De 4 årstider

Opgavebeskrivelse

Skriv en lille fiktiv tekst som foregår på en ganske bestemt årstid - forår, sommer, efterår eller vinter. Du vælger selv hvilken, men du må ikke afsløre årstiden i historien. Vis det i stedet, gerne ved brug af "show, don't tell". Historien skal skrives i nutid og gerne have et strejf af mystik.

Isen knager under skøjterne. Tæerne føles kolde, men ellers fryser hun ikke. Solen skinner fra en næsten gennemsigtigt blå himmel. Vinden blæser fra nord. Hun får den i ryggen, da hun er kommet ud på fjorden og svinger ind mod byen. Hun har ikke været på fjorden siden dengang, men hun finder hurtigt balancen og skyder god fart.

Isen er fuldkommen glat. Et fint lag vand reflekterer himlen og byen. Hun tænker nervøst på, om renden er blevet for bred. Det har tøet de sidste dage. Hun ser vand skvulpe i en stor våge under sig, men isen burde stadig være sikker. Hun er helt alene herude. End ikke i det indhegnede område i havnen kan hun se andre skøjteløbere.

Hun kigger ind mod byen. Den skinner i klare farver i sollyset. De gamle huse oppe på bakken. Domkirkens to røde tårne, der ser ud, som om de svæver over husene. På afstand ser det idyllisk ud. Ingen sorg. Ingen skyld. Hun lukker øjnene og mærker en rød varme og duften af is. Luften føles helt ren herude. Hun er næsten veltilpas. For første gang i fem år. Hun er klar.

Hun sætter fart på. Det er vanvittigt, men det er det eneste, hun kan gøre for at blive fri. Efter fem års skyldbetynget helvede. Fem års isolation. Der er ingen vej tilbage. Nu afhænger hendes frihed kun af hende selv - og af hendes held. Hun må bevise over for sig selv, at det kan lade sig gøre.

Renden er ikke ret bred. Det var den heller ikke dengang. Men isen er tynd på begge sider. Det var den også dengang. Hun må sætte af i god tid og nå langt over på den anden side, inden hun lander. Hun må lave et perfekt afsæt, ligesom Marianne havde gjort dengang. Men hun må lande længere inde. Inde, hvor isen er tyk nok til at bære.

Hun sætter af i det helt rigtige øjeblik. Får god fart i sit spring. Føler nærmest, hun flyver hen over renden. Skøjterne rammer isen på den anden side. Hun hører et skarpt smæld, da det ene ben giver efter, og hun falder bagover. Ser himlen over sig. Hovedet rammer isen. Vandet. Så mørke. I et glimt ser hun Marianne i vandet. Efter faldet. Væddemålet. Du kan ikke. Du tør ikke. Pralhals. Bangebuks. Vandet, der strømmede ind under isen. Og Marianne. Hun var væk på et øjeblik. De fandt hende ikke, før isen smeltede.

Hun åbner langsomt øjnene. Ser op i himlen. Gennemblødt af det tynde lag vand på isen. Marianne kunne også have klaret det. Hvis hun virkelig havde villet. Hvis hun havde været dygtig nok.

Skriv kommentar

Besvarelsen Springet er publiceret 20/02-2011 14:27 af Maibritt Bansholm Andersen (maibrittba) under skriveøvelsen De 4 årstider.
Version 1 - 20/02-2011 14:27
Besvarelsen er på 442 ord og lix-tallet er 19.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

13 år siden
#1 Mogens Sørensen (Mons1957)
Hej maibritta, her er man i hvert fald ikke i tvivl om årstiden :-) oven i købet et strengt tilfælde, for der går jo langt mellem de vintre hvor isen er sikker. Ja, udover at du klarede opgaven, så synes jeg også at det er en dejlig skildring du har af din hp og hendes følelser, da hun løber på isen, hendes frygt og hendes vilje til at skulle klare det. Så ender det galt. Det er så ikke helt klart til sidst, om det er en drøm eller en erindring, men skildringen af følelserne er god. VH Mons
13 år siden
13 år siden
#2 Maibritt Bansholm Andersen (maibrittba)
Hej Mogens,
Tusind tak for din fine kommentar, som jeg virkelig kan bruge. Jeg har tænkt over, hvordan jeg kan gøre det klart, hvordan historien ender uden at pensle det for meget ud.
Måske er det uklart, om det er isen, der knækker eller benet, der brækker? Og det er jo to vidt forskellige scenarier. Så måske skal benet knække sammen under hende og ikke bare "give efter".

Jeg kan ikke direkte rette i bidraget, men kunne godt tænke mig at putte lidt mere forløsning ind i sidste afsnit.

"Hun åbner langsomt øjnene. Ser op i himlen. Ryggen gennemblødt af det tynde lag vand på isen. Hun gribes af en følelse af frihed. Marianne kunne også have klaret det. Hvis hun virkelig havde villet. Hvis hun havde været dygtig nok."

Måske snyder det også lidt med den sidste sætning, hvor HP retfærdiggør sig selv og dermed ikke er en, man nødvendigvis synes om...

vh Maibritt
13 år siden
13 år siden
#3 Line Knudsen
Fin fortælling. Flot brug af årstiden. Flot skildring af de følelser som personen gennemlever. Jeg troede, at hun klarede springet til sidst i modsætning til den kvinde, Marianne, der forulykkede i et lignende spring fem år før og gav kvinden stor skyldfølelse. Er det misforstået? Tak for en fin historie. VH Line Knudsen.
13 år siden
13 år siden
#4 Maibritt Bansholm Andersen (maibrittba)
Tak Line for din dejlige kommentar - jo du har læst helt rigtigt. Hun klarer den. vh Maibritt
13 år siden
13 år siden
#5 Mathiilde
Rigtig spændende lille novelle. Man er i hvert fald ikke i tvivl om årstiden. Troede faktisk hun var død indtil jeg læste de to sidste sætninger. Rigtig god :D
13 år siden