Vendepunktet

Opgavebeskrivelse

En historie er ofte bygget op omkring et vendepunkt, som skal holde læserens opmærksomhed fanget. Et vendepunkt i en tekst må meget gerne overraske og uden et eller flere vendepunkter bliver en historie let kedelig og forudsigelig. Skriv en fiktiv tekst, som indeholder mindst ét vendepunkt. Der skal være en hovedperson i teksten. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje.

Han vågnede langt op ad dagen. Vækkeuret havde ikke været sat til i månedsvis. Derfor havde han umærkeligt fået byttet om på nat og dag. Hvordan var det hele sket så hurtigt? For et år siden havde han haft et krævende arbejde, en høj løn, gode kolleger og venner. Nu havde han intet. Virksomheden måtte omstrukturere og han var blevet sagt op. Langsomt var kollegerne begyndt at sive væk fra ham på arbejdet efter fyringen, som om han havde en smitsom sygdom. Nu var de væk, det samme var hans venner, selv hans kone var gået og havde taget børnene med. Hun kunne ikke klare den sociale deroute, at hun skulle vende hver en krone, at være fattig i venindernes øjne. Han fattede det stadig ikke, han havde jo en høj uddannelse og masser af erhvervserfaring. Han havde altid sagt, at der var arbejde til de der gad arbejde. Nu sad han selv som ledig, havde søgt utallige stillinger inden for sit fag, og ikke engang fået så meget som et afslag. Han var nu begyndt at søge alle ledige stillinger, endda dem han før anså som værende under hans værdighed. Heller ikke dem fik han, han var enten overkvalificeret eller havde ingen erfaring skrev de i afslagene, hvis han da fik nogen. Han var nu en del af den anonyme grå masse, de ledige. De samme ledige han for et år siden havde kaldt dovne nassere. Hans identitet var væk, han var intet, nul og nix, han var kun et nummer i køen på Jobcentret.

Jobcentret fnøs han, hvem troede de idioter de var? Nedladende papirskubbere ikke andet. Han blev sendt i den ene latterlige aktivering efter den andet uden resultat. Pludselig fik han kaffen galt i halsen, dét her gik ikke længere. Han måtte gøre noget ved situationen, få sin identitet igen, sit liv, nu…nu…nu! Men hvad? Reolerne var fyldt med ideer han havde moret sig med tidligere, når der altså var en smule tid mellem jobbet og familien. Dér var den, ideen han allerede havde patenteret og planlagt ned til mindste detalje. Han ville starte sit eget firma. Medarbejderne kendte han jo allerede fra Jobcentret, han vidste hvem de var og hvad de kunne. Han ville kun ansætte ledige, helst 50 plus og derover. De havde erfaringerne, de kom sjældent for sent, når de var syge var de syge, ikke noget med ondt i pjækketarmen dér. Der var gået alt for lang tid med selvmedlidenhed, nu indså han at han nu var nøjagtigt dét han havde foragtet førhen. En doven taber med stort T. Den som har skoen på ved hvor den trykker erkendte han, og gik i gang.

Skriv kommentar

Besvarelsen Dykket er publiceret 07/05-2011 13:03 af Lise Eva Kramer (Lille spejl) under skriveøvelsen Vendepunktet.
Version 1 - 07/05-2011 13:03
Besvarelsen er på 444 ord og lix-tallet er 29.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

9 år siden
#1 carped15
Hej Spejl.

Her er lidt kommentarer fra mig af.

Jeg synes du har skrevet en fin tekst, omend vendepunktet måske kunne markeres lidt kraftigere. Det er mere en flydende overgang, hvis du spørger mig. Desuden kunne jeg godt bruge nogle informationer, der gjorde personen mere virkelig. Hvad har han lavet? Hvad er det for nogle ideer? Hvor gammel er han? Og specielt, hvad føler han omkring hans situation, og det faktum at hans børn er væk? osv. Jeg har svært ved at mærke personen under huden. Et par ekstra kommaer hist og her, havde heller ikke gjort noget, men det er i småtings-afdelingen.

Keep up the good work

Kristian
9 år siden
9 år siden
#2 Lise Eva Kramer (Lille spejl)
Kristian...Tak for rosen. Uheldigvis kender jeg ikke begrænsningens kunst så godt, derfor den flydende overgang.
9 år siden
9 år siden
#3 Lejsy Storm
Hej Lille spejl

Sikke en selverkendelse hovedpersonen her er ude i! Ja, tingene er ikke altid så firkantede, som han selv gik dér og troede. Godt beskrevet.

Han beskriver selv sit vendepunkt fra før og til nu, og det fungerer fint. Til slut tager han et tag i nakken på sig selv og har ønsket om at komme videre (men har han ikke hele tiden haft det?)

Det er en god fortælling!

Mvh.
Lejsy Storm
9 år siden
9 år siden
#4 wimse
Hej Lille Spejl.

Har læst din historie, med fornøjelse, situationen beskrevet, kan de fleste nikke genkendende til, at være i en situation, man foragtede andre for at være i. At han magter at vende den til noget positivt er bare super, for mig er der to vendepunker i din historie, der hvor han bliver fyret, og der hvor han vender tilbage til aktivitet igen.
Godt skrevet.
Hilsner
Heidi
9 år siden
9 år siden
#5 Line Knudsen
Hej Lille Spejl.

Rigtig god beskrivelse af en mands deroute og selverkendelse. Jeg blev selv førtidspensionist som følge af en hjerneblødning for nogle år siden og følte mig meget ramt af beskrivelsen.Tak for godlæsning. VH Line Knudsen.
9 år siden
9 år siden
#6 Lise Eva Kramer (Lille spejl)
Tak for jeres kommentarer,de luner rigtigt meget.
Lise
9 år siden
9 år siden
#7 Poul Brasch (Blækhuset)
Hej Lille spejl (Lise Eva Kramer)

Puha, sådan et lille vendepunkt som arbejdsløshed, er højaktuelt i disse -finanskrise- tider.

Det er også foruroligende, hvor meget tid vi bruger på arbejdet og kollegaer. Vores identitet er lig med arbejdet. Når der så er masser af fritidsliv, så kan vi ikke håndtere det, eller for den sags skyld, vi må jo ikke noget, når vi skal stå til rådighed.

Sad bare og tænkte sådan lidt realistisk: Trods gode idéer i reolen. Hvordan får en arbejdsløs kapital til at starte en virksomhed med ansatte i nedgangstider? Hvilken tøsebank tør det?

Kan godt lide den optimistiske drejning. Tænk hvis flere turde tænke sådan.

Kort og godt; Letlæselig socialrealisme og højaktuelt emne.

Vh.
Poul Brasch
9 år siden
9 år siden
#8 Lise Eva Kramer (Lille spejl)
Poul...Tak for din kommentar. Når man er uden for arbejdsmarkedet uanset årsagg, er man ofte identitesløs i den store grå masse. Der findes muligheder for at starte en virksomhed op, man skal bare vide hvor man skal lede.
Mvh.
Lise
9 år siden
6 år siden
#9 Lillye Zada
Rigtig cool skrevet!! Fedt
6 år siden