Inspirationsøvelse #5

Opgavebeskrivelse

Digt en lille fiktiv tekst ved hjælp af 5 foruddefinerede ord. Du vælger selv et tilfældigt sæt af 5 ud af i alt 25 ord, og det er dernæst din opgave at skrive en lille historie som bygger på disse ord. Ordene må gerne ændres i forhold til bøjningsform. Alle 5 ord skal benyttes i historien, og de gemmes og vises efterfølgende sammen med din besvarelse for den videre bedømmelse. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje.

Solen rusker liv i mine øjne før vækkeuret. Mine tæer er kolde og da jeg endelig får samlet kræfterne til at sætte mig op snurrer mit hoved ørt rundt. Jeg prøver at får bevidstheden igen ved at få fodsæte med trægulvet. Spejlet er vist den eneste der kan være ærlig overfor mig. End ikke min kæreste Klaus har tid til at stoppe op og kigge elskeligt på mig mere. Han har sovet ude, og jeg ved faktisk ikke hvor henne. Min maske af ignorans er efterhånden blevet kronisk overfor hvem som helst. Jeg har knapt nok hevet mine bukser op over knæene da telefonen ringer.
"Hallo?"
"Ja, Henrik her. Husk din fotosession med modellerne fra 'Unique Models' idag kl. 13, så tag det pæne tøj på."
"Okay. Vi ses. Hej."
Jeg er efterhånden blevet vant til at min chef blander sig i de personlige ting som min beklædning, selvom jeg 23 år gammel sagtens kan være selvstændig. Jeg kedede mig på mit arbejde, og allermest ville jeg bare blive hjemme, skrue helt op for musikken og bare lade den overdøve min rutinerede hverdag.
Jeg åbner døren til mine lejlighed og dumper ned af trapperne fra 3.sal og ud af døren til gaden. Vinden kvæler mig med det hårde slag i hovedet, og min cykel ligger på siden efter et knock-out. Jeg sætter igang i pedalerne mod arbejde til endnu en kedelig dag med upålidelige mennesker, der kun er ude på at udnytte én. Jeg sætter musik i ørene og lader den overspille larmen i byen, så man næsten skulle tro her var idyllisk. Uden penge til mad satser jeg på, at der i frokostpausen bliver kastet rester fra bordkanten. Min mave knuger ydmygt.
Da jeg når til Botanisk Have løber der - til min store overraskelse - en kat ud foran mig og jeg bremser hårdt og falder. Katten bliver først selv forskrækket og løber ind under en bil, men lidt efter lister den tilbage til mig. Min puls slår tromme mod min hals. Jeg kigger op på den forvirrede kat og længe holder den blikket fast i mit. Det er et lydløst øjeblik, hvor hverken konstrueret musik eller byens larmende vokaler kunne høres. Med et rejser jeg mig forsigtigt, trækker cyklen den modsatte vej og efter kort tid lunter katten som en lille trofast løve mig i hælene.
Jeg sidder i sol fra vinduet med strikketøj i skødet, trods at man efter min mening burde have afskaffet den kedelige beskæftigelse for flere årtier siden. Trods det hygger det mig at sidde med blødt strikketøj, høre blødere musik iført mit blødeste tøj i min rigtig bløde sofa med en blød kat ved min side.
Tilfældige ord: overraskelse, maske, vækkeur, strikketøj, foto

Skriv kommentar

Besvarelsen En kat i København er publiceret 13/03-2011 21:08 af Anne Sophie Schou (Fitte) under skriveøvelsen Inspirationsøvelse #5.
Version 1 - 13/03-2011 21:08
Besvarelsen er på 445 ord og lix-tallet er 30.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

11 år siden
#1 Rasmus Delf (Eudaimoniac)
En rigtig god tekst!

Du skyder den godt igang med en sproglig finurlighed. Allerede den første sætning boder godt og teksten indfrier løftet til fulde. En hyggelig tekst med sproglig kompetence der i bund og grund beskriver en lille hverdagsbegivenhed.

For nu også at byde på lidt konstruktiv kritik har jeg nogle kommentarer.

"Min maske af ignorans..." : Lige i denne situation er personen helt alene, så begrebet 'maske' om noget man påfører sig i forhold til andre falder en lille smule ved siden af. Her kunne man godt bruge et lidt mere relevant begreb. For stadig at få ordet med kunne man indarbejde det i samtalen med chefen. Selvom de ikke er ansigt til ansigt synes jeg stadig at begrebet er mere relevant hvor personen er i en relation til en anden end hvor han/hun er alene.

"Selvom jeg er 23 år..." : Jeg synes at det er begrænsende i forhold til læseren at du har præciseret alderen. Alderen har ikke betydning senere i teksten og ved at udelade den appellerer du til et bredere publikum fordi din person ikke har en alder, men kan have den alder læseren har. Du kunne i stedet skrive noget i retning af: "selvom jeg var gammel nok til..."

"Jeg keder mig på mit arbejde..." : Selvom jeg godt kan lide den handlingsprægede nutidsform, så kommer du her i problemer. Dit sprogbrug indtil videre giver ikke anledning til at tro andet end at denne sætning betyder at personen er kommet på arbejde og keder dig og gerne vil hjem igen. Det er ikke klart at der her er tale om personens generelle holdning til arbejdet og ikke personens holdning til denne specifikke arbejdsdag og det skaber en smule forvirring når personen umiddelbart efter denne sætning begiver sig hen til arbejdet.

"min rutinerede hverdag..." : Jeg ved godt at man kan have mange hverdage i sit liv, men at hverdagene ligefrem bliver rutinerede er der vidst ikke tale om. Snarere er hverdagen 'rutinepræget' eller der er tale om 'hverdagens rutine'. I forhold til dit sprogbrug i resten af teksten ville jeg nok vælge det andet af de to forslag.

"kastet rester fra bordkanten." : Her blev jeg lidt forvirret. Med titlen i baghovedet overvejede om der var tale om at personen egentlig er en kat, men kom så i tanke om at der jo var blevet snakket i telefon. Sætningen her hentyder til at de omtalte rester bliver kastet fra bordkanten og det leder mine tanker hen på at noget bliver kastet ned på gulvet.

"Med et rejser jeg mig..." : Når du skriver 'med et' så er det en pludselig bevægelse. Samtidig sker det forsigtigt. Jeg synes det er modstridende ord og det fik mig til at studse et øjeblik.

Sidste afsnit : Min personlige holdning til ordet 'trods' er at det enten er 'på trods af' eller 'til trods for'. Det er to forskellige ting, og når ordet bruges alene er det ikke muligt at se hvilken af betydningerne der menes. Der er en lille ubetydelig ting og nok mere et spørgsmål om smag end så meget andet :)

Generelt synes jeg at de sidste to afsnit er lidt svagere end resten af teksten og de kunne måske strammes lidt op. De har ikke samme flotte ordspil og virker som om der er brugt lidt mindre energi på dem.

*-*
Det er ment som konstruktiv kritik. Desuden er der tale om at jeg har ledt efter steder hvor jeg synes teksten kunne forbedres. Det er generelt en rigtig god tekst, men for ikke blot rose, men også give noget konstruktiv kritik har jeg kigget på teksten med øjne der leder efter forbedringsmuligheder :)

Tak for en god tekst, og fortsat god skrivelyst :)
11 år siden