Overraskelsen

Opgavebeskrivelse

Krimier er ofte bygget op omkring ledetråde (små hints/spor der lægges ud) der leder frem til en overraskelse til slut. Fx at morderen er en helt anden. I fagsprog kalder man den slags "set up". Overraskelser gør teksten uforudsigelig og holder dermed bedre læseren fast. Skriv en lille fiktiv tekst som ender med en overraskelse. Det behøver dog ikke at være en krimi. Undervejs i teksten skal der lægges mindst ét spor ud, der understreger overraskelsen, når den kommer.

Han kom ud i køkkenet og var ved at falde over 2 indkøbsposer, der stod inden for døren.
– Skal de virkelige stå der?
– Det er dig der bestiller mad på internettet, sagde hun. – Gamle fru Mikkelsen lukkede buddet ind tidligere på dagen.
De spiste i stuen og tv’et kørte uden lyd i baggrunden. Hun havde ingen appetit men tvang sig til at spise alligevel. Han, derimod var i gang med sin anden portion, og tog en ekstra stor skefuld pesto på.
– Hjemmelavet?
Hun rystede på hovedet og tørrede sig om munden med servietten.. – Der er noget jeg vil tale med dig om. Hun trak vejret dybt og rettede sig op i stolen.
- Ja?, sagde han fraværende, uden at tage blikket fra tv’et.
Hun hævede stemmen. - Kan du i det mindste se på mig, når jeg taler til dig?
Han kiggede overrasket på hende. Hans øjne blev smalle og den lille rynke i panden blev tydeligere. Som om han allerede vidste, hvad hun ville sige, men ikke helt kunne acceptere det. I næste sekund ændrede hans ansigt udtryk. Han skar en grimasse og tog sig til brystet.
- Er der noget i vejen? spurgte hun forskrækket.
Uden at svare sank han sammen over bordet. Hun skreg, ude af stand til at fatte, hvad der egentlig foregik. Hun rejste sig, men gulvet sejlede under hendes fødder. Hvad var det der skete med hende? En voldsom kvalme overvældende hende, og det snurrede i hovedet på hende. Hun faldt og greb fat i dugen. Et glas kurrede hen ad gulvet, ramte et stoleben og trillede stille frem og tilbage i nogle sekunder for derefter at stoppe. Derefter blev der helt stille i stuen. Billederne fra tv’et flimrede tavst i baggrunden, men der var ikke længere nogen der kiggede.

Samtidig, i lejligheden neden under, satte fru Mikkelsen sig i sofaen, skubbede sutskoene af og lagde benene på fodskamlen. En hvid puddel hoppede op ved siden af hende og lagde tillidsfuldt hovedet i hendes skød.
– Hej med dig lille skat. Hun smilede kærligt til den og kløede den forsigtigt bag øret.
Den smaskede tilfreds og lukkede øjnene.
– Det skal blive godt med nye folk i opgangen synes du ikke? Forhåbentlig varer det ikke så længe som sidst, inden der flytter nogle nye ind. Bedst vil det nok det være, hvis det bliver inden sommer. Hun så sig eftertænksomt om i stuen. - Ja, det vil afgjort være det bedste. Hun tog en småkage og brækkede en lille bid af til hunden. - Jeg håber, at det er rare mennesker. Hendes fingre pillede adspredt ved den lille pose med hvidt pulver som hun havde i lommen på forklædet.

Skriv kommentar

Besvarelsen Kvinde-lig-kvinde er publiceret 20/08-2010 14:07 af Helen Nyström (Helen) under skriveøvelsen Overraskelsen.
Version 1 - 20/08-2010 14:07
Besvarelsen er på 453 ord og lix-tallet er 27.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

10 år siden
#1 Lejsy Storm
Hej Helen

Hold da op.... sikken en underbo! Ha! Ha! Man må sige, at fru Mikkelsen virkelig besad overraskende elementer!

Hintet har du fint lagt ind, da du fortæller at fru Mikkelsen tog imod varerne.

Rigtig god fortælling. 4 stjerner herfra!

Mvh.
Lejsy Storm
10 år siden
10 år siden
#2 Cumber
Godt skrevet og god afslutning på historien. Fortsæt endelig med nogle af de andre skriveøvelser.
10 år siden
10 år siden
#3 Lau Wind
Super go historie - kunne dog godt tænke mig lidt mere drøn. De skændes højlydt, fru mikkelsen siger til katten "nogle, der ikke larmer så meget" eller sådan noget - men igen godt fortalt, man kan se billedet !
10 år siden
10 år siden
#4 Lise Andreasen (anemone42)
Opgaven: Godt spor (er der nu også fut med de varer?), som fører til en slutning, der passer sammen med sporet. Opgaven løst.

Historien: Gad vide hvad hun ville fortælle ham? Men derudover så lever historien jo højt på, at sporet skal få en til at vente spændt på slutningen, og det lykkes i hvert fald.

Det sproglige: Ikke noget jeg bemærker.

4 stjerner.

--
"Hvis du gerne vil takke for mine ord, kommentér da gerne en af mine øvelser."
10 år siden
10 år siden
#5 Pia Hansen
Hej

Hrm - ja, okay, den er overraskende
Jeg havde ikke lige set den drejning på historien. Og der er endda et fint spor tidligt i teksten.
Velkomponeret historie.

Pia H
10 år siden
9 år siden
#6 Mikala Rosenkilde (Mikala)
Velskrevet og meget flydende. Godt spor tidligt i teksten. Fine billeder og fine replikker.

Skriv noget mere - også til tekstafdelingen herinde. Du virker til at være en god forfatter.
9 år siden