Opholdsstuen

Opgavebeskrivelse

Tag en fiktiv person fra en af dine egne historier (eller find på en ny) og beskriv opholdsstuen i hans/hendes hus, lejlighed eller anden bopæl. Beskriv stedets vigtigste detaljer. Brug flere sanseindtryk end kun synet, fx lugte og lyde. Lad omgivelserne vise hvem der bor der. Husk eventuelt at benytte en eller flere af de teknikker som du har lært i andre skriveøvelser.

Opholdsstuen.

De to søstre trådte ind i stuen og satte tasken på glasbordet foran den sorte sofa. Zowie fejede sine kulsorte extensions væk fra de sortsminkede øjne og skimmede rummet.

De løftede gravstenen op ad tasken. De havde fundet den i en bunke med ubetalte gravsten på Assistentskirkegården og havde taget den med hjem. Zowie havde været cool, men Lone havde haft det elendigt hele vejen hjem i bussen. Hvad, hvis nogen afslørede dem”?

De satte stenen i hjørnet. Den var makaber mod de høje paneler i herskabslejligheden. Den lugtede støvet af død.

”Anna Nielsen” stod der. ”d. 15/8 1912 – 11/ 4-1980. Hvil i fred.”

Andre ville have placeret fjernsynet i det hjørne, for det var stuens naturlige blikfang. Men fjernsyn var fordummende. I stedet hængte de et digt, som Lone havde forelsket sig i. Det hed ”Angst”, var en klassiker inden for ekspressionistisk lyrik og var trykt i Tom Kristensens mesterværk ”Hærværk” fra 1930, hvor journalisten Jastrau drikker sig selv ihjel. Hun havde hørt, at Michael Strunge var vild med romanen. Forfaldets æstetik.

”Asiatisk i vælde er angsten. / Den er modnet i umodne år./ Og jeg føler det dagligt i hjertet/ som om fastlande dagligt forgår./

Det passede godt sammen, syntes Lone. Strunge og Kristensen, gravsten og paneler, død.

Zowie lagde nogle metallænker foran og en lampe , formet som en strakt hånd. Lyset flimrede. Hun stillede en kaktus bagved. ”Sådan”, sagde hun. ”Smukt”.

De hørte døren gå. Det var Thomas. Han havde lejet et værelse, fordi Zowie skulle til Berlin og besætte et hus. Lone kunne ikke bo der alene. Hun var på S.U.

Thomas jublede feminint.”Jeg har købt et fjernsyn. Jeg kan lige nå at sætte det til og lave en joint til kl. seks, hvor der kommer ”Dollars”. Elsker I ikke Alexis?”

Zowie og Lone så på hinanden. ”Dollars” var noget man så i smug. Det var ikke cool. Men selvfølgelig elskede de Alexis. ”Du kan sætte fjernsynet der længst væk fra husalteret. Men vi dækker det med sort tyl, hvis der kommer gæster, er du med”? Thomas nikkede.

En halv time efter tonede Blake frem på skærmen. ”God Damn it, Alexis”, snerrede han. ”I want that pipe line, do you understand”? De grinede og tændte en joint. Den støvede lugt af død ænsede de ikke.

Skriv kommentar

Besvarelsen Gravstenen er publiceret 30/01-2011 18:28 af Line Knudsen under skriveøvelsen Opholdsstuen.
Version 1 - 30/01-2011 18:28
Besvarelsen er på 388 ord og lix-tallet er 26.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

13 år siden
#1 Bjørn Jensen (spicey)
Hej Line
Jeg må indrømme at jeg har været forbi din tekst et par gange. Jeg syntes jeg får et rigtigt godt indtryk af "Heksene", som jeg tror er lesbiske, med den begrundelse i sætningen "Thomas jublede feminint.”Jeg har købt et fjernsyn. "

At du så har god kendskab til andre forfattere som du vælger at drage ind syntes jeg kun er et ekstra plus.

Dog syntes jeg at du mere beskriver personerne, end rummet.
Jeg savner f.eks. om karmene er sorte, eller gardinerne, hvis der er nogen. Er der sprækker i gulvet eller væggen.

Dog og alligevel, fornemmer jeg rummet som et alter, religiøst præget, forholdsvis nøgent. Lugten fra grav stenen kan jeg godt forestille mig.
Det er kun nogle små ting og jeg syntes det er ret godt skrevet.

VH Bjørn Jensen
13 år siden
13 år siden
#2 Line Knudsen
Kære Bjørn.

Tak for din kommentar. Du har ret i, at det mere er personerne end rummet, jeg beskriver, med undtagelse af alteret, gravstenen. Det er det helt centrale møbel i rummet, synes jeg. Jeg skrev øvelsen som et minde om de tidlige firserne, hvor min søster og jeg var meget inspireret af punkbevægelsen og faktisk havde en gravsten stående i vores stue og digtet "Angst" hængende på væggen. Jeg har ikke tænkt kvinderne som lesbiske, men der var jo meget leg med seksualitet i den tid, så det kunne de sagtens være.VH Line Knudsen.
13 år siden