Hvid jul

Opgavebeskrivelse

Skriv et kort juleeventyr som tager udgangspunkt i en hvid jul. Tilføj gerne gaver, risengrød og nisser, dog skal sne indgå som element - og sørg eventuelt for at eventyret bygger på en spændende oplevelse. Et eventyr er en fiktiv tekst, og eventyret har eksisteret i mange, mange år. Der kan findes eventyr så langt tilbage, som der kan findes skrevne kilder. Eventyret ender næsten altid lykkeligt, og er oftest også temmelig forudsigeligt.

Der var en gang, hvor alting var dækket af et dybt mørke, vinteren var kold og mørk, og lige meget hvor mange stearinlys man tændte, kunne man ikke fjerne mørket, der lurede i afkroge og hjørner.

Ud af dette blev han til; af et nyfødt barns latter, ud af dette rene blev han til - Solsorten, sort men fyldt af et barns lys. han synger barnets sang, for han er blevet til uden egen stemme.

Men mørket der hader alt det lyse, hader ham mest af alt, for han flyver omkring og sprede barnets lyse sind i hele denne verden.

Jo mere mørkets magt svandt ind, jo mere voksede mørkets had, og mørkets ønske om Solsortens død.

Oven over mørket, vækkede solsortens sang, tusinder af sovende stjerner, der havde været under mørkets magt siden, denne tids begyndelsen, de begyndte langsomt at blive fyldt af barnets lyse sind og de begyndet at stråle, ja, selv den gamle måne, der for længst var blevet slukket af mørket, begyndte at stråle, alle reflekterede de Solsortens barnlige sang. Man kan stadig høre den, hvis man er helt stille og lytter efter.

Men mørkets vrede var nu så stort, at han opsøgte Solsorten, langsomt kvalte mørket ham, Solsorten prøvede at kæmpe i mod, med sang fyldt af barnligt lys, men mørkets had overvandt ham. I mod had har vi alle en svær kamp. Solsorten der bravt havde kæmpet, kunne ikke kæmpe mere, mørket slukkede hans lys. han faldt livløs og kold til jorden, hans sang havde lydt for sidste gang - han var død.

Stjernerne så det, månen så det og de græd, hvad skulle nu lyse i denne mørke verden?

Deres tårer dalede mod jorden og dækkede Solsortens krop, deres tårer som nu var blevet snekrystaller, reflekterede deres eget lys, som de alle havde fået af Solsorten, det skabte et hvidt lys stærkere end det mørke der herskede før, selv i de mørkeste afkroge, blev der nu lys.

Så når vi får hvid jul ved vi at;

Sneen der falder og giver lys, er til for at minde os om, at selv i det mørkeste mørke, var der en hvid sjæl der blev ofrede for at bringe lys, til denne mørke verden.

Skriv kommentar

Besvarelsen Solsorten er publiceret 10/12-2010 17:00 af Tommy Dahl (Tommy) under skriveøvelsen Hvid jul.
Version 1 - 10/12-2010 17:00
Besvarelsen er på 368 ord og lix-tallet er 37.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

11 år siden
#1 levi
Ganske flot gået.
Du fik mig til at tænke på de tidlige Harry Potter (håber ikke det støder dig), men sam/mod-spil mellem godt og ondt...
Hilsen
-levi
11 år siden
11 år siden
#2 Lithium
Det er utrolig smukt skrevet. Jeg mistede helt modet da den lille solsort døde. : ( Super godt gået!
11 år siden
11 år siden
#3 Charlotte Dinge
Det var en trist historie, men du skriver udmærket, der er bare lidt slåfejl hist og pist. Charlotte
11 år siden
11 år siden
#4 Tommy Dahl (Tommy)
Tak, for jeres kommentarer:-)

@ Levi, Har aldrig læst Harry Potter, så tror, din kommentar, er vel ment :-)
@ Lithium. Tak :-)
@ Charlotte. Ja, jeg er ikke så skrap
11 år siden
11 år siden
#5 Michael Glenstrup (glenstrup)
Rigtig eventyrsstemning. Jer med et lagt stykke af vejen og nyder, at solsorten både optræder på realplan som den fugl, vi alle tit hører synge og på billedplan som "håb i mørket". Er så spændt på, hvordan du får eventyret til at gå op. Men det gør du vist desværre ikke. Solsorten dør, og dermed forsvinder realplanet (for der er stadig solsorte her, hvor jeg bor) , og det der med den hvide sjæl (solsorten er da sort) forstår jeg ikke.

Men tak for eventyrsstemningen.
11 år siden
11 år siden
#6 Graziellen
En eventyr har du begået. Nærmest et digt. Jeg ved ikke om du gjorde det med vilje, men valget af solsorten er perfekt. Sort sol. En sol der opstår i mørket kan kun være sort, sådan smyges lyset ind af bagvejen og kan gemme sig lidt for mørket og arbejde i det skjulte.

Er det med vilje at du har skrevet "en nyfødt barns latter",vel viden at et nyfødt barn ikke kan grine?

Du skriver videre "de begyndte langsomt at blive fyldt af barnets lyse sind og de begyndet at stråle", og slutter i samme afsnit med "alle reflekterede de Solsortens barnlige sang". Du gør dermed solsorten og barnet ens, er det med vilje, fordi de består af det samme?

Så kan jeg for øvrigt godt lide at du lader stjernerne skabe snevejret i modsætning til at det i "virkeligheden" er skyerne sneen kommer fra.

Jeg ville elske en slutning der lød. "Tusinde børn latter blev giver fri og tusinde solsorte opstod atter" Men det giver dit lille eventyr også en mulighed for, for du har gjort slutningen åben. Og den første solsort er værd at mindes.

Jeg vil anbefale dig at du kigger lidt på din tegnsætning f.eks.: "Deres tårer dalede mod jorden og dækkede Solsortens krop, deres tårer som nu var blevet snekrystaller, reflekterede deres eget lys, som de alle havde fået af Solsorten, det skabte et hvidt lys stærkere end det mørke der herskede før, selv i de mørkeste afkroge, blev der nu lys". Et par punktummer vil gøre det letteren for læseren.

Ellers giver du mig en god og eventyrlig stemning.
11 år siden
11 år siden
#7 Lars Find-Andersen (Bibelot)
Opgavens krav til sne og hvid jul er ikke markante. Du refererer kort til hvid jul i slutningen, men sne fylder ikke rigtig noget af betydning ud over at markere, at det er vinter. Fokus i historien er lys kontra mørke.
Din titel er kort og påheftet de nødvendige spørgsmåltegn. Rigtig flot.
Indledningen er standard for eventyrgenren og din handling er da også eventyrrelateret. Godkendt.
Handlingen med lys og mørke er fin nok, men er ikke særlig julerelateret, selvom du henfører til hvid jul. Det er snarere vinteren som sådan, der er målet. Der er ingen gaver, nisser og risengrød.
Du har en hel del slåfejl undervejs.
Havde kravet ikke været et juleeventyr, så havde du fået meget mere ros for din tekst.
11 år siden
11 år siden
#8 Gitte Morsund
Jeg tænker "legende" mere end jeg tænker eventyr.
Lykkelig slutning føler jeg heller ikke er opfyldt - tekstens HP dør jo.
Hvid jul kan jeg godt få øje på, dels er der hvid sne, dels læser jeg det som en genfortolkning af juleevangeliet.

Havde du ikke skrevet teksten som svar på en konkret opgave ville den have "scoret højere", for jeg er imponeret over det smukke og håbefulde budskab din tekst formidler.

/Gitte
11 år siden
11 år siden
#9 Tommy Dahl (Tommy)
Tak! for alle kommentarer :-)

Jeg har besluttet mig for at gen-skrive historien, ligger den nye version op på et senere tidspunkt.
11 år siden