Sofie1997) under skriveøvelsen Værdiladning.
Version 1 - 11/08-2010 21:17
Besvarelsen er på 370 ord og lix-tallet er 25.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

10 år siden
#1 Sine Simonsen (Sinegen)
Orh! Sofie du er fantastisk... det er fantastisk. Og du er kun 13 år?
Jeg kan ikke tage noget ud af din tekst og rose det - for jeg kunne lide det hele!
det er da helt vildt.... en eller anden dag bliver du helt sikkert til noget stort :)
10 år siden
10 år siden
#2 Sofie Hvemon (Sofie1997)
Tusind tak for de søde ord! - Det varmer:)
Det giver virkelig én lysten til at forsætte skriverierne;)
Vh Sofie
10 år siden
10 år siden
#3 Mathiilde
God tekst. Synes bare den blev alt FOR beskrivende, så jeg ikke helt kunne følge hovedpersonen - men måske er det bare mig ;)

Ellers en god tekst :) Du er jo kun 13 år.

Du skal nok blive forfatter en dag, hvis du vil :D
10 år siden
8 år siden
#4 Miri
Jeg må bare bøje mig i støvet for dig, du er simpelthen god!!!
Den stemning du skaber er ligesom når man læser en bog af professionelle forfattere.

- Miri
8 år siden
8 år siden
#5 Sofie Hvemon (Sofie1997)
Hej Mathiilde, har slet ikke fået skrevet tak for din gode respons! :) Så her kommer et tak! :) - Det er dejligt, når folk tror på én! ;)

Og 1000 tak til dig Miri! ;) Det er dejligt med så positive ord! :D
8 år siden