Hvid jul

Opgavebeskrivelse

Skriv et kort juleeventyr som tager udgangspunkt i en hvid jul. Tilføj gerne gaver, risengrød og nisser, dog skal sne indgå som element - og sørg eventuelt for at eventyret bygger på en spændende oplevelse. Et eventyr er en fiktiv tekst, og eventyret har eksisteret i mange, mange år. Der kan findes eventyr så langt tilbage, som der kan findes skrevne kilder. Eventyret ender næsten altid lykkeligt, og er oftest også temmelig forudsigeligt.

”Hendes fine, røde jakke var tæt knappet og havde et spændt bælte med guldspænde. Hendes hvide pelshue matchende vanterne og vinterstøvlerne. Hun havde kun lige sluppet knappen på dørklokken, før døren gik op. Hun så op på sin mormor ”Hej mormor!”: Sagde hun glad.
Bag hende inde i den lille julepyntede entré stod hendes farfar.
Han klappede i hænderne og sagde: ”Hej Luise min store pige”.
Han havde et stort hvidt hår og et ligesådan, bredt overskæg. Hans stemme var glad. Han så lidt op og forbi Luise. Han fortsatte: ” kom dog ind og glædelig jul”. Han trådte lidt til siden og gjorde en gestus med sin hånd. Luise havde sin faste knage. Den var rød med hjerter. Hjerterne havde hun selv klistret på, en dag hun blev passet. I dag hang der en grøn julestrømpe. Et par rødstribede bolsje-stokke stak op. Hendes far var lidt langsommere om at tage tøjet af end Louise. Louise var helt stille. Hun lænede sig forsigtigt ind i stuen. I stuen var der ild i pejsen. Ved vinduet ud til altanen stod juletræet. Det var fint pyntet. Under det var der fyldt op med gaver. Altanen var dækket af nyfalden sne. Rundt på gelænderet stod der fyrfadslys i forskelligt farvet glas. Snart skulle hun se sin mor, som de gjorde hvert år. Hun ville stige ned fra himlen og lyse på dem alle med sine hvide englevinger. Bagefter skulle de pakke gaver op. Alle i flot gavepapir og store røde pufsløjfer. Fra loftet hang små nisser. Alle fra hver deres position. De kiggede ned på juletræet, ventende på at lysene tændte i det. Luise så forventningsfuld op mod en ganske bestemt stjerne. Katten var i gang med spise risengrød fra en lille skål i det ene hjørne af altanen.
”Flæskesteg og and, det er noget der hører sig til!”, sagde morfar altid. Alt var som det plejede, indtil morfar sagde: ”I aften skal jeg rejse, men jeg vil altid kigge ned på jer fra min egen stjerne..”.
Louise blev ked. Hun havde set det før. Som med farmor, farfar, og lillebror. Gaverne under træet var fra dem alle. Kun til Louise. Den største var fra hendes mor. I sneen i haven, lyste hendes mor smilede til Luise. Hun tog farfar, der var klædt ud som julemand, med sig ind i lyset. Til en ny stjerne på himlen..”

Laura trak skægget væk fra sin mor, der sad og læste. Hun gav hende et kæmpe kys. Pludselig var gaverne ikke vigtige mere.
Mor lukkede bogen og sagde: ”Jamen dog.. ”.
Mor smilede til Laura..
Laura sagde: "Glædelig jul mor.."
Laura havde tårer i øjnene af glæde, men sagde ikke noget.

Skriv kommentar

Besvarelsen Glædelig jul er publiceret 24/02-2011 00:11 af Bjørn Jensen (spicey) under skriveøvelsen Hvid jul.
Version 1 - 24/02-2011 00:11
Besvarelsen er på 444 ord og lix-tallet er 21.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

11 år siden
#1 Flemming Dalsgaard (dino)
Kommentar til Spiceys fortælling "Glædelig jul."

Børn, bedsteforældre og jul - det hører sammen! Og scenen rulles smukt ud i fortællingen. Alt er kønt og godt. og - som det hører sig til ifølge morfar.
Så går det op for os, hvorfor pigen kunner med sin far alene. Moderen er død!
Så langt så godt. Hertil kan jeg være med. Den smukke idyl med den bagved liggende tragedie.
Men så fortæller morfar, at han stiller træskoene i aften, ligesom alle de andre i familien?
Jeg har læst teksten igennem flere gange, men jeg er meget i tvivl, om jeg forstår begivenhederne rigtigt.

Så kommer Laura på banen, et helt andet sted. Er Louises historie et trist eventyr, som Laura har fået fortalt af sin mor? Jeg kan ikke rigtig gennemskue det.
Det er vanskelige gåder at putte ind i en tekst, der er er relativt kort.
Der kan være gåder i handlingen, møntet på personernes indbyrdes forhold. Men skal begivenhederne være en gåde for læseren også?
Det er en god fortælling, men den er svær for mig at få styr på.

Jeg er med på, at den rene, helt konfliktfrie idyl kan være kedelig. Men tvistet med den døde mor er tilstrækkeligt drama, synes jeg. Med morfaderens annoncering af egen død og tilføjelsen af de øvriges, nærmer vi os det surreale.
Med mindre jeg har fået helt galt fat i det.

Venlig hilsen Flemming Dalsgaard.
11 år siden