Hvid jul

Opgavebeskrivelse

Skriv et kort juleeventyr som tager udgangspunkt i en hvid jul. Tilføj gerne gaver, risengrød og nisser, dog skal sne indgå som element - og sørg eventuelt for at eventyret bygger på en spændende oplevelse. Et eventyr er en fiktiv tekst, og eventyret har eksisteret i mange, mange år. Der kan findes eventyr så langt tilbage, som der kan findes skrevne kilder. Eventyret ender næsten altid lykkeligt, og er oftest også temmelig forudsigeligt.

Der var 3 dage tilbage til jul. 3 lange, kedelige dage og det hjalp ikke på humøret at sneen svævede ned fra den grå himmel. Mest fordi han havde stuearrest og derfor ikke kunne komme ud til sine venner. Hvor var det uretfærdigt. Han var en nisse. Han burde vælte sig rundt i de massive snedriver derude, men nej. Hans far og mor var ligeglade med hans morskab. De ville meget hellere straffe ham for noget så latterligt som at drille katten. Ok han burde nok ikke have kommet den der krydderi i kattemaden, men hvor skulle han have vide fra at denne chili ville sende det dumme dyr på hospitalet? Hvorfor havde det dumme dyr da også spist sin mad så grådigt? Kunne hun ikke lugte det? Denne underlige krydderi? Åbenbart ikke, men han måtte indrømme, at det havde set skægt ud. Altså indtil det dumme dyr var tiltet og ikke rejste sig igen. Ja altså ... Han havde jo også kun gjort det, fordi den åndssvage kat havde spist alt hans risengrød, men det forstod hans forældre ikke. De sendte ham bare op på loftet og der sad han så og surmulede.

Han var en drillenisse. I ordet betydning endda, men hvad betød det når man var blevet adopteret af et hold kirkenisser? De var så fromme og rolige. Gjorde pinligt rent og sørgede for at pakke gaverne til menneskene i kirken nydeligt ind. Det var slet ikke ham. Han ville meget hellere ødelægge gaverne og bytte lidt rundt på dem. Spise risengrøden med fingrene og kaste den efter hunden. Han levede for at få sine venner til at grine, men det kostede ham altid stuearrest. De gav også alle de ting tilbage, som han havde snuppet.

Nu var det jo ikke som om, han ikke elskede sine forældre. Det gjorde han skam. Højt og han prøvede at opføre sig ordentligt. Jo jo det gjorde han skam. Han prøvede at spise pænt. Han prøvede at lade være med at dille hunden, jo også katten og ved hans død ... Han prøvede at rydde op efter sig. Han prøvede at være en god nisse, men for søren da. Han var en drillenisse. Ordet i sig selv havde en vis betydning og efter at have sat og kigget trist ned på sine legende venner, lyste hans lille ansigt op i et bredt smil. Der, ved siden af ham, stod de sidste kartofler fra høsten. De var lidt rynkede, men de passede perfekt i hans hånd og der kom hunden. Tja ... Hvem sagde det skulle være kedeligt at have stuearrest?

Skriv kommentar

Besvarelsen Stuearrest er publiceret 12/12-2010 14:23 af Dorte Kure (C.D. Uhrskov) under skriveøvelsen Hvid jul.
Version 1 - 12/12-2010 14:23
Besvarelsen er på 427 ord og lix-tallet er 24.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

11 år siden
#1 Michael Glenstrup (glenstrup)
Godt skruet sammen og fortalt med konsekvent indre drillenissesynsvinkel. Sproget er klart drillenissesprog, og man sidder hele tiden under læsningen og får lyst til at drille med, men ved jo godt, man ikke må.

God ide med at lade ham være adopteret af kirkenisser. Det forklarer jo alt.

Herlig slutning hvor naturen går over optugtelsen. Den nisse må vist blive nisseborgmester en gang, lige som en vis Emil fra Lønneberg.
11 år siden
11 år siden
#2 Graziellen
Han kommer vist aldrig ud af sin stuearrest, den lille drillenisse. Som en svane i en andegård, eller omvendt, får han sine kampe i livet.

Dog synes jeg at det er snyd at hunden nøjes med at få smidt et par kartofler efter den, når katten måtte en tur omkring hospitalet. Men katte går måske og lidt mere i risengrøden.

Sjov historie om en adoptivnisse, hvor det hele ligger i nissegenerne og ikke ikke i opdragelsen.
11 år siden
11 år siden
#3 Dorte Kure (C.D. Uhrskov)
Glenstrup ... Tusind tak for din kommentar. Den varmede. :)

Graziellen ... Også rigtig mange tak til dig. Det med forskellen på hunden og katten er nu vist mest fordi han ikke er klar over, hvad chili er. Dertil er katte mindre. De har nemmere ved at jagte nisser, såh ... uskadeliggøre den største fjende eller noget i den stil :) Tak igen og god jul herfra.
11 år siden
11 år siden
#4 Pia Hansen
Hej C.D Uhrskov

Underholdende og velfortalt historie, med en pointe, som hunde nok har svært ved at holde af. og som nok heller ikke er noget for kartoffelelskere.
Der er nogle små tastesmuttere, men ellers er sproget godt.
Der er nisser med og modsætningen mellem kirkenisser og drillenisser er ganske godt skildret.

vh. Amanda
11 år siden
11 år siden
#5 Line Knudsen
Fin historie. sjovt med problematikken om arv og miljø. Jeg har selv en adoptivsøn fra Brasilien, og vi kan sgu ikke rigtig få pillet sambaen og fodbolden ud af ham til fordel for matematik - lektierne. Det ligger i blodet.Rigtig god jul fra Line Knudsen.
11 år siden
11 år siden
#6 Lars Find-Andersen (Bibelot)
Øvelsens krav til udgangspunkt i en hvid jul fylder ikke meget. Det er dog indirekte med i form af de 3 dage til jul. Sneen der svævede ned er OK. Sne er med. Nisser og risengrød ligeså.
Titlen er god og hintende - det kunne jo være julemanden eller en nisse der blev hentydet til.
Handlingen er sjov, ironisk og munter. Drillenisseagtig.
Sprogligt har du en hel del slåfejl. Handlingen mangler lidt kontrast, lidt overraskelser. Måske skulle drillenisseafsløringen gemmes til sidst.
11 år siden